Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Volkswagen czy stara Toyota - robie blad (chyba) - czyli kreatywna ksiegowosc dealerow ... kupic nie kupic ...

Featured Replies

Napisano

Jestes wredny .... jak ja

Pewnie! Ja nawet z nimi się nie targowałem. Gdy tylko zorientowałem się, że mają mnie za idiotę od razu miałem plan pójść do tego drugiego a im o tym oznajmić dopiero po zakupie. Przegrali całe negocjacje w pierwszej sekundzie - nowy rekord.

:hehe:  :hehe:  :hehe:  :hehe:  :hehe:

U drugiego dealera auto sprzedawała kobieta. I stanęła doskonale na wysokości zadania.

U tego pierwszego gość owszem nauczył się czegoś (pewnie z katalogu) o aucie, które mi chciał wcisnąć ale o tym co mam teraz już nic nie wiedział. Nic nie wiedział o wyposażeniu i zanudzał mnie na przykład gadkami jak mi się bardzo spodobają ksenonowe reflektory. Jak mu powiedziałem że mam to był zdziwiony. Ogólnie masakra. Przejechałem się autem (wtedy to było Pajero) i poszedłem do domu z postanowieniem, że nawet worka kartofli od nich nie kupię.

;]  ;]  ;]

Napisano
  • Autor

Moim zdaniem dokonałeś słusznego wyboru.

@@kravitz

Wiesz czas pokaze. :hmm: Toyota tez leci w Q materialow  :no: I widze to generacje po generacji, tak masz wiecej gadgets, ale plastiku mniej  :hehe:

Pamiętaj jednak że porównywałeś auto kompletnie nowe z używanym. Stąd różnica w cenie się zmniejszyła.

W VW nie mieli używki/demo Amaroka? Mogłoby się okazać, że wymiana byłaby 1:1 za Twojego FJ i nawet 1 centa byś nie dopłacał ;)

Porownywalem nowe vs nowe, i poszlem z zamiarem kupna nowe... Ale ja nie moglem przejsc obok tego co uwazam za dobry deal.

Auto z Marzec 2016 - wyklepane, compliance plate - czyli kiedy przyplynelo do Oz 29/05/2016.

Zarejstrowany na Toyota Motors Australia 2/6/2016.

2,300 cos tam km pozniej, -

19/07/2016 sprzedane na aukcji Toyota Australia dla dealer-ow Toyota.

21/07/2016 przewiezione 1,000km do Sydney do mojego wsiowego dealer-a

22/07/2016 - wymiana wszystkich plynow, i przelecenie calego auta, wystawione na lot o 9am

Kupione przeze mnie o 3pm :hehe:

Wiec de facto nie wiem co sie dzialo z autem od 2/6/2016 do 18/7/2016. Podejrzewam, ze jakis pracujacy dla Toyota Oz 'executive' potrzebowal sobie cos przewiesc :hehe:  - bo zazwyczaj auta wywalaja po 1/2 roku, lub 9-12 miesiacach a nie jednym - :hmm:

Roznica miedzy tym co stoi 'nowe' na placu z sugerowana cena detaliczna - $62k a moim $50 =$12k

Roznica miedzy tym co bym pewnie zaplacil za nowe a tym co tu utargowalem - oceniam $56ish - $57k  = $7.5k

Powiedz sam czy warto wydac $7.5k = 22,281.34 PLN za to ze ktos pojezdzil autem przez 2,300km i popierdzial :hehe: w fotel,

Teraz Amarok - wg prawa wszystkie te auta - 7 na placu - sa Demo - mimo, ze maja 0km na liczniku (30km dokladnie ;) ) i sie nie ruszyly. :hmm:  - one sa zarejstrowane, czyli zamist dostac 12 miesiecy rejestracji, dostalbym 11 miesiecy ... :hmm: 

Zmienily sie 'incentives' (zachety ??? producenta) na Amarok. Z $38,990 z 8s ZF w tym miesiacu maja $38,990 za manual i $4k cie kosza za ZF :facepalm:  (nie ma manuala na placu u dealer-a :hehe: )

Ergo chyba ich %^&*()_) ze majac 7 aut w starej cenie na placu zaplace im $4k wiecej :hehe: bo jest 25 dni po tym co juz dostali od VAG Oz jak je "sprzedali" - sobie, zeby dostac bonus  :hehe: 

Ale nie to najwazniejsze, najwazniejsze jest to ze nie taki byl deal 12h wczesniej :ogien: :ogien: - nie tak dziala business - to nie ja mam sie prosic o produkt, tylko produkt o mnie. :skromny:

5613_VW_Amarok_PacksAPallet_Inchcape_Pro

W EU pewnie bym wybrał VW za taką różnicę w cenie. U Ciebie jak VW jest egzotyką to pomysł jego kupowania jest deko dziwny. Nie dość że samochód bardziej problematyczny, to jeszcze obsługa jak sam piszesz nie zachęca.

Volkswagen jest juz masowka - 9-10 miejsce sprzedazy, 50k sztuk, 1/5 tego co wypycha Toyota :hmm:  - ale wzrost nagle zostal zatrzymany, bo nagle sie okazuje ze po gwarancji VAG sie nie da trzymac :hmm:  -17% spadek sprzedazy w zeszlym miesiacu, przy wzroscie ok 11% rynku... 8]

Miesiac wczesniej spadek 4% - wiec jakies sa tego powody (PR, internet, zli pismacy ;] - czy nieistniejacy Dieselgate), czy jak mi sie wydaje obsluga klienta :hmm:  i awaryjnosc. :bylo:

Napisano

I słuszny wybór. Bedzie jeździł latami i sie znudzisz a sie nie zepsuje

NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE

Napisano
  • Autor
[...]

