Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Suzuki Baleron

Featured Replies

Napisano

Kilka dni temu pojawił się cennik powracającego na rynek Suzuki Baleno. Tym razem to już nie klasa c, a wyrośnięta b. Ceny niedużo różnią się od tych zaprezentowanych na przedpremierowych pokazach. Jak myślicie rośnie konkurencja dla Tipo, czy Fabii?

Szczegółowy cennik tutaj

Będzie hit czy kit? Miejsce montażu - Indie ;]

Napisano

Silniki mało zachęcające. Do taniego auta lepsze proste silniki, jak te w Tipo.

Napisano

suzuki balonik utrzymuje tradycję swoich poprzedników , nadal wygląda jak kupa

Suzuki jak każde Suzuki - wyglada jak kupa ;] 

Nie ma w ofercie ładnego modelu...  :no:

Napisano
  • Autor

Silniki mało zachęcające. Do taniego auta lepsze proste silniki, jak te w Tipo.

Ten 1.2 to nie jest bardziej skomplikowany niz 1.4 w Fiacie. A papierowe spalanie ma nizsze.
Napisano
  • Autor

Nie ma w ofercie ładnego modelu... :no:

Mowimy tu o klasie B. Troche sie zgodze, ze kiedys male auta Suzuki wygladaly lepiej, ale Swift przy takim Yarisie wyglada duzo lepiej.
Napisano

Kilka dni temu pojawił się cennik powracającego na rynek Suzuki Baleno. Tym razem to już nie klasa c, a wyrośnięta b. Ceny niedużo różnią się od tych zaprezentowanych na przedpremierowych pokazach. Jak myślicie rośnie konkurencja dla Tipo, czy Fabii?

Szczegółowy cennik tutaj

A to nie bardziej rapid będzie konkurencją?

Napisano

KIZASHI nie było chyba brzydkie :hmm:

Ze starszych to pamiętam swifty (początek lat 90-tych) też były ok :)

Napisano

Szczegółowy cennik tutaj

Jeżeli sprzedawcy i katalogi nie będą wspominać, że to Made in India, zainwestują trochę w reklamę i ceny pozostaną takie jak teraz to może być hit :ok:  Nie brakuje ludzi, którzy uważają że japońskie najlepsze. Cena podstawowego podobna do podstawowego Tipo czy Fabii - Baleron może im trochę klientów odebrać... ale tylko tych, którzy nie patrzą na design samochodu, bo ten jest IMHO tak finezyjny, że przy nim Fabia staje się dziełem sztuki ;)

Napisano

Oprócz Jimny.  :skromny:  ;]

Napisano
  • Autor

A to nie bardziej rapid będzie konkurencją?

Cytuje co na onecie wypisali => konkurent Fabii. Rapid jest chyba nico wiekszy chociaz... :bzik:
Napisano

Silnik 1.2 przynajmniej ma 4 cylindry, co jest pomału rzadkością w tej klasie aut  :oki:

Moc papierowo nie powala, ale auto waży poniżej tony, drugi plus.

Made in India nie zachęca, ale Hyundaje i10 i i20 też tam klepią chyba, nissan micra też...

Konkurencja raczej dla fabii niż tipo i rapida, bo jednak to trochę mniejsze auto.

Napisano
  • Autor

KIZASHI nie było chyba brzydkie :hmm:

Ze starszych to pamiętam swifty (początek lat 90-tych) też były ok :)

Mi sie Kizashi bardzo podobalo. Ale jak to Suzuki stawiam, ze bylo fatalnie wyciszone i skrzypialo na nierownosciach ;] do tego mialo szeroka palete silnikow :hehe:

Napisano
  • Autor

Silnik 1.2 przynajmniej ma 4 cylindry, co jest pomału rzadkością w tej klasie aut :oki:

Moc papierowo nie powala, ale auto waży poniżej tony, drugi plus.

Made in India nie zachęca, ale Hyundaje i10 i i20 też tam klepią chyba, nissan micra też...

Konkurencja raczej dla fabii niż tipo i rapida, bo jednak to trochę mniejsze auto.

Zauwaz tez, ze jest silnik turbo. To po 1.4 drugi z doladowaniem w ofercie Suzuki w ogole, ale niestety 3. cylindrowy, choc jak czytalem testy w zagranicznej prasie to go chwalili.

