Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak to jest z olejami?

Featured Replies

Napisano

Nie chcę sie wcinak w watek olejowy obok bo to z tamtego punktu widzenia OT

Ale zastanawiam się nad nowoczesnymi silnikami i olejami - w kazdym przypadku duzo lepszymi niz kiedyś..

Wiele osób narzeka na zapiekajace się pieścienie szlam itd itp.

Natomiast jako nastolatek miałem sasiada który zrobił w kilkanaście lat fiatem 125p prawie 300 kkm. lejąc do niego selektol - w zimie 10w30 w lecie 20w40... - zmieniał go mniej więcej co 13-15 kkm -  bo robił rocznie ok 25-30 tys km. - i silnik to wytrzymał... co prawda dolewał olej pomiedzy wymianami - jak dobrze pamiętam mniej wiecej litr na 5000 km  - trafił mu sie swietny egzemplarz?  czy samochody były robione lepiej? - no ale 125 p to nie kosmiczna technologia....

Napisano

Co silnik wytrzymał? Ile wytrzymał? Bo my do poloneza laliśmy jakiś drogi olej i silnik wytrzymał 80kkm do pierwszego remontu (fakt, że na LPG).

Napisano

to szacun, bo materiałowo silniki fso były kiepawe, regułą było, że w okolicach 100 tyś. km większość silników wymagała remontu, głównie szlifu wału, tulei cylindrów, w niektórych egzemplarzach najzwyczajniej panewek nie było, chociaz moi starzy mieli poldka z pierwszych 2 lat produkcji i tam silnik ponad 200 tyś.km wytrzymał ;) Był nominał (fabryczny), I szlif, IIszlif i III, a potem już nic nie było.

Chociaż firmowe ostatnie modele jakoś lepiej znosiły przebiegi, nie wiem czy może technologia się nie zmieniła :hmm:

Napisano
  • Autor

Co silnik wytrzymał? Ile wytrzymał?

Wytrzymał niecałe 300kkm bez naprawy głownej - a jak miał ten przebieg do dalej dąlo sie licznikowe 160 km/h pojechac... i dalej palił do 10 litrów na 100km.... - zupełnia jak nowy ;)

Napisano
  • Autor

to szacun, bo materiałowo silniki fso były kiepawe,

Czyli trafił mu sie przypadkowo swietny egzemplarz? a moze tajemnica jest ze czlowiek robił te kilometry niemal wyłącznie na trasie? - i to nie kwestia oleju klasy SC czy SD?

Napisano

Natomiast jako nastolatek miałem sasiada który zrobił w kilkanaście lat fiatem 125p prawie 300 kkm. lejąc do niego selektol - w zimie 10w30 w lecie 20w40...  

Był  selektol 10W30, bo śmiem wątpić :hmm:

A co do samego silnika to też nie potwierdzam tej rzekomej trwałości ;]

Napisano

Chociaż firmowe ostatnie modele jakoś lepiej znosiły przebiegi, nie wiem czy może technologia się nie zmieniła :hmm:

no zmieniła - technologia olejów. Dlatego ten sam polonez zalany współczesnym olejem przejedzie 3 razy tyle, bez problemów.

Napisano

Wytrzymał niecałe 300kkm bez naprawy głownej - a jak miał ten przebieg do dalej dąlo sie licznikowe 160 km/h pojechac... i dalej palił do 10 litrów na 100km.... - zupełnia jak nowy ;)

no to kupa szczęścia na taki silnik trafić.

Napisano

to szacun, bo materiałowo silniki fso były kiepawe, regułą było, że w okolicach 100 tyś. km większość silników wymagała remontu, głównie szlifu wału, tulei cylindrów, w niektórych egzemplarzach najzwyczajniej panewek nie było, chociaz moi starzy mieli poldka z pierwszych 2 lat produkcji i tam silnik ponad 200 tyś.km wytrzymał ;) Był nominał (fabryczny), I szlif, IIszlif i III, a potem już nic nie było.

u mnie w poldku starł sie wałek rozrzadu a pozniej auto zjadała rdza

Napisano
  • Autor

Był  selektol 10W30, bo śmiem wątpić

Upierać sie nie bede ale byly dwa letni i zimowy - letni byl 20w40  a zimowy 10w-30... A ile powinien wtedy mieć zimowy?

