Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rumuńskie XC70

Featured Replies

Napisano

Zajefajny samochodzik i rzeczywiście ma charakter - proste jeździdło "dla ludu", podoba mi się ta prostota Dacii. Jakby mi było takie potrzebne to bym brał bez zastanowienia. 

Napisano
56 minut temu, jimbo22 napisał:

coz. a kto to wg Ciebie jest "profesjonalista" (w przeciwienstwie do lajkonika) do wydawania opinii nt. Volvo? :)

nie - nie smieszy :). bo ja rozumiem poziom abstrakcji na jakim operuje tutaj pipp :) i przesłanie...

to nie jest porównanie aut bezposrednio do siebie. to porównanie aut do stanowiska jakie reprezentuje firma i "funkcji" tego auta, wartości za kasę. XC70 to definicja metra dot. rodzinnego kombi z prześwitem... Dacia zrobila swoja wersję :)

temat: to była lekka prowokacja, która jak widać - zadziałała jak płachta na byka w niektórych przypadkach :)

Widzę ze dysputa z Toba zaczyna być jałowa ale to nie ja ją zacząłem :skromny:

Jaka płachta ,jaki byk ,przedstawiłem swój punkt widzenia i  zacząłeś udawadniac ze białe jest biale a czarne, czarne :hehe:

Poczytaj swoje opinie o volvo a potem oceniaj moje o dacii :ok:

Myślę ze nie ma co drążyć tematu bo zaczynają się osobiste wycieczki :ok:

Żegna czule :piwko:

Edytowane przez MarCo

Napisano
19 minut temu, MarCo napisał:

Widzę ze dysputa z Toba zaczyna być jałowa ale to nie ja ją zacząłem :skromny:

ciekawe... pewnie dlatego ze nie odpowiedziales jeszcze na zadne pytanie wrzucone w treść :)

Jaka płachta ,jaki byk ,przedstawiłem swój punkt widzenia i  zacząłeś udawadniac ze białe jest biale a czarne, czarne :hehe:

Poczytaj swoje opinie o volvo a potem oceniaj moje o dacii :ok:

Myślę ze nie ma co drążyć tematu bo zaczynają się osobiste wycieczki :ok:

Żegna czule :piwko:

omg.

nic nie udowadniam. ot sobie dywaguję, bo lubię filozoficzne wątki w nudnym swiecie plastikowej motoryzacji. 

i po co mam czytac swoje opinie o Volvo? przeciez je znam - sam pisałem. 

i gdzie widzisz wycieczki osobiste?

Edytowane przez jimbo22

Napisano
2 godziny temu, jimbo22 napisał:

to porównanie aut do stanowiska jakie reprezentuje firma i "funkcji" tego auta, wartości za kasę.

Trudno dokonywać porównania nie znając ceny za to auto. Więc dla mnie będzie to bardzo fajne i wartościowe wozidło przy cenie ok. 40 tys. zł.

To jest cena adekwatna do tego co "reprezentuje firma i funkcji tego auta".

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

A może to nie wystarczy i powinienem kupić żeby się wypowiadać

Znaczy mnie szczerze dziwi, że można nie widzieć charakteru Dacii. Bo nie o tym mowa, że Dacia ma plastiki niskiej jakości, jest głośna czy ma niższy komfort resorowania (nie dot. wszystkich Dacii), ale mowa jest o tym, że te samochody są fajne, oryginalne, prowadzą się wyjątkowo i nie dzięki wyglądowi, a dzięki takiej, a nie innej technice. I znów. Nie technice zaawansowanej z NASA i w ogóle smartfon power, dotyk, sterowanie zapachem. Technika prosta bardzo wprost oddziaływująca na kierowcę.

No i być może niektórzy musieliby kupić, żeby to zrozumieć, ale dla mnie to byłoby dziwne. Dacia nie jest właśnie jeździdłem bez wyrazu typu Corsa. Ktoś powie "wsiądź do Corsy i zobacz o ile lepsze ma plastiki, wygodniejsze fotele i jak wygląda". Tak! Ale nie w tym tkwi charakter i fajność auta!

Godzinę temu, MarCo napisał:

To nie snobizm tylko realne podejście do motoryzacji

Muszę poświęcić 24h na analizę słowa "realne". Bo nie wiem jakie realia masz na myśli...ale dojdę do tego...;)

Godzinę temu, MarCo napisał:

Podoba Ci się Dacia i bardzo dobrze tylko nie porównuj tego czegoś  do auta z innej ligi i technologicznej ,cenowej i designerskiej ;)

Tu chodzi o pomysł. Idea XC70 jest bardzo bliska mojemu sercu. Podniesiony Logan kombi naturalnie jest samochodem gorszym w szeroko rozumianych kategoriach, ale charakterem nie ustępuje Cross Country. Chodzi o porównanie jak sprawdza się dana idea w swojej lidze. Bo może być cudowne XC w swojej lidze i beznadziejne w swojej. Auta są jak najbardziej porównywalne...tylko nie na poziomie testu z prasy motoryzacyjnej.