Ogladalem najbardziej wypasiona wersje, ale bylo ciemno i sie nie przyjrzalem :hehe: Czekam jak go wpuszcza do salonow z mozliwosci odbycia jazdy probnej. Podejrzewam, ze jest fatalnie wyciszony wg Suzuki wazy okolo 900kg. Dodatkowo nawet ten 1.0 nie ma skrzyni 6b, przynajmniej recznej.

Co do samych Indii to jakos Alto sie specjalnie nie sypaly, albo inaczej poziom brakorobstwa na Wegrzech nie sprawil, ze sie azjaci na minus wyroznili jakos :]

Napisano

Jeżeli sprzedawcy i katalogi nie będą wspominać, że to Made in India, zainwestują trochę w reklamę i ceny pozostaną takie jak teraz to może być hit :ok:   ;)

poprzednie Alto było klepane w Indiach[nawet na silniku byl napis Maruti] a mimo to wspólnie z Hondą Jazz był najbardziej niezawodnym autem w UK w/g Warranty Direct.i bezkonkurencyjnym w kosztach serwisu.

Napisano

Mi sie Kizashi bardzo podobalo. Ale jak to Suzuki stawiam, ze bylo fatalnie wyciszone i skrzypialo na nierownosciach ;] 

W sumie ten silnik, który był, był w miarę OK - trafiał też do Grand Vitary. Z Kizashi problem był inny - widziałem jak wyglądało podwozie samochodu demonstracyjnego po jednej zimie i to właściwie była wystarczająca antyreklama.  ;l

Napisano

W sumie ten silnik, który był, był w miarę OK - trafiał też do Grand Vitary. Z Kizashi problem był inny - widziałem jak wyglądało podwozie samochodu demonstracyjnego po jednej zimie i to właściwie była wystarczająca antyreklama.  ;l

nie po zimie a po soli :ok:

miałem 10-letnie alto,teraz mam 5-letniego splasha i zapewniam Cię że w obu nie bylo/nie ma grama rdzy.w Alto był jeszcze oryginalny tłumik.

Napisano

Zauwaz tez, ze jest silnik turbo. To po 1.4 drugi z doladowaniem w ofercie Suzuki w ogole, ale niestety 3. cylindrowy, choc jak czytalem testy w zagranicznej prasie to go chwalili.

Patrzę na stronie suzuki i widzę - silnik K12C - 1.2, 4-cylindry 16V, 120Nm, 66kW (to chyba ten sam silnik, co aktualnie w swifcie)

Turbo jest 1.0

Napisano
  • Autor

W sumie ten silnik, który był, był w miarę OK - trafiał też do Grand Vitary. Z Kizashi problem był inny - widziałem jak wyglądało podwozie samochodu demonstracyjnego po jednej zimie i to właściwie była wystarczająca antyreklama. ;l

Moze i ok, ale 2.4, wiec wbili sie w wyzsza akcyze ;] a co do korozji to wiesz, japonczyk to poziom trzymac musi ;]
Napisano
  • Autor

miałem 10-letnie alto,teraz mam 5-letniego splasha i zapewniam Cię że w obu nie bylo/nie ma grama rdzy.w Alto był jeszcze oryginalny tłumik.

Od razu mowie, ze Ci nie wierze. Splash mi znany zardzewial po dwoch latach ponad uszczelka tylnej klapy. ;] na plus Suzuki mimo rocznej gwarancji na lakier sie nie wypielo i poprawilo ;]
Napisano
  • Autor

Patrzę na stronie suzuki i widzę - silnik K12C - 1.2, 4-cylindry 16V, 120Nm, 66kW (to chyba ten sam silnik, co aktualnie w swifcie)

Turbo jest 1.0

1.4 jest w Vitarze. 1.2 to nie jest ten sam co w Swifcie, przynajmniej nie w PL. Ten 1.2 zwie sie dualjet i ma dwa wtryski na jeden cylinder :bzik:
Napisano

Moze i ok, ale 2.4, wiec wbili sie w wyzsza akcyze ;] a co do korozji to wiesz, japonczyk to poziom trzymac musi ;]

Ten silnik w mieście to raczej średni pomysł ze względu na wysokie spalanie jak na to, co oferował - ale w trasie spisywał już się całkiem sensownie. Fakt, że akcyza spowodowana pojemnością > 2l na cenie auta odbiła się dość negatywnie.

