Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowa Ibiza

Featured Replies

Napisano

Zaraz zaraz. Przeciez taki 4 letni focus po leasingu to wlasnie bedzie mial 200kkm i bedzie po gwarancji. 

Trafiają się takie 120-150. Będzie serwisowany wiec te 3 lata bez serwisu zniesie.
Napisano
44 minuty temu, koNik napisał:

OK to jakie auto można mądrze wybrać po 4letnim leasingu i przebiegu 200kkm żeby zminimalizować ryzyko? Mi przychodzi na myśl jakieś wolnossące citigo jedynie ;] lub coś w tym stylu. Dla każdego turbodiesla/turbobenzyny 200kkm to zazwyczaj moment większych bądź mniejszych inwestycji. Min. dlatego firmy je wtedy wyprzedają i dlatego leasingi się tak liczy ;]

Nie wiem - nie stałem nigdy przed takim dylematem. Pytanie ile chcesz wydać. Myślę jednak że to łatwiejszy temat od znalezienia pełnolatka w akceptowalnym stanie. I demonizujesz trochę koszty napraw kilkuletnich aut.

Napisano
8 godzin temu, maro_t napisał:

przesadzasz. Sam osobiście jakie masz doświadczenie w takich przebiegach we współczesnych autach? Obstawiam, że niewielkie. Rzeczywistość jest taka, że takie auta, tak jak każde inne po prostu jeżdżą. Znam auta z silnikami TSI czy trzycylindrowymi PureTech z przebiegami ponad 200 tys. km, gdzie od nowości nic przy silnikach i osprzęcie nie trzeba było robić ponad planowy serwis.

Żadnego. C-Elysée to mój pierwszy współczesny samochód i póki co daleko mu do opisywanych przebiegów. Nie mam też doświadczenia w skakaniu na główkę do rzeki, transakcjach na giełdzie Forex i innych ryzykowanych przedsięwzięciach. Zawsze staram się uczyć na błędach innych i mam awersje do ryzyka. Problem w tym, że te konstrukcje są kompletnie niesprawdzone i tak naprawdę to właściciele są testerami. Zmiany w nich są stosunkowe częste i nigdy nie wiadomo co wyjdzie za parę lat. Jedno jest pewne, że będą bardziej kosztowne ze względu na bardziej rozbudowaną konstrukcję (dwumasa, turbo, intercooler itp.). Nic nie jest wieczne.

Edytowane przez Citric

Napisano
6 godzin temu, marcindzieg napisał:

Mają niskie nie dlatego że są stare tylko dlatego że wszędzie jest drut. Owszem jest taniej ale nie aż tak tanio jak się wydaje. Choćby dlatego że walka z rdzą jest trudna i kosztowna. Miałem Matiza i koszty utrzymania go na sensownym poziomie technicznym były podobne do Forka. Oczywiście dało się taniej tylko sprowadza się to do drutu o którym pisze @maro_t. Jak nie kupisz jakiś cudów typu światła ledowe, aktywne zawieszenie czy jakiś wycudowany silnik to koszty utrzymania nie są znacząco wyższe. O ile w ogóle.

matiz to jest w ogóle ciekawy przypadek. Też miałem. I niby faktycznie części super tanie, ale co z tego, jak ciągle trzeba było coś robić. Tył nie hamował, poszedł do zrobienia cały: bębny, szczęki, cylinderki, łożyska czy co tam jeszcze jest. Za pół roku na SKP wyszło że znowu nie hamuje. A w sumie kosztowało to kilka stówek. Wymiana amortyzatorów, po kilku miesiącach jeden wylał, znowu wymiana. Pęknięty przewód hamulcowy, wymiana wszystkich przewodów. Rdzewiejące progi i nadkola - wymiana progów. Jeździłem gdzieś po te progi do hurtowni na zadupie, woziłem do lakiernika, cena robocizny, lakierowania itd. W sumie właśnie ten samochód jak na swoją niby prostotę i super tanie części zamienne generował zadziwiająco duże koszty.

Edytowane przez maro_t

Napisano
7 godzin temu, koNik napisał:

W nowoczesnych skomplikowanych autach nie bardzo jest  jak to robić, dlatego bardziej sie opyla drutować stare e39 ;]

przesadzasz. Nadal istnieją nowe zwykłe auta. Weź takiego C-Elysse czy inną Dacię. Co tam jest skomplikowanego? Sterownik ABSu? ;]

Albo Kia Rio. Teraz wchodzi nowy model. Zwykły wolnossący silnik 1.4 100KM, skrzynia manualna, co tam się ma zepsuć skomplikowanego? Najwyżej tablet na desce. To można jeździć bez tableta ;]

Napisano
12 minut temu, wujekcybul napisał:

trochę bez sensu, bo wersja Cupra pasowałaby do nowej ibizy dużo bardziej niż do poprzedniej. Tym bardziej dziwne, że bliźniacze polo będzie oferowane w wersji GTI więc technologia i zmiany potrzebne dla tej wersji będą zrobione.