5 godzin temu, MarCo napisał:

Czasem  wystarczy trochę samokrytycyzmu ,w szkole tego nie nauczą ;)

Ja miałem na myśli szkołę aktorską...i mam wrażenie, że nie zrozumiałeś. Samokrytycyzm? Będzie...jeśli to ja stworzę jakąś Dacię lub Volvo.;)

Daj się ponieść romantycznym ideałom, a nie wizerunki, metry, kilogramy i decybele...

Pozdrawiam.

Napisano
1 godzinę temu, aviator napisał:

Trudno dokonywać porównania nie znając ceny za to auto. Więc dla mnie będzie to bardzo fajne i wartościowe wozidło przy cenie ok. 40 tys. zł.

To jest cena adekwatna do tego co "reprezentuje firma i funkcji tego auta".

Dokładnie. I o ile za cenę wspomnianych 40 tyś. zł taki logan MCV "offroad style" ma sens w kontekście zarówno "fajności" jak i walorów użytkowych o tyle przy cenie 50k+ to auto ten sens traci. Fajność nie wystarczy, jeśli "value for money" nie jest satysfakcjonujące.

Napisano
35 minut temu, p i p p napisał:

Tu chodzi o pomysł. Idea XC70 jest bardzo bliska mojemu sercu. Podniesiony Logan kombi naturalnie jest samochodem gorszym w szeroko rozumianych kategoriach, ale charakterem nie ustępuje Cross Country. Chodzi o porównanie jak sprawdza się dana idea w swojej lidze. Bo może być cudowne XC w swojej lidze i beznadziejne w swojej. Auta są jak najbardziej porównywalne...tylko nie na poziomie testu z prasy motoryzacyjnej.

pierwsze było chyba subaru ? z leśnikiem/outback, tyle że subaru oprócz prostoty dawało fajny napęd 4x4

później już był wysyp tego typu aut - allroad audi, scout skody, cross vw, itd, teraz to prawie każdy producent ma lub miał coś w tym segmencie

a na świecie sa jeszcze inne wynalazki

fiat-palio-weekend-2016.jpg

więc dacia idzie tylko za modą i nie wymyśliła to nic nowego 

sandero w wersji STEPWAY jest droższe o 5kzł średnio, z tym że najtańsze sandero kosztuje 30kzł a STEPWAY 45kzł to juz 15kzł !

myślisz że ktoś w firmie dopłaci tyle kasy za fajny wyglad ?

Edytowane przez Koonrad

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, iwik napisał:

. I o ile za cenę wspomnianych 40 tyś. zł taki logan MCV "offroad style" ma sens w kontekście zarówno "fajności" jak i walorów użytkowych o tyle przy cenie 50k+ to auto ten sens

Sandero kosztuje 46.900 zł. Licząc, że MCV jest droższy o 3-4 kzł, mamy cenę 50 tysięcy bez plusa (to moje kalkulacje).

Zgadzam się, że wersje, o których mówimy wyglądają drogo przy cenniku "już od 29.900". Warto jednak zobaczyć na wyposażenie, żeby zrozumieć. Kamery, czujniki, nawigacje, tempomaty...

W podstawie mamy na wypasie takie cuda jak obrotomierz czy wspomaganie kierownicy. Taki Stepway mógłby kosztować cztery dychy w wersji Acces, ale jak w 2011 roku kupowałem pickupa to mi sprzedawca wyjaśnił. Nie ma dostępnych wersji podstawowych "już od" bo nikt takich aut nie chce. Ja nie chciałem radia, klimy, wspomagania czy centralnego zamka. Ale tylko ja...:hehe:

Więc te hasła "za 40 OK, za 50 nie" są teoretyczne i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

Mogę to udowodnić. Cena mojego pickupa w 2011 r. brutto = 41 kzł+

Co mamy więcej w Stepway Outdoor?

- skórzana kierownica i lewarek

- tylna kanapa:hehe: Dzielona!!!

- ESC/ASR

- czujniki ciśnienia opon

- airbagi więcej o 3

- regulacja wysokości pasów

- tempomat

- kamera cofania + czujniki

- halogeny

- el. regulowane i grzane lusterka

- el. szyby, pilot do centrala

- reg. kierownicy i fotela i pasów na wysokość

- nawigacja, bluetooth, sterowanie spod kierownicy, dodatkowe głośniki

- 16-calowe koła

I to ma kosztować też 40 kzł?

