Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocowanie huśtawki di ziemi

Featured Replies

Napisano

Kupiłem dziecku taką huśtawkę http://www.castorama.pl/produkty/ogrod/meble-i-dekoracje-ogrodowe/meble-ogrodowe/hustawki/hustawka-sobex-mini.html#product. Jak mam ją przymocować do trawnika żeby było stabilnie/ bezpiecznie? Jakies kotwy (jakie?) albo betonowanie?

Napisano

Kupiłem dziecku taką huśtawkę http://www.castorama.pl/produkty/ogrod/meble-i-dekoracje-ogrodowe/meble-ogrodowe/hustawki/hustawka-sobex-mini.html#product. Jak mam ją przymocować do trawnika żeby było stabilnie/ bezpiecznie? Jakies kotwy (jakie?) albo betonowanie?

Mój syn dostał taką samą 2 tyg temu na urodziny. Złożyłeś ją już? stoi? Ja złożyłem i uznałem, że nie ma potrzeby jeszcze jej dodatkowo mocować. Stoi stabilnie, syn waży około 22 kg, nic się złego nie dzieje.

Napisano
  • Autor

Jeszcze jej nie składałem. Malowałeś ja jakimś drewnochronem?

Napisano
  • Autor

Patrzyłeś te kotwy? http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/mocowania-i-laczenie/kolki-i-kotwy/kotwy-mechaniczne/kotwa-ground-anchor.html#search-product

Ja używam ich do mocowania trampoliny - żeby nie odleciała na wietrze. Nie wiem, czy utrzymają huśtawkę....

Bardzo dobry pomysł. Jak do tego przymocować nogę huśtawki, jakas obejma?

Napisano

Bardzo dobry pomysł. Jak do tego przymocować nogę huśtawki, jakas obejma?

Z tego co pamiętam tam w zestawie są wkręty lub śruby, które przechodzą przez ucho kotwy. Czyli wkręcasz kotwę jak najbliżej nogi i wkręcasz wkręt bezpośrednio do nogi...

Napisano

Ja kupiłem kotwy - kawał drutu zbrojonego z przyspawaną podstawą i obejmą na drewniane pale.

U siebie po prostu wbiłem je w ziemię i przykręciłem do nich podstawy huśtawki.

Ale aby było pewnie, trzeba by to zabetonować.

Napisano

Jeszcze jej nie składałem. Malowałeś ja jakimś drewnochronem?

nie, ale zbieram się do tego ;]

Napisano

Patrzyłeś te kotwy? http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/mocowania-i-laczenie/kolki-i-kotwy/kotwy-mechaniczne/kotwa-ground-anchor.html#search-product

Ja używam ich do mocowania trampoliny - żeby nie odleciała na wietrze. Nie wiem, czy utrzymają huśtawkę....

właśnie te kotwy teściowie kupili razem z huśtawką, ale na razie leżą w garażu.

Napisano

Ja bym na tym huśtawki nie mocował. Trampolinę mam tym przymocowaną i faktycznie chroni przed odlotem w razie wiatru. Zresztą jedna trampolina już po okolicy latała podczas burzy.

Ja bym kupił kotwy wbijane i na nich zamocował huśtawkę. Na takich kotwach mam postawiony mały placyk zabaw dla dzieci z huśtawką. Dzieciak jak się rozhuśta to generuje spore siły...

Krawiec

Napisano
Napisano

Jakies kotwy

u kolegi rozwiązaliśmy to tak, że wbiliśmy cztery rurki 1/2 cala pod kątem (do wewnątrz) jakieś kawałki po metrze 

potem dziurki na śruby i przykręcenie huśtawki 

wytrzymuje spokojnie bujanie  tatusiów i mamusiów  :swinka:

Napisano

Kupiłem dziecku taką huśtawkęt. Jak mam ją przymocować do trawnika żeby było stabilnie/ bezpiecznie? Jakies kotwy (jakie?) albo betonowanie?

Ew. można huśtawki w ogóle nie wiązać z gruntem, a posadowić ja na dwóch belkach ułożonych wzdłużnie. To tak, jakby zwiększyć kąt rozchylenia nóg :swinka:

Napisano

Podoba na dzialce wstawilismy tak.

1 kotwy/sledzie wbite w wykopane doly 40/40/40cm.

2. To zalane betonem na jakies 30c

3. a reszta zasypana ziemia. Stoi juz kilka lat i nawet nie drgnie. Bujalo sie moje dziecko(15lat) bujaja sie mniejsze.

