Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Benzyna wlana zamiast ropy

Featured Replies

Napisano

Ojciec zamiast ropy wlał 10 litrów benzyny do pustego baku. W porę się zorientował, ale benzyna nie została spuszczona tylko dolane pod korek ropy. Będzie ok, czy spodziewać się problemów?

Pacjent megane 2 1.5 dCi

Napisano

Na tym silniku nie robilbym takich eksperymentów

Pozdrawiam Dawid

Napisano

Ojciec zamiast ropy wlał 10 litrów benzyny do pustego baku. W porę się zorientował, ale benzyna nie została spuszczona tylko dolane pod korek ropy. Będzie ok, czy spodziewać się problemów?

Pacjent megane 2 1.5 dCi

Zrobiłem dokładnie to samo z bardzo podobnym silnikiem. Wlałem 11 litrów benzyny i jak się zorientowałem, pod korek ropy. 

Pacjent Scenic I phII, 1.9 dci. Auto przetrwało, po tym incydencie zrobiłem jeszcze 15 tys km i sprzedałem, ale widuję go często i dalej jeździ.

Napisano

dolej oleju 2T, ze 200 ml

może być czerwony ORLEN.

byle nie MIXOL

Napisano

Pacjent megane 2 1.5 dCi

Zrobiłem kiedyś to samo w 2.0dCi bez żadnego uszczerbku.

Napisano

dolej oleju 2T, ze 200 ml

Na DPF nie zaszkodzi?

Napisano

Pacjent megane 2 1.5 dCi

znajomy ma to samo auto i silnik, ponad 220kkm przebiegu, przez pomyłkę zalał około 40l benzyny, przejechał ze stacji okołoł 5km z prędkością ok 100km/h, po czym silnik zgasł, nic się nie stało z wtryskami itp, więc raczej powinno być wszystko ok

Napisano

Na DPF nie zaszkodzi?

Wręcz przeciwnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Na DPF nie zaszkodzi?

przejechałem 10 kkm, zawsze dolewka 200 ml do pełnego baku i jest :ok:

mam DPF (wg Reno FAP) z dopalaniem

Napisano

Wręcz przeciwnie.

To po co każą używać olejów klasyfikacji C? Przecież taki olej dostaje się do spalania w promilowych ilościach a tutaj zwykły w procentowych.

:hmm:

Napisano

kupuj taki, który ma mało popiołu

Napisano

znajomy w takim przypadku w Megane III dolał tylko dodatku smarującego do ON i było OK

Napisano

To po co każą używać olejów klasyfikacji C? Przecież taki olej dostaje się do spalania w promilowych ilościach a tutaj zwykły w procentowych.

:hmm:

Jedyne wytłumaczenie, to to, że olej do 2T jest produkowany z myślą, że będzie wymieszany z paliwem i spalony, olej do 4T niekoniecznie.
Napisano

Zrobiłem dokładnie to samo z bardzo podobnym silnikiem.

Pacjent Scenic I phII, 1.9 dci. Auto przetrwało i sprzedałem, ale widuję go często i dalej jeździ.

To, że jeździ, niczego nie dowodzi. Sąsiad garażowy też jeździ, ale dopiero konwersacja ujawniła, dlaczego jeździ. Jako stały klient serwisu Hultaja został potraktowany ulgowo przy wymianie tłoków, pierścieni, kompresja 11, 7, 3 i 1 bar po ~100kkm...  :phi: 

Napisano

X-Trail-em zrobiłem jeszcze 150tys. po mojej pomyłce i jeździ nadal. Dzisiaj ma już ponad 300tys.

• 10 lat później...
Napisano
Godzinę temu, Mayo napisał:

Dziś ja nalałem 15l benzyny do diesla. Przejechałem 5 km, na światłach coś nierówno zaczął pracować. Wtedy się zorientowałem co się stało, zjechałem z drogi i zaparkowałem. Teraz czekam z Żona na lawetę i powrót do domu 160 km trasy. Zobaczymy czym się skończy.

Zawsze tankuję po korek, dziś mnie powstrzymała spodziewana obniżka cen paliwa.

Jaki,duży masz bak ? Może wystarczy dopakować do pełna ON.

Napisano
1 godzinę temu, Mayo napisał:

Dziś ja nalałem 15l benzyny do diesla. Przejechałem 5 km, na światłach coś nierówno zaczął pracować. Wtedy się zorientowałem co się stało, zjechałem z drogi i zaparkowałem. Teraz czekam z Żona na lawetę i powrót do domu 160 km trasy. Zobaczymy czym się skończy.

Zawsze tankuję po korek, dziś mnie powstrzymała spodziewana obniżka cen paliwa.

Jaki silnik? Mnie się zdażyło coś takiego w Stilo JTDm. Po zapaleniu się rezerwy zatankowałem 10L benzyny zanim się zorientowałem. Dotankowałem ropy pod korek i wróciłem normalnie 200 km do domu po czym dolałem niewielką ilość oleju 2T. Sprawdziłem później pod komputerem korekty wtryskiwaczy, nie zmieniły się w stosunku do poprzednich odczytów, więc raczej nic im nie zaszkodziło. Auta już nie mam, bo sprzedałem ale widzialem je rok temu na mieście, więc silnik przeżył zlosnik

Napisano
W dniu 23.09.2015 o 16:06, badyl1982 napisał:

Pacjent megane 2 1.5 dCi

Ok też tak miałem w V50 HDI i wszystko ok .

Trzeba tylko uzupełniać ropę w miarę ubywania w zbiorniku ok

Napisano
Godzinę temu, MarcG napisał:

Chyba 50 litrów. Ale z assistance zamówiłem lawetę, przewiozłem auto 160 kilometrów do swojego mechanika ;)

Napisano
34 minuty temu, Jan Winnicki napisał:

Jaki silnik? Mnie się zdażyło coś takiego w Stilo JTDm. Po zapaleniu się rezerwy zatankowałem 10L benzyny zanim się zorientowałem. Dotankowałem ropy pod korek i wróciłem normalnie 200 km do domu po czym dolałem niewielką ilość oleju 2T. Sprawdziłem później pod komputerem korekty wtryskiwaczy, nie zmieniły się w stosunku do poprzednich odczytów, więc raczej nic im nie zaszkodziło. Auta już nie mam, bo sprzedałem ale widzialem je rok temu na mieście, więc silnik przeżył zlosnik

1,5 dci

Napisano
Godzinę temu, MarcG napisał:

W nowych silnikach (czyli tak z 20 lat) nie polecam - można zatrzeć i uszkodzić trwale wstyski lub pompę wysokiego ciśnienia.

Spuścić paliwo, przepłukać układ, zalać ropą z jakimś dodatkiem smarującym i modlić się, aby się nic nie zatarło i nie uszkodziło.

Edytowane przez maras77

Napisano
34 minuty temu, MarCo napisał:

Ok też tak miałem w V50 HDI i wszystko ok .

Trzeba tylko uzupełniać ropę w miarę ubywania w zbiorniku ok

możlwie, że to auto już nie istnieje ;)

@Mayo powodzenia, daj znać czy wysoki wyrok :(

Napisano

Pacjent megane 2 1.5 dCi

Nic się nie stanie.

Zrobić 100 kilometrów i znów dolać oleju napędowego.

Można też wlać litr Mixolu.

Napisano
14 godzin temu, fosfor napisał:

możlwie, że to auto już nie istnieje ;)

@Mayo powodzenia, daj znać czy wysoki wyrok :(

Ktoś to odgrzebał i odpowiedział zlosnik