Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Kupuj auto z AK] Do 20 tys...

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Zasadniczo łapy mi już opadły rozpatrując przeróżne warianty i teoretyczne możliwości, więc pytam szanowne grono czym się zainteresować i w jakim kierunku zmierzać w poszukiwaniach smile.gif

Auto ma być kompaktem, z silnikiem benzynowym powyżej 100KM dobrze znoszącym LPG, z bagażnikiem w którym zmieści się zapas i jeszcze coś, w miarę niezawodnym i nie rdzewiejącym. Cena to do 20 tys, ewentualnie max do 25 z pakietem startowym na początek. Ma zastąpić Corollę E12, a więc wymagania (zwłaszcza co do niezawodności) są wysokie smile.gif

Codziennie przejeżdżam po 50 km + w wakacje z rodziną pokonuję kilka tysięcy km.

Najbardziej pasowałby mi diesel, ale te w miarę bezpieczne używki wyglądają na mułowate (vide Toyota 1.4), a ja potrzebuję coś sprawniej przyspieszającego. LPG nie kocham, bo nie lubię druciarstwa w aucie, słabego zasięgu, zawalonego bagażnika i dodatkowych problemów ze strony silników - a jest coraz mniej takich dobrze znoszących zagazowanie- ale nadal to jest niestety najtańszy wariant podróżowania.

Golf IV kombi 2.0 115KM z końca produkcji?,

Octavia I 2.0, albo 1.8T (bo II to drogie i już chyba tylko muł 1.6)?

Megane 2.0/2.0T kombi - podłoga bagażnika do wzmacniania i nie mam zaufania do francuskiej elektroniki...;

Elantra 2.0 - rdzewieje i bagażnik zniknie po wrzuceniu koła, chyba że sedan;

Lacetti/Nubira - jedna wielka niewiadoma...

Jakieś inne propozycje?

Napisano

To w koncu ma byc kompakt czy kombi?? Bo takie glownie wymieniasz wink.gif. Audi A3 1.8T albo seat leon 1.8T ale tu

nie wiem jak z rdzą.

Napisano

Za Twoj budzet lacetti full wypas z naszej gieldy. Bedzie diesel ale bezobslugowy i bez LPG.

Napisano

> nie ma bezobsługowych diesli

A nawet nie ma bezobsługowych samochodów palacz.gif

Napisano

> A nawet nie ma bezobsługowych samochodów

True ok.gif

Napisano
  • Autor

Astra III 1.8?

BMW E46 2.0 143KM?

Napisano

> Astra III 1.8?

> BMW E46 2.0 143KM?

zadbane bmw daje mnóstwo frajdy z jazdy ok.gif

silnik 143Km tylko dla sprawnych emerytów w mieście, na długie trasy braknie mocy dla "młodzieżowego fun'u" 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> silnik 143Km tylko dla sprawnych emerytów w mieście, na długie trasy braknie mocy dla

> "młodzieżowego fun'u"

He he no ja wiem, ale szukam kompromisu smile.gif

Napisano

> He he no ja wiem, ale szukam kompromisu

no to szukaj jak najmłodszego po fl ok.gif

będziesz zadowolony, takiego silnika nie kupuje się do "upalania" ok.gif

Napisano

Ja osobiście z tych wybrał bym Megane ewentualnie Astrę III. Jak bym miał dla siebie brać to szukał bym E91.

Napisano

> Ja osobiście z tych wybrał bym Megane ewentualnie Astrę III. Jak bym miał dla siebie brać to szukał

> bym E91.

za 20 tyś e91 hehe.gif ??

Napisano

> Witajcie,

> Zasadniczo łapy mi już opadły rozpatrując przeróżne warianty i teoretyczne możliwości, więc pytam

> szanowne grono czym się zainteresować i w jakim kierunku zmierzać w poszukiwaniach

> Auto ma być kompaktem, z silnikiem benzynowym powyżej 100KM dobrze znoszącym LPG, z bagażnikiem w

> którym zmieści się zapas i jeszcze coś, w miarę niezawodnym i nie rdzewiejącym. Cena to do 20

> tys, ewentualnie max do 25 z pakietem startowym na początek. Ma zastąpić Corollę E12, a więc

> wymagania (zwłaszcza co do niezawodności) są wysokie

> Codziennie przejeżdżam po 50 km + w wakacje z rodziną pokonuję kilka tysięcy km.

