Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Passat czy Superb

Featured Replies

Napisano

Cześć,

pytanie, które pewnie z okazji nowych modeli zadawało sobie całkiem spore grono osób.

W firmie chcemy wymienić flotę pojazdów. Wybór padł między właśnie Paśnikiem, a SuperB'em.

Auta mają być z tych lepiej wyposażonych, w dieslach i automatem.

Sprzeczam się ze swoim prezesem, które z nich jest klasyfikowane wyżej w hierarchii? 

Czy SuperB to klasa średnia wyższa, a Passat to średnia?

Z tego co przeczytałem to Superb bije na głowę Passata swoją przestronnością?

Gdzie jeszcze można znaleźć znaczące różnice między tymi dwoma pojazdami?

Auta mają głównie jeździć trasach z przebiegami rzędu 30 tyś/rok.

W grę wchodzi 5 sztuk, więc może ktoś z Was ma znajomego w salonie z grupy VAG?

Za opinie serdecznie dziękuję.

Napisano

Nie czytaj i nie pytaj 

Jedz do salonu i wybierz sam

Ja mialem podobny wybor w 3 letnich ... wybralem skode

Napisano

mialem ten sam wybor (passat troche tanszy) -> wybralem skode

ale @jetbang ma racje, jedz do salonu i wybierz sam

Napisano
Godzinę temu, Mobil1 napisał:

Skorzystać z jazd próbnych i wybrać samemu.

Napisano
45 minut temu, jaceq napisał:

mialem ten sam wybor (passat troche tanszy) -> wybralem skode

ale @jetbang ma racje, jedz do salonu i wybierz sam

Tylko oprocz ogladania trzeba sie tym przejechac... bo samo siedzenie nie bedzie dawalo 100% obrazu

Skoda w tej samej cenie co passat bedzie lepiej wyposazona i bedzie miala wiecej miejsca w srodku

Jesli bedziesz jezdzic sam to passat moze lepiej wypasc ... jesli bedziesz wozil tez pasazerow to raczej skoda

Wszystko jest tu subiektywne ... 

Napisano

Auta tej samej klasy, tyle że superb troche dłuższy.

Passat jest IMO słaby - wieksze auto a mniejszy bagażnik niż w Passku B7, za to duzo wiecej miejsca na tylnej kanapie. No i troche dziwne możliwości konfiguracji. Z plusów - LEDowe światła w wersji top są super. Ten ekran zamiast zegarów (za dopłatą dostępny) jest beznadziejny.

Superb - nie ma ledowych świateł, za to poza tym jest IMO lepszy - porządny bagol, bardzo fajne możliwości konfigurowania auta - np mozesz zamówić NIVO w kombiku (w passku musisz brać aktywne zawieszenie, nivo niet).

Dla siebie i rodziny brałbym superba. Do firmy? Co dadzą w lepszej cenie ;]

Napisano
2 godziny temu, Mobil1 napisał:

Cześć,

pytanie, które pewnie z okazji nowych modeli zadawało sobie całkiem spore grono osób.

W firmie chcemy wymienić flotę pojazdów. Wybór padł między właśnie Paśnikiem, a SuperB'em.

Sprzeczam się ze swoim prezesem, które z nich jest klasyfikowane wyżej w hierarchii? 

Oba to ta sama klasa, Skoda jest po prostu większa. Zastanawiałem się nad jednym i drugim a kupiłem Volvo ;). Lepiej jeździło mi się Skodą, była znacznie lepiej wyposażona, większa i tańsza. Zrezygnowałem po półrocznym oczekiwaniu na dostawę :ogien:

Napisano
2 godziny temu, Mobil1 napisał:

segment ten sam

w hierarchii do tej pory vw był tym droższym i lepszym autem w detalach

do tego ma bardziej klasyczny wygląd sedana czyli auta bardziej reprezentującego 

Napisano

Passat mimo wszystko lepiej wykonany i cichszy. Ilość miejsca w Superbie jest większa, co nie znaczy że w Passacie jest go mało. Passat jest duży, a Superb lekko bez sensu ogromny... nie wiem po co tyle miejsca z tyłu jest. Wolałbym Passata. Zastanowiłbym się też nad np. BMW lub Audi. Niby mniejsze, ale... czuć jednak, że to jeszcze lepsze auto.  

