Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybor ogrzewania domu jed...

Featured Replies

Napisano

Hej!

Zaczne moze od danych domu. Pow. uzytkowa 140+30 m2 garaz, kubatura 865m3. Planowane ocieplenie: podloga 20cm, sciany 20cm, poddasze 30cm, caly dom ogrzewanie podlogowe, w salonie kominek z pw.

Do tej pory bylem przekonany do kotła gazowego kondensacyjnego-jednofunkcyjnego z zasobnikiem. Baba mi teraz wymysla, ze moze jednak kociol na ekogroszek z podajnikiem.

Czy jest ktos w stanie podac przyblizony koszt ogrzewania gazem dla takiej pow. utrzymujac w zimie temp. 21*C. Albo inaczej czy 2500-3000 pln na rok wystarczy? Eko groszku mysle ze spokojnie trzeba liczyc 3-4 tony na rok.

Musze podjac jakas decyzje, poniewaz po wekendzie majowym przychodza nam murowac i musze zamowic kominy i sam nie wiem jakie? Chodzi mi po glowie, aby wymurowac dwa kominy w kotlowni tzw dual(jeden pustak podwojny) czyli jeden do gazu drugi na paliwa stałe. Widziałem ze schiedel ma taki gotowy system.

A moze jakis system kominowy ktory jednoczesnie bedzie dla gazu kond. i ekogroszka?

Doradzie cos, bo juz sam nie wiem co robic.

Napisano

A co mówi plan zagospodarowania okolicy?

Tam powinno być wskazane ogrzewanie dozwolone na danym obszarze.

Ekogroszek - jak to węgiel - jest brudny. Poza tym pamiętaj o popiole, czyszczeniu pieca, komina, dostępności dobrego węgla w okolicy (dobry to raczej od 850pln/t w górę przynajmniej u mnie).

Gaz - fajny, czysty, tylko raczej nieco droższy od węgla.

Wybór nalezy do ciebie.

Napisano

> podloga 20cm, sciany 20cm, poddasze 30cm, caly dom ogrzewanie podlogowe, w salonie kominek z

> pw.

Skoro to już postanowione, to nie ma sensu drugie źródło ciepła na paliwo stałe.

Przeliczyłbym powietrzną pompę ciepła (bardzo prosta instalacja do podłogówki) i gaz. W największe mrozy, jak PC nie wyrobi najwyżej odpalisz kominek.

Napisano

> ...czy 2500-3000 pln na rok wystarczy?

To już zależy od zimy ale zwykle wystarczy.

U mnie przy niewiele mniejszej powierzchni i zwykłym kotle 3tys. to rachunek za cały rok C.O. plus C.W.U. a ściany to tylko 12cm. wełny, podłoga 10cm. styropianu a dach 25cm. wełny.

Moim zdaniem skoro jest tez kominek to bez sensu byłby kocioł na ekogroszek.

Tylko gaz. To jest ogrzewanie typu: "włącz i zapomnij".

Po co Ci zawracanie głowy z workami, załadunkiem itd?

Napisano

Kondensacyjny o niskiej mocy minimalnej. Zamiast komina - rura turbo przez ścianę.

Do tego rekuperator i wentylacja mechaniczna.

Zaoszczędzisz sporo kasy na braku kominów.

Napisano

> Kondensacyjny o niskiej mocy minimalnej. Zamiast komina - rura turbo przez ścianę.

> Do tego rekuperator i wentylacja mechaniczna.

> Zaoszczędzisz sporo kasy na braku kominów.

jakbym miał gaz w okolicy, to dokładnie tak bym zrobił!

No i koledze polecam identyczne rozwiązanie. Wentylacja grawitacyjna w kotłowni i garażu - poza tym reku.

Węgiel to jednak sporo syfu - dodatkowo jeśli pomieszczenie z kotłownią jest w części "domowej", to musisz dobrze trafić, by nie słyszeć np. w nocy pracyjącego podajnika i kruszącego się węgla.

Napisano

Ja mam automat węglowy z podajnikiem.

Jako, że mieszkam na Ślonsku i siedza na wunglu, to wybór jest całkiem oczywisty i rozsądny. Np. teraz tona (1000 kg, co nie wszędzie jest oczywiste zlosnik.gif) opału klasy 24 to 375 zł.