> Najbardziej pasowałby mi diesel, ale te w miarę bezpieczne używki wyglądają na mułowate (vide

> Toyota 1.4), a ja potrzebuję coś sprawniej przyspieszającego. LPG nie kocham, bo nie lubię

> druciarstwa w aucie, słabego zasięgu, zawalonego bagażnika i dodatkowych problemów ze strony

> silników - a jest coraz mniej takich dobrze znoszących zagazowanie- ale nadal to jest niestety

> najtańszy wariant podróżowania.

> Golf IV kombi 2.0 115KM z końca produkcji?,

> Octavia I 2.0, albo 1.8T (bo II to drogie i już chyba tylko muł 1.6)?

> Megane 2.0/2.0T kombi - podłoga bagażnika do wzmacniania i nie mam zaufania do francuskiej

> elektroniki...;

> Elantra 2.0 - rdzewieje i bagażnik zniknie po wrzuceniu koła, chyba że sedan;

> Lacetti/Nubira - jedna wielka niewiadoma...

> Jakieś inne propozycje?

Każdy swój ogonek chwali wiec c5 mk2. Będzie zadbany egzemplarz i jeszcze zostanie na pakiet startowy smile.gif

Napisano

> Każdy swój ogonek chwali wiec c5 mk2. Będzie zadbany egzemplarz i jeszcze zostanie na pakiet

> startowy

nikt nie lubi francuzów smirk.gif

Napisano

> Nie lubi ten kto nie miał, lub chociaż nie spróbował

to chyba nie do mnie, miałem i było to najgorsze co miałem skromny.gif

nie że mały silnik a dlatego że trzeszczy, piszczy i się psuje. skromny.gif

Napisano

Mam francuza w rodzinie i nie polecam.

Napisano

> Mam francuza w rodzinie i nie polecam.

Z samochodów (maluchów nie liczę) to oprócz jednego Fiata mam i miałem wyłącznie francuzy.

Jestem na nie skazany, w pułapce...

Boję się zmienić na inne. Wówczas wyszłoby niechybnie, jak błędną ścieżką szedłem całe życie, mógłbym tego nie przeżyć beksa.gif

Napisano

> to chyba nie do mnie, miałem i było to najgorsze co miałem

> nie że mały silnik a dlatego że trzeszczy, piszczy i się psuje.

Na razie 1700km w miesiąc zrobione i nie narzekam grinser006.gif tak wiem to nie miarodajne i dopiero zobaczę co to znaczy miec francuza 270751858-jezyk.gif

Acha... Tez nie bylem przekonany do francy. Ale sie skusilem

Napisano

1 mój samochód to była megane coupe ...

piękne ale się psuło i nie jechało...

po kilku latach kupiłem młode CLIO III - tak samo, po 7 miesiącach sprzedałem...

już 3 raz nie popełnię takiego błędu

w między czasie ojciec kupił też francę ale citroena... nowego... po 3 latach sprzedał bo się psuło - głównie elektronika

Napisano

> Na razie 1700km w miesiąc zrobione i nie narzekam tak wiem to nie miarodajne i dopiero zobaczę co

> to znaczy miec francuza

> Acha... Tez nie bylem przekonany do francy. Ale sie skusilem

Ręczny Ci działa i odbija?

Klamki jeszcze nie pourywane?

Ogarnąłeś manetkę migaczy/świateł?

"Prostowałeś" już tylne zaciski?

Popielniczka się zamyka?

Łożyska wahaczy tył nie strzelają?

Nie?

No to wszystko jeszcze przed Tobą

wink.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ręczny Ci działa i odbija?

> Klamki jeszcze nie pourywane?

> Ogarnąłeś manetkę migaczy/świateł?

> "Prostowałeś" już tylne zaciski?

> Popielniczka się zamyka?

> Łożyska wahaczy tył nie strzelają?

> Nie?

> No to wszystko jeszcze przed Tobą

Eksploatacja grinser006.gif

Napisano

> Ręczny Ci działa i odbija?

Działa aż milo smile.gif

> Klamki jeszcze nie pourywane?

Wszystkie cale smile.gif

> Ogarnąłeś manetkę migaczy/świateł?

To sobie podarowalem bo jeżdżę na czujniku zmierzchu i nie ma to żadnego wplywu wink.gif

> "Prostowałeś" już tylne zaciski?

Jeszcze nie, ale byly sprawdzane przy kupnie i byly ok

> Popielniczka się zamyka?