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał:

trochę bez sensu, bo wersja Cupra pasowałaby do nowej ibizy dużo bardziej niż do poprzedniej. Tym bardziej dziwne, że bliźniacze polo będzie oferowane w wersji GTI więc technologia i zmiany potrzebne dla tej wersji będą zrobione.

To, ze nie bedzie 3D to swietne posuniecie. Z kombi to w sumie jak ktos chce to ma Fabie ale czemu nie bedzie wersji sportowej w marce o sportowym wizerunku to nie wiem. Pewnie poprzednia generacja sie nie sprzedawala i dlatego inaczej nie umiem tego wytlumaczyc.

• 2 tygodnie później...
Napisano

odgrzewam temat. Będąc dzisiaj w ASO Kia na pierwszej usterce w moim bolidzie, poszedłem sobie do seata po sądziedzku na jazdę próbną ibizą. Wersja niespecjalna, bo Style 1.0 TSI 95KM. Według cennika kosztuje 54500pln. Porównując z moją Kią, która 2,5 roku temu kosztowała 47 tys, to jest to samochód jak najbardziej warty swojej ceny. Prowadzi się o niebo lepiej, mimo że też miał felgi 15", to jest taki dużo bardziej sztywny, układ kierowniczy jest precyzyjny, w ogóle kierownica jest świetna, cienka, świetnie leży w dłoniach. Bardzo mi się spodobał sposób prowadzenia tego auta. Sprawia wrażenie takiego zwinnego, zwrotnego, dosyć sztywnego. Lewarek pracuje wręcz idealnie, jest bardzo precyzyjny i ma krótkie skoki. Silnik wymaga przyzwyczajnia. Na luzie nie czuć żadnych drgań, ale przy mocnym ciśnięciu gazu ma  specyficzny dźwięk, taki terkoczący. Ale raczej nie natarczywy. Powiedziałbym że wręcz fajny, chciało mi się cisnąć gaz, żeby go słuchać. ;] Jak już się przyspieszy i jedzie ze stałą prędkością to nie czuć, że to są 3 cylindy. Ma wyczuwalnego laga po wciśnięciu gazu zanim zacznie przyspieszać. Ale mimo to zaskakuje dynamiką. Nawet w tej wersji 95KM wydaje mi się dużo bardziej dynamiczny niż moja Kia, która ma wolnossący 1.4 109KM. Naprawdę zaskakująco fajnie to jeździ, jak na tę pojemność i moc. W wersji 115KM powinien być już w zupełności wystarczający. Naprawdę podoba mi się ten samochód

• 3 tygodnie później...
Napisano

nie czytałem wątku...

ale również będąc w IA w ASO:), poszedłem do Seata...i...

fajna ta Ibiza, w środku plastik fantastik, ale bardzo przestronna...

z przodu siadłem jak mi wygodnie, a mam 180 cm i 130 kg;), później do tyły hop i... zmieściłem się i jeszcze miałem miejsce na nogi... do Fiesty np. się nie zmieściłem z tyłu za sobą..., niezły bagażnik itp.

Ciekaw jestem jaka będzie Fabia IV, Seat troszkę przesadził z ceną... 

ogólnie bardzo ładne i kurcze przestronne auto, miałem wrażenie, że jest przestronniejsze do Golfa 4 i 5, którego czasami ujeżdżam oraz porównywalnie z miejscem w środku jak w mondeo mk2;) poważnie... nie wiem jak oni to wyczarowali, ale spokojnie to auto może robić jako 1 w rodzinie...jak ktoś liczy pieniążki

Napisano

Mialem juz na krótkie testy.

Minusy na szybko:

1. Male lusterka boczne,

2. Dosyć płaskie fotele

3. Głośno pracująca tylna belka podczas poknywAnia poprzecznych nierówności w postaci torów kolejowych

4. Hamulec ręczny jest o rozmiar za duży w stos fo wielkości wnętrza

Napisano
17 godzin temu, senseikrk napisał:

Mialem juz na krótkie testy.