U drugiego dealera auto sprzedawała kobieta. I stanęła doskonale na wysokości zadania.

czekaj, czy ja dobrze to czytam - dealer - ktory uwaza ze @ to idiota to ten co zawsze ci cos sprzedawal ? 8]

Dealer # dwa to 'nowy' dealer?

U tego pierwszego gość owszem nauczył się czegoś (pewnie z katalogu) o aucie, które mi chciał wcisnąć ale o tym co mam teraz już nic nie wiedział. Nic nie wiedział o wyposażeniu i zanudzał mnie na przykład gadkami jak mi się bardzo spodobają ksenonowe reflektory. Jak mu powiedziałem że mam to był zdziwiony. Ogólnie masakra. Przejechałem się autem (wtedy to było Pajero) i poszedłem do domu z postanowieniem, że nawet worka kartofli od nich nie kupię.

;]  ;]  ;]

Ja jestem jeszcze bardziej wredny - :hehe: - Nie ten dealer Volkswagen - ten mi 'sie nie chce' ale dwa? - 3 lata temu.- przymierzalem sie pierwszy raz do Amarok, poszlem a tu mi sie nawet przejechac nie dali :hehe:  - bo nie 'kupuje dzisiaj' tylko 'za miesiac' :facepalm: , ale chcial mi pokazac 'auto' ;l

Wysmialem, i od tego czasu na kazym forum gdzie jakis kleint idzie w ich strone, lub jak kogos znam - to odpedzam business - :skromny:  Oceniam ze min klientow na $250-300k stracili :oki: 

Z drugiej strony, moj wsiowy Toyota Dealer - podlapal ode mnie chyba 7 sztuk - pewnie z $350k sprzedazy :skromny:

Co to znaczy wq$%^&*()(*&^ klient z co to znaczy zadowolony klient ;l

Ditto z Lexus, pisalem chyba na HP o facecie ktory nas obslugiwal :oki: - i jesli tylko bedzie dalej zyl i jesli tylko w Oz bedziemy dalej to jest to 100% pewne ze pojde i u niego wdam nastepna $$$ na Lexus, :skromny: - nie wazne czy cena bedzie pare stowek mniej gdzie indziej :chipsy:  - zasady sa zasady, i dobrych ludzi nalezy wynagradzac :oki:

ZUO, i brak obslugi klienta nalezy totalnie tepic :ogien::skromny:

Napisano
  • Autor

I słuszny wybór. Bedzie jeździł latami i sie znudzisz a sie nie zepsuje

NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE

Ale to jak z toba, zapragnalem miec cos Niemieckiego :skromny:  - miec ten miekki plastik ... :ok:  ech .... Nie wyszlo...

Z calej sytuacji jestem chyba smutny - nigdy nie bylem przywiazany do aut, ale FJ mi szkoda :( :( :( . Nawet na tyle ze pozbylbym sie V8 gdybym mogl i zostawil FJ... - ale niestety kara finansowa jest zbyt droga a tez wiem, ze mimo, ze Toyota jest generalnie dobra, to szansze ze cos padnie robia sie wieksze wraz z wiekiem i km....  Time to let go ....  :sob::beksa:

Napisano
  • Autor

Biorac pod uwage powyzsze to szczerze mowiac nie wiem nad czym Ty sie tyle zastanawiales? ;]

Kiedys bylem totalnym wrogiem Diesel :hmm:  - teraz uwazam ze ladowanie go do aut osobowych to dalej idiotyzm - ale widze i potrafie docenic zastsowanie w SUV, w Pick ups, w tym jak cos ciagniesz ... Ja ciagne :hmm: - wiec z Amarok z tego co lud pisze ok 11l - jak to AK mowi - gnojowki

Z HiLux - wiem ze to bedzie 15l, jak w FJ ciagnalem i mialem pare pudel na dachu to z cegly robila sie supercegla i z 112l baku na ktorym robie zazwyczaj 900km, robielm ok 600km :hehe:

Ergo to mnie przekonywalo do Diesel. i nic wiecej. :hmm:

20140628_095535.jpg

Napisano

czekaj, czy ja dobrze to czytam - dealer - ktory uwaza ze @Ryb to idiota to ten co zawsze ci cos sprzedawal ?

Dealer # dwa to 'nowy' dealer?

Nie. Obaj nowi. Interesowało mnie demo żeby się tylko przejechać i akurat oni mieli. Pierwszy chciał mi je wcisnąć w najbardziej beznadziejny sposób świata. U drugiego było ok. Pajero co prawda nie jest dla mnie ale zdecydowałem się na Outlandera. Tak czy siak, zrobili interes.

Ja jestem jeszcze bardziej wredny - - Nie ten dealer Volkswagen - ten mi 'sie nie chce' ale dwa? - 3 lata temu.- przymierzalem sie pierwszy raz do Amarok, poszlem a tu mi sie nawet przejechac nie dali   - bo nie 'kupuje dzisiaj' tylko 'za miesiac' , ale chcial mi pokazac 'auto'

Wysmialem, i od tego czasu na kazym forum gdzie jakis kleint idzie w ich strone, lub jak kogos znam - to odpedzam business -   Oceniam ze min klientow na $250-300k stracili  

Ja zawsze mówię, że przyszedłem się tylko przejechać i nie mam zamiaru kupić. Jeśli mnie oleją to wiem że jak wpadnę na pomysł zakupu nawet tam nie zaglądać.