• 9 lat później...
Napisano

odkopałem temat, mam coś takiego
image.png.d6d30fb8f228c58ae794549123a531e8.png
zastnawiam się jak bez zabawy w beton to zakotwić, myślałem by wykopać otwór szerokości bloczka fundamentowego, położyć go w miarę w poziomie na dnie, na niego dać w pionie jeden na sztorc i może przewiercić dając jakiś drut, zasypać ziemią z wykopu i do owego drutu przykręcić huśtawkę? albo jeszcze jakiś gotowy beton zalać wodą? 

Napisano

Skoro chcesz zakopywać bloczki fundamentowe to nie prościej będzie po prostu wylać w otwory beton ?

Wykop na 50 cm głębokości, im bardziej nieregularne tym lepiej.

Oblicz ile mniej więcej wejdzie w to gotowego betonu, kup kilka worków, rozrób w taczce i zalej.

Napisano
45 minut temu, 62545tomasz napisał(a):

zastnawiam się jak bez zabawy w beton to zakotwić, myślałem by wykopać otwór szerokości bloczka fundamentowego, położyć go w miarę w poziomie na dnie, na niego dać w pionie jeden na sztorc i może przewiercić dając jakiś drut, zasypać ziemią z wykopu i do owego drutu przykręcić huśtawkę? albo jeszcze jakiś gotowy beton zalać wodą? 

Możesz kupić gotowe mieszanki w markecie.

Do tego dobre kotwy :ok:

Napisano
16 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Bloczki miałem zakopane i na nich przymocowaną pergolę do róży, która mocno rozrosła się. Duży wiatr wyrywał ją - kołki z betonu ;]

Dlatego jeśli będzie zalewał betonem to najprościej będzie włożyć w beton pręt śrubowy :ok:

Napisano

Imho bloczek to za mało. Pomontowałem tak latarnie to mi dzieciaki piłką kopiąc latarnie poprzestawiały, co dopiero huśtawka.

Oczywiście zależy kto się będzie huśtał i jak, ale jak byłem dzieciakiem to pod blokiem mieliśmy podobną konstrukcję z wylanym betonem. Przy mocniejszym huśtaniu chodziła całość a beton się deko unosił ;). Jak ma być porządnie to sporo zalanego betonu i zakotwienie huśtawki.

Napisano
9 godzin temu, 62545tomasz napisał(a):

Płyta azurowa 10 lub 12 cm bo jest zbrojona, 4 sztuki .  przykrecić srubą lub pretem gwintowanym8,8 jako podkładkę uzyć kawałek blachy lub plaskownika 

Moze tez być płyta YOMB jak dasz radę podniesc...

Napisano

Ja huśtawkę mam tylko na 1m wkręcanych w ziemię kotwach.

Dzieciak ma 12 lat i o dziwo takie byle jakie zakotwienie jeszcze się sprawdza.

Napisano
W dniu 11.07.2025 o 20:32, deszczowyRoman napisał(a):

Płyta azurowa 10 lub 12 cm bo jest zbrojona, 4 sztuki .  przykrecić srubą lub pretem gwintowanym8,8 jako podkładkę uzyć kawałek blachy lub plaskownika 

Moze tez być płyta YOMB jak dasz radę podniesc...

o to jest dobra myśl... wkopać je w ziemie te sztuki po narożnikach? Musze jeszcze pomyśleć by kosiarką objechac wokół nóg

Napisano
7 godzin temu, 62545tomasz napisał(a):

o to jest dobra myśl... wkopać je w ziemie te sztuki po narożnikach? Musze jeszcze pomyśleć by kosiarką objechac wokół nóg

Tak, 

Napisano
W dniu 11.07.2025 o 11:58, Tomo napisał(a):

Dlatego jeśli będzie zalewał betonem to najprościej będzie włożyć w beton pręt śrubowy :ok:

najlepiej, pytanie tylko czy da radę tak ustawić, żeby trafić w otwory :) 

ale co do zasady - najlepiej po worku zaprawy cementowej do każdego otworu i tyle, nie ma co za dużo kombinować. Huśtawka przenosi duże siły, plus musi być bezpieczna dla użytkowników, nie ma co robić prowizorki.

Napisano

Echhh
U mnie było
Wspawany stojak pręty zbrojeniowego z X sen na na dole
Na to rura kanalizacyjna pcv tak z 5 cm ponad ziemie
X tak ze2x średnica rury
W rurę B20
Na górze zagięty w S płaskownik taki z dziurkami mniej więcej spasowany że dali się go dogiac i na śrubę skręcić z nogami huśtawki.
Potem żałowałem że nie zaspawalem zamiast skręcać bo zapierdolilu którejś nocy huśtawkę Kettlera że ścianka wspinaczkowa :-(