Jak najbardziej, podobnie jak inne schowki smile.gif

> Łożyska wahaczy tył nie strzelają?

Nie grinser006.gif

> Nie?

> No to wszystko jeszcze przed Tobą

Nie kracz bokser.gif

Oby nie wszystko na raz smile.gif

Napisano

> Eksploatacja

Heheh... to nie Toyota, nie wymagajmy zbyt wiele.

Serio, to uważam, że to świetne auta są (nie dla każdego).

Tylko że używane, ~10 letnie, niestety zazwyczaj wymagają ogarnięcia pewnych spraw (głównie którejś z tych wyżej wymienionych)

Na szczęście cena zakupu jest zazwyczaj śmiesznie niska.

Napisano

> Bierz Lacka od Ryba - pewne auto.

Ale brzydkie jak noc zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Miałem R19 zlosnik.gif

Napisano

Mam 3-ciego z kolei. Następne też będzie francą.

Napisano

a ja mam i polecam

co więcej mam kolegą którego cała rodzina jeżdzi francuzami i na nic innego by nie zmienili

i nie widzę powodu do narzekania na francuskie pojazdy - ładne, niezawodne, pewne ok.gif

Napisano

dobra, przenieśmy ten wątek na "francowate" i tam 100% użytkowników odpowie się za tym że francuskie najlepsze i nie ma co gadać tongue.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> dobra, przenieśmy ten wątek na "francowate" i tam 100% użytkowników odpowie się za tym że

> francuskie najlepsze i nie ma co gadać

Nie najlepsze ale pisanie że nie bo się psuja to bzdura. Zawsze jeździłem niemieckimi autami i teraz od 4 lat mam Scenica II. Nie zauważyłem żeby się psuł bardziej niż BMW czy poprzednie Fiaty i inne.

Jak ktoś pisze że elektronika pada we Francy to chyba nigdy nie wymieniał mikrostyku w drzwiach w Golfie/Leonie czy innych pierdółek.

Napisano

> Nie najlepsze ale pisanie że nie bo się psuja to bzdura. Zawsze jeździłem niemieckimi autami i

> teraz od 4 lat mam Scenica II. Nie zauważyłem żeby się psuł bardziej niż BMW czy poprzednie

> Fiaty i inne.

> Jak ktoś pisze że elektronika pada we Francy to chyba nigdy nie wymieniał mikrostyku w drzwiach w

> Golfie/Leonie czy innych pierdółek.

Różnica jest taka, że jak padnie mikrostyk w Golfie to napiszą, że ten typ tak ma, wiadomo. Jak tobie we Francy padnie karta do odpalenia, której naprawa kosztuje 80 zł to już są problemy z elektroniką. smile.gif

Napisano

> Różnica jest taka, że jak padnie mikrostyk w Golfie to napiszą, że ten typ tak ma, wiadomo. Jak

> tobie we Francy padnie karta do odpalenia, której naprawa kosztuje 80 zł to już są problemy z

> elektroniką.

A no tak hehe.gif

Napisano

> A no tak

Ale dzieki temu fajna france kupiłem za grosze. Za Niemca z takim wyposażeniem bym musial dać drugie tyle

Napisano

> co więcej mam kolegą którego cała rodzina jeżdzi francuzami i na nic innego by nie zmienili

Też mam znajomego, który lubuje się w Fordach, poza jakimś jednym epizodem w postaci Fiata Sieny, miał same Mondeo smile.gif

Napisano

> C4?

Jak kupisz zadbane to bedziesz zadowolony ok.gif

Napisano

> Ale tu z taką kwotą szukałbym najprędzej 2.0 136KM

jak z gazem ten silnik ? hmm.gif

Napisano

> jak z gazem ten silnik ?

EW10 - idealny do gazu.

BTW EW10 ma 136KM ale miewały też 140KM (przynajmniej w C5MKII), więc nie ma sensu porównywać ich po mocy. Bo nieszczęsny HPI też miał 140KM. A gdzie dawali tego HPI orpócz C5 MKI to nie wiem.

Napisano

> EW10 - idealny do gazu.

> BTW EW10 ma 136KM ale miewały też 140KM (przynajmniej w C5MKII), więc nie ma sensu porównywać ich

> po mocy. Bo nieszczęsny HPI też miał 140KM. A gdzie dawali tego HPI orpócz C5 MKI to nie wiem.

W C4 nigdy nie bylo HPI.