Z drugiej strony, moj wsiowy Toyota Dealer - podlapal ode mnie chyba 7 sztuk - pewnie z $350k sprzedazy

Co to znaczy wq$%^&*()(*&^ klient z co to znaczy zadowolony klient

Ditto z Lexus, pisalem chyba na HP o facecie ktory nas obslugiwal - i jesli tylko bedzie dalej zyl i jesli tylko w Oz bedziemy dalej to jest to 100% pewne ze pojde i u niego wdam nastepna $$$ na Lexus, - nie wazne czy cena bedzie pare stowek mniej gdzie indziej   - zasady sa zasady, i dobrych ludzi nalezy wynagradzac

ZUO, i brak obslugi klienta nalezy totalnie tepic

Też się z tym zgadzam. Nawet jeśli dealu nie będzie bo auto nie pasuje to i tak kiedyś może się to opłacić. Np. mimo że Lexusa być może nigdy nie kupię, to gdybym jednak chciał - już wiem do kogo iść. Z lokalnym dealerem na pewno mi się będzie dobrze gadało. Podobnie np. ze sprzedawcą Subaru. Pojeździłem kiedyś z nimi demówkami i wiem, że traktują klienta poważnie. Gdy ja będę chciał traktować zakup poważnie to pójdę prosto do nich.

Napisano
  • Autor

Bierz te ostatnie. Będziesz miał trochę podobne jak w EU. Żeby Ci przypominało że nie wziąłeś Amaroka.  ;]

Nie szkot zostaje - $220 w kieszeni, przekladam swoje ... ;]  - lubie swoj numer, dla mnie ma znaczenie :skromny:

Napisano

Ale to jak z toba, zapragnalem miec cos Niemieckiego :skromny:  - miec ten miekki plastik ... :ok:  ech .... Nie wyszlo...

Z calej sytuacji jestem chyba smutny - nigdy nie bylem przywiazany do aut, ale FJ mi szkoda :( :( :( . Nawet na tyle ze pozbylbym sie V8 gdybym mogl i zostawil FJ... - ale niestety kara finansowa jest zbyt droga a tez wiem, ze mimo, ze Toyota jest generalnie dobra, to szansze ze cos padnie robia sie wieksze wraz z wiekiem i km....  Time to let go ....  :sob::beksa:

Ja tak mam z obecnym Outlanderem. Czuję się jakbym wiernego psa do schroniska miał oddać.

:oslabiony:  :oslabiony:  :oslabiony:

Napisano

Nie szkot zostaje - $220 w kieszeni, przekladam swoje ... ;]  - lubie swoj numer, dla mnie ma znaczenie :skromny:

$220 też bym nie dał. Właśnie walczę nad ceną ubezpieczenia i leasingu. Kupowanie kupowaniem, ale szastać pieniędzmi nie mam zamiaru.  ;]  ;]  ;]

Napisano
  • Autor

Nie. Obaj nowi. I[...]. Tak czy siak, zrobili interes.

Z ciekawosci - czemu nie poszles do swojego starego? :hmm:  - jesli bym sie na Toyota zdecydowal od razu, a nie VAG mnie #$%^&*(*&^ to poszedlbym do Toyota 'X' potem do swojego i powiedizal - pobij ;] . Ale z drugiej strony i tak wiem ze deal dobry dostalem :hmm:  i realistyczny ... Z ich salonem, utrzymaniem teog wszystkiego, 3% zysku przed podatkiem to nie wiele...

Ja zawsze mówię, że przyszedłem się tylko przejechać i nie mam zamiaru kupić. Jeśli mnie oleją to wiem że jak wpadnę na pomysł zakupu nawet tam nie zaglądać.

Byles u Ludowego Auta? ;]  -Ciekawi mnie PL reakcje :hmm:  Moze bys sie tez nie przejechal :hehe:

Też się z tym zgadzam. [...] i wiem, że traktują klienta poważnie. Gdy ja będę chciał traktować zakup poważnie to pójdę prosto do nich.

Zgadzamy sie, :oki: Nigdy nic nie wiadomo, moze byc jak Branson ktory przylapal ludzi spiacych u mnie na lotnisku :hehe: = nigdy nic nie wiadomo, uprzejmosc nic nie kosztuje do drugich.

I teraz biedny facet na calym swiecie jest znany ;)

351421E100000578-3632622-image-a-1_14654

Napisano
  • Autor

$220 też bym nie dał. Właśnie walczę nad ceną ubezpieczenia i leasingu. Kupowanie kupowaniem, ale szastać pieniędzmi nie mam zamiaru.  ;]  ;]  ;]

$220 bierze moj stan jak chcesz sobie inny wzor wybrac ;] - czy teraz $250 - tzw remake - czyli zostawiasz sobie swoje numery i dajesz nowy wzorek ...  Tablice przychodza do domu ... ale za $250 to ja wole isc na dobry obiad i butelke dobrego wina miec :hehe:

Wiec mialem do wyboru - czy na gre na zywo isc zobaczyc, czy sobie tablice kupic - wybralem to pierwsze - tablice zawsze mozna kupic ;]  ...

BLUESPLATES.png

A gre 'moja' druzyna przegrala :hehe: Chyba jednak trzeba bylo tablice kupic  ;) 

Napisano
  • Autor

Ja tak mam z obecnym Outlanderem. Czuję się jakbym wiernego psa do schroniska miał oddać.

:oslabiony:  :oslabiony:  :oslabiony:

Nigdy nie bylem przywiazany do aut ... ale FJ to same dobre wspomnienia, np pojechalem na 5k km wakacje z moim 80 letnim starym :)  [....] bylismy wszedzie :oki: FJ i ja widzial kazdy stan i terytorium Oz ... Ech, chyba musze mu sesje foto dac zanim pojdzie :(:no:  [...]

Z jednej strony sie cciesze, z drugiej *&^%^&()&^%*& Chcialbym miec $26k zeby walnac w bloto i zaparowac go w garazu -nawet myslame moje E9 sprzedac - poszlaby za duzo wiecej i zostawic FJ - ale missus Ozi :piekna: puknela mnie w glowe :mlot: [...]

Napisano

Z ciekawosci - czemu nie poszles do swojego starego?   - jesli bym sie na Toyota zdecydowal od razu, a nie VAG mnie #$%^&*(*&^ to poszedlbym do Toyota 'X' potem do swojego i powiedizal - pobij . Ale z drugiej strony i tak wiem ze deal dobry dostalem   i realistyczny ... Z ich salonem, utrzymaniem teog wszystkiego, 3% zysku przed podatkiem to nie wiele...

Mój stary dealer nie ma demo Pajero, a Outlandera demo ma tylko w wersji benzyna + CVT i w dodatku w złym kolorze. Gdybym zamawiał auto do produkcji lub nowe ze stocku to pewnie bym poszedł do niego ale jak chciałem demo to musiałem szukać tam gdzie akurat mieli takie jak mi pasuje (kolor był ważny!  :hehe: ).

;)

Napisano

$220 bierze moj stan jak chcesz sobie inny wzor wybrac ;] - czy teraz $250 - tzw remake - czyli zostawiasz sobie swoje numery i dajesz nowy wzorek ...  Tablice przychodza do domu ... ale za $250 to ja wole isc na dobry obiad i butelke dobrego wina miec :hehe:

Wiec mialem do wyboru - czy na gre na zywo isc zobaczyc, czy sobie tablice kupic - wybralem to pierwsze - tablice zawsze mozna kupic ;]  ...

BLUESPLATES.png

A gre 'moja' druzyna przegrala :hehe: Chyba jednak trzeba bylo tablice kupic  ;)

To nie jest Stade Vélodrome?  ;]

Napisano

Byles u Ludowego Auta?   -Ciekawi mnie PL reakcje   Moze bys sie tez nie przejechal

Kiedyś dawno byłem, jeszcze przed pierwszym Outlanderem. Chcieli mi sprzedać Passata Alltrack. Co prawda nie mogłem się takim przejechać (nie mieli) ale wozili mnie jakimiś innymi co tam akurat mieli. Generalnie, było ok.

:ok:

Napisano

BLUESPLATES.png

U mnie tak nie ma. Nowe auto to nowe tablice i musisz tak czy siak zapłacić. Nie wiem ile (chyba jakieś 200zł?), ale nie da się od tego uciec więc się nie zastanawiam. Na ubezpieczeniu i kosztach leasingu można więcej ugrać.

BTW, zastanawiam się też czy nie kupić nowych opon, bo ten Outlander wyjeżdża na jakichś dziwnych Toyo, które mi się nie podobają. Sprzedałbym je np. za 1000zł i za 2000-2500zł kupił komplet nowych.

Albo może z mojego starego Outlandera przełożę?  :hmm:  :hmm:  :hmm:

Edytowane przez Ryb

Napisano

Nigdy nie bylem przywiazany do aut ... ale FJ to same dobre wspomnienia, np pojechalem na 5k km wakacje z moim 80 letnim starym :)  [....] bylismy wszedzie :oki: FJ i ja widzial kazdy stan i terytorium Oz ... Ech, chyba musze mu sesje foto dac zanim pojdzie :(:no:  [...]

Z jednej strony sie cciesze, z drugiej *&^%^&()&^%*& Chcialbym miec $26k zeby walnac w bloto i zaparowac go w garazu -nawet myslame moje E9 sprzedac - poszlaby za duzo wiecej i zostawic FJ - ale missus Ozi :piekna: puknela mnie w glowe :mlot: [...]

Mi też ten Outlander wyjątkowo pasował. Liczę że ten nowy sprawi że o nim szybko zapomnę. Nigdy tak nie miałem, żeby przy zakupie nowego auta nie być w 100% zdecydowanym na zmianę. Teraz jest jakieś 70-80%. Kupię nowego i mam nadzieję że nie będę żałował.

Napisano
  • Autor

To nie jest Stade Vélodrome?  ;]

@@kravitz - az musialem google co to. ;]

Nie to pozostalosci po Olympics 2000, Sydney Olympic Park - ANZ Stadium ... Stare na smietnik idzie niedlugo, beda z ziemia rownac i nowy budowac ...

aerial-sop-still.jpg

ContentImagery_815x468_OurHistory.jpg

ATDW_Large_Landscape__9124162_2127_PKR_3

ANZ-Stadium-view-from-Centreline.jpg

Napisano
  • Autor

Kiedyś dawno byłem, jeszcze przed pierwszym Outlanderem. Chcieli mi sprzedać Passata Alltrack. Co prawda nie mogłem się takim przejechać (nie mieli) ale wozili mnie jakimiś innymi co tam akurat mieli. Generalnie, było ok.

@

Moge sie mylic, ale chyba w PL sie sprzedaje mniej VAG niz u mnie ( nie mowie o uzywanych)

Kazdy mi zawsze mowil, ze VAG ma swietna obsluge przed i kiepska po ... A ja jakos tego nie moge potwierdzic, dwa spotkania z roznymi dealer-ami VAG i katastrofa :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Napisano
  • Autor

enzyna + CVT i

A fuj manual :swinka:

(kolor był ważny! :hehe: ).

;)

znaczy ze Minister Wojny i Finansow w tym mial duzo do powiedzenia :phi:

Napisano
  • Autor

Na ubezpieczeniu i kosztach leasingu można więcej ugrać.

Ubezpieczenie - na umowna wartosc $55k - kupilem za $48,900 :hehe:  z wymiana na nowe auto do 4 czy 5 lat - czyli jesli by sie rozwwalilo w 2021 to dostane MY 21 z powrotem :hehe::oki:  , naprawa w moim wybranym miejscu, rental w razie wypadku i wymiana szyby od kamieni za free kosztowala mnie $754 u Allianz - na twoje jakies

2,238.54 PLN

To duzo czy malo? :hmm:

A ubezpieczenie z Allianz. Dla porownania Toyota - wiem z dosiadczenia ze maja swietne ubezpieczenie - (Aioi Nissay Dowa ubezpiecza, Toyota firmuje) - $813 , ale wartosc umowna byla $48,900  :no:  - wiec zrobie Allianz w sobote zanim wyjade  :hmm:  -mimo, ze wolabym $50 poswicic, ale nie poswiece $6k 

Napisano
  • Autor

BTW, zastanawiam się też czy nie kupić nowych opon, bo ten Outlander wyjeżdża na jakichś dziwnych Toyo,

@

aaa zapomnialem, co ty chcesz od Toyo? Moze nie najdrozsze opny ale IMVHO i (opini wielu) swietne ...Mialem je na jakims aucie, ciut miekkie ale zadziwiajace wygodne byly z tego co pamietam :hmm: . Wymienialem potem drugie auto z Dunlop na Toyo, chyba HiLux - nigdy nie zalowalem :hmm:

Napisano
  • Autor

Mi też ten Outlander wyjątkowo pasował.

To wrzuc pict w SObote - ciekawi mnie kolor ;]  - skoro taki wazny - moze byc w tym watku, moze byc na HP ...

Napisano

A fuj manual

Żaden manual. Wziąłem diesel z normalnym 6s automatic.  :oki:

znaczy ze Minister Wojny i Finansow w tym mial duzo do powiedzenia

Nieprawda. Po prostu poprzedni był czarny i ten też musi być czarny. To ja tak decyduję.  ;]  ;]  ;]

Napisano

@

Moge sie mylic, ale chyba w PL sie sprzedaje mniej VAG niz u mnie ( nie mowie o uzywanych)

Kazdy mi zawsze mowil, ze VAG ma swietna obsluge przed i kiepska po ... A ja jakos tego nie moge potwierdzic, dwa spotkania z roznymi dealer-ami VAG i katastrofa :facepalm: :facepalm: :facepalm:

U mnie akurat było ok ale u mnie nawet w ramach jednej marki są duże różnice. Wszystko zależy od konkretnego dealera.

Napisano

Ubezpieczenie - na umowna wartosc $55k - kupilem za $48,900 :hehe:  z wymiana na nowe auto do 4 czy 5 lat - czyli jesli by sie rozwwalilo w 2021 to dostane MY 21 z powrotem :hehe::oki:  , naprawa w moim wybranym miejscu, rental w razie wypadku i wymiana szyby od kamieni za free kosztowala mnie $754 u Allianz - na twoje jakies

2,238.54 PLN

To duzo czy malo? :hmm:

A ubezpieczenie z Allianz. Dla porownania Toyota - wiem z dosiadczenia ze maja swietne ubezpieczenie - (Aioi Nissay Dowa ubezpiecza, Toyota firmuje) - $813 , ale wartosc umowna byla $48,900  :no:  - wiec zrobie Allianz w sobote zanim wyjade  :hmm:  -mimo, ze wolabym $50 poswicic, ale nie poswiece $6k 

Aaaaaaaaaaa!!!

U mnie dla auta za $55k (160kPLN) dałbyś jakieś 6kPLN/rok. I to tylko za podstawowy pakiet, tj. jak rozwalisz to naprawią a jak ukradną to dostaniesz aktualną wartość RYNKOWĄ tego co ukradli. Zapomnij o kasie z faktury - na to możesz sobie dokupić GAP na 3 lata za ok. 1000zł.

W kolejnych latach składka niższa w miarę jak wartość auta będzie spadać.

Napisano

@

aaa zapomnialem, co ty chcesz od Toyo? Moze nie najdrozsze opny ale IMVHO i (opini wielu) swietne ...Mialem je na jakims aucie, ciut miekkie ale zadziwiajace wygodne byly z tego co pamietam :hmm: . Wymienialem potem drugie auto z Dunlop na Toyo, chyba HiLux - nigdy nie zalowalem :hmm:

Ale to jakiś dziwny model, którego nawet w sklepach u mnie nie ma. Pewnie prosto z Azji. Na drugim aucie mam bardzo dobre Nokiany i chyba je sobie zamienię.

Napisano

To wrzuc pict w SObote - ciekawi mnie kolor ;]  - skoro taki wazny - moze byc w tym watku, moze byc na HP ...

Wrzucę ale chyba dopiero za tydzień auto będzie. Przypomniałem sobie że idę na imprezę w sobotę, więc chyba nie zdążę odebrać. Kolor musi być czarny bo ASX jest biały. Gdzieś na FB mam zdjęcie obu razem, ten nowy musi się równie dobrze komponować. 

