Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pożegnanie Hondy Accord

Featured Replies

Napisano

Moze camry rprowadza w zamian od Oziego

W jakim celu Honda mialaby wprowadzac Camry na rynek? ;]

Napisano

Honda wycofuje Accorda z rynku polskiego i zdaje się z całego europejskiego.

http://www.samar.pl/__/3/3.a/86588/Po%C5%BCegnanie-Hondy-Accord.html?locale=pl_PL

Jakis odgrzewany kotlet wrzucil samar. 

Accorda juz od pewnego czasu nie ma w cenniku HPL ;) A informacja o koncu produkcji pojawila sie jakies pol roku temu jak nie lepiej.

8 gen swoje wysluzyl. W koncu 2008 to juz kawal czasu temu i nic dziwnego, ze malo kto go kupowal, tymbardziej, ze oba sensowne silniki wpadaly w wysoka akcyze i mialy niekonkurencyjne ceny. Bardziej szkoda, ze nie ma nastepcy. Jest przeciez Accord w US i tlumaczenie, ze jest za duzy do EU jest lekko smieszne.

Co nie zmienia faktu, ze Accorda Tourera 2.2 TypeS albo 2.4 bede rozwazal za pare lat jako nastepce obecnego UFO

Napisano

Nie maja odpowiednich silnikow zeby konkurowac na ryku EU z passatem czy Mondeo. A ze sa wazniejsze rynki np Azja i USA to sie nie dziwie. Choc szkoda im wieksza konkurencja tym lepiej.

Napisano

Nie maja odpowiednich silnikow zeby konkurowac na ryku EU z passatem czy Mondeo. A ze sa wazniejsze rynki np Azja i USA to sie nie dziwie. Choc szkoda im wieksza konkurencja tym lepiej.

Prawda. Ale patrzac na to co maja i lada chwila beda miec w ofercie to moznaby cos wykombinowac. Jest 2.0T, ktorego mogliby oferowac w kilku wariantach mocy, lada chwila bedzie 1.5T 200KM. Z dieslem gorzej, bo jest tylko 1.6 120 i 160KM ale na upartego cos by tam mozna pakowac pod maske. Tylko budy brak  :(

Napisano

Ale Camry to Toyota :)

Nawet Toyota nie ma Camry w ofercie w EU  :hehe:

Napisano

Prawda. Ale patrzac na to co maja i lada chwila beda miec w ofercie to moznaby cos wykombinowac. Jest 2.0T, ktorego mogliby oferowac w kilku wariantach mocy, lada chwila bedzie 1.5T 200KM. Z dieslem gorzej, bo jest tylko 1.6 120 i 160KM ale na upartego cos by tam mozna pakowac pod maske. Tylko budy brak  :(

Ojtam, jeszcze trochę to mało kto klekot będzie kupował :) Buda też by się znalazła, już dawno mogli ujednolicić Accorda i zrobić jednego na cały świat, także jakby wstawili do Accorda US silniki od kosiarek jak 1.6 może by się to sprzedawało.

Napisano

no niewiem moze w celu sprzedaży?

Mogli by jeszcze Legacy wprowadzić, Outbacka z DIT, który jest tylko w ChRl i jeszcze kilka innych modeli z jp

:phi:

Napisano

Honda wycofuje Accorda z rynku polskiego i zdaje się z całego europejskiego.

http://www.samar.pl/__/3/3.a/86588/Po%C5%BCegnanie-Hondy-Accord.html?locale=pl_PL

W sumie to ma sens. W USA Accord to zupełnie inny samochód. Europejski Accord był sprzedawany w USA jako Acura TSX, ale szedł bardzo słabo i już go nie ma na rynku. Po co produkować model, który sprzedaje się w śladowych ilościach?

P.S. Redaktorzyna z Samaru pokazuje bezdenność głupoty ;)

Napisano

Pytanie czy jak obliczyli koszty transportu implementacji tych silnikow strikte dla UE to co im wyszlo? Czy zarobili by na tym interesie wiecej niz np na CRV?

Napisano

Nie od dzis wiadomo, ze nie bylo sensu oferowac w EU limuzyny klasy sredniej. Bo to albo premium (nawet 316i :P) albo repmobile Passaty/Mondeo/Insignie. Plus sladowe ilosci francuzow, ktore chyba tylko oni kupuja. Toyota probuje walczyc jako repmobile, Mazda jako wybor hipsterski. Honda juz dawno olala EU.

Napisano

Sprzedaż tradycyjnych sedanów maleje na całym świecie - ludzie się do SUV przesiadają. Dlatego coraz mniej firm inwestuje w nowe wersje swoich sedanów. 