Co do korozji, to w sumie wiadomo, że Suzuki bez rdzy to jak PiS bez prezesa Jarosława ;] - ale tak czy inaczej wyglądało to dość słabo. Co ciekawe, elementy zawieszenia nie rdzewiały, chyba zabezpieczyli je lepiej niż karoserię. :facepalm:  ;]  

Napisano

czyli nie nadaje się do eksploatacji w polsce i innych krajach gdzie się uzywa soli 

Napisano

czyli nie nadaje się do eksploatacji w polsce i innych krajach gdzie się uzywa soli

Tak wynika z tego wątku.

Wysłane z mojego MotoG3

Napisano

Ceny wersji turbo podeszły pod bazowe kompakty   :facepalm:  :facepalm:  :facepalm: , Swoją drogą ciekawe jak ten samochód się prowadzi. No i jak bardzo zaoszczędzili na wygłuszeniach ;) bo masa auta jest naprawdę bardzo mała. 

Napisano

Niska masa. Swift 1.2 powyzej 130k/h robi sie za glosno bo ma 5 biegow tu pewnie podobnie chyba, ze beda inne przelozenia. Topowa wersja troche za droga ale pewnie na wyprzedazy rocznika bezie znosnie. Zobacze jak na zywo to wyglada. No hybryda za 65 :ok:

Napisano
  • Autor

Niska masa. Swift 1.2 powyzej 130k/h robi sie za glosno bo ma 5 biegow tu pewnie podobnie chyba, ze beda inne przelozenia. Topowa wersja troche za droga ale pewnie na wyprzedazy rocznika bezie znosnie. Zobacze jak na zywo to wyglada. No hybryda za 65 :ok:

Ale to specyficzna hybryda. O ile mnie w salonie nie oszukali to cale akumulatory siedza pod fotelem kierowcy. Jak sie da to system odzyskuje energie i pakuje do akumulatorow. Z drugiej strony jak chcesz szybko przyspieszyc to silnik elektryczny wspomaga spalinowy dodajac mocy/momentu. Nie jest mozliwa jazda na samym elektryku... ale to tak jak mowie, wiedza od sprzedawcy, nigdzie tego nie potwierdzalem.
Napisano
  • Autor

Ceny wersji turbo podeszły pod bazowe kompakty :facepalm::facepalm::facepalm: , Swoją drogą ciekawe jak ten samochód się prowadzi. No i jak bardzo zaoszczędzili na wygłuszeniach ;) bo masa auta jest naprawdę bardzo mała.

Prowadzi sie wg testow kiepsko ;]
Napisano

Goowno jakich mało, bez swifta suzuki zniknie. Ile można sprzedać śmieszne nowej vitary? No i sx4 dla emerytów. Nie ma auta flotowego, nie ma sprzedaży. Dobranoc suzuki.

Oglądałem to w Poznaniu i Tipo jest 100 razy lepsze.

Napisano

Czytałem, że mieli wprowadzać zmiany do zawieszenia wersji w EU, choć zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz jak długie muszą być biegi skoro mocniejsza wersja przy skrzyni piątce osiąga 200km/h  :hmm:  :hmm:

Prowadzi sie wg testow kiepsko ;]

Napisano
  • Autor

Czytałem, że mieli wprowadzać zmiany do zawieszenia wersji w EU, choć zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz jak długie muszą być biegi skoro mocniejsza wersja przy skrzyni piątce osiąga 200km/h :hmm::hmm:

Wystarcza tak dlugie jak w Punto II 1.2 8v pewnie. Btw przelozenia zdaje sie na stronie suzuki.pl sa wypisane. Podzeszli oldskulowo ;]
Napisano

Goowno jakich mało, bez swifta suzuki zniknie. Ile można sprzedać śmieszne nowej vitary? No i sx4 dla emerytów. Nie ma auta flotowego, nie ma sprzedaży. Dobranoc suzuki.

Oglądałem to w Poznaniu i Tipo jest 100 razy lepsze.

I tu blad :hehe: Suzuki sprzedaje sie bardzo dobrze poza flotami w calej EU. Indiach i Azji wiec nie wiem o co Ci chodzi.

Napisano

Zależy jak patrzysz, biorąc pod uwagę, że nie nie mają ani samochodu kompaktowego ani limuzyny/kombi segmentu D to szału w Pl nie zrobią. Przy cenach jakie zaprezentowali na Baleno, Skoda oraz pozostałe marki ulubione w PL też mogą się czuć bezpiecznie. W Indiach to auto się nazywa Maruti   ;]  ;]

I tu blad :hehe: Suzuki sprzedaje sie bardzo dobrze poza flotami w calej EU. Indiach i Azji wiec nie wiem o co Ci chodzi.