Niemniej mam osobne pomieszczenie na kotłownię / kocioł, osobne pomieszczenie na opał, z opału się pyli, z pieca kurzy popiołem... jest syf.

Na szczęście wszystko zamknięte w piwnicach.

Do tego dochodzi raz na rok kompleksowe czyszczenie przewodów kominowych, rozbiórka kotła i czyszczenie mechanizmu podawania (szuflady) i zabezpieczenie w/w cortaninem, bo opał zasiarczony i ruda żre.

Niemniej wymiennik mam z atestowanej stali kotłowej i tam żadnego zużycia nie ma.

I teraz najważniejsze:

- cena ja kupowałem porządny kocioł w 2007 r i kosztował 7500 zł. teraz pewnie z 2000 więcej. (35KW).

- wygoda : kocioł gazowy jest bezobsługowy. W zimie w kotle węglowym masz co 3 dni czyszczenie wymienników i załadunek.

Ergo: czasem marzy mi się bezobsługowy gaz. Czysta i schludna kotłownia.

Nie daj babie chałupy budować - gówno się zna, a potem będziecie patrzeć na konsekwencje błędnych decyzji.

Parę userów wyżej ci godo - jak masz rurę pod chałupa - dawaj gaz.

Boisz się rachunków? - Daj super wełnę na dach i poddasze i super albo grubszy styropian na ścianę albo wypaśne okna.

Jeszcze źle? - na etapie projektu domu zaplanuj dobre GRAWITACYJNE DGP do kominka (kanały na pietrze !!!, przepusty).

Podogrzewasz sobie kominkiem.

Pozdrawiam.

Napisano

> Do tej pory bylem przekonany do kotła gazowego kondensacyjnego-jednofunkcyjnego z zasobnikiem.

I tak trzymaj. Dobry kociol na paliwo stale kosztuje 2-3x wiecej od dobrego kotla gazowego kondensacyjnego, a przewaznie musisz kupic wiekszy zasobnik na CWU przy weglu, wiec dodatkowy koszt. Nie jestem pewien, ile wiecej placi sie za gaz, ale zdaje sie miedzy 15 a 30% w zaleznosci od cen paliw w danym momencie (a przy workowanym groszku jeszcze mniejsza), a komfort jest nieporownywalny. Twoj czas tez kosztuje, a jak wyjedziesz na delegacje, czy zaniemogniesz, to kto bedzie sie kotlownia zajmowal?

Napisano

> Hej!

> Zaczne moze od danych domu. Pow. uzytkowa 140+30 m2 garaz, kubatura 865m3. Planowane ocieplenie:

> podloga 20cm, sciany 20cm, poddasze 30cm, caly dom ogrzewanie podlogowe, w salonie kominek z

> pw.

> Do tej pory bylem przekonany do kotła gazowego kondensacyjnego-jednofunkcyjnego z zasobnikiem. Baba

> mi teraz wymysla, ze moze jednak kociol na ekogroszek z podajnikiem.

> Czy jest ktos w stanie podac przyblizony koszt ogrzewania gazem dla takiej pow. utrzymujac w zimie

> temp. 21*C. Albo inaczej czy 2500-3000 pln na rok wystarczy? Eko groszku mysle ze spokojnie

> trzeba liczyc 3-4 tony na rok.

> Musze podjac jakas decyzje, poniewaz po wekendzie majowym przychodza nam murowac i musze zamowic

> kominy i sam nie wiem jakie? Chodzi mi po glowie, aby wymurowac dwa kominy w kotlowni tzw

> dual(jeden pustak podwojny) czyli jeden do gazu drugi na paliwa stałe. Widziałem ze schiedel

> ma taki gotowy system.

> A moze jakis system kominowy ktory jednoczesnie bedzie dla gazu kond. i ekogroszka?

> Doradzie cos, bo juz sam nie wiem co robic.

Komfort korzystania z gazu jest wart każdych pieniędzy!

Napisano
  • Autor

> A co mówi plan zagospodarowania okolicy?

> Tam powinno być wskazane ogrzewanie dozwolone na danym obszarze.

Tutaj nie mam żadnych zaostrzen co do wegla

> Gaz - fajny, czysty, tylko raczej nieco droższy od węgla.