Napisano
  • Autor

u mnie w poldku starł sie wałek rozrzadu a pozniej auto zjadała rdza

rozrząd to pewnie byl robiony i jakaś klawiatura też - natomiast naprawy głownej w sensie szlifu nie było...

Napisano

Obecnie silniki są tak spasowane, ze potrzebują specjalnych olejów.

To kiedyś nie były "spasowane" albo były źle "spasowane"?

Napisano

Czy na poparcie tej teorii możesz porównać fabryczną tolerancję pasowania dzisiejszych motorów, uznanych za dobre z dawnymi, chociażby np. z motorami OM 615 (produkowany 1968 - 73), OM 616 (73-95) i OM 617 (74-89) albo chociaż z "prawie" współczesnymi OM 601 (83-2000), 602 (84-2002), 603 (85-96) ?

Dane nie są tajemnicą.

Napisano
Vadero, dnia 10 Gru 2015 - 8:40 PM, napisał:

Co silnik wytrzymał? Ile wytrzymał? Bo my do poloneza laliśmy jakiś drogi olej i silnik wytrzymał 80kkm do pierwszego remontu (fakt, że na LPG).

Bo się wyglupialiscie z jakims drogim olejem.

Smigalo się na LPG i dieslowskim TEDEXie ponad 80kkm, ale ile to cudo wcześniej miało, to ciężko ocenic.

Napisano

Był nominał (fabryczny), I szlif, IIszlif i III, a potem już nic nie było.

Potem było tulejowanie cylindrów.

Od "szerokiego" caro były trochę inne tłoki i chyba pierścienie. Na pewno nowsze tłoki miały wstawkę kompensującą rozszerzalność cieplną.
Napisano

jeszcze trzeba dodać naciski ekologów na producentów aut, rzadszy olej ,niskie opory toczenia ,mniejsze zapotrzebowanie na paliwo, ale że silnik łyknie więcej tego rzadszego oleju to już nie ważne z punktu ekologi ;] , ktoś tutaj polecał olej GM?, ja dodam od siebie że znam kilka osób co przeszło (chwilowo) na olej GM i na tym oleju apetyt silnika wzrastał na olej

Napisano

Dobrze wiedzieć :ok:

Ciekawe czy 10W40 dali by radę wtedy zrobić :)

Napisano
  • Autor

be087a62ee4c09a5med.jpg

Dzieki jakoś na szybko nie mogłem znaleźć a potem ...zapomniałem...

Napisano
  • Autor

Dobrze wiedzieć :ok:

Ciekawe czy 10W40 dali by radę wtedy zrobić :)

Chyba nie bardzo bo pamiętam jaka sensacja w połowie lat 80-tych był castrol 15w-40 - pierwszy wielosezonowy ;)

Napisano

Kiedyś i silniki były słabsze (poza wyjątkami typu niektóre konstrukcje MB) i oleje dużo gorsze. 

Nowe silniki są o wiele dokłądniej wykonane, ale i wymagają znacznie lepszych olejów. Mój kolega ostatnio kupił lexusa is250 i okazało się, że miał zalany jakiś słąby olej-nieststy dopiero gdy zaczęły się problemy z zozrządem. Mój też był zalany jakimś dziadostwem (niby serwisowany w ASO), szybko zrobił się czarny jak w dieslu i przy odpalaniu wyraźnie było słychać popychacze, szczególnie gdy silnik jeszcze nie zdążył dobrze ostygnąć. Po wymianie na porządny olej objawy znikły.Mój kolega nie miał tyle szczęśnia i zakończyło się oddaniem samochodu do dilera po przepychankach z prawnikami. 

Napisano

Kiedyś i silniki były słabsze (poza wyjątkami typu niektóre konstrukcje MB) i oleje dużo gorsze.

Wątpliwa teoria. Z dwóch najbliżej znanych mi koncernów: Fiat i PSA akurat im starsze silniki tym bardziej pancerne (w większości przypadków).

Napisano

Wątpliwa teoria. Z dwóch najbliżej znanych mi koncernów: Fiat i PSA akurat im starsze silniki tym bardziej pancerne (w większości przypadków).

Ja pamiętam jak byłem troszkę młodszy to o wiele częściej słyszałem o remontach silników. Teraz praktycznie nikt już tego nie robi. Sam znam kilka aut, z czego sam miałęm 2, które zrobiły sporo ponad pół mil km i nie ciermiały z powodu zyżycia samego silnika (osprzęt to i owszem).