Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Chevroleta.

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad sensem zakupu 3 letniego aveo t300 sedan z silnikiem 1.2 86 KM. Prześledziłem fora, pewne bolączki znam, ale opinii za wiele nie ma. Obawiam się chorób wieku dziecięcego, jakiś nagłych usterek (jedną już wyeliminowałem na gwarancji). Nie myślałem bardzo o zmianie auta. Obecne sprawuje się wyśmienicie, ale mam pewny egzemplarz z przebiegiem 18 kkm zlosnik.gif za jakies 25 tys. zł.

Samochód znam bardzo dobrze, sporo nim jeździłem i chwilowo użytkuję. Odpowiada mi, ale obawiam się braku obecności tej marki w Europie. O ile zawieszenie i silnik jest z Opla Corsy D, to np. niektórych części nie znalazłem. Są oczywiście oryginały w odpowiednich cenach, ale zakładając że będę nim jeździł przynajmniej 8 lat to trochę się obawiam co będzie później, czy pojawią się zamienniki np. nieszczęsnego wydechu końcowego, który na pewno kiedyś będzie do wymiany po założeniu LPG grinser006.gif

Jest sens w to iść? Jestem bardzo marudny w kwestii wyboru samochodu i paśniki w prestiżu od Jaya mnie nie interesują. Lubię samochody zadbane a najlepiej nowe, choć teraz nowy nie oznacza świętego spokoju i bezawaryjnej jazdy. Moje przebiegi kształtują się w proporcji 70% miasto i 30% trasa. Auto słabo sobie radzi przy wyprzedzaniu, ale zawalidrogą nie jest. W planach jest powiększenie rodziny więc te 500 l bagażnika przyda się.

Zdaję sobie sprawę, że w przyszłości wezmę za to jakieś marne grosze ale kusi mnie opcja praktycznie nowego samochodu na lata za nieduże pieniądze. Z drugiej jednak strony nowy model Chevroleta, który jak na ironię wycofał się ze sprzedaży aut w Europie. icon_rolleyes.gif

Wydziwiam, czy mam rację? Podpowiedzcie coś, bo może przeoczyłem niektóre kwestie albo za bardzo przeżywam. wink.gif

Napisano

jako użytkownik Lacetti który stał 1,5 roku przed podobnym wyborem, powiem Ci ze brak jakichkolwiek problemów z częściami - bynajmniej tymi podstawowymi.

robiłem klocki, kpl rozrząd, z dnia na dzień części dostępne.

ceny części - jak skoda, fiat

czy brac??

jeżeli pewne auto to tak

Napisano

jesli masz zamiar tym jeździć do śmierci technicznej tego auta to bierz bo przy odsprzedazy wezmiesz za niego worek jablek. Zastanow sie tez nad tym ze jak sie cos wiekszego popsuje za pare lat to tylko szrot Cie bedzie ratowal.

Napisano
  • Autor

> jako użytkownik Lacetti który stał 1,5 roku przed podobnym wyborem, powiem Ci ze brak jakichkolwiek

> problemów z częściami - bynajmniej tymi podstawowymi.

> robiłem klocki, kpl rozrząd, z dnia na dzień części dostępne.

> ceny części - jak skoda, fiat

> czy brac??

> jeżeli pewne auto to tak

Z lacetti chyba jednak było trochę inaczej, bo chevrolet był na rynku i w zasadzie teraz się zwinął, ale zaplecze części zamiennych powstało.

Napisano
  • Autor

> jesli masz zamiar tym jeździć do śmierci technicznej tego auta to bierz bo przy odsprzedazy

> wezmiesz za niego worek jablek. Zastanow sie tez nad tym ze jak sie cos wiekszego popsuje za

> pare lat to tylko szrot Cie bedzie ratowal.

O utracie wartości wiem i bardzo mnie to nie przeraża. Teraz kupuję auto prawie nowe dużo taniej to wiadomo, że jeszcze taniej je sprzedam kiedyś o ile sprzedam grinser006.gif

Bardziej się obawiam dostępności części, które nie są wspólne np. ze wspomnianą corsą.