Napisano
10 minut temu, Olas1 napisał:

Passat jest duży, a Superb lekko bez sensu ogromny... nie wiem po co tyle miejsca z tyłu jest. Wolałbym Passata. Zastanowiłbym się też nad np. BMW lub Audi. Niby mniejsze, ale... czuć jednak, że to jeszcze lepsze auto.  

Np po to zeby dzieci siedzace w foteliku mialy duzo miejsca 

Bmw ma dobre oferty na floty

Czasem nawet bardzo dobre... tez warto poogladac i zapytac

Napisano
18 minut temu, jetbang napisał:

Bmw ma dobre oferty na floty

Czasem nawet bardzo dobre... tez warto poogladac i zapytac

Jeździłem Superbem I, II i obecnym i... dla dzieci jest za dużo miejsca, siedzą za daleko. Nic im nie podasz, nie poprawisz, nie przykryjesz jak usną. Montowałem foteliki 9-18 i 15-36 i jest to za długie auto. Ta przestrzeń to tylko dla dobrego samopoczucia właściciela chyba jest, bo użyteczność tego jest żadna. Teraz przesiadłem się do Octavii bo jest dużo bardziej praktyczna w mieście, a dzieciaki absolutnie nie marudzą na brak miejsca (marudziły w typowym kompakcie np. Pug 308 czy Kia Ceed).

Napisano
25 minut temu, Olas1 napisał:

Jeździłem Superbem I, II i obecnym i... dla dzieci jest za dużo miejsca, siedzą za daleko. Nic im nie podasz, nie poprawisz, nie przykryjesz jak usną. Montowałem foteliki 9-18 i 15-36 i jest to za długie auto. Ta przestrzeń to tylko dla dobrego samopoczucia właściciela chyba jest, bo użyteczność tego jest żadna. Teraz przesiadłem się do Octavii bo jest dużo bardziej praktyczna w mieście, a dzieciaki absolutnie nie marudzą na brak miejsca (marudziły w typowym kompakcie np. Pug 308 czy Kia Ceed).

Na codzień jeżdżę z dzieciakami i SIII też testowałem z dzieciakami. W końcu mnie nie kopały, mogły sobie nogi wyprostować, nie było problemu z wrzuceniem plecaka czy torby pod ich nogi. Nie miałem problemu aby im coś podać - tak jak w zwykłym aucie. Fotelik ładnie się w kanapę wpasował.

Przy delegacjach w kilka (dorosłych) osób miejsce nie do przecenia. 

Napisano
14 minut temu, sherif napisał:

Na codzień jeżdżę z dzieciakami i SIII też testowałem z dzieciakami. W końcu mnie nie kopały, mogły sobie nogi wyprostować, nie było problemu z wrzuceniem plecaka czy torby pod ich nogi. Nie miałem problemu aby im coś podać - tak jak w zwykłym aucie. Fotelik ładnie się w kanapę wpasował.

Dokladnie i zgadzam sie w calosci.

Nawet pseudostolik mozna z tylu postawic i spokojnie flaszke robic ;)

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

A czym wcześniej jeździłeś? 

Uwierz mi, że jeżdżą w ciągu roku z 50tką różnych samochodów i Superb nie jest najlepszym autem na świecie. Na pewno nie jest też złym, ale... ot auto jakich wiele. Przestrzeń mnie nie przekonuje, bo np. w C4 Grand picasso miałem jeszcze taki bajer, że mogłem przesuwać 2 rząd siedzeń i mieć albo bagażnik większy niż w superbie albo więcej niż w nim przestrzeni na nogi w 2 rzędzie. C4 ma zdecydowanie lepszy silnik niż skoda, cichszy, lepiej pracujący, równie oszczędny. Zawieszenie wiadomo... to różne koncepcje aut, nie ma co porównywać. Ale... tasowanie się przed superbem jest średnie. Passat jest w wielu rzeczach po prostu lepszy, a ilość w 2 rzędzie siedzeń jest co najmniej wystarczająca.   

