Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Egzamin A - czy warto zdać najpierw samą teorię?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj zakończyłem kurs. Dziś miałem dodatkową jazdę po mieście zakończoną wzrokową pochwalą Tomka Kulika hehe.gif Przydały się przejażdżki na Dradze.

W przyszłym tygodniu zrobię sobie wewnętrzny i chcę umówić się na jeszcze na dodatkową jazdę po placu i trening zadań egzaminacyjnych.

Przy okazji pogadałem z gościem, z którym spotykałem się na jazdach. Mówił, że poszedł sobie na teorię, zaliczył ją i śmignie jeszcze ze dwie lekcje dodatkowe i na spokojnie podejdzie do samej praktyki.

Pomyślałem, że to wcale nie jest głupie. Jak zaliczę test to potem w dniu egzaminu praktycznego odpadnie stresik związany z teorią.

Zdawał już tak ktoś? Ma to sens? Zdana część teoretyczna jest chyba ważna pół roku?

Napisano

ale po co tak kombinujesz?

albo nauczył cie chłop jeździc albo nie:) dobrze ze kiedys nie miałem takich problemów;) poszedłem oblalem dwa razy a za trzecim sie uadło;) mowię o teorii... praktykę zrobiłem swoim motocyklem i było po zawodach...:)

jedz zdawaj i nie trac czasu na pierdoły smile.gif

Napisano

Idz na calosc, wszystko za jednym razem wink.gif. Zawsze jest szansa, ze wiecej razy nie bedziesz musial jezdzic do WORD'u.

Napisano

> Wczoraj zakończyłem kurs. Dziś miałem dodatkową jazdę po mieście zakończoną wzrokową pochwalą Tomka

> Kulika Przydały się przejażdżki na Dradze.

> W przyszłym tygodniu zrobię sobie wewnętrzny i chcę umówić się na jeszcze na dodatkową jazdę po

> placu i trening zadań egzaminacyjnych.

> Przy okazji pogadałem z gościem, z którym spotykałem się na jazdach. Mówił, że poszedł sobie na

> teorię, zaliczył ją i śmignie jeszcze ze dwie lekcje dodatkowe i na spokojnie podejdzie do

> samej praktyki.

> Pomyślałem, że to wcale nie jest głupie. Jak zaliczę test to potem w dniu egzaminu praktycznego

> odpadnie stresik związany z teorią.

> Zdawał już tak ktoś? Ma to sens? Zdana część teoretyczna jest chyba ważna pół roku?

Zapisuj się na teorie. (tymbardziej że niektóre szkoły wystawiają "kwity" trochę wcześniej, zostawiając jakieś 2-3 godzinki na "przed egzaminem").

Potem spokojnie na praktykę. Przed praktyką umów się na dwie godzinki na placu w okolicach ośrodka (np. na Jagielońskiej jest yeebitny plac) a potem na egzamin (z siodła na placu treningowym, prosto na siodło egzaminacyjne) ok.gif

Napisano

Ja robię tak:

Dziś wyrobiłem sobie w urzędzie profil kandydata na kierowcę, od jutra robię testy, jak poczuję, że mi to wychodzi, zapisuję się na egzamin, z teorii. Do tego kurs teoretyczny nie jest od tego roku potrzebny. Jak zdam teorię, zapiszę się na kurs, jazdy. W trakcie kursu będę musiał zaliczyć kurs pierwszej pomocy. W międzyczasie codziennie jeżdżę 125 po mieście, w tym oficjalna trasa egzaminacyjna. Ćwiczę też placyk. Myślę, że zdany egzamin teoretyczny wcześniej, wlasna praktyka, oraz wymagane 20 godzin praktyki w szkole jazdy pozwoli mi na zminimalizowanie stresu i dobre przygotowanie. Czyli wg mnie: zdać teorię, aby nie zawracać sobie nią głowy i doskonalić technikę.

Napisano

Ja to rozdzieliłem - co prawda jeszcze nie zdałem teorii sciana.gifspineyes.gif -

dwa razy zabrakło mi 2 punktów i raz jednego, a na razie jeżdżę 125ką...

Napisano

Jak masz czas i ochotę - rozdziel sobie.

