Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW 420d i stan lakieru

Featured Replies

Napisano

Bo próbujesz cokolwiek udowadniać. Ja miałem bardzo długo Chevrolety i to mnie nauczyło że trzeba odpuścić. Koreańskie auta choćby były najlepsze w Polsce zawsze będą traktowane z pogardą i musisz się z tym pogodzić.

Co z tego że Lacetti w dieslu objeżdżało spod świateł Passata 2.0TDI? Pochwalenie się tym na forum spowodowałoby tylko salwy śmiechu. Więc objeżdżaj tą swoją Kią co tam chcesz - tylko nie próbuj o tym pisać.

:ok:

Ja focusem 1.8 TDCI objechałem Panamerę! On jechał 60 w mieście, ja leciałem 65! :)

Napisano

Dokładnie. Polityka BMW "to nic, że nie masz kasy na Mkę, sprzedamy ci auto które wygląda jak M, ale nie jedzie. Niech zwracają uwagę i się oglądają...".

Dokładnie takie same zarzuty padają w stosunku do cee'da: "co to za HH, co nie jedzie jak hothatch, konkurencja ma 300KM i wciąga GT"...

Tyle, że jak BMW wrzuca inne zderzaki do zwykłego dupowozu, można by powiedzieć z podstawowym silnikiem to jest OK, bo to BMW i może...

A jak Kia robi podrasowanego hatchbacka, to zdziwienie " co to jest" i stwierdzenia, że to żenada, bo razem w jednym rzędzie z GTI to nawet stać nie ma prawa...

To jest powszechne u większości producentów, że możesz sobie do wersji podstawowej dokupić pakiet, który upodobni samochód do wersji usportowionej - taki fabryczny "tuning wizualny" jest u VW (r-line), u Volvo (r-design), BMW (M-pakiet), Audi (pakiet S-line), Mercedesa (pakiet AMG), Forda, Opla (OPC line).

W przypadku Audi, BMW czy Mercedesa akurat łatwo rozpoznać że "pakiet usportawiający" to tylko pakiet, a nie najmocniejszy model (M.. w BMW, AMG w Mercedesie, S.. w Audi). Jak w BMW chcesz mocno wyprofilowane fotele, ładniejszą kierownicę i sztywniejsze zawieszenie, to musisz kupić m-pakiet i dostajesz "w prezencie" zderzaki, progi i felgi.

A Kia Cee apostrof D GT, to akurat w tym przypadku topowa wersja "sportowa", pokaz możliwośći ... a ze sportem nie ma nic wspólnego. Ceed GT ma tyle wspólnego ze sportem co buty do biegania z lidla z olimpiadą  ;)

Zresztą ja tak mam u siebie - kupiłem u Forda najmocniejszą wersję jaka wówczas była - nazywała się sport. Fabrycznie większe felgi, inne zderzaki, iprogi niż w modelu podstawowym... a prawie 10s do setki i max 200 km/h. Ot sport jak w Kii GT.  Z tego całego sportu to czasem się wieczorem na światłach śmieję, bo gnojki w tuningowanych pełnoletnich golfach, starych bmw przegazowują, ruszają z piskiem, bo myślą że będę się chciał z nimi ścigać, bo mam ST  :hehe:

Napisano

Ja focusem 1.8 TDCI objechałem Panamerę! On jechał 60 w mieście, ja leciałem 65! :)

Passat 2.0TDI 140KM jedzie do setki wolniej niż Lacetti 2.0TDCi. Sprawdzone wielokrotnie, zresztą nawet w katalogu napisali.

Ale oczywiste jest, że to niemożliwe bo prestiż nie może z Koreą przegrać.

:)

Napisano

ak popatrzyłem po sobie, po rodzinie, po kilku nabliższych znajomych, to znam tylko 3 samochody totalnie bezawaryjne. Jako bezawaryjny rozumiem:

- żadnych wizyt w serwisie oprócz okresowych przeglądów,

- żadnych ponadplanowych prac poza typowymi czynnościami przeglądowymi i związanymi z naturalnym zużyciem np. opon czy hamulców,

- żadnych usterek z którymi trzeba żyć bo TTTM (częste wytłumaczenie ASO przy jakimś trzeszczeniu, pukaniu, rdzewieniu czy łuszczeniu się elementów wewnątrz).

Te bezproblemowe to Mazda 2 (DE), Suzuki Swift (mk6 fl), Toyota RAV4 (mk 3),. No nuda jak się patrzy.

Ciekawi mnie jak z cenami serwisu tych samochodów.

Ja mam przypadek swojego Mitsubishi Lancer. Tam też się nic nie psuje. Do tej pory wymieniłem 3x tą samą żarówkę z tyłu. Widać jakaś wada elektryki tam. Reszta nieruszana, a auto ma 15tyś km nalotu na chwilę obecną.