Napisano

Bo to albo premium (nawet 316i )

Honda tez wprowadzi 3 cylindrowca ;) bylaby konkurencja  ;l

Napisano

W ostatnim czasie praktycznie sie nie sprzedawalo...

Widocznie była za droga albo za malo atrakcyjna - co zreszta na jedno wychodzi....

Napisano

Jest przeciez Accord w US i tlumaczenie, ze jest za duzy do EU jest lekko smieszne.

Ale to tłumaczenie wcale nie jest śmieszne. Amerykański Accord ma w środku więcej miejsca niż BMW 5 / Mercedes E i podchodzi pod klasę Mercedesa S / BMW 7. W Europie nie istnieje rynek wielkich, niedrogich sedanów. Nie istnieje, bo nie ma chętnych na takie samochody. Przy ciasnych, europejskich drogach samochód 5 metrów na dwa metry z trzymetrowym rozstawem osi jest kompletnie niefunkcjonalny. 

Napisano

Ale to tłumaczenie wcale nie jest śmieszne. Amerykański Accord ma w środku więcej miejsca niż BMW 5 / Mercedes E i podchodzi pod klasę Mercedesa S / BMW 7. W Europie nie istnieje rynek wielkich, niedrogich sedanów. Nie istnieje, bo nie ma chętnych na takie samochody. Przy ciasnych, europejskich drogach samochód 5 metrów na dwa metry z trzymetrowym rozstawem osi jest kompletnie niefunkcjonalny. 

W Europie auto masz mieć praktyczne - w większości przypadków bez kombi nie podchodź. Zobacz, że np. SuperB czy Mondeo nie występują już w wersji sedan. Azjatycko/arabskie wynalazki typu Fiesta sedan też się tu nie przyjmują...

Jeśli ktoś ma możliwość, żeby lodówkę wozili mu ludzie ciężarówką, a nie szwagier w bagażniku, to i na S-Klasse sobie pozwolić pewnie może i nie szuka tańszych alternatyw.

Do tego średnia waga Europejczyka jest chyba nieco inna niż Amerykanina - to i miejsca potrzeba w środku ciut mniej.

Napisano

Jeśli ktoś ma możliwość, żeby lodówkę wozili mu ludzie ciężarówką, a nie szwagier w bagażniku, to i na S-Klasse sobie pozwolić pewnie może i nie szuka tańszych alternatyw.

No no, ostatnio jak zamawialem lodowke to za dowoz, podlaczenie i zabranie starego grata doplacilem chyba 70 czy 100PLN :hehe:

Jutro ide zamowic S-klasse ;]

Napisano

Jeśli ktoś ma możliwość, żeby lodówkę wozili mu ludzie ciężarówką, a nie szwagier w bagażniku,

Hm mam kombi ale jeszcze ani razu nie woziłem nic wysokogabarytowego.... - raczej chodzi mi o dostep i proporcje bagażnika.....

Napisano

Ja osobiscie musialbym miec wiekszy garaz zeby sobie kupic sedana :) tzn miec tez inne bardziej funkcjonalne auta. Cale zycie mam hatchbacki (z przerwa na jedno kombi - fakt - przydalo sie, jak musialem reklamowac drzwi w Leroyu) i to niesamowita wygoda, ze otwieram klape i wkladam bagaze nie muszac ich wpychac gdzies w czelusc bagaznika albo skladam kanape. wrzucam dwa rowery i jade do lasu/w gory. 

Chociaz sedany mi sie podobaja. Moglbym miec np Legenda do jezdzenia w trasy :)  blisko 300KM, 4x4, wygoda, cisza, spokoj :) i do tego mozna kilkulatka kupic w dobrej kasie

Napisano
  • Autor

Sedan ma stabilniejszą karoserię i dźwięki z bagażnika i tylnego zawieszenia mniej przenoszą się do kabiny.

Niestety bagażnik sedana jest mniej praktyczny.

Ja kupuję albo hatchbacki albo sedany.

Kombi nigdy nie miałem, gdyż żona nie chce jeździć bagażówką. ;]

Napisano

Kurcze, Accord to jedna z dwóch (druga to oczywiście Civic) Hond które mi się zawsze podobały :ok:

Ale mogliby wprowadzić Acure do Europy :ok:

Napisano

Patrzac na to jak po grudzie idzie Infiniti ze zdecydowanie bardziej zeuropeizowana oferta to slabo widze Acure gdziekolwiek poza stanami.

Napisano

Patrzac na to jak po grudzie idzie Infiniti ze zdecydowanie bardziej zeuropeizowana oferta to slabo widze Acure gdziekolwiek poza stanami.