;]  :ok:

Napisano

Jak się ma Hilux do tego co w USA sprzedają? Tutaj jest tylko Tacoma i Tundra. Tacoma ma używany przez Toyotę w każdym możliwym samochodzie 3.5L V6 (który jest pewnie najlepszym V6 jaki kiedykolwiek wyprodukowano) a Tundra ma odpowiedni do wymogów amerykańskiego klienta 5.7L V8. 

Napisano

Jak się ma Hilux do tego co w USA sprzedają? Tutaj jest tylko Tacoma i Tundra. Tacoma ma używany przez Toyotę w każdym możliwym samochodzie 3.5L V6 (który jest pewnie najlepszym V6 jaki kiedykolwiek wyprodukowano) a Tundra ma odpowiedni do wymogów amerykańskiego klienta 5.7L V8.

W skrócie: Tacoma i Hilux są +/- tych samych rozmiarów. Tacoma to osobówka, a Hilux konik pracujący...

--

Tacoma jest dla miłych miejsc , takich jak USA, gdzie musi jeździć i jeździć miłe. Czasem dostaje się trudne zadania jak prowadzenie Rowery MTN lub mokre psy. Kiedy dostaje uderzył w górę, jego wysyłane do sklepu ciała i złe rzeczy jest odkręcić i wymienić.

Hilux jest dla wszędzie indziej na świecie . Jego urodzony w klasie robotniczej. Jest przeznaczony do ciągnięcia czegoś pod tonę ponad , wokół i przez niemal każdym miejscu. Kompromis jest to, że jego szorstkie wokół edges- nie jeździć i obsługiwać tak miły . Kiedy dostaje uderzył w górę, w wielu miejscach jej tylko młotkiem , aż prosto ponownie.

To nie znaczy, Tacoma jest prissy trochę słabeuszem . Jasne, łóżko z tworzywa sztucznego jest mniejsza niż idealna, ale w przeciwnym razie może to być wykonane zrobić większość rzeczy, Hilux ma. W końcu może zrezygnować trochę sooner- może 400k zamiast pół miliona mil.

Napisano

Opinie? Co AK radzi .. 

Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz przez następne 5 lat jeździć VW z 2-litrowym dizlem, w bieda wersji, o kolorze którego nie wybrałeś.

Jeżeli tak lub nadal nie wiesz, to policz ile za 5 lat będzie warta Toyota a ile VW, następnie ponownie skalkuluj rachunki.

Jeśli nadal rozważasz VW - to po prostu go kup. ;] Mnie tam się Amarok podoba i jest to jeden z dwóch VW którym mógłbym bez wstydu jeździć.

Napisano
  • Autor

@@grogi - Ma calkowita racje.

Tu jest dobry artukul... ale Nie dotyczy nowej generacji... bo lud oczekuje coraz bardziej komfortu I HiLux stal Sie autem rodzinnym - praca Pon-piatek, lodz, rowery, jet ski - na weekend. Inaczej Nie planowali by sprzedac 60,000 sztuk na tak rozwarstiwonym rynku jak Oz w tym roku ...

a87b1063bee741d7f4ce9b64f202b345.jpg

http://www.brian894x4.com/Hiluxdifferences.html

Spedzilem wczoraj pol dnia w sklepie ARB - w Oz maja 80% rynku w US Jakies 10-15%

645e08fc4143a4e77f5aef3248367c1e.jpg

Dlaczego to pisze- bo operuja na obu rynkach a ARB ci da cokolwiek chcesz (moze Byc na rynek Micronesia ale ich polityka zawsze bylo Ze jesli tylko klient chce cos z ich katalogu to

Ma dostac I tyle) [emoji106]

W tej generacji jest o wiele mniej roznic

Wydaje Sie Ze rama jest teraz identyczna- numery czesci ARB np. shock absorbers, bash plates na North America sa identyczne jak na Oz. = maja identyczne wymiary.

Panele sa inne - to oczywiste

d2c4477fb384a6c455f82454d3e983dd.jpg

9ca2f886a846697de82d151805d04a67.jpg

Wymiary 'bed' sa ciut inne- Nie na szerokosc- dlugosc...

987b2ba34b1f124e230d5ded47427187.jpg

8ac57ebe4f579afe78c78aabbadddd82.jpg

Silnik - US Nie Ma Diesel, zagadka pozostaje dlaczego Oz dostalo 4.0l V6 a Nie 3.5l V6 [emoji780][emoji780][emoji780]

Srodek wydaje Sie ladniejszy w Tacoma- kwestia gustu IMVHO

898522d77b91b269b9050f5e1fcc6e9e.jpg

f8cb8d247bdafe55a6ee8d6cc703e811.jpg

Zawieszenie jest inaczej zestrojone- chociaz jezdzilem Tacoma w Cali (20mil u delaera [emoji57]) i Nie widze dramatycznych roznic, moze jak tlumi dziury [emoji848]

Generalnie wraz z Colorado w GM gdzie miales/masz dwa produkty S10 aka Colorado w Oz (Brasil, Asia, Oz) I Colorado USDM z 2.8l Diesel- gdzie Teraz 80% auta jest identyczne, wydaje sie Ze wraz z

Nastepna generacja Tacoma- znow roznice beda bardzo malutkie badz zadne.

Platego nowy Diesel w HiLux Ma 2.8l a nie 3-3.5l ( co wywolalo oburzenie w Oz -

Najwiekszym rynku dla HiLux) bo musial spelnic CAFE. Wydaje Sie Ze Po sukcesie z Colorado Diesel USDM / GMC walniecie Diesel Tacoma to byl planowany na ten rok ale VAG wszystko popsul z Diesel Gate [emoji79]⚠️

Wiec te roznice Sie zacieraja- mozna powiedziec Ze Tacoma 2016 I HiLux 2015 to to samo ale jednak ... Nie [emoji16]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
  • Autor

Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz przez następne 5 lat jeździć VW z 2-litrowym dizlem, w bieda wersji, o kolorze którego nie wybrałeś.

Jeżeli tak lub nadal nie wiesz, to policz ile za 5 lat będzie warta Toyota a ile VW, następnie ponownie skalkuluj rachunki.

Jeśli nadal rozważasz VW - to po prostu go kup. ;] Mnie tam się Amarok podoba i jest to jeden z dwóch VW którym mógłbym bez wstydu jeździć.

@@camel00 - balbym Sie trzymac VAG Po gwarancji- musialby isc do wypchania przed 100,000 km I przed 3 Lat. [emoji848]

To widac u mnie Po Golf -2.5 roku I jest zalew [emoji79]na rynku- kazdy chce Sie pozbyc auta 1/2 roku zanim gwarancja pojdzie [emoji599]

Co ciekawe Juz rozmawialem z ktoryms dealer-em - albo Nie kupuja Vag w ogole, albo jak oddajesz auto to wycena jest jak z aukcji ok 20-30% mniej. Auto idzie od razu na aukcje Nie trzymaja u siebie I Nie chca miec Nic wspolnego.

Wartosc- HiLux jest # jeden w trzymaniu wartosci 53-57 % Po trzech latach.

Mnie Sie Amarok podoba I dlatego ciut zaluje [emoji6] ale stalo Sie choroba Toyota Sie znow odezwala [emoji856]

Napisano
  • Autor

Ale to jakiś dziwny model, którego nawet w sklepach u mnie nie ma. Pewnie prosto z Azji. Na drugim aucie mam bardzo dobre Nokiany i chyba je sobie zamienię.

Ale masz Nokian - nie wiem co to - to Nokia ? :phi:  - telefon daja? Ile GB? ;l

Czyli ta twoja Motorola ma wiecej km niz Toyo - nie?

Napisano
  • Autor

Aaaaaaaaaaa!!!

U mnie dla auta za $55k (160kPLN) dałbyś jakieś 6kPLN/rok. I to tylko za podstawowy pakiet, tj. jak rozwalisz to naprawią a jak ukradną to dostaniesz aktualną wartość RYNKOWĄ tego co ukradli. Zapomnij o kasie z faktury - na to możesz sobie dokupić GAP na 3 lata za ok. 1000zł.

W kolejnych latach składka niższa w miarę jak wartość auta będzie spadać.

Zalezy od czynnikow, czyli u mnie masz wszystkich powyzej 25lat, ja dostalem 3 punkty :hehe:  za 84km/h w 60km/h :swinka: [...] Missus ma czyste konto teraz, i o dziwo brak wypadkow w ostatnich ... 3 latach :hehe:  (nie 3 latach 1 miesiecu). Po za tym mieszkamy w okolicy stabilnej, z bardzo niska przestepczoscia. i de facto brakiem kradziezy. Jedynie sie boja ze bushfire nam auta spali :hehe:  razem z domem. .. ;l jak w 2013 ...

State%20Mine%20Fire.jpg

Ergo, gdyby nie 3 punkty to pewnie jeszcze nizej by bylo. Gdybym nie chcial wybory naprawy to pewnie jeszcze $20-30 urwiesz etc.

Normalnie zakladam, ze ubezpieczenie auta do $100-100k -kosztuje ok $1-2k.

Jak masz ponizej 25 lat masz ^&*()_+_)(& :facepalm:  -

Napisano
  • Autor

Wziąłem diesel z normalnym 6s automatic. :oki:

hmm  - myslalem ze Mitsu juz nie daje nic poza CVT. Czyli tam siedzi Aisin :oki:

Napisano

Ale masz Nokian - nie wiem co to - to Nokia ? :phi:  - telefon daja? Ile GB? ;l

Czyli ta twoja Motorola ma wiecej km niz Toyo - nie?

https://www.nokiantyres.com/

Niezłe opony z Finlandii. U Was tego nie ma?

Napisano

Zalezy od czynnikow, czyli u mnie masz wszystkich powyzej 25lat, ja dostalem 3 punkty :hehe:  za 84km/h w 60km/h :swinka: [...] Missus ma czyste konto teraz, i o dziwo brak wypadkow w ostatnich ... 3 latach :hehe:  (nie 3 latach 1 miesiecu). Po za tym mieszkamy w okolicy stabilnej, z bardzo niska przestepczoscia. i de facto brakiem kradziezy. Jedynie sie boja ze bushfire nam auta spali :hehe:  razem z domem. .. ;l jak w 2013 ...

State%20Mine%20Fire.jpg

Ergo, gdyby nie 3 punkty to pewnie jeszcze nizej by bylo. Gdybym nie chcial wybory naprawy to pewnie jeszcze $20-30 urwiesz etc.

Normalnie zakladam, ze ubezpieczenie auta do $100-100k -kosztuje ok $1-2k.

Jak masz ponizej 25 lat masz ^&*()_+_)(& :facepalm:  -

U mnie to też jest bardzo dobra oferta. Mam czystą historię szkód, kupuję nowe auto i biorę w leasing. Plus jeszcze negocjacje. Gdyby nie to, oferty byłyby ok. 10k/rok.

8]

Napisano

hmm  - myslalem ze Mitsu juz nie daje nic poza CVT. Czyli tam siedzi Aisin :oki:

Nie wiem co siedzi ale na pewno nie CVT. I to co tam siedzi - w odróżnieniu od CVT - robi dobrą robotę. Dlatego wziąłem bo fajnie mi się tym jeździło.  :ok:

Napisano
  • Autor

https://www.nokiantyres.com/

Niezłe opony z Finlandii. U Was tego nie ma?

Nie, u mnie zobaczysz duzo rzeczyktore sa w JDM, czy USDM a niema w EU. Nigdy nawet a takiej firmie nie slyszalem, za to Toyo :hehe: ma reklame w kazdym sklepie z oponami ;]

toyo-banner.png

TO musi byc spisek Motorola :spy: :spy: :spy: - napewno jakis telefon jest w srodku  :hehe: Motorol-an

Napisano
  • Autor

U mnie to też jest bardzo dobra oferta. Mam czystą historię szkód, kupuję nowe auto i biorę w leasing. Plus jeszcze negocjacje. Gdyby nie to, oferty byłyby ok. 10k/rok.

8]

Czyli tak, na autach was robiach KY nie uzywaja, na ubezpieczeniach was robia - 10k PLN - to jak A$3k

Az musze zobaczyc ile ...

EDIT: zrobilem na siebie, czyli ok 40 lat, brak wypadkow ostatnie 3 lata, umowna wartosc auta $39k, w sredniej dzielnicy

$572 =

1,705.44 PLN

jesli xe.com sie nie myli ...

XJF93SR.jpg

Napisano

Nie, u mnie zobaczysz duzo rzeczyktore sa w JDM, czy USDM a niema w EU. Nigdy nawet a takiej firmie nie slyszalem, za to Toyo :hehe: ma reklame w kazdym sklepie z oponami ;]

toyo-banner.png

TO musi byc spisek Motorola :spy: :spy: :spy: - napewno jakis telefon jest w srodku  :hehe: Motorol-an

To może ja te Toyo tobie wyślę? U nas to trochę egzotyka. Poza tym tam są opony typowo szosowe, a te Nokiany mam typu HT (można w lekki szuter wjechać). Sam porównaj rzeźbę bieżnika:

235-65r17-235-65-17-nokian-ht-suv-nowe-4

vs.

toyo_r37_mitsubishi.JPG

Ten Nokian bardziej agresywny a przy tym wciąż dobry na asfalcie. Mi nie chodzi o oponę terenową ale jednak nie chciałbym na pierwszym lepszym trawniku zostać na zawsze i lecieć po traktor.  ;)  ;)  ;)

Napisano

Czyli tak, na autach was robiach KY nie uzywaja, na ubezpieczeniach was robia - 10k PLN - to jak A$3k

Az musze zobaczyc ile ...

EDIT: zrobilem na siebie, czyli ok 40 lat, brak wypadkow ostatnie 3 lata, umowna wartosc auta $39k, w sredniej dzielnicy

$572 =

1,705.44 PLN

jesli xe.com sie nie myli ...

XJF93SR.jpg

Chyba mógłbym się do Ciebie przeprowadzić.  ;]  ;]  ;]

Napisano

To może ja te Toyo tobie wyślę? U nas to trochę egzotyka ;)

Toyo to egzotyka?

Jedne z najpopularniejszych opon o ile nie najpopularniejsze.

Napisano

To może ja te Toyo tobie wyślę? U nas to trochę egzotyka ;)

Toyo to egzotyka?

Napisano

Kibicowałem VW. Nie dlatego, że mi się podoba, po prostu chciałem poczytać jak to się sypie ;]

Toyota - dobry wybór :oki: Naprawdę nie wiem nad czym się zastanawiałeś. Gdybyś kupił VW to pewnie każdy najmniejszy problem gotował by Cię od środka :ogien:

Ja mam tak, że kupując (cokolwiek) z pełnym przekonaniem to później niczego nie żałuję (nie denerwuje mnie skrzypienie, piszczenie, itd.). Ale jak zaczynają się wewnętrzne dylematy i jednak zdecyduje się na zakup to każda pierdółka powoduje mega :ogien:

Napisano

Toyo to egzotyka?

Dopuszczam możliwość, że ja się nie znam. Nigdy nie miałem opon Toyo.  :ok:

Tyle że te moje Nokiany mi pasują dlatego, że nie są wyłącznie na szosę. Nawet na lekkim śniegu dają radę (w tym roku na majówce miałem okazję po śniegu jeździć :hehe:  :hehe:  :hehe: ).  

Zobaczymy czy będzie mi się chciało przekładkę robić.  ;)

Napisano

Kibicowałem VW. Nie dlatego, że mi się podoba, po prostu chciałem poczytać jak to się sypie ;]

Toyota - dobry wybór :oki: Naprawdę nie wiem nad czym się zastanawiałeś. Gdybyś kupił VW to pewnie każdy najmniejszy problem gotował by Cię od środka :ogien:

Ja mam tak, że kupując (cokolwiek) z pełnym przekonaniem to później niczego nie żałuję (nie denerwuje mnie skrzypienie, piszczenie, itd.). Ale jak zaczynają się wewnętrzne dylematy i jednak zdecyduje się na zakup to każda pierdółka powoduje mega :ogien:

Moim zdaniem on by do końca tego swojego zakładanego okresu eksploatacji tym VW nie dojeździł.  ;)

Napisano
  • Autor

Moim zdaniem on by do końca tego swojego zakładanego okresu eksploatacji tym VW nie dojeździł. ;)

Nie Ma to jak zaufanie do marki [emoji16][emoji57][emoji38]