Minusy na szybko:

1. Male lusterka boczne,

2. Dosyć płaskie fotele

3. Głośno pracująca tylna belka podczas poknywAnia poprzecznych nierówności w postaci torów kolejowych

4. Hamulec ręczny jest o rozmiar za duży w stos fo wielkości wnętrza

A jaką wersją jeździłeś?

ad. 3 - to wada seryjna tej marki. Niestety w podstawowych wersjach Leona i Ateci też słychać belkę - właściciele na to narzekają na forach. W takim razie dopłata do wersji z wielowahaczowym jest konieczna też w Ibizie. Szkoda, że nie mogą sobie z tym poradzić.

ad. 4 - w innych modelach zastąpili wajchę przyciskiem i pewno im został duży zapas wajch, które trzeba gdzieś użyć :hehe: Aż dziwne, że nie dai od razu elektronicznego ręcznego.

Napisano
7 godzin temu, senseikrk napisał:

1.0 95- super sue zbiera! :) więcej na moim blogu na fb. Po powrocie z urlopu wezmę samochód ba testy :)

Ale super vs 1.490KM czy super vs 1.4T 150KM?

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Ale super vs 1.490KM czy super vs 1.4T 150KM?

na pewno super VS Kia 1.4 109KM ;]

Napisano
7 godzin temu, maro_t napisał:

na pewno super VS Kia 1.4 109KM ;]

Lubie jak ktos jest precyzyjny. Chetnie bym zobaczyl porownanie z Fiesta 1.0T z nowym Swiftem czy moze z C2. W ostatnim motorze widzialem takie. I co ciekawe czasy przy wyzszych predkosciach ma lepsze niz 1.2TSI.

Napisano
15 godzin temu, wujekcybul napisał:

Lubie jak ktos jest precyzyjny. Chetnie bym zobaczyl porownanie z Fiesta 1.0T z nowym Swiftem czy moze z C2. W ostatnim motorze widzialem takie. I co ciekawe czasy przy wyzszych predkosciach ma lepsze niz 1.2TSI.

Ale to 3. cylindry, jak chodzi tak jak EB w Fieście to kiepsko ;]

Napisano
11 godzin temu, bartekm napisał:

Ale to 3. cylindry, jak chodzi tak jak EB w Fieście to kiepsko ;]

Fiesta jest znosna jak na tanie wozidlo pewnie Ibiza bedzie tez znosna.

Napisano
2 godziny temu, wujekcybul napisał:

Dużo bardziej dojrzały samochód jest z Ibizy :)

Napisano
52 minuty temu, senseikrk napisał:

Dużo bardziej dojrzały samochód jest z Ibizy :)

Wiadomo, grupa VW :ok:

Napisano
2 godziny temu, wujekcybul napisał:

Fiesta ma fajnie wyważony układ kierowniczy, niemniej ja tego dźwięku Ecoboosta nie trawię :no:

Napisano
10 godzin temu, bartekm napisał:

Wiadomo, grupa VW :ok:

Nie ma znaczenia jaka grupa. Ibiza jest DUZO bardziej przestronna,  lepiej wykonana z zewnątrz i w środku, itd

Napisano
9 minut temu, senseikrk napisał:

Nie ma znaczenia jaka grupa. Ibiza jest DUZO bardziej przestronna,  lepiej wykonana z zewnątrz i w środku, itd

Ale porównujesz z nową fiestą, która właśnie się pojawiła, czy poprzednią?

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał:

Ale porównujesz z nową fiestą, która właśnie się pojawiła, czy poprzednią?

Z obecną, czyli ta, która jest na rynku od wieku lat :)

Napisano
1 minutę temu, senseikrk napisał:

no to wiadomo, że wypadnie gorzej

Napisano
2 godziny temu, senseikrk napisał:

I dlatego mowie, ze Twoje testy sa nieobiektywne. :phi: Bylem w salonie pomacalem ale nie jezdzilem, pierwsze wrazenie calkiem niezle na mnie ta ibiza zrobila oprocz tych lipnych niby wydechow.

Napisano
Godzinę temu, wujekcybul napisał:

I dlatego mowie, ze Twoje testy sa nieobiektywne. :phi: Bylem w salonie pomacalem ale nie jezdzilem, pierwsze wrazenie calkiem niezle na mnie ta ibiza zrobila oprocz tych lipnych niby wydechow.

W czym są nieobiektywne? Czy nowa Fiesta jest juz dostępna w salonach do jazd testowych?  Chyba trudno porównywać z czymś,  czego się jeszcze nie widziało na oczy? :)

Napisano
47 minut temu, senseikrk napisał:

W czym są nieobiektywne? Czy nowa Fiesta jest juz dostępna w salonach do jazd testowych?  Chyba trudno porównywać z czymś,  czego się jeszcze nie widziało na oczy? :)

No to po co piszesz, ze jest dojrzalsza? Przeciez to oczywista oczywistosc prawie 10 lat roznicy to przepasc. Ile to pali przy 140km/h na autostradzie?