Trochę może dziwny jestem, ale nie lubię sobie robić problemów na siłę i jak coś kupuję to muszę być tego pewny, a tego auta nijak nie jestem choć bardzo mi się podoba. zlosnik.gif

Napisano

> O utracie wartości wiem i bardzo mnie to nie przeraża. Teraz kupuję auto prawie nowe dużo taniej to

> wiadomo, że jeszcze taniej je sprzedam kiedyś o ile sprzedam

> Bardziej się obawiam dostępności części, które nie są wspólne np. ze wspomnianą corsą.

> Trochę może dziwny jestem, ale nie lubię sobie robić problemów na siłę i jak coś kupuję to muszę

> być tego pewny, a tego auta nijak nie jestem choć bardzo mi się podoba.

Ja bym sobie darowal ok.gif

Za podobne pieniadze mozna pewnie znalezc P301 albo C-Elysee.

Utrata wartosci nie ma wiekszego znaczenia, jak kupujesz auto na kilka lat ok.gif

Natomiast z czesciami pewnie za jakis czas bedzie klopot albo beda fatalnej jakosci (jak obecnie do Daewoo).

Napisano

Sa hurtownie i sklepy dla Chevroleta. Ludzie nagle nie zezlomuja wszystkich aut wiec bedzie popyt. Dodatkow te modele sa nadal produkowane wiec i czesci robia. Bez przesady w dobie internetu wszystko znajdziesz choc np mozesz czekac dluzej. Balbym sie utraty wartosci ale w Twoim przypadku bez znaczenia.

Napisano

> Za 25 kawałków?

Faktycznie, trzeba by troche dolozyc grinser006.gif

Napisano

> Bardziej się obawiam dostępności części,

Do Lanosa też miało nie być.

Napisano

> chevrolety sprzedaja sie na swiecie w milionach egz.

> czesci sa

> wiekszosc od reki

Ale nie na naszym rynku. Efekt... Zamawiasz, czekasz. Im dalej w las tym dłużej czekasz.

Napisano
  • Autor

> Ale nie na naszym rynku. Efekt... Zamawiasz, czekasz. Im dalej w las tym dłużej czekasz.

Części do tego są, tylko że oryginalne w słusznych cenach grinser006.gif, a to nie o to chodzi. Gdybym miał to serwisować i naprawiać w ASO to nie ma problemu, jednak nie będę miał raczej na to ochoty i pieniędzy.

Napisano

> Części do tego są, tylko że oryginalne w słusznych cenach , a to nie o to chodzi. Gdybym miał to

> serwisować i naprawiać w ASO to nie ma problemu, jednak nie będę miał raczej na to ochoty i

> pieniędzy.

Co tam chcesz serwisowac? Prosta konstrukcja kazdy to ogarnie. Dodatkowo silnik jest tez w Corsie wiec wszystkie czesci sa. Amortyzatory podejrzewam, ze takie same jak w Oplu to samo klocki etc. Trzeba sie upewnic. Moze na blotnik dluzej poczekasz.

Napisano

> Efekt... Zamawiasz, czekasz.

Jeździsz tramwajem, taxi ...

Mechanik o aucie nie wie nic, więc strzela w ciemno z diagnozą usterki, nie bawi się w szukanie części, bo w tym samym czasie naprawi 15 skód fabii ...

Napisano

> Jeździsz tramwajem, taxi ...

> Mechanik o aucie nie wie nic, więc strzela w ciemno z diagnozą usterki, nie bawi się w szukanie

> części, bo w tym samym czasie naprawi 15 skód fabii ...

Przecież to Aveo, nie Camaro! wink.gif

Napisano

> Przecież to Aveo, nie Camaro!

Hmm ... patrząc na ulice, to Aveo T300 jest widokiem porównywalnie częstym jak Camaro.

Napisano

> Hmm ... patrząc na ulice, to Aveo T300 jest widokiem porównywalnie częstym jak Camaro.

Ja widuję tego dość sporo. Najwięcej sedanów. A mechanicznie to się niewiele różni od poprzedniego modelu, a ten ma jeszcze niektóre części wspólne z Daewoo.

Akurat do Aveo o części bym się nie bał.

