Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potwierdzenie tezy z przed prawie 15 lat - rozwój oświetlenia w samochodach

Featured Replies

Napisano

Witam!

Robiąc porządki w pewnym rzadko odwiedzanym zakątku w domu wpadł mi w ręce kawałek prasy motoryzacyjnej z relacją z salonu w Genewie z roku 2003, gdzie pewien inżynier z BMW wypowiadał się na temat rozwoju techniki samochodowej. I facet stwierdził, że nic nie zaliczy tak gwałtownego rozwoju w najbliższym czasie jak właśnie oświetlenie stosowane w samochodach przez stosowanie nowych materiałów i źródeł światła.  I jak by nie patrzeć, wydaje się, że miał rację.

Przez pierwsze 100 lat istnienia samochodu działo się niewiele. i dopiero od roku ok  2000 zaczęły się zmiany. Przez te lata przeszliśmy od reflektorów z odbłyśnikiem paraboloidalnym gdzie kierunek świecenia był regulowany przez ryflowanie na szkle reflektora, przez reflektory z podwójną parabolą, odbłyśniki ze swobodnym polami, soczewki, przejście z żarówek halogenowych na palniki ksenonowe, matryce LED czy laser czy też ledpipe plus całkowita dowolność w kształtowaniu reflektorów z powodu korzystania z tworzyw sztucznych do ich budowy.

Ciekawe co dalej?

Napisano

Biodegradowalne samochody, ale to już mamy w przypadku niektórych... ;]

Napisano
Godzinę temu, Markin napisał:

Przez pierwsze 100 lat istnienia samochodu działo się niewiele. i dopiero od roku ok  2000 zaczęły się zmiany.

Tylko po co, skoro efekt przed samochodem jest praktycznie taki sam :hehe:. Jedynie designerzy mają większe pole do popisu przy projektowaniu samochodów.

Napisano

Zgoda, ale nie od lat 2000, ale od początku lat 90tych kiedy to Philips wprowadził xenon do W140 ;)

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, Vadero napisał:

Zgoda, ale nie od lat 2000, ale od początku lat 90tych kiedy to Philips wprowadził xenon do W140 ;)

OK, ale S-klasa zawsze stanowiła swego rodzaju poligon dla nowych rozwiązań. Airbag, ABS, wspomniane przez Ciebie ksenony. Dopiero później to wszystko "schodziło w dół", do aut bardziej popularnych.

Napisano
2 godziny temu, Markin napisał:

I facet stwierdził, że nic nie zaliczy tak gwałtownego rozwoju w najbliższym czasie jak właśnie oświetlenie stosowane w samochodach przez stosowanie nowych materiałów i źródeł światła.  I jak by nie patrzeć, wydaje się, że miał rację.

on tego nie przewidział, on to zwyczajnie wiedział. Kiedyś oglądałem rozmowę z polskim inż., który pracuje bodaj w Jagu. Gość wyraźnie powiedział, że oni pracują na +10lat, pewne rozwiązania są już dostępne ale te obecne muszą się zbilansować i trochę zarobić, zanim do aut premium zaczną być wprowadzane kolejne nowinki. R&D pochłania ogromną kasę, która potem musi do producenta wrócić.

Zobacz, że pierwsze lampy fullLED pojawiły się w R8 prawie 10lat temu, a do aut średniej półki dopiero wchodzą. Stąd też niedawno pojawiły się xenony <2000lm, żeby bez całej otoczki samopoziomowania i mycia lamp można to było pakować, legalnie, do aut popularnych (fakt, że są lepsze żarówki halogenowe nie ma znaczenia, bo przeciętny konsument widzi xenon czyli lepsze...)

Napisano

Bo tak się pracuje w R&D w dziedzinach, gdzie opracowyje się urządzenia. Od pomysłu do przemysłu mija około 10 lat.

Wiado, na rynek wypuszczene są nowości co chwilę. Ale ich opracowanie trwa.