Napisano
16 godzin temu, wujekcybul napisał:

No to po co piszesz, ze jest dojrzalsza? Przeciez to oczywista oczywistosc prawie 10 lat roznicy to przepasc. Ile to pali przy 140km/h na autostradzie?

Powiem Ci jak dostane auto na weekend,  bo teraz tylko na chwilę go wziąłem podczas weekendu z Ibiza

Napisano
Dnia 1.07.2017 o 08:17, senseikrk napisał:

Powiem Ci jak dostane auto na weekend,  bo teraz tylko na chwilę go wziąłem podczas weekendu z Ibiza

A powiedz mi co wg Ciebie znaczy termin: dojrzalsze auto :hmm:

Napisano
Dnia 16.05.2017 o 17:47, maro_t napisał:

matiz to jest w ogóle ciekawy przypadek. Też miałem. I niby faktycznie części super tanie, ale co z tego, jak ciągle trzeba było coś robić. Tył nie hamował, poszedł do zrobienia cały: bębny, szczęki, cylinderki, łożyska czy co tam jeszcze jest. Za pół roku na SKP wyszło że znowu nie hamuje. A w sumie kosztowało to kilka stówek. Wymiana amortyzatorów, po kilku miesiącach jeden wylał, znowu wymiana. Pęknięty przewód hamulcowy, wymiana wszystkich przewodów. Rdzewiejące progi i nadkola - wymiana progów. Jeździłem gdzieś po te progi do hurtowni na zadupie, woziłem do lakiernika, cena robocizny, lakierowania itd. W sumie właśnie ten samochód jak na swoją niby prostotę i super tanie części zamienne generował zadziwiająco duże koszty.

Czyli miałeś starego matiza.

Ja przejeździłem od nowości przez 5 lat 100kkm i koszty sumaryczne utrzymania były śmieszne.

Co do korozji - pamiętam tematy o konserwacji zakładane koło 2006r - po co konserwować, matizy nie rdzewieją! ;] po czym w kilka lat matizy przez korozję zniknęły z ulic.

Napisano

Dzisiaj w galerii handlowej widziałem Ibizę. Trzy razy pytałem sprzedawcy, czy to na pewno nowa Ibiza. Nie wiem z czego wynikają te zachwyty, dla mnie to auto jest fatalne. Seaty zawsze były reklamowane jako auta z temperamentem - jeśli tak, to nowa Ibiza ma temperament jak 80-cio letni staruszek po trzech zawałach. Wygląda jak starszy brat Skody Fabii. Nie wiem co grupa VW chce osiągnąć, ale dla mnie to dziwna koncepcja.

Napisano
16 godzin temu, bergerac napisał:

Dzisiaj w galerii handlowej widziałem Ibizę. Trzy razy pytałem sprzedawcy, czy to na pewno nowa Ibiza. Nie wiem z czego wynikają te zachwyty, dla mnie to auto jest fatalne. Seaty zawsze były reklamowane jako auta z temperamentem - jeśli tak, to nowa Ibiza ma temperament jak 80-cio letni staruszek po trzech zawałach. Wygląda jak starszy brat Skody Fabii. Nie wiem co grupa VW chce osiągnąć, ale dla mnie to dziwna koncepcja.

Serio oceniasz temperament auta po jego wyglądzie? Serio, serio? 

Oczywiście, że tandetne plastiki i przestarzałe zegary to nie jest nic specjalnie atrakcyjnego (lepsze komponenty są zarezerwowane dla polo i może jakiegoś Audi). 

Ważne jest to jak to auto się prowadzi, a nie jak wygląda. 

Prawdopodobnie będę miał kilka tygodni by to ocenić, więc możliwe, że coś jeszcze napiszę. 

To co niewątpliwie jest fajne w tej koncepcji to to, że można mieć za niewiele ponad 60 tysięcy auto z przestrzenią jak w kompaktowych autach sprzed dekady, całkiem dynamicznym (i dość oszczędnym) silnikiem, jednocześnie dużo lżejsze niż kompaktowe auta sprzed dekady i z zaawansowanymi układami do tej pory raczej niedostępnymi w autach z tego segmentu (B). 

Mam tu na myśli taki cymesy jak "dynamiczne amorki" czy system automatycznego hamowania w razie ryzyka kolizji. 

Tego nie widać patrząc na auto centrum handlowym. W opcji są też pełne LEDy, aktywny tempomat i parę innych bajerów do tej pory zwykle niedostępnych w tej klasie. 

Nie znam szczegółów cennika, ale o ile się nie mylę to w opcji będzie (jest) dostępny także układ aktywnego dyfra. 

