Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczne wspomaganie układu kierowniczego

Featured Replies

Napisano

Ktoś z szanownych użytkownikow wie, które auto miało pierwsze zaaplikowane elektryczne rozwiązanie wspomagania układu kierowniczego?

W podziale na czyste elektryki i elektro-hydrauliki?

Pozdro.

Napisano

Jedne z pierwszych, czyste elektryczne to seicento, od 1998r, xhwile poznoej stilo i punto mk2

Napisano
  • Autor

Jedne z pierwszych, czyste elektryczne to seicento, od 1998r, xhwile poznoej stilo i punto mk2

SC mialo od 98, czy od wejscia liftu?
Napisano

Od poczatku. Najczesciej mozna je bylo spotkac w sportingach

Napisano
  • Autor

Od poczatku. Najczesciej mozna je bylo spotkac w sportingach

Kurcze nie przypominam sobie takiej opcji w 1998, ale moze nie na Polske?
Napisano

Niestety nie mam juz dokumentow jak bylo zamawiane moje sc w 99 roku, wiec mozna by zobaczyc czy na polske tez byly takie byly, ale sadze ze tak. Czesto widac w niemczech sportingi z 98 roku (spryskiwacz tylnej klapy nie na srodku lecz po prawej stronie) i mialy takie wspomaganie

Napisano

Panda od 2003 roku, wspomaganie w kolumnie kierownicy. Każdą Pandę bez wspomagania mozna przerobić za około 500 zł. Wymiana kolumny typu plug&play.

Napisano

Panda od 2003 roku, wspomaganie w kolumnie kierownicy. Każdą Pandę bez wspomagania mozna przerobić za około 500 zł. Wymiana kolumny typu plug&play.

Przeczytałeś pytanie i odpowiedzi w tym temacie?

Napisano

Corsa B pod koniec produkcji

nadmienię że opel stosuje rozwiązanie silnik elektryczny przy maglownicy , a fiat to lepiej rozwiązał i silnik schował w obudowie kolumny kierowniczej , większa trwałość , 

Napisano
  • Autor

nadmienię że opel stosuje rozwiązanie silnik elektryczny przy maglownicy , a fiat to lepiej rozwiązał i silnik schował w obudowie kolumny kierowniczej , większa trwałość ,

W fiacie trzeba co 100tkm wymieniac czujnik momentu na wale kierowniczym, to jaka jest tego trwalosc w Oplu? :nie_wiem: Poza tym, czy Corsa D, blizniaczka Punto, tez ma to przy maglu?
Napisano

bzdura, jest tak samo jak w Fiatach, kolumna napędzana silniczkiem przez ślimaka, wszystko tuż pod kierownicą. Może wyjątkiem są jakies pojedyncze mniej popularne modele, ale normalnie jest tak samo jak w Fiatach, Toyotach, Renault i wszedzie tam gdzie zastosowano czysto elektryczne wspomaganie bez hydraulicznej pompy (popularne w grupie VAG).

Napisano

bzdura, jest tak samo jak w Fiatach, kolumna napędzana silniczkiem przez ślimaka, wszystko tuż pod kierownicą. Może wyjątkiem są jakies pojedyncze mniej popularne modele, ale normalnie jest tak samo jak w Fiatach, Toyotach, Renault i wszedzie tam gdzie zastosowano czysto elektryczne wspomaganie bez hydraulicznej pompy (popularne w grupie VAG).

Żadna bzdura.

Corsa D jako siostra bliźniaczka Punto ma silnik w kolumnie kierownicy. Corsa E przejęła to rozwiązanie.

Astra J ma silnik przy maglownicy, a nie nazwałbym jej mało popularnym modelem. [emoji1] Nie wiem jak w Astrze K ale chyba podobnie.

Napisano

Żadna bzdura.

Corsa D jako siostra bliźniaczka Punto ma silnik w kolumnie kierownicy. Corsa E przejęła to rozwiązanie.

Astra J ma silnik przy maglownicy, a nie nazwałbym jej mało popularnym modelem.  Nie wiem jak w Astrze K ale chyba podobnie.

Czyli jednak bzdura generalizowania, bo skoro jeden model opla ma silnik przy maglu, a drugi przy kolumnie, to chyba nie chcesz dalej twierdzić, że:

opel stosuje rozwiązanie silnik elektryczny przy maglownicy

Napisano

Czyli jednak bzdura generalizowania, bo skoro jeden model opla ma silnik przy maglu, a drugi przy kolumnie, to chyba nie chcesz dalej twierdzić, że:

Mieszasz cytaty.

Ja akurat nie twierdziłem ze opel stosuje tylko silniki przy maglownicy [emoji2]

Napisano

a jednak nie bzdura ,  twierdzisz że jakieś mało ważne pojedyńcze modele miały głupie rozwiązanie silnika przy maglownicy , co jest nieprawdą , bo sztandarowy model opla tak miał

Napisano

W Corsie B i C jest ślimak w kolumnie

B to nie miała elektrycznego wspomagania, tylko tradycyjne

Napisano

Bzdura.

Napisano

W fiacie trzeba co 100tkm wymieniac czujnik momentu na wale kierowniczym, to jaka jest tego trwalosc w Oplu? :nie_wiem: Poza tym, czy Corsa D, blizniaczka Punto, tez ma to przy maglu?

Dobrze,że mój Fiat nie umie czytać

.Przejechał ok 250 kkm i nic nie wymieniałem./we wspomaganiu/

Napisano

Bo problemy z dual-drive były głównie w Punto a nie w Stilo.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Kurcze, to Corsa C to chyba nie Opel... ;l

Napisano

Corsa B/C/D miały silnik wspomagania umieszczony w kolumnie. Dodatkowo w Corsie B były dwa rodzaje wspomagania - HPS i EPS.

Napisano

Owszem, opel, ale nie - jak to ujął kolega sediciv - "sztandarowy model" :phi::hehe:  poza którym reszta produkcji to "ubodzy krewni"... :lol: więc się nie liczy.

Napisano

elektrycznie to chyba jednak punto 2 dopiero miało , z  funkcją city

Kolega ma SC 99' z otwieranym elektrycznie dachem i wspomaganiem. Import z Niemiec za całe 300 euro ;)

Napisano

Kolega ma SC 99' z otwieranym elektrycznie dachem i wspomaganiem. Import z Niemiec za całe 300 euro ;)

Nie wiem czy rolldach był oferowany na nasz rynek, ale kiedyś tak samo było z CC. Były wersje z klimą (chyba tylko w 903ccm) i rolldachem :ok:

Napisano

Tradycyjne czyli hydrauliczne miała przed liftem później elektryk
Napisano

Honda NSX ;] na początku lat '90

napewno też '01 Honda Fit

Napisano

słabo , moje 317tys , felgi 16' , działa jeszcze ;)

Bo problemy z dual-drive były głównie w Punto a nie w Stilo.

Pozdrawiam BAS

dokładnie , później dopracowali system

czasy współpracy opla z fiatem , więc przy okazji zerknęli w oplu jak to się robi ;)

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy rolldach był oferowany na nasz rynek, ale kiedyś tak samo było z CC. Były wersje z klimą (chyba tylko w 903ccm) i rolldachem :ok:

Nie wiem, czy 903, ale na pewno byly 899 - wersja Soleil czy jakos tak.