Napisano

Akurat z oświetleniem to majątek wydają na rozwój technologii która idzie potem w kąt i zapomnienie. Xenony znikną niedługo wyparte przez LED-y. Jak bardzo przypomina to rozwój telewizorów - plazmy były takie cudowne, że ach, och - i co? Nie ma...Wyparte przez LED-y.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Ozarek napisał:

(...) xenony <2000lm, (...) fakt, że są lepsze żarówki halogenowe (...)

To ciekawe. Jakie?

Napisano

Przy tym dodac trzeba, ze halogenowa zarowka moze miec 1500 lumenow...

Napisano
41 minut temu, muzz napisał:

Przy tym dodac trzeba, ze halogenowa zarowka moze miec 1500 lumenow...

Dobra żarówka w mądrze zaprojektowanym reflektorze projekcyjnym może świecić tak samo dobrze jak ksenon i led. Ograniczeniem są tylko przepisy homologacyjne, a tutaj ledy, sredy i inne lasery niestety nie mają szans.

Napisano
1 godzinę temu, amazaque napisał:

Dobra żarówka w mądrze zaprojektowanym reflektorze projekcyjnym może świecić tak samo dobrze jak ksenon i led. Ograniczeniem są tylko przepisy homologacyjne, a tutaj ledy, sredy i inne lasery niestety nie mają szans.

Weź to proszę rowiń bo nie jarzę, jak coś co świeci słabiej może świecić tak samo mocno.

Napisano
2 godziny temu, Vadero napisał:

Weź to proszę rowiń bo nie jarzę, jak coś co świeci słabiej może świecić tak samo mocno.

Ukształtowanie wiązki.

H7 we Fiacie Punto 2 FL mojej żony lepiej oświetlają drogę, niż xenony w moim Espace.

Ale tamten reflektor ma po prostu olbrzymi odbłyśnik.

Zastanów się też nad stratami w torze optycznym i na brudzie na szkle - czy są większe, gdy wiązka przechodzi duża powierzchnią, czy malutką, punktową wiązką.

Edytowane przez maras77

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał:

Ukształtowanie wiązki.

H7 we Fiacie Punto 2 FL mojej żony lepiej oświetlają drogę, niż xenony w moim Espace.

Ale tamten reflektor ma po prostu olbrzymi odbłyśnik.

Zastanów się też nad stratami w torze optycznym i na brudzie na szkle - czy są większe, gdy wiązka przechodzi duża powierzchnią, czy malutką, punktową wiązką.

Miałbyś w tym punto H1 jak ja miałem to byś nocą jechał przez las i gasił pstrykiem i włączał ponownie światła, żeby sprawdzić czy tam coś świeci w ogóle przed autem czy ci się zdaje.

Nie ma o czym mówić - źle zrobione i zaprojektowane światła dają straty w jasności.

Ale z zasady ksenon daje dużo więcej światła i lepiej oświetla drogę. Jak jest dobrze zrobiony i granica światło - cień (bardzo ostra w ksenonach|) nie przebiega w głupim miejscu, to nie ma porównania.

Edit: Tak jak nie ma porównania między ksenonem a dynamicznym oświetleniem LED (mimo że jesli idzie o siłę wiązki światła to jest podobnie), ale on potrafi ciągle jechać na długich, tylko wycinając sobie jadące z naprzeciwka auta z pola świecenia - jechałem kiedyś nowym passatem za meśkiem CLS z dynamicznymi ledami - miałem wrażenie że niemal nie mam świateł, w porównaniu do tego jak on pięknie świecił.

Edytowane przez Vadero

Napisano
Teraz, Vadero napisał:

Miałbyś w tym punto H1 jak ja miałem to byś nocą jechał przez las i gasił pstrykiem i włączał ponownie światła, żeby sprawdzić czy tam coś świeci w ogóle przed autem czy ci się zdaje.

Nie ma o czym mówić - źle zrobione i zaprojektowane światła dają straty w jasności.