Jeśli 150 KM (od jesieni) plus te wszystkie bajery nie dadzą kierowcy emocji, to obawiam się trzeba ich szukać za sporo wyższe pieniądze. 

Napisano

1.0 bez tych wszystkich bajerow to ok 60k ale 1.4 i bajery to będzie IMO bliżej 80k a tu już się wybór robi spory.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
Dnia 03/07/2017 o 13:12, KvM napisał:

Nie znam szczegółów cennika, ale o ile się nie mylę to w opcji będzie (jest) dostępny także układ aktywnego dyfra. 

Jeśli 150 KM (od jesieni) plus te wszystkie bajery nie dadzą kierowcy emocji, to obawiam się trzeba ich szukać za sporo wyższe pieniądze. 

to co określiłeś jako "aktywny dyfer" to tak naprawdę system elektroniczny XDS imitujący działaniem prawdziwy LSD. Dają to też w innych modelch w mocniejszych wersjach silnikowych. Prawdziwy LSD w Seacie dają tylko w topowej Cuprze. W ibizie pewno też tak będzie: słabe wersje - nic, nieco mocniejsze - XDS, Cupra - prawdziwy LSD.

Napisano
5 minut temu, Manx napisał:

to co określiłeś jako "aktywny dyfer" to tak naprawdę system elektroniczny XDS imitujący działaniem prawdziwy LSD. Dają to też w innych modelch w mocniejszych wersjach silnikowych. Prawdziwy LSD w Seacie dają tylko w topowej Cuprze. W ibizie pewno też tak będzie: słabe wersje - nic, nieco mocniejsze - XDS, Cupra - prawdziwy LSD.

Podobno nie będzie ibizy cupra. 

Napisano
12 godzin temu, gzes napisał:

Podobno nie będzie ibizy cupra. 

Jakoś nie chce mi się wierzyć - IMHO to jakaś zasłona dymna. Prędzej czy później będzie. Może to być nieprędko, ale się pojawi - za rok, może dwa. Czemu tak myślę:

- po pierwsze chodzi o wizerunek Seata jako marki bardziej dynamiczniej niż Skoda czy VW - Leon jest jako Cupra, zdjecia prototypowej Ateca Cupra krążą po necie. Dążą chyba do tego by każdy model miał Cuprę (no poza Toledo i Mii oraz schodzącą Alhambrą) ma lub ma mieć Cuprę, to trochę niekonsekwentne byłoby gdyby nie miała jej Ibiza, od której to się zaczęło.... tym bardziej, że poprzedniej Ibizy Cupra dość sporo wyjechało na drogi. Poza tym konkurencja na rynku hot-hatchy jest spora... a to znak, że popyt jest  (na rynku są staruszek Abarth Punto, nienajmłodszy Citroen DS3 GT Performance, nowy Ford Fiesta ST, nowy Opel Corsa OPC,  Peugeot 208 GTI, Renault Clio RS, nowy VW Polo GTI). 

Napisano

No więc trochę już pojeździłem. 115KM wersja FR z aktywnym zawieszeniem.

Jedyne co mogę powiedzieć, że ciężko się do czegoś przyczepić. No może poza tym, że seat reklamuje się jako auto sportowe, czy usportowione, a to mimo, że FR jest po prostu poprawne. Owszem wciskanie gazu do deski sprawia trochę przyjemności, ale byłoby jej sporo więcej, gdyby skrócono pierwsze biegi. Tymczasem na dwójce przekraczamy 100km/h na trójce ztcp 150.

Generalnie auto naprawdę dobrze trzyma się drogi. Układ kierowniczy jest ok, ale to nie jest (jeszcze) poziom BMW jeśli idzie o bezpośredniość reakcji na ruch kierownicą. 

To co mnie zaskoczyło, to to, że auto raczej jest komfortowe niż sportowe. Przy normalnej jeździe i zalecanych obrotach praktycznie nigdy nie słychać silnika. Za to przy prędkościach autostradowych słychać czasem boczny wiatr. Nie jest to uciążliwe, ale da się odnotować.

Fajną rzeczą jest indywidualny profil jazdy, gdzie można dobrać niezależnie styl pracy silnika, układu kierowniczego, zawieszenia, klimy, etc. Jeżdżę z silnikiem ustawionym na eko, bo i tak jest dostępne coś w rodzaju "kickdown" - pod pedałem przyspieszenia jest przycisk, który po wciśnięciu gazu do oporu wyciska z silnika wszystkie soki.

W efekcie na dystansie ponad 2000 km spalanie jest na poziomie 5,3 (zweryfikowane na dystrybutorze). Myślę, że  da się po dotarciu zejść w okolice nawet poniżej 5l, bo takie mam spalanie z ostatniego zbiornika.

Przyspieszenie jest wystarczające. Szału nie ma, ale na trójce da się sprawnie wyprzedzić tira z przyczepą.

Zaskoczyły mnie światła LED. Świecą naprawdę dobrze, szczególnie po włączeniu drogowych robi się dzień na kilkaset metrów do przodu.

Złego słowa nie powiem także o aktywnym tempomacie. Tu jedynie brakuje automatycznej skrzyni biegów by było idealnie. Jednak da się z tym ustrojstwem podróżować całkiem sprawnie, bez dotykania gazu przez wiele km w trasie.

Fotel są ok. Nawet po kilku godzinach człowiek nie jest jakoś strasznie zmarnowany. Dobre trzymanie boczne.

Przyczepić się mogę trochę do plastików na drzwiach. Nie są zbyt przyjemne, ani nie wyglądają zbyt fajnie. Ponoć da się to "poprawic" domawiając tapicerkę z alcantarą.

Druga rzecz, to trochę archaiczne zegary. Są co prawda w pełni funkcjonalne, a przy tym fajnym pomysłem jest "progresywny" prędkościomierz (wyskalowanie do 60 km/h jest co 10 km, do 120 km/h co 20, a powyżej co 30 km/h), ale nie podobają mi się diodowe wskazania poziomu paliwa i temperatury płynu chłodniczego. Ogólnie wygląda to słabo jak na dzisiejsze możliwości techniczne. Na plus jest za to pełna kofigurowalność tego co wyświetla komputer pokładowy (łącznie z temperaturą oleju oraz eko poradami).

Sumarycznie ciężko się do tego auta przyczepić. Nie jest to cud techniki, ale też nie kosztuje nie wiadomo ile. Dla 4 osób nawet dłuższa podróż jest ok. Pojemność bagażnika też nie budzi zastrzeżeń. Ja bym nie traktował tego auta (w tej wersji - z 6 biegową skrzynią) jako " tylko " miejskiego samochodu.

Napisano

Fajnie, tylko taka wersja jak piszesz to pewnie ponad 80k - w polskich warunkach "trochę" sporo jak za drugie auto w domu.

Dla 2 osób - jak najbardziej, ale np. ja w 2+2 ledwo się pakuję w 308 na 2 tygodnie, a już nie mam pieluch, wózków i innych bzdetów dla małego gówniarstwa.

Napisano
Dnia 10.07.2017 o 10:24, KvM napisał:

No więc trochę już pojeździłem. 115KM wersja FR z aktywnym zawieszeniem.

Jedyne co mogę powiedzieć, że ciężko się do czegoś przyczepić. No może poza tym, że seat reklamuje się jako auto sportowe, czy usportowione, a to mimo, że FR jest po prostu poprawne. Owszem wciskanie gazu do deski sprawia trochę przyjemności, ale byłoby jej sporo więcej, gdyby skrócono pierwsze biegi. Tymczasem na dwójce przekraczamy 100km/h na trójce ztcp 150.

Generalnie auto naprawdę dobrze trzyma się drogi. Układ kierowniczy jest ok, ale to nie jest (jeszcze) poziom BMW jeśli idzie o bezpośredniość reakcji na ruch kierownicą. 

To co mnie zaskoczyło, to to, że auto raczej jest komfortowe niż sportowe. Przy normalnej jeździe i zalecanych obrotach praktycznie nigdy nie słychać silnika. Za to przy prędkościach autostradowych słychać czasem boczny wiatr. Nie jest to uciążliwe, ale da się odnotować.

Fajną rzeczą jest indywidualny profil jazdy, gdzie można dobrać niezależnie styl pracy silnika, układu kierowniczego, zawieszenia, klimy, etc. Jeżdżę z silnikiem ustawionym na eko, bo i tak jest dostępne coś w rodzaju "kickdown" - pod pedałem przyspieszenia jest przycisk, który po wciśnięciu gazu do oporu wyciska z silnika wszystkie soki.

W efekcie na dystansie ponad 2000 km spalanie jest na poziomie 5,3 (zweryfikowane na dystrybutorze). Myślę, że  da się po dotarciu zejść w okolice nawet poniżej 5l, bo takie mam spalanie z ostatniego zbiornika.

Przyspieszenie jest wystarczające. Szału nie ma, ale na trójce da się sprawnie wyprzedzić tira z przyczepą.

Zaskoczyły mnie światła LED. Świecą naprawdę dobrze, szczególnie po włączeniu drogowych robi się dzień na kilkaset metrów do przodu.

Złego słowa nie powiem także o aktywnym tempomacie. Tu jedynie brakuje automatycznej skrzyni biegów by było idealnie. Jednak da się z tym ustrojstwem podróżować całkiem sprawnie, bez dotykania gazu przez wiele km w trasie.