Napisano

> Hmm ... patrząc na ulice, to Aveo T300 jest widokiem porównywalnie częstym jak Camaro.

Jak się chodzi z zamkniętymi oczami to tak grinser006.gif Na samym moim osiedlu {dość niedużym} są 4 nowe Aveo

Napisano

> Ale nie na naszym rynku. Efekt... Zamawiasz, czekasz. Im dalej w las tym dłużej czekasz.

rodzice mają chevy i mimo, że sprzedaż w Europie się zakończyła części będą dostępne jeszcze przez najbliższe 10 lat- takie zapewnienie otrzymała z serwisu

Napisano

Jeździłem tym jak miałem GP 1.4 95KM.

I mimo, że GP specjalnie szynki nie był, to te 10KM mniej w Aveo sprawiało wrażenie, jakby auto było o połowę słabsze...

Napisano

> rodzice mają chevy i mimo, że sprzedaż w Europie się zakończyła części będą dostępne jeszcze przez

> najbliższe 10 lat- takie zapewnienie otrzymała z serwisu

czytamy ze zrozumieniem. Nikt nie mowi ze czesci nie bedzie. Problem jest z dostepnoscia. Co innego dla aut, ktore bylu u nas w ofercie i jest ich duzo. Tu podstawowe czesci beda na miejscu. Problem jest z autami, kotrych u nas nie bylo albo bylo ich malo. Czesci beda na zamowienie bo nikomu nie oplaca sie tego trzymac na stanie.

Napisano

> Nikt nie mowi ze czesci nie bedzie. Problem jest z dostepnoscia.

Dokładnie o to mi chodzi. Aveo od 2011 r. w górę na allegro jest 117 szt. Fabii - ponad 900 szt. Corsy - pond 700 szt.

Czyli o części do Fabii będzie pytać +/- 9x więcej klientów niż o części do Aveo.

Jakie części położy na półce właściciel sklepu motoryzacyjnego ? Jak będzie miał wybór - położyć na półce zestaw filtrów do Aveo czy do Fabii, to położy ten do Aveo i 9 klientom powie, że filtry na zamówienie, a temu jednemu, że są od ręki ? Czy raczej będzie miał filtry do Fabii, a klient z Aveo albo poczeka na realizację zamówienia, albo niech idzie do konkurencji - w sumie mała strata, na fabiowcach się zarobi.

Tak samo z mechanikami - przyjeżdża klient z fabią "coś mi stuka" - "gdzie" - "prawy tył, przy skręcie" "aaa.... to tuleja X, jest Pan trzeci w tym tygodniu". Przyjeżdża klient z Aveo - "coś mi stuka" - "gdzie" - "prawy tył, przy skręcie" "hmm.... niech Pan zostawi auto, będziemy szukać, co to".

Napisano

> Dokładnie o to mi chodzi. Aveo od 2011 r. w górę na allegro jest 117 szt. Fabii - ponad 900 szt.

> Corsy - pond 700 szt.

> Czyli o części do Fabii będzie pytać +/- 9x więcej klientów niż o części do Aveo.

> Jakie części położy na półce właściciel sklepu motoryzacyjnego ? Jak będzie miał wybór - położyć na

> półce zestaw filtrów do Aveo czy do Fabii, to położy ten do Aveo i 9 klientom powie, że filtry

> na zamówienie, a temu jednemu, że są od ręki ? Czy raczej będzie miał filtry do Fabii, a

> klient z Aveo albo poczeka na realizację zamówienia, albo niech idzie do konkurencji - w sumie

> mała strata, na fabiowcach się zarobi.

> Tak samo z mechanikami - przyjeżdża klient z fabią "coś mi stuka" - "gdzie" - "prawy tył, przy

> skręcie" "aaa.... to tuleja X, jest Pan trzeci w tym tygodniu". Przyjeżdża klient z Aveo -

> "coś mi stuka" - "gdzie" - "prawy tył, przy skręcie" "hmm.... niech Pan zostawi auto, będziemy

> szukać, co to".

Teoretyzujesz, czy wiesz?

Nie spotkałem się z przypadkiem, by mechanik nie chciał serwisować Chevroleta.