W Russlandzie chyba jest Acura. I byly USDM modele Hondy, np Crosstour czy Pilot .Pilota chyba tez maja w ofercie na Ukrainie. Ale jak sie sprzedaje to nie mam pojecia 

Napisano

Niestety. Europejczycy lubią europejskie marki luksusowe i nawet Lexusowi który w USA swieci triumfy nie udało się w Europie przekonać kupujących. Infiniti się kiepsko sprzedaje także w USA. A Acura to juz kompletne nieszczęście - firma ma wyjątkowo idiotyczną ofertę.

Amen Alleluja!

Napisano

W Russlandzie chyba jest Acura. I byly USDM modele Hondy, np Crosstour czy Pilot .Pilota chyba tez maja w ofercie na Ukrainie. Ale jak sie sprzedaje to nie mam pojecia

U ruskich normalnie można kupić accorda 9gen. Do eu wróci ludzie mówią...
Napisano

U ruskich normalnie można kupić accorda 9gen. Do eu wróci ludzie mówią...

Ludzie mogą mówić różne rzeczy ;)

Rynek rosyjski to inna bajka niż EU, więc takiego przełożenia nie ma, że tam jest albo się sprzedaję, to będzie sukcesem i w EU. Żeby do EU wrócił Accord musiałyby się trendy rynkowe zmienić, a szanse na to są IMO nieduże. Od dłuższego czasu część sprzedaży klasy średniej odbierają SUVy i dopóki te przyzwyczajenia klientów się nie odwrócą, to IMO mało realne, że Honda wróci z Accordem. Prędzej Toyota wycofa Avensisa, którego reanimowali w zeszłym roku (to że zamiast kompletnie nowej generacji był lifting to właśnie efekt takiej sobie sprzedaży - za mało by przygotowali specjalnie na EU nowy model, ale jednocześnie zbyt dużo by kompletnie temat odpuścić)

Napisano

Hmm, Euro a nie Accord ... Ciekawe bo jestem prawie pewien, Ze nie klepia od poczatku 2015 ??? U mnie zniknela jakos w 2015, I wlasnie przez to Ze klepanie w J Stanelo plus Juz klientow nie bylo...

Otwierajac dziesiejsza gazeta Accord Ma Sie dobrze [emoji6]

fd06092b9ed9dae82d7edc36e2997f50.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Moze camry rprowadza w zamian od Oziego

nope,jak wszyscy mowia, sedan i inne osobowe umieraja ... - chyba ze cena dobra :-) Grudzien 2015 - rejestracji Camry u mine pond 5,000 - styczen 2016 - 586 :hehe: = 10x mniej, ergo z mooch informacji wynika, ze dealer-zy nie sprzedanych ok 2,000 demo na placach. ...

Najlepszy okres - marzec, kwiecien, sic kupic Camry demo z 12-2015 za 30% mniej :oki:

IMVHO wasz Avensis zdechnie, pewnie zastapiony przez cos wielkosci HR-V.. Lud nie chce aut osobowych niestety ...

Napisano

Accorda juz od pewnego czasu nie ma w cenniku HPL A informacja o koncu produkcji pojawila sie jakies pol roku temu jak nie lepiej.

czyli jednak dobrze pamietalem, ze to albo w 2014 jeszcze przestali klepac albo na poczatku 2015 ...

Napisano

Mogli by jeszcze Legacy wprowadzić, Outbacka z DIT, który jest tylko w ChRl i jeszcze kilka innych modeli z jp

:phi:

tia tylko sam wiesz, ze tam wszystko co ma powyzej 1,800cm3 to jest karane... ale to tak jak u was w EU :phi: wiec moze pasowac :hehe:

Napisano

Sprzedaż tradycyjnych sedanów maleje na całym świecie - ludzie się do SUV przesiadają. Dlatego coraz mniej firm inwestuje w nowe wersje swoich sedanów.

Z kim nie pogadasz, kazdy mowi to samo, jak raz kupisz SUV to nigdy nie wrocisz do sedan... :hmm:

Z drugiej strony ja jestem tego zaprzeczeniem ... ale jak gdzies missus jest Lexus i sie nie miesci e.g. Lowes/Home Depot to ja musze wskakiwac w FJ i jechac ... - wiec niezaprzeczalanie w codziennym zyciu SUV wydaje sie lepszy ... (

Napisano

[...]

Do tego średnia waga Europejczyka jest chyba nieco inna niż Amerykanina - to i miejsca potrzeba w środku ciut mniej.

z tym to nie wiadomo jak dlugo potrwa ... :phi: