Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ubezpieczyciele maja ludzi za idiotów?

Featured Replies

Napisano

Ot kończy się ubezpieczenie OC/AC i trzeba kupić nowe i tak sobie sprawdzam oferty które są dostępne online.

Wyskakują różne kwiatki ale najlepszy jest dotyczący udziału własnego...

Pakiet z udziałem własnym 500 PLN w szkodzie z AC w kradzieżowej 0 PLN kosztuje kwotę X

Pakiet ze zniesionym udziałem własnym kosztuje X + 700.  Reszta parametrów taka sama, czyli ASO, brak amortyzacji czści.

Któryś z kolei ubezpieczyciel ma taki kwiatek... Oczywiście jest klauzula że zniesienie udziału dotyczy tylko 1 szkody... 

Krawiec

Napisano

Odpowiedź poprawna: TAK

Ubezpieczam z reguły swoje pojazdy przez mBank.

Tam zawsze był jakiś wybór różnych ubezpieczycieli. Teraz chyba tylko jeden ubezpieczyciel był, ale moze coś się zmieniło.

I tak, w poprzednim roku ubezpieczyłem przez mBank w AXA. Ubezpieczenie się kończyło, to AXa przysłała ofertę przedłużenia polisy.

Do zapłaty X. Specjalnie nie miałem wątpliwości i prawie zapłaciłem tą kwotę, bo poprzednio też płaciłem około tej kwoty X.

No ale jednak jak raz znalazłem czas, to wlazłem w serwis transakcyjny mBanku i wyliczyłem sobie znowu to ubezpieczenie. Też AXA. Tyko 200 PLN mniej niż to X.

Tak właśnie przysyłają, żeby ktoś kto nie ma czasu, albo zbyt naiwny zapłacił.

Napisano

A jeszcze może być myk ze będzie mniej jak cookies wyczyścisz ...

Napisano

Ubezpieczam z reguły swoje pojazdy przez mBank.

Tam zawsze był jakiś wybór różnych ubezpieczycieli. Teraz chyba tylko jeden ubezpieczyciel był, ale moze coś się zmieniło.

I tak, w poprzednim roku ubezpieczyłem przez mBank w AXA. Ubezpieczenie się kończyło, to AXa przysłała ofertę przedłużenia polisy.

Do zapłaty X. Specjalnie nie miałem wątpliwości i prawie zapłaciłem tą kwotę, bo poprzednio też płaciłem około tej kwoty X.

No ale jednak jak raz znalazłem czas, to wlazłem w serwis transakcyjny mBanku i wyliczyłem sobie znowu to ubezpieczenie. Też AXA. Tyko 200 PLN mniej niż to X.

Tak właśnie przysyłają, żeby ktoś kto nie ma czasu, albo zbyt naiwny zapłacił.

No to ja byłem w identycznej sytuacji jak Ty, tylko że u mnie było na odwrót i gdybym ubezpieczył na nowo to zapłacił bym o 100zł więcej. Więc taka ciekawostka.

Napisano

...Ubezpieczam z reguły swoje pojazdy przez mBank.

....

podobny scenariusz(samo OC)  tylko, że w moim przypadku oferta przedłużeniowa mbank AXA była identyczna (kwota X) jak w porzednim roku....

ponowne wyliczenie w systemie tranzakcyjnym dawało +60pln wiecej

Napisano

Bo ubezpieczalnia zakłada ze raczej nie będziesz zgłaszał piedoly jako szkody bo i tak będziesz musiał sam 5stow dać ze swoich.

A jezeli nie będziesz miał udziału własnego to będziesz wszystko zgłaszał a oni beda tracić czas i pieniadze na papiery, telefony itp.

Napisano

Te dodatkowe 200 mają Cię ukierunkować na "lepszą" opcje, ale lepszą dla ubezpieczalni.

Napisano

mbank to sk... jeśli chodzi o ubezpieczenia

przy przedłużeniu polisy zaproponowali składkę na poziomie z tego co pamietam 380zł zadzwoniłem do axy i wyliczyli na tych samych warunkach za 290zł  :ogien: dodam ze m bank brał ubezpieczenie w axa  ;l

Napisano

u mnie w tym roku najtaniej wyszlo PZU bo zalapalem sie na dodatkowa zminke 15% za to ze pierwszy raz ubezpieczam sie w PZU

Napisano

u mnie w tym roku najtaniej wyszlo PZU bo zalapalem sie na dodatkowa zminke 15% za to ze pierwszy raz ubezpieczam sie w PZU

A za kontynuacje ubezpiecznia maja 5%, ciekawa polityka.
Napisano

Chyba normalne że łapią nowych klientów.w UK jest podobnie-miałem ostatnio 208 funtow,przy odnowieniu chcieli 295.gdybym był nowym klientem to wyszloby 225 ;] .wybralem innego ubezpieczyciela za 215 :ok:

Napisano

inna sparawa ze maja fantastyczne ASS w warriancie max - polska bez limitu km, Europa 1000km :ok:

Napisano

Kasa nie śmierdzi. Jeśli tak robią, to znaczy, ze im się opłaca.

Napisano

inna sparawa ze maja fantastyczne ASS w warriancie max - polska bez limitu km, Europa 1000km :ok:

Po tym jak mnie wyciągali z rowu w środku nocy w pipidówie dolnej to mogę potwierdzić że działa. Jak masz sensownego agenta to Ci zawsze coś ugra. Ja od kilku lat za Kiłę płace podobnie - jedną z najtańszych stawek na rynku.

Napisano

Ot kończy się ubezpieczenie OC/AC i trzeba kupić nowe i tak sobie sprawdzam oferty które są dostępne online.

Wyskakują różne kwiatki ale najlepszy jest dotyczący udziału własnego...

Pakiet z udziałem własnym 500 PLN w szkodzie z AC w kradzieżowej 0 PLN kosztuje kwotę X

Pakiet ze zniesionym udziałem własnym kosztuje X + 700.  Reszta parametrów taka sama, czyli ASO, brak amortyzacji czści.

Któryś z kolei ubezpieczyciel ma taki kwiatek... Oczywiście jest klauzula że zniesienie udziału dotyczy tylko 1 szkody... 

Krawiec

Trzeba być świadomym, że kwestie odpowiedzialności i zakresu ubezpieczenia OC reguluje ustawa. Natomiast w przypadku AC zawierasz ja na podstawie OWU AC danego towarzystwa, w którym zapisane są ograniczenia wyłączenia i odpowiedzialność TU w razie szkody a także udział własny w pierwszej i kolejnych szkodach i ile kosztuje jego wykupienie jak również określa się ewentualny wariant naprawy ubezpieczonego pojazdu w razie uszkodzenia.

M.

Napisano

co do mbanku to tak mam co roku- kontunyuacja jest drozsza od zawarcia nowego ubezpieczenia u nich.

Dziś przyszła kontynuacja oc+ac dla auta zony w mbanku> 1343PLN...(dwa lata temu za całkiem nowe auto płaciłęm 1000PLN- tak wiem, podrożało, ale kurde auto straciło na wartości) , kalulacja na ich stronie jako nowego ubezpieczenia 1149 PLN ;l , kalkulacja w Avivie 951PLN.... mBank stał się drogi...

Napisano

Ubezpieczenia w mbank to teraz - AXA, u mnie parę miesięcy temu przy kontynuacji stawka była bez zmian.