Fotel są ok. Nawet po kilku godzinach człowiek nie jest jakoś strasznie zmarnowany. Dobre trzymanie boczne.

Przyczepić się mogę trochę do plastików na drzwiach. Nie są zbyt przyjemne, ani nie wyglądają zbyt fajnie. Ponoć da się to "poprawic" domawiając tapicerkę z alcantarą.

Druga rzecz, to trochę archaiczne zegary. Są co prawda w pełni funkcjonalne, a przy tym fajnym pomysłem jest "progresywny" prędkościomierz (wyskalowanie do 60 km/h jest co 10 km, do 120 km/h co 20, a powyżej co 30 km/h), ale nie podobają mi się diodowe wskazania poziomu paliwa i temperatury płynu chłodniczego. Ogólnie wygląda to słabo jak na dzisiejsze możliwości techniczne. Na plus jest za to pełna kofigurowalność tego co wyświetla komputer pokładowy (łącznie z temperaturą oleju oraz eko poradami).

Sumarycznie ciężko się do tego auta przyczepić. Nie jest to cud techniki, ale też nie kosztuje nie wiadomo ile. Dla 4 osób nawet dłuższa podróż jest ok. Pojemność bagażnika też nie budzi zastrzeżeń. Ja bym nie traktował tego auta (w tej wersji - z 6 biegową skrzynią) jako " tylko " miejskiego samochodu.

Aktywne zawieszenie? 

Napisano
6 godzin temu, iwik napisał:

Fajnie, tylko taka wersja jak piszesz to pewnie ponad 80k - w polskich warunkach "trochę" sporo jak za drugie auto w domu.

Dla 2 osób - jak najbardziej, ale np. ja w 2+2 ledwo się pakuję w 308 na 2 tygodnie, a już nie mam pieluch, wózków i innych bzdetów dla małego gówniarstwa.

Po rabacie dla człowieka z ulicy ztcp 63 tysiące. Auto jest znacznie pojemniejsze niż to czym dysponowały rodziny 2+2 30 lat temu (większe w środku nawet niż Golf IV), no ale niektórzy dziś jak widać potrzebują zabierać znacznie więcej rzeczy jadąc gdziekolwiek.

4 godziny temu, sdss napisał:

Aktywne zawieszenie? 

Być może to niewłaściwe określenie. Chodzi o amorki ze zmiennym tłumieniem. Robi robotę.

Edytowane przez KvM

Napisano
16 godzin temu, KvM napisał:

Po rabacie dla człowieka z ulicy ztcp 63 tysiące. Auto jest znacznie pojemniejsze niż to czym dysponowały rodziny 2+2 30 lat temu (większe w środku nawet niż Golf IV), no ale niektórzy dziś jak widać potrzebują zabierać znacznie więcej rzeczy jadąc gdziekolwiek.

Być może to niewłaściwe określenie. Chodzi o amorki ze zmiennym tłumieniem. Robi robotę.

Ibiza ma DCC? Patrzylem w cennik i dane techniczne, nie ma ani slowa o DCC.

Napisano
9 godzin temu, senseikrk napisał:

@KvM, przez 2 tys km nie odnotowałeś żadnych wad?

Po pierwsze sam tych 2 tysięcy nie zrobiłem.

Owszem, jest i to bardzo poważna. Brak automatu.

Poza tym oczywiście można się czepiać drobiazgów:

- trzeba mocno cisnąć klapę bagażnika, żeby się zamknęła (tak samo jak w jedynce).

- plastiki w środku sprawiają wrażenie tandetnych tak w wyglądzie jak i dotyku.

- brak uchwytów nad drzwiami.

- archaiczna deska rozdzielcza. Choć nie mam do niej zastrzeżeń funkcjonalnych, to przykład nowego Polo pokazuje, że nawet w tej klasie można oczekiwać więcej w 2017 roku.  W szczególności irytują mnie diody na wskazaniach poziomu paliwa i temperatury. Oczywiście jakbym miał dopłacić 1000 zł do nowoczesnej deski to wolę tę ;) .

- śliska i dość twarda kierownica. Jest oczywiście bardzo dobra jak na standardy tej klasy auta, ale do kierownicy M w BMW nie ma startu (jest na poziomie kierownicy sportowej w BMW).

-mało sportowych wrażeń. Myślę, że gdyby jedynka i dwójka były krótsze to wrażenia byłyby o niebo lepsze przy tym silniku.