Napisano

Zależy jak patrzysz, biorąc pod uwagę, że nie nie mają ani samochodu kompaktowego ani limuzyny/kombi segmentu D to szału w Pl nie zrobią. Przy cenach jakie zaprezentowali na Baleno, Skoda oraz pozostałe marki ulubione w PL też mogą się czuć bezpiecznie. W Indiach to auto się nazywa Maruti   ;]  ;]

Ale co mnie to obchodzi? Przecez nie kupuje samochodu dlatego, ze floty kupuja. Sprzedaja, zarabiaja, rozwijaja sie a tu na ak argument z dupy. Sprzedaja duzo Vitary ale nie maja auta dla flot to padna :hehe:

Napisano

Ale co mnie to obchodzi? Przecez nie kupuje samochodu dlatego, ze floty kupuja. Sprzedaja, zarabiaja, rozwijaja sie a tu na ak argument z dupy. Sprzedaja duzo Vitary ale nie maja auta dla flot to padna :hehe:

Jesteś jednak średnio bystry.

Pokaż mi co znaczy Suzuki na polskim rynku...

Wiadomo, źe koncern żyje i żył bedzie, ale na polskim rynku nic nie znaczy. Brak klasy A, B, C, D. Mają tylko 2 marne małe suvy. Nowy Swift dopiero w 2017. Co oni maja sprzedawac?

Dociera,że teraz liczą się tylko floty? Nawet Mazda zrozumiała, że bez tego na polskim rynku nie ma szans. Zobacz co zrobiło BMW... Nr 1 wśród Premium.

Napisano

Wiadomo, źe koncern żyje i żył bedzie, ale na polskim rynku nic nie znaczy. Brak klasy A, B, C, D. Mają tylko 2 marne małe suvy. Nowy Swift dopiero w 2017. Co oni maja sprzedawac?

Dociera,że teraz liczą się tylko floty? Nawet Mazda zrozumiała, że bez tego na polskim rynku nie ma szans. Zobacz co zrobiło BMW... Nr 1 wśród Premium.

dokładnie -taki hyundai zrozumial,że jeśli nie sprzeda tych 15 tysięcy w Polsce to pozostałe 8 mln na całym swiecie to o kant pupy rozbić ;l 

podobnie toyota-przecież to nie ma nic sensownego do zaproponowania w Polsce,avensis będzie wycofany,floty nie kupią-tylko patrzeć jak zbankrutują :oki:

Napisano

Dobra ale powiedz mi co mnie to obchodzi? Jako klienta nie udziałowca firmy? Nie rozumiem co to wnosi do dyskusji o tym modelu auta?
Napisano

Co by nie mówić o Suzuki - może nie wyglaają jakoś niesamowicie, nie mają super wydajnych silników - ale technologia prosta i wytrzymała.

Napisano

Dobra ale powiedz mi co mnie to obchodzi? Jako klienta nie udziałowca firmy? Nie rozumiem co to wnosi do dyskusji o tym modelu auta?

To, że jest to dziadowski model. To, że za kilka lat sprzedaż go z ogromną utratą wartości. To, że za podobną kasę kupisz lepsze auto. 

Napisano

To, że jest to dziadowski model. To, że za kilka lat sprzedaż go z ogromną utratą wartości. To, że za podobną kasę kupisz lepsze auto.

O lol nie dość że ekonom to jeszcze wrozbita. Koleżanka sprzedała świfta w jeden dzień grubo powyżej eurotax pewnie z tym będzie podobnie. Tak samo ja kile sprzedałem czy kolega z AK Bravo. Więc sobie daruj te Twoje śmieszne posty na forum technicznym.
Napisano

Suzuki nie straci tak na wartości - trzymaja ze względu na mało awaryjność. Taka Fabia 1.2 TSI mogę się załozyć straci więcej na wartości po 3-5 latach.

Napisano

Suzuki nie straci tak na wartości - trzymaja ze względu na mało awaryjność. Taka Fabia 1.2 TSI mogę się załozyć straci więcej na wartości po 3-5 latach.

Nie wiem jak 1.2 ale Fabia nie w nośnej wersji też dobrze trzyma wartość.
Napisano

Dodatkowo nawet ten 1.0 nie ma skrzyni 6b, przynajmniej recznej.