Napisano
53 minuty temu, jetbang napisał:

Nawet pseudostolik mozna z tylu postawic i spokojnie flaszke robic ;)

No to jest argument... :facepalm:

Napisano

yyyy a ja bym chyba wybrał Zafirę z mocniejszym silnikiem i lepszym wyposażeniem za podobne pieniądze;), lepiej się wsiada, wysiada... męczę się teraz z astrką k kombi... dojezdze do 300 kkm i zaczne marudzic, ze chce MPV lub jakiegos vana...  teraz zima wiecznie nogawki w spodniach dzien w dzien brude;) jak sniegu naniose do srodka pod podeszwa....wczesniej bylo MPV i nogawki zawsze czyste;) bo sie siedzialo jak w Jelczu na taborecie;), a z tych 2 co piszesz to chyba bralbym superba lub poczekal na nowa insignie

Napisano
5 godzin temu, Olas1 napisał:

No to jest argument... :facepalm:

Jezeli jedzie kilka osob na szkolenie czy targi itp ... to zawsze sa z tym problemy ;)

A jesli jest sie ph i kilka razy w roku taki kurs to ... tak ... to jest argument ... 

Napisano
10 godzin temu, jetbang napisał:

To jest dobre tylko do momentu aż dziecku spadnie zabawka i Ty musisz się zatrzymać i wysiąść żeby mu ją podać. Albo jak wypluje smoczek lub trzeba mu coś poprawić.

:hehe:

Napisano
13 godzin temu, Mobil1 napisał:

Cześć,

Oba auta są w tej samej klasie, Passat jest bardziej "premium" - przynajmniej tak chce to widzieć VW. Przestronność czy bagażnik IMO w takim aucie nie mają żadnego znaczenia - auta tej klasy wożą jedną osobę, której bagażem jest laptop, czasami w towarzystwie małej walizki.

Ja bym porównywał raczej to, co dostanę za swój budżet i brał te auto, które ma więcej udogodnień (np. aktywny tempomat, ledowe światła) lub lepszy silnik (więcej mocy, automat, AWD). Dodatkowo się tym przejedź i zobacz który fotel wolą Twoje plecy na długich trasach.

Napisano
45 minut temu, Ryb napisał:

To jest dobre tylko do momentu aż dziecku spadnie zabawka i Ty musisz się zatrzymać i wysiąść żeby mu ją podać. Albo jak wypluje smoczek lub trzeba mu coś poprawić.

nie mam z tym problemu ... jak jedzie jedno dziecko jedzie obok mnie ... jak jedzie dwójka to jedzie i żona ...ona może sie przesunąć do tyłu o ogarnąć temat

Napisano
5 minut temu, jetbang napisał:

nie mam z tym problemu ... jak jedzie jedno dziecko jedzie obok mnie ... jak jedzie dwójka to jedzie i żona ...ona może sie przesunąć do tyłu o ogarnąć temat

Jak mój syn był mały jeździłem Epiką. Nie jest tam aż tak daleko jak w Superb ale też był problem. U mnie dziecko zawsze jeździło z tyłu z prawej. Żona nie obróci się w fotelu o 180 stopni, a jak jechałem sam to już w ogóle nie było szans nic zrobić żeby w drzewo przy tym nie wjechać.

;)

Napisano
16 godzin temu, Mobil1 napisał:

Cześć,

Pisz na priv w sprawie oferty na obie marki.

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał:

Oba auta są w tej samej klasie, Passat jest bardziej "premium" - przynajmniej tak chce to widzieć VW. Przestronność czy bagażnik IMO w takim aucie nie mają żadnego znaczenia - auta tej klasy wożą jedną osobę, której bagażem jest laptop, czasami w towarzystwie małej walizki.

Ja bym porównywał raczej to, co dostanę za swój budżet i brał te auto, które ma więcej udogodnień (np. aktywny tempomat, ledowe światła) lub lepszy silnik (więcej mocy, automat, AWD). Dodatkowo się tym przejedź i zobacz który fotel wolą Twoje plecy na długich trasach.

Aaaaa, to dlatego u mnie dyrektorzy jeżdżą Mondeo a jeden wybrał sobie S-Maxa. I teraz ja mam tego S-Maxa. :) Full wypas - moc jest, automat jest, tylko AWD nie ma (ale w S-Maxie II już AWD jest dostępne). :)

Napisano
1 minutę temu, ArekMiz napisał:

Aaaaa, to dlatego u mnie dyrektorzy jeżdżą Mondeo a jeden wybrał sobie S-Maxa. I teraz ja mam tego S-Maxa. :) Full wypas - moc jest, automat jest, tylko AWD nie ma (ale w S-Maxie II już AWD jest dostępne). :)

To, że ktoś uparł się w służbowym aucie rodzinę wozić to nie znaczy że one do tego są przeznaczone. A sam S-Max mi się podoba. IMO lepszy wybór niż Mondeo kombi.

Napisano
17 godzin temu, Olas1 napisał:

Uwierz mi, że jeżdżą w ciągu roku z 50tką różnych samochodów i Superb nie jest najlepszym autem na świecie. Na pewno nie jest też złym, ale... ot auto jakich wiele. Przestrzeń mnie nie przekonuje, bo np. w C4 Grand picasso miałem jeszcze taki bajer, że mogłem przesuwać 2 rząd siedzeń i mieć albo bagażnik większy niż w superbie albo więcej niż w nim przestrzeni na nogi w 2 rzędzie. C4 ma zdecydowanie lepszy silnik niż skoda, cichszy, lepiej pracujący, równie oszczędny. Zawieszenie wiadomo... to różne koncepcje aut, nie ma co porównywać. Ale... tasowanie się przed superbem jest średnie. Passat jest w wielu rzeczach po prostu lepszy, a ilość w 2 rzędzie siedzeń jest co najmniej wystarczająca.   

Outbackami + w robocie różnymi autami. W Lancii też mam przesuwną kanapę i jest albo ciasno w środku albo brak bagażnika :phi:. Jeździłem trochę Superb 2 i dla mnie to było kiepskie auto, nie spodobało mi się, poza tym że było duże. Jak szukałem auta w zeszłym roku to mimo mojego stereotypowego podejścia do Skody, Super 3 nie miał konkurencji. Passat był droższy, wolniejszy, mniejszy, gorzej wyposażony i do tego (dla mnie) brzydszy. Zawieszenia auta mają takie samo (tu duży skos z S2) i wrażenia były takie same.

Proszę, porównania do C4 sobie daruj ...

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał:

Piszesz o małych dzieciach a taki aż tyle miejsca nie potrzebują. Starsze (od 3-4 lat) i tak jeźdzą w pasach więc same sobie podnoszą, choć i tak nei rzucają.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

..... Starsze (od 3-4 lat) i tak jeźdzą w pasach.....

że co ?????????????????

Napisano
Teraz, costam000 napisał:

że co ?????????????????

Co w tym dziwnego ?

Tak nawet instrukcja fotelika czy auta stanowi.

Napisano

ale poczekaj, bo nie wiem czy dobrze rozumiem - wg Ciebie dzieci w wieku 3-4 lata jeżdżą w pasach (takich samochodowych) a nie w foteliku (ze swoimi pasami) ??

Napisano
4 minuty temu, costam000 napisał:

ale poczekaj, bo nie wiem czy dobrze rozumiem - wg Ciebie dzieci w wieku 3-4 lata jeżdżą w pasach (takich samochodowych) a nie w foteliku (ze swoimi pasami) ??

Tak

Napisano
8 minut temu, costam000 napisał:

Tak dokladnie

15 kg corka wiek 4 lata w recaro young sport wlasnie przestala sie miescic w uprzaz i przypinana jest pasem samochodowym w foteliku .... 

Obok 7 letnia o wadze 25 kg tez pasem samochodowym i tez w foteliku tego samego typu 

W zasadzie tylko jak im cos spadnie na podloge to trzeba interweniowac 

Napisano
3 minuty temu, jetbang napisał:

Tak dokladnie

15 kg corka wiek 4 lata w recaro young sport wlasnie przestala sie miescic w uprzaz i przypinana jest pasem samochodowym w foteliku .... 

Obok 7 letnia o wadze 25 kg tez pasem samochodowym i tez w foteliku tego samego typu 

W zasadzie tylko jak im cos spadnie na podloge to trzeba interweniowac 

W Recaro YS chyba nawet wcześniej się usuwa tą wkładkę z pasami :hmm:.

Młoda w Volvo jeździ w wbudowanym foteliku, wg instrukcji min 95cm wzrostu musi mieć a to przekroczyła jak miałą 2,5 roku.

Starszy od niecałych 4 jeżdzi w foteliku 15kg+ Romera, który nie ma własnych pasów.

Jeżeli fotelik jest prawidłowo ustawiony to dziecko jest bezpieczne a ma znacznie wygodniej, szczególnie w zimę.

Napisano
12 minut temu, sherif napisał:

Tak

ale rozumiem, że dzieci mają swoje foteliki i zapinane są pasami z auta ?

czy używasz 'fotelików' wbudowanych w Twoje Volvo ?

Napisano

ale rozumiem, że dzieci mają swoje foteliki i zapinane są pasami z auta ?

czy używasz 'fotelików' wbudowanych w Twoje Volvo ?

Przecież nie moje foteliki :phi:

Używam i takich i takich.

Napisano
9 minut temu, jetbang napisał:

w recaro young sport .....................tez w foteliku tego samego typu 

zrobił się duży OT, ale cóż...

dopytam - te foteliki są zamocowane na Isofix ?

Napisano

Nie, ale to bez znaczenia.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał:

Przecież nie moje foteliki :phi:

Używam i takich i takich.

tak ku przestrodze, na o tym słyszałeś: http://motoryzacja.interia.pl/raporty/raport-polskie-drogi/wiadomosci/news-wstrzasajaca-relacja-swiadka-wypadku-w-ktorym-zginely-dzieci,nId,2284901

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał:

Nie, ale to bez znaczenia.

chyba nie wiesz co piszesz

jeżeli nie ma isofixa to nie jesteś w stanie jednocześnie zamocować fotelika i zapiąć dziecka pasami samochodowymi

Recaro YS (i pewnie większość innych) mocuje się pasami auta poprzez specjalne uchwyty/klamry, więc nie ma możliwości aby tymi samymi pasami zapiąć też dziecko...

Napisano
1 minutę temu, costam000 napisał:

chyba nie wiesz co piszesz

jeżeli nie ma isofixa to nie jesteś w stanie jednocześnie zamocować fotelika i zapiąć dziecka pasami samochodowymi

Recaro YS (i pewnie większość innych) mocuje się pasami auta poprzez specjalne uchwyty/klamry, więc nie ma możliwości aby tymi samymi pasami zapiąć też dziecko...

Proszę, tu jest wersja mojego ale z isofixem:

http://www.kidsrelax.pl/foteliki-romer/64-romer-kidfix-iso-fix.html

To samo jest z Recaro YS. Samo zpainanie pasów niczym się różni.

Mylisz się, pas samochodowy dociska fotelik i przypina dziecka, nie ma innego np we wpomnianym Romerze.  Przy Isofixie jest on po prostu dodatkowo przypięty/unieruchomiony do auta.

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał:

Mylisz się, pas samochodowy dociska fotelik i przypina dziecka, nie ma innego np we wpomnianym Romerze.  Przy Isofixie jest on po prostu dodatkowo przypięty/unieruchomiony do auta.

ja się przyczepiłem Recaro YS - tam nie ma takiej możliwości - obejrzyj film na dole strony i powiedz mi jak niby można zapiąć i fotelik i dziecko jednocześnie http://www.recaro-polska.pl/foteliki-dzieciece/9-36kg/fotelik-young-sport.html

Twój Romer jest fotelikiem 'bez pasów', czyli przystosowanym do zapinania pasami samochodowymi - ma odpowiednie wycięcia na poprowadzenie pasów itd.

Napisano
Dnia 17/01/2017 o 21:41, Olas1 napisał:

Zaletą Skody jest to, że bez jakiejkolwiek napinki wstawiasz fotelik RWF 9-25kg.

Jeśli to ma być auto "dla klienta", to Passat będzie lepszy. Już kiedyś tłumaczyłem - Kura, ile by nie kosztowała, jest budżetowa. Tak jak VW nie będzie Bentleyem (Phateon), tak Skoda nie będzie VW... 

22 godziny temu, Olas1 napisał:

Po roku z C4 GP też stwierdzam, że to bardzo fajne auto - wygodne, ciche i praktyczne. 

Napisano
43 minuty temu, costam000 napisał:

ja się przyczepiłem Recaro YS - tam nie ma takiej możliwości - obejrzyj film na dole strony i powiedz mi jak niby można zapiąć i fotelik i dziecko jednocześnie http://www.recaro-polska.pl/foteliki-dzieciece/9-36kg/fotelik-young-sport.html

Twój Romer jest fotelikiem 'bez pasów', czyli przystosowanym do zapinania pasami samochodowymi - ma odpowiednie wycięcia na poprowadzenie pasów itd.

Zgodnie z instrukcją, wypina się moduł pasów i przypina pasem od samochodu. Ważne aby pasł przechodził przez oznaczone miejsca i tyle.

Pas dociska razem dziecko z fotelikiem do kanapy. Nie spotkałem się aby to było inaczej zrobione w jakimś foteliku.

Napisano
54 minuty temu, sherif napisał:

Proszę, tu jest wersja mojego ale z isofixem:

http://www.kidsrelax.pl/foteliki-romer/64-romer-kidfix-iso-fix.html

To samo jest z Recaro YS. Samo zpainanie pasów niczym się różni.

W przypadu większych dzieci IsoFix nie ma wystarczającej nośności, żeby fotelik i dziecko utrzymać. Nie ma sensu budowanie też fotelika mocowanego pasem, do którego drugim pasem mocuje się dziecko - zbudowanie takiego fotelika, który utrzymałby 30kg klocka, wymagałoby kupę żelastwa w środku...

Jedynym zadaniem IsoFixa jest wtedy przytrzymywanie samego fotelika, żeby nie latał. Zadaniem fotelika odpowiednie poprowadzenie pasów. Za trzymanie dziecka w foteliku odpowiada pas samochodu.

Edytowane przez grogi

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał:

W przypadu większych dzieci IsoFix nie ma wystarczającej nośności, żeby fotelik i dziecko utrzymać.

Jedynym zadaniem IsoFixa jest wtedy przytrzymywanie samego fotelika, żeby nie latał - a za trzymanie dziecka w foteliku odpowiada pas.

Być może, dla mnie było to zawsze zbędne i wybierałem foteliki bez isofixa.

Napisano

W Recaro YS chyba nawet wcześniej się usuwa tą wkładkę z pasami :hmm:.

1 etap usuwasz wkladke 

2 etap usuwasz pasy 5 pkt

I potem tylko pasy samochodowe

Napisano
Godzinę temu, costam000 napisał:

Nie

Jest podany uklad pasow ktory producent nakazuje i przypinasz 

Napisano
Godzinę temu, costam000 napisał:

Tu chodzi o brak wystarczajacej ochrony glowy dziecka

Poczytajcie na blogu 8 gwiazdek

Napisano
1 godzinę temu, costam000 napisał:

W samochodach Volvo są wbudowane boostery. Może się wydawać, że fotelika nie ma, ale pas jest poprowadzony prawidłowo.

volvo-integrated-booster-seats.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.