Tutaj glownie rozchodzi sie o cenę końcowa za dany rok. Czytając różne watki ludzie piszą ze zużywają 1000m3 jak i 2000m3 na rok a to juz jest duza roznica

Napisano

tak jak już prawie wszyscy napisali, ja też uważam, że tylko gaz. Do nowego, przyzwoicie ocieplonego domu, jak jeszcze masz dostęp do gazu, nie warto kombinować z innym paliwem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro to już postanowione, to nie ma sensu drugie źródło ciepła na paliwo stałe.

To samo mówiłem, wybierając kocioł na ekogroszek po co nam kominek w salonie

> Przeliczyłbym powietrzną pompę ciepła (bardzo prosta instalacja do podłogówki) i gaz. W największe

> mrozy, jak PC nie wyrobi najwyżej odpalisz kominek.

Napisano
  • Autor

> ja bym polecał kocioł na ekogroszek + kocioł na gaz

myslale o tym w późniejszej perspektywie. Dlatego zastanawiam się nad podwójnym kominem w kotlowni

Napisano

> Tutaj nie mam żadnych zaostrzen co do wegla

> Tutaj glownie rozchodzi sie o cenę końcowa za dany rok. Czytając różne watki ludzie piszą ze

> zużywają 1000m3 jak i 2000m3 na rok a to juz jest duza roznica

ale z paliwem stałym będziesz miał to samo, też można przez sezon zużyć 5 ton, a można 10. Wszystko zależy od tego jak ciepły będzie budynek - na tym bym się skupił, a ogrzać już później będzie łatwo

Napisano

> ale z paliwem stałym będziesz miał to samo, też można przez sezon zużyć 5 ton, a można 10. Wszystko

> zależy od tego jak ciepły będzie budynek - na tym bym się skupił, a ogrzać już później będzie

> łatwo

Dobrze gada - polać mu piwo.gif

Napisano
  • Autor

> Kondensacyjny o niskiej mocy minimalnej. Zamiast komina - rura turbo przez ścianę.

> Do tego rekuperator i wentylacja mechaniczna.

> Zaoszczędzisz sporo kasy na braku kominów.

Jak się kształtują ceny takiego rozwiązania?

Napisano
  • Autor

Myślałem nad kotłem termet gold...jednofunkcyjny + zasobnik

Napisano

> Myślałem nad kotłem termet gold...jednofunkcyjny + zasobnik

Nie znam cen innych kotlow, niz moj, a ja za swoj (Immergas Victrix X 24 2 (modulacja bodajze od 3 do 24kW) zaplacilem 5500 zl z zasobnikiem 160l, sterownikiem i zestawem przylaczeniowym do komina. Sam kociol kosztowal cos kolo 3000-3500zl.

Napisano

Potwierdzam,

za dokładnie taki sam piec (kolega Olleo) mnie tylko utwierdził w tym wraz z zasobnikiem i przyłączami mam obecnie teraz do zapłaty 4400 - do tego dojdzie jeszcze pewnie przyłacze do komina więc koło 5500 wszystko na gotowo się zamknie.

W weekend byłem na targach budowlanych w BB i termet godl sam kosztował 5000 - najmniejszy model do tego pewnie jakiś zasobnik i koło 6500 powinno się zakręcić - do tego jest tylko 3 lata gwarancji przy Immergasie który ma 5:)

Napisano

Nie ma nad czym się zastanawiać, tylko i wyłącznie gaz. Nawet jakby wychodziło ciut drożej to ogrzewanie jest bezobsługowe, czyste, nic nie magazynujesz w domu. Czy taka kwota Ci wystarczy? Tego nie powie Ci nikt bo jest za mało informacji o domu, technologii, ociepleniu, etc. Co dom to inne okna, ściany, ocieplenie, wystawa okien, etc. Ale dla przykładu moja połówka bliźniaka o pow. 130 metrów w tym 17 metrów garażu pochłania gazu za 2500 zł (w tym ogrzanie wody) plus kupuję trzy metry drewna do kominka. Ale zaznaczam, że u mnie nie ma żadnego sterowania, inteligencji, etc. Podłogówka w łazienkach grzeje równo cały czas przez pół roku, regulacja w domu tylko na termostatach przy grzejnikach. Rok temu bawiłem się w oszczędzanie, urwałem ze dwie stówki na rok, w tym roku olałem, za to komfort cieplny zdecydowanie lepszy.

Napisano

> za dokładnie taki sam piec

tylko ja bym sprawdzil nowsze modele - moze jest jakis z pompa obiegowa klasy A

Napisano

> myslale o tym w późniejszej perspektywie. Dlatego zastanawiam się nad podwójnym kominem w kotlowni

Ja u siebie postawilem podwojny (z Plewy). Docelowo bedzie tylko gaz, ale ten spalinowy komin to chyba tylko na wypadek wojny dalem (nie mam kominka) zlosnik.gif W razie duzego problemu z gazem przynajmniej bede mial mozliwosc w miare bezbolesnego podlaczenia kotla na paliwa stale. Mam tez obawy jak sie bedzie sprawdzal ten 'kondensacyjny' komin systemowy z Plewy - wyjdzie w praniu, moze sie okazac, ze byla to glupia decyzja ok.gifno.gif

Napisano
  • Autor

Na wybor modelu kotła mam jeszcze czas. Wiec byćmoze wybór padnie na immergsa. Czas pokaże.

Napisano
  • Autor

> Ja u siebie postawilem podwojny (z Plewy). Docelowo bedzie tylko gaz, ale ten spalinowy komin to

> chyba tylko na wypadek wojny dalem (nie mam kominka) W razie duzego problemu z gazem

> przynajmniej bede mial mozliwosc w miare bezbolesnego podlaczenia kotla na paliwa stale.

tak samo ojciec mi mówil- postaw dwa kominy na wszelki wypadek...

Napisano

> tak samo ojciec mi mówil- postaw dwa kominy na wszelki wypadek...

I koniecznie głęboka piwnica - tak mi babcia mówiła - a wie co mówi, bo wojnę przeżyła.

Napisano

> I koniecznie głęboka piwnica - tak mi babcia mówiła - a wie co mówi, bo wojnę przeżyła.

Obyś nie wykrakal z ta wojna frown.gif taki zapasowy komin to tez dodatkowe polaczenie dach - kotłownia, które moze sie przydać do solarow, itp...

Napisano

> Obyś nie wykrakal z ta wojna taki zapasowy komin to tez dodatkowe polaczenie dach - kotłownia,

> które moze sie przydać do solarow, itp...

W razie wojny, to wywalasz stalową rurę przez ścianę lub dyktę w oknie (bo szyby wywaliło). Przepisy wtedy nie są egzekwowane.

Napisano

> Ja u siebie postawilem podwojny (z Plewy). Docelowo bedzie tylko gaz, ale ten spalinowy komin to

> chyba tylko na wypadek wojny dalem (nie mam kominka)

Ja kominek wychrzaniłem przy remoncie a kanały DWG podłączyłem do rekuperatora.

Napisano

> tak samo ojciec mi mówil- postaw dwa kominy na wszelki wypadek...

A potem się ludzie dziwią, że dom zbudowany powyżej kosztorysu. Dwa kominy, wszystko przewymiarowane bo może za 50 lat przyjdzie sroga zima, albo wichura tysiąclecia i lepiej dodać niż zbudować normalnie.

Napisano

> Hej!

> Zaczne moze od danych domu. Pow. uzytkowa 140+30 m2 garaz, kubatura 865m3. Planowane ocieplenie:

> pw.

> Do tej pory bylem przekonany do kotła gazowego kondensacyjnego-jednofunkcyjnego z zasobnikiem. Baba

> mi teraz wymysla, ze moze jednak kociol na ekogroszek z podajnikiem.

> Czy jest ktos w stanie podac przyblizony koszt ogrzewania gazem dla takiej pow. utrzymujac w zimie

> temp. 21*C. Albo inaczej czy 2500-3000 pln na rok wystarczy? Eko groszku mysle ze spokojnie

> trzeba liczyc 3-4 tony na rok.

> Musze podjac jakas decyzje, poniewaz po wekendzie majowym przychodza nam murowac i musze zamowic

> kominy i sam nie wiem jakie? Chodzi mi po glowie, aby wymurowac dwa kominy w kotlowni tzw

> dual(jeden pustak podwojny) czyli jeden do gazu drugi na paliwa stałe. Widziałem ze schiedel

> ma taki gotowy system.

> A moze jakis system kominowy ktory jednoczesnie bedzie dla gazu kond. i ekogroszka?

> Doradzie cos, bo juz sam nie wiem co robic.

Zainwestować w dobry audyt / policzenie strat cieplnych budynku. To jedne z lepiej wydanych pieniędzy wink.gif. Na tej podstawie będziesz sobie podstawiał różne rodzaje ogrzewania i porównywał koszty.

Ja mam bardzo zbliżoną kubaturę i miałem zbliżone założenia odnośnie termoizolacji. Przez chwilę myślałem nad pompą ale mam gaz w ok, więć to bez sensu. Finalnie jest kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny + bufor z kominkiem z pw.

Kominek dobrze sobie przemyśl.

Napisano
  • Autor

Podpowiedzcie jeszcze jakiej srednicy ma byc komin systemowy pod kocioł gazowy kond. fi120 ?

Wysokosc komina w projekcie 7,21 m

Przy okazji zapytam, czy moc kotła immergas VICTRIX 12 ECO PLUS bedzie odpowiednia dla takiej powierzchni? W przypadku termeta gold moc najnizsza jest 20kW. Jakiej mocy powinien byc kocioł?

Napisano

> Podpowiedzcie jeszcze jakiej srednicy ma byc komin systemowy pod kocioł gazowy kond. fi120 ?

> Wysokosc komina w projekcie 7,21 m

> Przy okazji zapytam, czy moc kotła immergas VICTRIX 12 ECO PLUS bedzie odpowiednia dla takiej

> powierzchni? W przypadku termeta gold moc najnizsza jest 20kW. Jakiej mocy powinien byc

> kocioł?

Moc maksymalna kotła ma być jak największa, aby dobrze grzał wodę CWU i ma mieć jak najniższą moc min, aby ekonomicznie grzał w zimę.

Gold ma chyba największy zakres w niskiej cenie.

Napisano

> Moc maksymalna kotła ma być jak największa, aby dobrze grzał wodę CWU

Po co duża moc do CWU, jak jest zasobnik? Żeby przepłacać za piec albo i taryfą wejść w godzinowe zużycie ponad 10m3?

Napisano

> Po co duża moc do CWU, jak jest zasobnik? Żeby przepłacać za piec albo i taryfą wejść w godzinowe

> zużycie ponad 10m3?

Żeby szybko nagrzać.

Tylko BTW: trzeba tez patrzeć na moc wymiennika w zasobniku.

Za mały nie odda mocy kotła i ten będzie modulował nawet do minimum, więc nie wykorzysta się możliwości.

Napisano

> Po co duża moc do CWU, jak jest zasobnik? Żeby przepłacać za piec albo i taryfą wejść w godzinowe

> zużycie ponad 10m3?

Nie mówimy chyba o kotłach ponad 60 kW, tylko o 20-30 kW

IMO 20 kW to minimum, 30 optimum.

Termet Gold model 20 ma max 20 kW a min 2 kW a model 35 max 35 kW i min 3,5 kW.

Kocioł kondensacyjny działa najekonomiczniej na mocach ułamkowych, więc taki 35 kW zacznie pracę na 35 kW i po chwili przejdzie na ekonomiczniejszą moc ułamkową.

Ja mam 24 kW i jak akurat jest grzanie podłogówki i grzejników to mocy mu nie starcza.

Napisano

> zużycie ponad 10m3?

Różnica w cenie Termeta Gold pomiędzy 20 a 35 kW to coś około 200 zł.

Napisano

> taryfą wejść w godzinowe

> zużycie ponad 10m3?

?

godzinowe?

nie slyszalem o taryfach godzinowych, ale o zuzyciu rocznym <1200m3 lub >1200m3 juz tak.

Napisano

> ?

> godzinowe?

> nie slyszalem o taryfach godzinowych, ale o zuzyciu rocznym 1200m3 juz tak.

Jak zużywasz chociaż przez jedną godzinę (np. po wychłodzeniu domu) ponad 10m3 gazu tu wpadasz w taryfy w których płacisz za zamówioną moc. Przy małym zużyciu wychodzi bardzo drogo.

Napisano

> Jak zużywasz chociaż przez jedną godzinę (np. po wychłodzeniu domu) ponad 10m3 gazu tu wpadasz w

> taryfy w których płacisz za zamówioną moc. Przy małym zużyciu wychodzi bardzo drogo.

A pokaz no mi, gdzie to jest napisane:

http://oferta.pgnig.pl/zmiana-grupy-taryfowej

i pokaz mi, gdzie kociol do 26kW zuzyje wiecej niz 3m3/h GZ-50 (wyciag z mojego kotla):

7DRYT.jpg

Napisano

> A pokaz no mi, gdzie to jest napisane:

Taryfa

Np. str. 20:

3.9. W przypadku, gdy Odbiorca odbiera paliwo gazowe w Miejscu odbioru paliwa gazowego,

wyposażonym w rejestrator poboru mocy, w którym Odbiorca jest rozliczany w grupach taryfowych od W-1.1 do W-4, a w okresie dwóch kolejnych Miesięcy umownych została przekroczona przez Odbiorcę Moc umowna 10 m3/h, wówczas Odbiorca począwszy od następnego Miesiąca umownego po tym okresie, będzie rozliczany w tym miejscu w grupie taryfowej W-5 przez okres trwający nie krócej niż 12 kolejnych Miesięcy umownych.

W tabelkach z taryfami też masz dla jakiego poboru mocy mogą być zastosowane.

> i pokaz mi, gdzie kociol do 26kW zuzyje wiecej niz 3m3/h GZ-50 (wyciag z mojego kotla):

Nie pisałeś, że maks 26kW tylko im więcej tym lepiej.

Napisano

> Jak zużywasz chociaż przez jedną godzinę (np. po wychłodzeniu domu) ponad 10m3 gazu tu wpadasz w

> taryfy w których płacisz za zamówioną moc. Przy małym zużyciu wychodzi bardzo drogo.

To se przelicz, jaką moc musiałby mieć kocioł przy takim zużyciu.

Napisano

> Ale po co szybko nagrzewać, jak masz zasobnik to szybko nie zużyjesz więc nie ma potrzeby szybko

> nagrzewać.

> tutaj podobna dyskusja

Nie chce mi sie na nowo z Toba dyskutowac, wiec tylko napisze, ze nikt mu nie kaze kupowac 24kW - jesli 12kW wystarczy, by nagrzac mu domek (u mnie np. z wyliczen wyszlo zapotrzebowanie do CO maks 18kW), to tu jest swietny kociolek:

http://www.immergas.com.pl/Produkty,1885/VICTRIX_X_12_2_I

Napisano

> Ale po co szybko nagrzewać, jak masz zasobnik to szybko nie zużyjesz więc nie ma potrzeby szybko

> nagrzewać.

> tutaj podobna dyskusja

Jest. Jak się kąpie kilka osób jedna po drugiej, na przykład.

Napisano

> Jest. Jak się kąpie kilka osób jedna po drugiej, na przykład.

Przelicz na liczbach.

24KW oznacza, że mogą lać 10l/m non stop (bez zasobnika). Czyli napełniać wanny jedna po drugiej. 12KW oznacza, że zasobnik o pojemności ciepłej wody do wanny pozwala wykąpać się drugiej osobie gdy pierwszej kąpiel trwałą tyle, co napełnianie wanny ciepłą wodą.

Napisano

> Przelicz na liczbach.

Mam zasobnik i 5 osób w domu i wiem, kiedy się kocioł włącza.

Napisano

> Mam zasobnik i 5 osób w domu i wiem, kiedy się kocioł włącza.

Ale to nie świadczy, że nie ma w nim wody potrzebnej do kolejnej kąpieli. Sterownik uznaje, że chcesz mieć PEŁNY zbiornik wody o zadanej temperaturze, więc uzupełnia.

Powiedz mi lepiej, ile czasu kocioł chodzi na dobę i z jaką mocą, gdy potrzebujesz tylko CWU? Albo prościej - ile gazu w lecie miesięcznie spala? Robi Ci różnicę, czy pracuje w sumie pół godziny na dobę, czy dwie?

Jak zrobisz eksperyment, i wyłączysz kocioł to powiedz, ile osób napełniło jaką wannę pod rząd. Jakim masz zasobnik? Ważny też czas, bo przy wyłączonym jak odczekasz trochę po zużyciu części wody to temperatura się wyrówna. Ale jak szybko spuścisz ciepłą wodę, to będzie płynęła długo gorąca a potem od razu zimna.

Długo korzystałem z bojlera 80 czy 100 l z grzałką 2KW i wiem, że szybko się włączał, ale dwie osoby bez problemu mogły wykąpać się pod rząd nawet, jak bojer był wyłączony. Więcej nie testowałem.

Sam przymierzam się do tego gdzie 1,92KW ma wystarczać dla 4-5 osób co dla mnie jest jak najbardziej wiarygodne.