A co to przeszkadza, jeżeli miałby długi V bieg? To nawet lepiej.
Napisano

O lol nie dość że ekonom to jeszcze wrozbita. Koleżanka sprzedała świfta w jeden dzień grubo powyżej eurotax pewnie z tym będzie podobnie. Tak samo ja kile sprzedałem czy kolega z AK Bravo. Więc sobie daruj te Twoje śmieszne posty na forum technicznym.

Kolego... śmieszny to ty się zaczynasz robić... zluzuj gumkę. Nic konstruktywnego nie wnosisz w dyskusję, poza tym, że upierasz się przy jakiejś swojej teorii. Nie piszemy o Swifcie, nie piszemy o Bravo, tylko o beznadziejnym niby kompakcie na literę B. Eurotax nie jest żadną wyrocznią. Ja lanosa sprzedałem też w 1 dzień i co to znaczy? że był super samochodem? 

Daj sobie spokój i tyle. Możesz mieć inne zdanie, szanuję to, ale sposób w jaki piszesz jest mówiąc wprost - chamski i prostacki. 

Wracając do tematu auta na B.. 1.2 90km jest zmodyfikowaną jednostką ze Swifta. W małym aucie dawał radę i miał tą zaletę, że był oszczędny. Nie mam pojęcia jak będzie się sprawował w B. Trzeba będzie tym pojeździć i tyle, ale szału na pewno nie będzie. 

Napisano

Kolego... śmieszny to ty się zaczynasz robić... zluzuj gumkę. Nic konstruktywnego nie wnosisz w dyskusję, poza tym, że upierasz się przy jakiejś swojej teorii. Nie piszemy o Swifcie, nie piszemy o Bravo, tylko o beznadziejnym niby kompakcie na literę B. Eurotax nie jest żadną wyrocznią. Ja lanosa sprzedałem też w 1 dzień i co to znaczy? że był super samochodem?

Daj sobie spokój i tyle. Możesz mieć inne zdanie, szanuję to, ale sposób w jaki piszesz jest mówiąc wprost - chamski i prostacki.

Wracając do tematu auta na B.. 1.2 90km jest zmodyfikowaną jednostką ze Swifta. W małym aucie dawał radę i miał tą zaletę, że był oszczędny. Nie mam pojęcia jak będzie się sprawował w B. Trzeba będzie tym pojeździć i tyle, ale szału na pewno nie będzie.

Widać, że kwestia wychowania i dobrych manier też jest Ci obca i nie masz szacunku do rozmówcy i piszesz do mnie z małej litery. Samochodu nie sprzedają jeszcze albo i dopiero zaczęli a Ty juz wiesz a pewnie na oczy nie widzisles :hehe: to samo z Tipo a fiat ma więcej zamówień niż opel na nową astre. Koniec tematu nie mam ochoty z Tobą rozmawiać.
Napisano

Widać, że kwestia wychowania i dobrych manier też jest Ci obca i nie masz szacunku do rozmówcy i piszesz do mnie z małej litery. Samochodu nie sprzedają jeszcze albo i dopiero zaczęli a Ty juz wiesz a pewnie na oczy nie widzisles :hehe: to samo z Tipo a fiat ma więcej zamówień niż opel na nową astre. Koniec tematu nie mam ochoty z Tobą rozmawiać.

Jeżeli Pisanie Do Ciebie Z Dużej Litery Sprawi, Że Będziesz Czuł Się Lepiej To Nie Ma Sprawy.

Siedziałem w B.. na targach, rozmawiałem ze sprzedawcami Suzuki na temat zakupów tej pokraki i ich odczuć z jazdy. 

O Tipo wypowiadam się w samych superlatywach. Widzę, że lubujesz się w ocenianiu ludzi i wmawianiu, że powiedzieli coś, czego nie powiedzieli... 

Napisano

Nie piszemy o Swifcie, nie piszemy o Bravo, tylko o beznadziejnym niby kompakcie na literę B.

To nie jest żaden niby kompakt. Rozstaw osi 252cm i masa własna 900 kg sugerują, że to zwykłe autko klasy B i to raczej nieduże nawet jak na klasę B.

Napisano

To nie jest żaden niby kompakt. Rozstaw osi 252cm i masa własna 900 kg sugerują, że to zwykłe autko klasy B i to raczej nieduże nawet jak na klasę B.

To klasa B ot większe od Świfta. [emoji14]hi: