Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kia sportage vs bmw x3...

Featured Replies

Napisano

za i przeciw wg was...

kia 2.0 crdi 2013r

bmw 2.0d 2013r

oba polski salon, oba przebieg ponizej 80000km...

chetnie poznam zdanie byłych lub aktualnych użytkowników a także tych który mieli lub mają z takimi autami do czynienia...

Napisano

Kia musi się podobać. Kia sporo pali. Jest dosyć drogo choć nie wiem czy drożej niż BMW. Prowadzi się dosyć przeciętnie ale ja porównuje do Subaru. W firmie są używane dosyć intensywnie i problemów z nimi nie ma. BMW nie znam więc nie mam porównania.

Napisano

Kia musi się podobać. Kia sporo pali. Jest dosyć drogo choć nie wiem czy drożej niż BMW. Prowadzi się dosyć przeciętnie ale ja porównuje do Subaru. W firmie są używane dosyć intensywnie i problemów z nimi nie ma. BMW nie znam więc nie mam porównania.

nie sądzę żeby X3 paliło mniej, raz że jest cięższe a dwa że ma stały napęd 4x4  :hmm:

Napisano

nie sądzę żeby X3 paliło mniej, raz że jest cięższe a dwa że ma stały napęd 4x4  :hmm:

Patrząc na spalanie mojej Kiły szczerze mówiąc liczyłem na większy zasięg. Na trasie zejdziesz poniżej 7 ale w Krk trzeba liczyć 12.

Napisano

W rodzinie jest x3 (F25) xdrive 20d AT. Od 2010 jeżdżone i poza usterkami które wystąpiły w  początkowej fazie eksploatacji (przekładnia kierownicza z wadliwej serii, brzęczenie z kokpitu) samochód bezawaryjny. Jak rozważasz rocznik 2013, to zobacz, bo moze mieć jeszcze wykupiony pakiet serwisowy, dzieki któremu przeglądy i podstawowe materiały eksploatacyjne Cię nie interesują.

Osiągi bardzo dobre, a spalanie głownie miasto + trasa na dystansie lekko ponad 80 000 km 7,5l/100 km

Napisano

nie sądzę żeby X3 paliło mniej, raz że jest cięższe a dwa że ma stały napęd 4x4 :hmm:

Xdrive nie jest napędem stałym. To głównie FWD z dołączanym elektrycznie przodem. Większe spalanie wyniknąć może głownie z wiekszej masy aczkolwiek Xdrive nie jest specjalnie ciężki.

Napisano

Xdrive nie jest napędem stałym. To głównie FWD z dołączanym elektrycznie przodem. Większe spalanie wyniknąć może głownie z wiekszej masy aczkolwiek Xdrive nie jest specjalnie ciężki.

skąd takie info ?

bo producent twierdzi co innego - rozdział 40/60

nigdzie nie znalazłem info obalające to twierdzenie

Napisano

skąd takie info ?

Wygląda na to że masz rację a mnie "szpece" z ASO w błąd wprowadziły. Rzeczywiście we wszelkich materiałach które można w necie znaleźć jest info o rozdziale 40/60. To by tłumaczyło czemu tak ciężko zgubić przyczepność - nie załącza się dopiero po uślizgu (bynajmniej na prostych kołach). Napewno np. na skręconych kołach ciągnie tylko na tył (może minimalnie przód).

Napisano

skąd takie info ?

Nie ma centralnego mechanizmu różnicowego tylko sprzęgło wielopłytkowe.

Taki "stały" napęd to i ja mam.

:]

Napisano

Nie ma centralnego mechanizmu różnicowego tylko sprzęgło wielopłytkowe.

Taki "stały" napęd to i ja mam.

:]

ano ma sprzęgło wielopłytkowe i ?

dalej nie widzę że napęd xdrive dołącza przednią oś w trakcie uślizgu ?

sprzęgło daje możliwość wymuszenia rozdziału napędu ?

Napisano

ano ma sprzęgło wielopłytkowe i ?

dalej nie widzę że napęd xdrive dołącza przednią oś w trakcie uślizgu ?

sprzęgło daje możliwość wymuszenia rozdziału napędu ?

ZTCW daje możliwość. I nie musi dołączać w razie uślizgu. Może dawać określony rozdział cały czas i zmieniać w zależności od potrzeb. Chociaż nie wiem jak oni wtedy ogarniają zużycie tego mechanizmu.

U mnie jest tryb 4WD ECO - dołącza w razie uślizgu, 4WD Auto - minimum 15% na tył, max 60:40 i 4WD Lock - większe proporcje niż Auto, aż do 70% na tył. W trybie auto więc napędza obie osie cały czas. Niemniej zgodnie z definicją nie jest to stały napęd bo nie ma mechanizmu różnicowego, tak samo jak w xDrive.

Napisano

za i przeciw wg was...

kia 2.0 crdi 2013r

bmw 2.0d 2013r

chetnie poznam zdanie byłych lub aktualnych użytkowników a także tych który mieli lub mają z takimi autami do czynienia...

Kia to masakra: wygłuszenie, betonowy zawias i antyczna stylistyka wnętrza (jakośc pomijam - bo to kia, to nie ma sie czego spodziewać po plastikach)

BMW 2.0d - straszny klekot. przeokropny. zwłaszcza ze to premium to powinni dbac o "estetykę" hałasu, a ten model to masakra.

Napisano

W/g raportów autocentrum BMW pali deko mniej. Ale różnica jest minimalna

Kia

http://www.autocentrum.pl/spalanie/kia/sportage/iii/silnik-diesla-2.0-crdi-184km-2011-2013/

BMW

http://www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/x3/f25/silnik-diesla-xdrive20d-184km-2010-2014/

Napisano

Kia

To by się nawet zgadzało. Nie dodają spalania w mieście.

Napisano

Posiadacz X3 F25 2,0D X-drive: 4,5 roku bezawaryjne ale tylko 70+ k km przejechane. Nawet przekładnia jest cicha.

Auto poprawne ale premium w kwestii jakości/komfortu IMHO trochę nad wyrost. Generalnie chodzi mi o hałas. Po przesiadce z budżetowego T-jet'a dłuuugo się przyzwyczajałem. Materiały wykończeniowe, elektronika to kwestia ceny bo wszystko jest w opcji.

Technicznie to jest to BMW premium: silnik wzdłużnie za przednią osią, rozkład mas jakieś 50:50, przy 21cm prześwitu nie przewraca się a x-drive działa niezauważalnie.

Jak auto ma gwarancję to można ją przedłużać do 5 lub nawet 6 roku. W cenie w polsce były przeglądy 5 lat (olej, filtry, inne płyny). Można było też wykupić opcję darmowych materiałów eksploatacyjnch (hamulce). Cena w Aso za tarczę i klocki na jedną oś to 2500 pln i szybciej zużywają się z tyłu bo ESP w zakrętach pomaga. Sławny akumulator to w ASO ponoć 1500 pln ale na forum BMW widziałem tylko jeden pad związany chyba z usterką innej elektroniki.

Napisano

ZTCW daje możliwość. I nie musi dołączać w razie uślizgu. Może dawać określony rozdział cały czas i zmieniać w zależności od potrzeb. Chociaż nie wiem jak oni wtedy ogarniają zużycie tego mechanizmu.

BMW sobie nie radzi ;) 

na forum BMW jest dużo tematów o naprawie xdrive  :phi:

być może wynika to właśnie ze stałego obciążenia sprzęgła + silniki o mocach ponad 200KM 

chociaż usterki nie dotyczą tarczek sprzęgła 

nissan (kaszkaj, duster) ma też sprzęgło i tam jest auto - dołącza tył, lub lock - 50x50  :hmm:

Napisano
  • Autor

no i dziś rodzice zakoczyli wyborem... padło na nowe ASX w benzynie i niestety manualu... dobry to wybów w porównaniu do dwóch powyższych? 

Napisano

Kolerzanka ma takowe BMW X3 XD 2.0 AT 8-tiptronik. 150kkm bez większych problemów, poza nagminnie przepalającym się z tyłu lampom LED. Skrzynie działa fajnie, XD nie odczuwalny, Spalanie tak realnie 7,5-10 ON. Niestety jak na klasę premium to aż nie do pomyślenie, żeby takie plastiki trzeszczały, ścierały się napisy z przycisków, srebrne malowanie gałki drążka  PRND, skóra na siedzeniach makabra jak na starej holenderskiej sofie

Edytowane przez gumcio

Napisano

no i dziś rodzice zakoczyli wyborem... padło na nowe ASX w benzynie i niestety manualu... dobry to wybów w porównaniu do dwóch powyższych? 

Pod względem bezawaryjności napewno.

Poza tym to całkiem fajne autko - tylko serwis w ASO podobno drogi.

Napisano

za i przeciw wg was...

kia 2.0 crdi 2013r

bmw 2.0d 2013r

kia/hyundai to takie jeździdełka.

x3 też szału nie robi, ale zdecydowanie przyjemniejsze (może być dużo słabiej wyposażone- ceny dodatków są z kosmosu).

x3 wolniej się starzeje jako model. No i jest zdecydowanie większe. w środku.

Napisano

ASX nie jest lepszym autem od wymienionych, a zwłaszcza w takiej wersji. Ale mimo wszystko prawdopodobnie będą bardzo zadowoleni, bo jest nowe, bezawaryjne i objęte długą gwarancją.

Silnik jest słaby, za to komfort jazdy bardzo przyzwoity.  :ok:

To wersja AWD czy FWD? Jeśli FWD to trochę napędu szkoda...

Napisano

Pod względem bezawaryjności napewno.

Poza tym to całkiem fajne autko - tylko serwis w ASO podobno drogi.

Koszmarnie drogi w serwisie jest diesel. Z benzyną nie jest tak źle.

Napisano

co do napędu jeszcze nie wiem.... 

Teraz dają chyba z benzyną tylko FWD. Ale oni to co chwila zmieniają więc nie będę zdziwiony jeśli znów jest inaczej.

Napisano

ASX nie jest zły, a przy tym zestawieniu, to bardzo rozsądny wybór. X3 o którym tu były rozważania jest bardzo fajne, ale niestety tu wchodziło w głowę  używane. Osobiście zawsze wolę nowy, mniejszy niż używany z mega wypasem, ale za to z możliwymi niespodziankami. Pewność samochodu jest moim zdaniem bezcenna. ASX to fajny, nieco już oldschoolowy samochód bez bajerów, dla starszych ludzi. Dynamiki mega to to nie ma, ale chyba nikt tego po nim nie oczekuje. Na pewno to lepszy samochód niż Kiła, bo owa ma straszne wnętrze..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.