Nie widać śladów zużycia wewnątrz. A piszę o tym, bo ktoś tu napisał że w jakiejś Jego Mazdzie było widać, a w BMW nie. W Mitsu też jest jak nowe po 6 latach i ponad 100tyś nalotu.

Ale......

Jest właśnie "ale"

Po 100tyś km musiałem mieć zdejmowaną głowicę, bo okazało się że gniazda zaworowe powypalane. Przez to planowanie głowicy, wymiana części rozrządu (a miał byc dożywotni). Wyszło kupę siana, bo auto było robione w ASO.

Za przegląd planowany drogi (bo miała być wymiana oleju w CVT), wyszło ponad 7tyś PLN (słownie: siedem tysięcy).

I pewnie mam kolejne kilkadziesiąt, a może i 100tyś bezawaryjnej jazdy przed sobą, ale po tym czasie znowu zostanę ukarany.

Na pewno winę za to ponosi instalacja LPG. Jestem tego pewny. Auto ma ręczną regulację luzu zaworowego, a nie starą dobrą hydraulikę Dodatkowo głowica z gównolitu, jak w większości Japończyków.

I tak się opłaca, bo LPG wczoraj np tankowałem po 1,37PLN/l. No, ale od czasu tej naprawy, to przyznam że znacznie częściej jeżdżę starą Nubirą, bo wiem że tam nie będzie takiej drogiej niespodzianki.

I tak wolę taką sytuację z jednym drogim serwisem, niż wizyty comiesięczne z drobnymi kwotami jak we Fiacie. Trzeba jednak pisać o tym, że bezawaryjne auto i tak swoje będzie kosztować co jakiś czas.

Napisano

Passat 2.0TDI 140KM jedzie do setki wolniej niż Lacetti 2.0TDCi. Sprawdzone wielokrotnie, zresztą nawet w katalogu napisali.

Ale oczywiste jest, że to niemożliwe bo prestiż nie może z Koreą przegrać.

:)

cóż... jak Passat 2.0TDI przegrywa z czymś innym... to znaczy, że kierowca doopa... bo PASSAT NIE PRZEGRYWA!

Napisano

To jest powszechne u większości producentów, że możesz sobie do wersji podstawowej dokupić pakiet, który upodobni samochód do wersji usportowionej - taki fabryczny "tuning wizualny" jest u VW (r-line), u Volvo (r-design), BMW (M-pakiet), Audi (pakiet S-line), Mercedesa (pakiet AMG), Forda, Opla (OPC line).

To jest bardzo fajne. Masz fajnie wyglądający pakiet fabryczny.

Niefajne to jest kupowanie golasa i kupowanie kradzionych gratów później na allegro. "Po co byc frajerem i dopłacać 3tyś za felgi, jak na allegro są za 500?"

Ja kiedyś miałem Seicento Abarth. Jeździło jak zwykłe Seicento, tyle że fajniej wyglądało.

Kochałem to auto. Fajnie wyglądało, czasem przez okno wyglądałem żeby na nie popatrzeć.

Pomimo kiepskich osiągów i tak byłem parę razy nim na torze poszaleć. Super zabawa.

Miałem się pociąć z tego powodu, że ówczesna goła Fabia mnie objeżdżała?

Co mnie Fabia obchodziła, jak to moje auto było fajne, a Fabia nie.

Właściciel BMW z M pakietem ma extra wyglądające auto, które i za 20 lat będzie dobrze wyglądać. A Kia Ceed nie będzie fajna już za 7-8 lat.

BMW zawsze będzie wygodniejsze, zawsze będzie lepiej skręcać.

Napisano

cóż... jak Passat 2.0TDI przegrywa z czymś innym... to znaczy, że kierowca doopa... bo PASSAT NIE PRZEGRYWA!

Fakt, zapomniałem.  ;]

A na marginesie - zwisa mi to jak szybkie mam auto, i tak go nie używam do ścigania - grunt żeby mnie jako kierowcy nie wkurzało. Ale problem polega właśnie na tym, że choćby auto było naprawdę dobre, jeśli nie ma odpowiedniego znaczka to zostanie co najwyżej wyśmiane. To też mi zwisa bo kupuję auto dla siebie, nie dla internetowych krytyków, ale takie są fakty.

Napisano

Która KIA? Bo nie kojarzę modelu, który będzie szybszy od 420d (7,3-7,5 do setki). 

no właśnie

ciekawostka polega na tym, że tam, gdzie "konczy się" KIA, dopiero "zaczyna się" BMW

;)

Napisano

no właśnie

ciekawostka polega na tym, że tam, gdzie "konczy się" KIA, dopiero "zaczyna się" BMW

;)

Z tego porównania http://www.zeperfs.com/en/duel4819-4761.htm

Wynika że BMW jeszcze przy 400m będzie z przodu. Przegra po 1km i to tylko wtedy jak idealnie kierownik Kii wbije biegi. Wychodzi że na każdych światłach BMW wygra, bo odległość w mieście pomiędzy światłami to raczej mniej niż 400m.