Ale z zasady ksenon daje dużo więcej światła i lepiej oświetla drogę. Jak jest dobrze zrobiony i granica światło - cień (bardzo ostra w ksenonach|) nie przebiega w głupim miejscu, to nie ma porównania.

Pewnie dlatego po lifcie zrobili zamiast miniaturowych projektorków z H1 olbrzymie odbłyśniki z H7 :hehe:

W tym punto zony też są H1, ale w drogowych i też nieźle świecą - kwestia konstrukcji lampy.

Zmieniłem sobie kiedyś kiedyś w Nubierze lampy z H4 (dość nędzne, jak wszelkie h4) na soczewki z H1 i potem tego żałowałem.

Napisano
6 godzin temu, amazaque napisał:

Dobra żarówka w mądrze zaprojektowanym reflektorze projekcyjnym może świecić tak samo dobrze jak ksenon i led

Może. Przy okazji doświadczymy zabojczej dla reflektora temperatury, niskiej żywotności i bardzo wysokiego poboru prądu ale rzeczywiście może ;]

Napisano
21 godzin temu, amazaque napisał:

Tylko po co, skoro efekt przed samochodem jest praktycznie taki sam :hehe:. Jedynie designerzy mają większe pole do popisu przy projektowaniu samochodów.

Jeśli wydaje Ci się że nie ma różnicy to znaczy że chyba nowym autem  nowoczesnym oświetleniem nie jechałeś. Różnica jest więcej niż dramatyczna.

Napisano
6 godzin temu, Igorek napisał:

Może. Przy okazji doświadczymy zabojczej dla reflektora temperatury, niskiej żywotności i bardzo wysokiego poboru prądu ale rzeczywiście może ;]

Tylko jeszcze trzeba będzie rozwiązać problem barwy światła  (malowanie bańki na niebiesko ie jest rozwiązaniem), skierowania go precyzyjnie tam gdzie chcemy i wycięcia tam gdzie nie chcemy. Jeśli komuś uda się zrobić reflektor mający w środku kilkadziesiąt żarówek to te śmieszne teorie że żarówka jest równie dobra będą miały jakieś uzasadnienie - bo na razie to tylko bzdury, pisane przez ludzi którzy w życiu nie widzieli nowoczesnego reflektora.

Napisano
23 godziny temu, 106 napisał:

Jak bardzo przypomina to rozwój telewizorów - plazmy były takie cudowne, że ach, och - i co? Nie ma...Wyparte przez LED-y.

Chyba LCD, ewentualnie z podswietleniem LED. 

Napisano
Dnia 28.01.2017 o 16:56, Markin napisał:

To ciekawe. Jakie?

H9 mają 2100lm

21 godzin temu, Vadero napisał:

w polifcie H1 na mijania, raczej niebardzo. H7 było na mijania, H1 na długich. W przedlifcie na soczewkach wpakowali H1+H1 bo ludzie się skarżyli na notorycznie przepalające się żarówki. Na H7 to całkiem sensownie świeciło.

Napisano
20 minut temu, Ozarek napisał:

w polifcie H1 na mijania, raczej niebardzo. H7 było na mijania, H1 na długich. W przedlifcie na soczewkach wpakowali H1+H1 bo ludzie się skarżyli na notorycznie przepalające się żarówki. Na H7 to całkiem sensownie świeciło.

Przeca ja miałęm przedlifta na H1, potem wsadziłem w to HIDy żeby jakoś się ratować, a w końcu kupiłem nowe lampy na H7 i dopiero to świecić zaczęło.

Napisano
7 minut temu, Vadero napisał:

Przeca ja miałęm przedlifta na H1, potem wsadziłem w to HIDy żeby jakoś się ratować, a w końcu kupiłem nowe lampy na H7 i dopiero to świecić zaczęło.

no wiem, ale @maras77 pisał o polifcie, więc analogia między H1-H7 nie ma tam zastosowania ;)

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎01‎-‎28 o 09:37, Vadero napisał:

Raczej BMW 7 bo W140 musiał na xenony poczekać jeszcze parę lat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.