Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiedyś producenci mieli obowiązek...

Featured Replies

Napisano

Kiedyś producenci mieli obowiązek produkować części do samochodów wycofanych z produkcji przez 10 (czy 15?) lat. Teraz to już jest tylko 5 (!) lat. Właśnie odbudowuję pewne cabrio z 2006 roku i... NIE MA PASÓW BEZPIECZEŃSTWA! Nie ma! Producent nie ma, nigdzie nie ma. Używek też nie ma. Auto to Nissan Micra C+C. Jak żyć?   :facepalm:

Napisano

Kiedyś producenci mieli obowiązek produkować części do samochodów wycofanych z produkcji przez 10 (czy 15?) lat.

Wydaje mi się ze to było 8 lat - ale nie będę się upierac ;)

Napisano
  • Autor

Taką?  :hmm:

Tak. Tylko kolor normalny, czarny. 

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się ze to było 8 lat - ale nie będę się upierac ;)

Może. W każdym razie do auta z 2006 roku NIE DA SIĘ u producenta kupić nowych pasów.   :facepalm:

Napisano

To kup używane, powinny zdziałać mimo "przeterminowania" :ok:

Napisano

To kup używane, powinny zdziałać mimo "przeterminowania" :ok:

no ale napisał " Używek też nie ma."

Napisano
  • Autor

no ale napisał " Używek też nie ma."

No właśnie nie ma! Rzadki okaz...  :ogien:

Napisano

Kiedyś producenci mieli obowiązek produkować części do samochodów wycofanych z produkcji przez 10 (czy 15?) lat. Teraz to już jest tylko 5 (!) lat. Właśnie odbudowuję pewne cabrio z 2006 roku i... NIE MA PASÓW BEZPIECZEŃSTWA! Nie ma! Producent nie ma, nigdzie nie ma. Używek też nie ma. Auto to Nissan Micra C+C. Jak żyć?   :facepalm:

15 lat, w przypadku Subaru sprawdzone mam.

Ciekawe info  :ok:

Napisano

co jest nie tak ze starymi pasami ?

Napisano
  • Autor

Nissan ma 5. To pewnie przez sqrwienie się z Renault (auto z francowatą waginą na masce, jakby ktoś nie wiedział). 

Edytowane przez wladmar

Napisano
  • Autor

co jest nie tak ze starymi pasami ?

Nic. Tam jest piropatron, który powinno się wymienić po 15 latach. Ale nie po 5, do prostytutki nędzy! 

Napisano

Daj do regeneracji.

Napisano
  • Autor

Zaloz 4 punktowe pasy szelkowe ;)

Taaa... z fotelami jest ten sam problem co z pasami. 

Napisano

Nic. Tam jest piropatron, który powinno się wymienić po 15 latach. Ale nie po 5, do prostytutki nędzy! 

Jedynym powodem wymiany jest przeterminowanie ładunku pirotechnicznego?

Znasz kogoś kto wymienia/wymienił takie coś z takiego powodu, bo ja nie...Trzeba by jeszcze pamiętać o samych airbagach, kablach i centralce i będzie to kosztować więcej niż auto warte :phi:

Po drugie-te 10/15 lat to jest dupochron ze strony producenta auta, o ile nie robili tego partacze z japońskiej Takaty podziała co najmniej drugie tyle

Napisano
  • Autor

Daj do regeneracji.

Nie da się. Wystrzelone, nikt się nie podjął, te kulki w środku zmasakrowane. 

Napisano
  • Autor

Jedynym powodem wymiany jest przeterminowanie ładunku pirotechnicznego?

Znasz kogoś kto wymienia/wymienił takie coś z takiego powodu, bo ja nie...Trzeba by jeszcze pamiętać o samych airbagach, kablach i centralce i będzie to kosztować więcej niż auto warte :phi:

Po drugie-te 10/15 lat to jest dupochron ze strony producenta auta, o ile nie robili tego partacze z japońskiej Takaty podziała co najmniej drugie tyle

Ja o tym wiem! Ale chodzi o to, że po prostu brak takich pasów na rynku. Nie ma nowych, nie ma używanych. Stare nie nadają się do regeneracji. 

Napisano

Ja o tym wiem! Ale chodzi o to, że po prostu brak takich pasów na rynku. Nie ma nowych, nie ma używanych. Stare nie nadają się do regeneracji. 

Wyslij email do nissana do japoni... - nic nie kosztuje  a moze pomoże - wiem że w innej skali ale kiedys  po takim emailu do toshiby dostałem gratis klapke do pilota ;)

Napisano
  • Autor

Wyslij email do nissana do japoni... - nic nie kosztuje  a moze pomoże - wiem że w innej skali ale kiedys  po takim emailu do toshiby dostałem gratis klapke do pilota ;)

Nie tylko pisałem. Dzwonili do mnie! Przepraszali i takie tam, ale NIE MA tych pasów. Mam oficjalne info, że na całym świecie, w żadnym magazynie Nissana nie ma takich pasów. Koniec motoryzacji   :facepalm:

Napisano

Nie tylko pisałem. Dzwonili do mnie! Przepraszali i takie tam, ale NIE MA tych pasów. Mam oficjalne info, że na całym świecie, w żadnym magazynie Nissana nie ma takich pasów. Koniec motoryzacji   :facepalm:

Ale jaja - a nissan sam je produkował? bo jak nie to może od czegoś sa identyczne? - tylko jak sprawdzic od czego ;)

Napisano
  • Autor

Ale jaja - a nissan sam je produkował? bo jak nie to może od czegoś sa identyczne? - tylko jak sprawdzic od czego ;)

Tak, akurat 2006 rok to jeszcze czasy sprzed Renault. Żadne inne auto nie miało takich. Nie ma i już. [kurza twarz] mać! 

Edytowane przez wladmar

Napisano
  • Autor

Auto praktycznie całe, poduszki i pasy wystrzeliły dosłownie ze stłuczki parkingowej, pas przedni cały, nawet chłodnica cała i lampy, tylko zderzak do wymiany. Poduszki są (nowe, kupione), cała reszta nie ruszona. Pasów nie ma, bo są nietypowe. 

Edytowane przez wladmar

Napisano

Auto praktycznie całe, poduszki i pasy wystrzeliły dosłownie ze stłuczki parkingowej, pas przedni cały, nawet chłodnica cała i lampy, tylko zderzak do wymiany. Poduszki są (nowe), cała reszta też nie ruszona. Pasów nie ma, bo są nietypowe. 

pasy mozna "zregenerowac"

Napisano
  • Autor

pasy mozna "zregenerowac"

Masz jakieś namiary na takich magików? Jakoś nikt do tej pory nie chciał się tego podjąć... Wystrzelone, środek zmasakrowany, nowych czy używanych brak, nie ma z czego wziąć części. 

Napisano

cabrio z 2006 roku i... NIE MA PASÓW BEZPIECZEŃSTWA! Nie ma! Producent nie ma, nigdzie nie ma. Jak żyć?   :facepalm:

Pierwsze primo: dziesięcioletnim złomem zaniżasz średnią AK dla pojazdów samochodowych - taki wynalazek powinien od 5 lat być zutylizowany    :hehe: 

Drugie primo: dziwisz się, że nie ma pasów? Ja się nie dziwię...   :phi:    wszak w rozporządzeniu dot, wyposażenia pojazdów rozdz. 2, par. 11, pkt. 7 i 8 stanowi, co następuje:

- 7) w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa:

a); b); — przepisów lit. a i b nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym oraz autobusu przeznaczonego do przewozu pasażerów stojących;

- 8) w pasy bezpieczeństwa na siedzeniach wyposażonych w punkty kotwiczenia; przepis stosuje się do:

a); b); c); -- przepisów lit. a–c nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym;

Nie wiem tylko, jak to się ma do wyposażenia fabrycznego...   :hmm:    pasy były, to być powinny?   :nie_wiem:

Napisano

Do Forka z 2000 póki co jest w ASO wszystko. Co prawda ceny średnio okazyjne ale jest.

Napisano

Kiedyś producenci mieli obowiązek produkować części do samochodów wycofanych z produkcji przez 10 (czy 15?) lat. Teraz to już jest tylko 5 (!) lat. Właśnie odbudowuję pewne cabrio z 2006 roku i... NIE MA PASÓW BEZPIECZEŃSTWA! Nie ma! Producent nie ma, nigdzie nie ma. Używek też nie ma. Auto to Nissan Micra C+C. Jak żyć? :facepalm:

A to ciekawe bo u nas wpadają do produkcji czesci zamienne nawet z 1991..
Napisano

Nie da się. Wystrzelone, nikt się nie podjął, te kulki w środku zmasakrowane.

No weź... Tylko wystrzelone robią. Jakbyś zaniósł niewystrzelone to by Cię pewnie wzięli za wariata i odesłali.

Po zadziałaniu pasów bezpieczeństwa uszkodzeniu ulega mechanizm napinająco - blokujący... naprawę wykonujemy poprzez wymianę wszystkich elementów wew. odpowiedzialnych za prawidłowe ich działanie. Po naprawie pas jest w pełni sprawny.

Napisano

Taaa... z fotelami jest ten sam problem co z pasami.

Fotele zaloz kubelkowe turystyczne ;)

Napisano

Sprawdzę, jakoś wcześniej tego nie było albo nie trafiłem! Tak czy owak dzięki! :oki:

Na ebay-u też coś można znaleźć, np.:

http://www.ebay.co.uk/itm/2007-NISSAN-MICRA-Petrol-Convertible-Seat-Belt-O-S-F-Front-Right-Drivers-/401207508747?hash=item5d69d4bf0b:g:wlIAAOSw-CpYAtUQ

Napisano
  • Autor

To akurat z tego co widzę jest prawy. I nie do cabrio!

Edytowane przez wladmar

Napisano
  • Autor

Fotele zaloz kubelkowe turystyczne ;)

To jest opcja. Ale nie chciałbym za bardzo ingerować, zalezy mi na wyglądzie fabrycznym. Ale jak nie uda się znaleźć pasów, to zrobię tak.  

Napisano
  • Autor

No weź... Tylko wystrzelone robią. Jakbyś zaniósł niewystrzelone to by Cię pewnie wzięli za wariata i odesłali.

Po zadziałaniu pasów bezpieczeństwa uszkodzeniu ulega mechanizm napinająco - blokujący... naprawę wykonujemy poprzez wymianę wszystkich elementów wew. odpowiedzialnych za prawidłowe ich działanie. Po naprawie pas jest w pełni sprawny.

No właśnie magik z Gliwic nie chciał się podjąć, kilku innych też. 

Napisano
  • Autor

A to ciekawe bo u nas wpadają do produkcji czesci zamienne nawet z 1991..

Do Mercedesa podobno mozna zamówić nowe części nawet do "beczki". Ale francuzy (a Nissan jest francuski teraz przecież) mają inną politykę   :ogien:   :facepalm:  

Napisano
  • Autor

Pierwsze primo: dziesięcioletnim złomem zaniżasz średnią AK dla pojazdów samochodowych - taki wynalazek powinien od 5 lat być zutylizowany

No tak   ;]  Ale to auto jest na pikniki, zloty i takie tam. Taki pseudo youngtimer. I jak dla mnie niemożność kupienia NOWYCH cześci do 10-letniego auta to znak czasów... absurd!

Napisano

To akurat z tego co widzę jest prawy. I nie do cabrio!

http://www.ebay.co.uk/itm/NISSAN-MICRA-CONVERTIBLE-SPORT-BREAKING-SPARES-ENGINE-BUMPER-DOOR-MIRROR-ALLOY-/302160598664?hash=item465a2cd688:g:kMQAAOSwZVlXoyap tu rozbierają całego na części i jak widać poduszki całe to i twoje pasy też

Napisano
  • Autor

Pewnie też będą wystrzelone... Ale dowiem się, dzięki!

Napisano

I nie do cabrio!

Napisane jest, że do "convertible" przecież :nie_wiem:. A że prawy to wiem, czytać umiem. Pokazuję Ci tylko, że można kupić pasy do CC.

Edytowane przez shapyr

Napisano

Tylnych lamp do Terrano też nie ma. Produkcję tych lamp zakończyli z początkiem tego roku. Jeszcze w lutym były dostępne w magazynach w Japonii. Koszt jednej to 673zł. Obecnie już nie ma nowych. Na szczęście są jeszcze używane, których cena nie chodzi poniżej 150zł i to za takie trochę podniszczone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.