Części eksploatacyjne były tego samego dnia.

Rano oddawałem samochód do warsztatu a po południu odbierałem. Rozrząd, filtry, zawieszenie.

Z diagnostyką też nie było problemów.

Co innego ASO - to ściągało części z magazynu z Niemiec - równo 2 tygodnie spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> "coś mi stuka" - "gdzie" - "prawy tył, przy skręcie" "hmm.... niech Pan zostawi auto, będziemy

> szukać, co to".

Tutaj żeś się nie popisał zlosnik.gif Jak przyjdzie klient po filtry do aveo to kupi te same co do corsy d z wyjątkiem pyłkowego bo jest od insignii, natomiast jak przyjedzie z pukaniem w prawym tylnym kole to wymieni jakąś wadliwą tuleję, które masowo lecą w corsach D czy grande punto grinser006.gif Nie zmienia to jednak faktu, że mogę czekać np. 3 tygodnie, aż przypłyną lewe tylne drzwi czy inna część nadwozia, albo pasował części teoretycznie nie występujące w aveo w zamienniku z jakiegoś innego opla.

Obawiam się sytuacji jak było z seatem za czasów Iberii. Auta były produkowane, a czasami czekało się na jakąś pierdołę po 3 tygodnie w ASO.

Napisano

> Teoretyzujesz, czy wiesz?

Wiem. Miałem kilka DU - w tym Aveo i Rezzo.

Auta jako auta całkiem OK, ale wygoda serwisu żadna.

> Części eksploatacyjne były tego samego dnia.

Yhm ... Czujnik ABS do Rezzo był 1 (słownie jeden) w Polsce - i to prawy, a potrzebowałem lewy. Na szczęście udało mu się odwrócić orientację i działał.

> Z diagnostyką też nie było problemów.

Dzięki Rezzo trafiłem na b.dobrego fachowca od LPG - wielu poległo, bo silnik jak w Nubirze czy Leganzie, ale elektronika inna.

W innym przypadku serwis wymieniał 2 razy uszczelkę miski olejowej, bo tak to wyglądało - a okazało się, że padła uszczelka pompy oleju - tylko musiałem poszukać serwisu, który o tym wiedział.

Napisano

> Wiem. Miałem kilka DU - w tym Aveo i Rezzo.

> Auta jako auta całkiem OK, ale wygoda serwisu żadna.

> Yhm ... Czujnik ABS do Rezzo był 1 (słownie jeden) w Polsce - i to prawy, a potrzebowałem lewy. Na

> szczęście udało mu się odwrócić orientację i działał.

> Dzięki Rezzo trafiłem na b.dobrego fachowca od LPG - wielu poległo, bo silnik jak w Nubirze czy

> Leganzie, ale elektronika inna.

> W innym przypadku serwis wymieniał 2 razy uszczelkę miski olejowej, bo tak to wyglądało - a okazało

> się, że padła uszczelka pompy oleju - tylko musiałem poszukać serwisu, który o tym wiedział.

Rezzo to naprawdę mało popularne u nas było.

Lacetti i Aveo sporo jednak jeździ.

Napisano

Przegrzeb archiwum, na MK i Chevrolecie troche klotni na temat dostepnosci czesci do chevi znajdziesz.

Ogolnie wyjdzie na to, ze ja i noras jestesmy przeciwnego zdanie niz reszta, ale ja jestem z zadupia gdzie licza sie germance, a noras mial nietypowe auto.

Napisano

> Yhm ... Czujnik ABS do Rezzo był 1 (słownie jeden) w Polsce - i to prawy, a potrzebowałem lewy.

A termostat do Viki C 2.8 Turbo był jeden na całą EU. Wnioski? grinser006.gif

Napisano

> Dokładnie o to mi chodzi. Aveo od 2011 r. w górę na allegro jest 117 szt. Fabii - ponad 900 szt.

> Corsy - pond 700 szt.

Czemu? Czyżby floty sprzedawały? grinser006.gif

> Czyli o części do Fabii będzie pytać +/- 9x więcej klientów niż o części do Aveo.

Zdecydowanie tak. Ponieważ się psują 270751858-jezyk.gif