Prędkość maks w BMW też minimalnie większa.

Pomimo sportowości modelu Kia, hamują te auta też podobnie, a mówimy o podstawowym modelu BMW.

Na torze Kia jest o 0,7 sekundy szybsza. Jak wygląda zawias w takiej Kii? Betonowy, czy raczej komfort? Stawiam że w podstawowym BMW raczej komfort, a czas niewiele gorszy.

Szybsza Kia jest dosyć wyraźnie na przyśpieszaniu na konkretnych biegach, ale akurat w porównaniu jest w BMW automat (montują tam w ogóle manuala?), więc jak kierowca BMW depnie, to i tak ma zaraz redukcję, a nie ściganie się na jednym biegu.

O czym my tu rozmawiamy? ;]:hehe:

Napisano

no i zawsze zostaje możliwość dołożenie paru groszy ;) i kupienie prawdziwego M4, zeby nie denerwować prawdziwych fanów motoryzacji "niewłaściwym" użyciem znaczków

Napisano

Bo do takiej wersji silnika pasuje jak świni siodło.

ech, znowu bez żadnej merytoryki tylko coś o świni i siodle.

A nie przyszło do łba, że ktoś chce mieć fajnie wyglądające auto, ale niekoniecznie wydawać na nie 2x więcej niż za wersje tzw. normalną? Chce mieć fajne fotele, fajną kierwnicę, może nawet twardsze zawieszenie, fajne felgi, ale nie musi mieć 500 KM, ryczącego wydechu, nie musi udowadniać zakompleksionym pryszczatym gnojom w ich stjuningowanych bolidach kto pierwszy ruszy spod świateł.

Kuźwa, ludzie, przestańcie w głupi sposób zazdrościć, a jak ktoś nie ma nic mądrego do napisania w temacie, to od tego jest HP.

Facet pyta o lakier w BMW, co go obchodzi jakaś napompowana Kijanka czy prestiż w TDI. Zapewne jakby się interesował tymi autami, to by pytał czy swap 2.0 TDI DSG do Kia Ceed GTI Turbo Sport M power.

Napisano

nie byloby calej tej dyskusji (przynajmniej z mojej strony) gdy na tej BMW wisiał znaczek np" M-line, M-design itp

a nie M jak to ma miejsce na "500KM" prawdziwych BMW M

Napisano

nie byloby calej tej dyskusji (przynajmniej z mojej strony) gdy na tej BMW wisiał znaczek np" M-line, M-design itp

Ale prawdziwe M ma dzwiek silnika z glosnikow. Powstaje pytanie czy znaczek jest godny. IMO dyskusja o znaczku jest niepotrzebna. I tak wiekszosc ludzi z ak moze tylko pomarzyc o udawnym M ze znaczkiem M. Pewnie stad ta dyskusja i zazdrosc.

Napisano

Tyle że "prawdziwe" M jak mi się wydaje ma cyferkę modelu po M... w tym przypadku M4.  I takie oznaczenie informuje że mamy do czynienia z BMW M4. No tak mi się przynajmniej wydaje :hmm:

http://www.2addicts.com/forums/showthread.php?t=903950&page=2

Napisano

Tyle że "prawdziwe" M jak mi się wydaje ma cyferkę modelu po M... w tym przypadku M4.  I takie oznaczenie informuje że mamy do czynienia z BMW M4. No tak mi się przynajmniej wydaje :hmm:

http://www.2addicts.com/forums/showthread.php?t=903950&page=2

Jeżeli ktoś nie zamówił opcji "brak oznaczeń modelu - 0 zł" to tak- będzie takie oznaczenie  ;)

M4 w porównaniu z serią 4 coupe z M-pakietem będzie miała grab na masce, większe felgi, inne zderzaki, poszerzone błotniki, inne "nerki", 4 końcówki wydechu. Różnic jest sporo i trudno je pomylić.

Napisano

Bo stwierdziłem, że jest szybsza niż BMW?  ;l

Nie, bo jeździ nia dzieciak z piaskownicy.

Napisano

dokładnie. oficjalnie stwierdzam, że NIE ZNAM obecnie ŻADNEGO zadowolonego właściciela nowego BMW (

Jak sie dokladniej zastanowilem to dochodze do podobnych wnioskow  ....  - ba mozna powiedziec ze taki punkt dla mnie nastapil jak mialem X3 z Hertz - cena jak 2x Hyundai ix35 a q plastic is fantastic jak wyzute guana z krowy ... smileys-cow-496301.gif... I to IMVHO mozna jeszcze przezyc bo auto swietnie jezdzi vs taki Hyundai ale trwalosc i q trzymania sie przez okres 3 lat niestety jest na niekorzysc BMW niz na niekorzysc Hyundai...  Szczerze mam jakas nadzieje ze to sie zmieni ale ... watpie :( . Z drugiej strony Merc robi postep, jak bedzie z trwaloscia to czas pokaze ....