Chociaż podobno teraz terminy oczekiwania na kolejne egzaminy są bardzo krótkie - oblał wczoraj i w poniedziałek ma kolejne podejście zlosnik.gif

Napisano

> Jak masz czas i ochotę - rozdziel sobie.

możesz napisać po co tak robić?

Napisano

> możesz napisać po co tak robić?

1. Trochę mniej stresu jednego dnia.

2. Sporo osób oblewa teraz teorię - po co sobie w razie "w" przekładać egzamin praktyczny?

Napisano

> możesz napisać po co tak robić?

a choćby po to, żeby w razie czego nie wydac za dużo kasy.

jak masz opłacone testy i praktyke, a owalisz testy, to z tego co wiem, kasy nie zwracają i to nie przechodzi na następny termin.

Generalnie lepiej się podpytać w ośrodku jak to teraz jest.

Napisano

> jak masz opłacone testy i praktyke, a owalisz testy, to z tego co wiem, kasy nie zwracają i to nie

> przechodzi na następny termin.

> Generalnie lepiej się podpytać w ośrodku jak to teraz jest.

2-3 lata temu pasa przechodziła na następny termin.

Podchodziłeś do okienka - dopłacałeś za samą teorię i miałeś termin kolejnego "kompletu".

Dodam, że termin "kompletu" był o kilka dni bardziej odległy od terminu samej praktyki.

Napisano

> 2-3 lata temu pasa przechodziła na następny termin.

> Podchodziłeś do okienka - dopłacałeś za samą teorię i miałeś termin kolejnego "kompletu".

> Dodam, że termin "kompletu" był o kilka dni bardziej odległy od terminu samej praktyki.

teraz egzamin praktyczny można przełożyć 2 dni przed - nie ma innej opcji oslabiony.gif

Napisano

zdaj sobie wcześniej teorię, tak jest wygodniej dla psychiki grinser006.gif

Napisano

> 2-3 lata temu kasa przechodziła na następny termin.

Rok temu kasa przepadała, więc jak masz za dużo kasy to wpłać na jakiś dom dziecka, a egzamin i tak sobie rozbij na 2 części. ok.gif

Przypadki chodzą po ludziach.

Napisano

Może to jeszcze zależy od tego jak sobie konkretny WORD ustali?

Napisano

> Może to jeszcze zależy od tego jak sobie konkretny WORD ustali?

No w wawie to tylko na Odlewniczej zdajesz

No chyba, że coś się zmieniło lub kolega chce kombinować i jechać do jakiegoś Płocka lub innej Ostrołęki zdawać egzamin niewiem.gif

Napisano

Możesz się bujać trochę z teorią, więc podchodź do niej jak najszybciej. Ja zdałem mając punktów na styk, a naprawdę dobrze ogarniam przepisy. Poćwicz przez kilka dni testy. Ja robiłem te z serii SPS, ale za bardzo nie miałem czasu niestety, a były bardzo podobne.

Napisano

Znajomość przepisów ma niewiele wspólnego z rozwiązywaniem testów.

Trzeba je trochę "powałkować", żeby złapać ich logikę i wtedy jest z górki.

Napisano
  • Autor

Pojutrze wewnętrzny i umawiam się na teorię. Ale jest jeszcze jeden plan, który obgadałem z kumplem.

Wykupię sobie ze dwie godzinki w innej szkole gdzie instruktor w samochodzie jedzie i przez radio polecenia daje (u Tomka instruktorzy jeżdżą na plecaku).

Myślę, że to dobry pomysł bo na egzaminie też auto za mną jedzie i oswoję się z tą formą jazdy. Na egzaminie nie będzie więc to dla mnie nowość smile.gif

Trza jak najlepiej się przygotować zlosnik.gif

Napisano

> Pojutrze wewnętrzny i umawiam się na teorię. Ale jest jeszcze jeden plan, który obgadałem z

> kumplem.

> Wykupię sobie ze dwie godzinki w innej szkole gdzie instruktor w samochodzie jedzie i przez radio

> polecenia daje (u Tomka instruktorzy jeżdżą na plecaku).

> Myślę, że to dobry pomysł bo na egzaminie też auto za mną jedzie i oswoję się z tą formą jazdy. Na

> egzaminie nie będzie więc to dla mnie nowość

> Trza jak najlepiej się przygotować

Dobry pomysł. Tym bardziej, że z plecakiem jeżdzi się inaczej niż samemu.