Podsumowując za te pieniądze (nie licząc braku automatu w cenniku obecnie) nie ma się do czego za bardzo przyczepić. Ale też nie sprawdzałem wszystkich wersji wyposażenia i opcji. Nie wiem jak działają czujniki parkowania, rozbudowane audio, nawigacja, kamera cofania, etc.

Poniżej spalanie. Opcja "od uruchomienia" to tak naprawdę cały dzień jazdy, w większości drogi podmiejskie, gdzie utrzymywałem mniej więcej prędkość taką jak inni (czasem coś wyprzedziłem) oraz ok 20 km po mieście bez korków. Wbrew nazwie stawałem w różnych miejscach kilka razy na 1-2h. Start ok 9 rano z zimnego silnika.

spalanie.gif.4527d9820c5183a2408d3d72cad054d2.gif

Czy chciałbym to auto dla siebie? Gdyby miało dobry automat, to czemu nie. Być może w ramach fanaberii z silnikiem 1,5 (jak będzie). Ale to fanaberia, bo jak dotąd nie zabrakło mi nigdy dynamiki. Auto ma 9,3 do setki co jest wystarczające w ruch miejsko podmiejskim. Bez problemu jedzie z maksymalną dozwoloną prędkością na autostradzie. Ale ja lubię małe auta.

Edytowane przez KvM

Napisano

@KvM kilka pytań mam do tego co piszesz.

- skoro miałeś wersję FR, to trochę twardsze zawieszenie i felgi zapewne 17", a mimo to piszesz, że auto jest bardziej komfortowe niż sportowe. Serio nie odczuwałeś, żeby było za twarde na nierównościach, nie dobijało nic, nie hałasowało?

- silnik, patrząc na osiągi, jest faktycznie wystarczający do normalnej jazdy, ale nie powiesz nic złego o jego charakterystyce? Nie jest tak, że brakuje mu elastyczności na niskich obrotach? Że jedzie dopiero jak turbo wstanie i trzeba się pilnować, żeby obroty nie spadły poniżej jakichś 2 tys?

- pamiętasz może jakie to ma obroty na 6 biegu przy prędkościach autostradowych, np 140km/h?

Napisano

Hm. Generalnie jeżdżę na obrotach zalecanych (sugerowanych przez komputer), czyli zwykle w granicach 1300-1800 rpm. Zasadniczo jednak przyspieszanie poniżej 1500 rpm łączy się z może niezbyt głośnym ale buczeniem więc raczej nie przyspieszam poniżej tych obrotów, co najwyżej się toczę, a jeśli jadę pod górkę to też redukuję. Oczywiście dynamika 80-120 na szóstce jest słaba, bo obroty są bardzo niskie (ztcp koło 1500 przy 80 km/h), ale chyba nikt normalny nie ciśnie gazu w podłogę na najwyższym biegu jeśli chce solidnie przyspieszyć?

Natomiast zwykłe korekty prędkości są bezproblemowe i płynne. Zwróć uwagę, że ten silnik ma maks moment obrotowy taki jak t-jet 1,4 150 KM, ale dostępny w znacznie szerszym zakresie obrotów, do tego dochodzi niższa masa i mniejsze opory.

Tak jak pisałem cały efekt "psują" bardzo długie przełożenia skrzyni. Odpowiednikiem szóstki w Bravo tu będzie piątka, a szóstka jest znacznie dłuższa. ZTcp obroty przy 140 km/h są poniżej 3000. Silnika kompletnie nie słychać przy dowolnej prędkości na optymalnym biegu o ile jedziemy ze stałą prędkością lub łagodnie przyspieszamy.

Co do twardości. To siłą rzeczy jest sprawa gustu. Ja generalnie nawet po mieście i wertepach jeżdę z amorkami w trybie sport. Tak więc dla mnie jak widać nie jest za twardo na 17 calach. Ale mi nie było jakoś super twardo nawet na 17 cali RFT w jedynce (choć ostatecznie z nich zrezygnowałem).

Trzeba też mieć na uwadze, że mam DCC (DualRide czy jak to się tam w seacie nazywa). To może istotnie zmieniać odczucia z jazdy (amortyzacji) nawet w trybie sport.

Edytowane przez KvM

Napisano

@KvM wiesz coś może czy będzie kiedyś DSG dostępny w ibizie? sprawdziłem, w cenniku DE też nie ma, dziwne bo wszystkie auta z grupy VAG mają

Napisano
43 minuty temu, TomekD000 napisał:

@KvM wiesz coś może czy będzie kiedyś DSG dostępny w ibizie? sprawdziłem, w cenniku DE też nie ma, dziwne bo wszystkie auta z grupy VAG mają

ma być. Wtedy co silniki diesla ;]

Napisano
Godzinę temu, TomekD000 napisał:

chodzą plotki, że na jesieni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.