17 godzin temu, Koonrad napisał:

dacia idzie tylko za modą i nie wymyśliła to nic nowego 

Nie chodzi o to, że wymyśliła coś nowego. Weszła w swoim stylu do aut...skutecznych. Nie bajerem, kolorem, designem, a prześwitem. Rodzina podniesionych kombi urosła i fajnie, że można mieć podniesione kombi za 50 kzł i za 250 kzł.

17 godzin temu, Koonrad napisał:

sandero w wersji STEPWAY jest droższe o 5kzł średnio, z tym że najtańsze sandero kosztuje 30kzł a STEPWAY 45kzł to juz 15kzł !

myślisz że ktoś w firmie dopłaci tyle kasy za fajny wyglad ?

Oczywiście i nie chodzi o wygląd. Chodzi o prześwit...a dla wielu też wypas.

Pozdrawiam.

Napisano
45 minut temu, p i p p napisał:

Sandero kosztuje 46.900 zł. Licząc, że MCV jest droższy o 3-4 kzł, mamy cenę 50 tysięcy bez plusa (to moje kalkulacje).

Więc te hasła "za 40 OK, za 50 nie" są teoretyczne i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

Mogę to udowodnić. Cena mojego pickupa w 2011 r. brutto = 41 kzł+

Co mamy więcej w Stepway Outdoor?

- skórzana kierownica i lewarek

- tylna kanapa:hehe: Dzielona!!!

- ESC/ASR

- czujniki ciśnienia opon

- airbagi więcej o 3

- regulacja wysokości pasów

- tempomat

- kamera cofania + czujniki

- halogeny

- el. regulowane i grzane lusterka

- el. szyby, pilot do centrala

- reg. kierownicy i fotela i pasów na wysokość

- nawigacja, bluetooth, sterowanie spod kierownicy, dodatkowe głośniki

- 16-calowe koła

I to ma kosztować też 40 kzł?

Więc sandero jest więc przecenione o przynajmniej 7k :hehe:

Prawie całe wyposażenie, które tu wymieniasz jest standardem u konkurencji. Za extrasy uznaję navi, tempomat, bluetooth i kamerę cofania - razem to jest warte ze 3k PLN. Więc ok. auto powinno kosztować 43k PLN i ani grosza więcej.

Za 46k wyjeżdżam z salonu nissanem note, który ma porównywalne walory użytkowe (OK, nie ma plastikowych nakładek na błotniki :hehe: ) i za parę lat nie będzie warte czapki gruszek.

Za 50k z pocałowaniem w rękę mam C3 Picasso, do którego ta dacia nawet nie ma startu jeśli chodzi o jakość wykonania wnętrza, silnik (110KM) i wyposażenie.

Za 48k jest Fiat 500L - jw. dzień do nocy jeśli chodzi o jakość wnętrza.

Przy cenie 55+ są już kompakty - C4, Golf VII, tipo kombi, etc.

Tak więc dacia ok, ale za 40k - taka jest moja rzeczywistość, jak ktoś inny ma ochotę wydać na nią 50+ to przecież jego pieniądze... ;)

Napisano

Nie ma co dyskutowac. Ide do daci biore jakas podstawowa wersje z klima i radiem i jezdze. Mam gwarancje, nowe auto i przez te 5 lat sie nie bedzie psulo. Cene trzyma dobrze wiec nie bedzie warta czapke sliwek. Ale jak chce dobrze wyposazona to robi sie drogo bo prowadzenie i jakosc sie nie zmienia. Odrwacam sie na piecie i ide do konkurencji po porostu lepsze auto. Tak samo jest np z citi czy up. Podstawowa wersja z klima i mamy idealne drugie auto do miasta za trzydziesci pare k. Ale jak sie to cos doposazy to smiech na sali.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, iwik napisał:

Za 46k wyjeżdżam z salonu nissanem note, który ma porównywalne walory użytkowe (OK, nie ma plastikowych nakładek na błotniki :hehe: ) i za parę lat nie będzie warte czapki gruszek.

Ja podaję ceny cennikowe, a Ty wyprzedażowe z rabatem. Ale niech będzie. Problem w tym, że Note jest autem innej klasy. Na pewno więcej miejsca będzie w Nissanie dla pasażerów, ale jeśli chodzi o bagażnik i prześwit to domena Logana.

Wystarczy też, że ktoś sobie zamarzy kamerę cofania i w Nissanie musi kupić wersję za 52 kzł (wyprzedażową) i dopłacić 4 kzł za pakiet z kamerą. Robi się 56, a nie 46.

Logan po prostu nadaje się do pracy, na budowę, do lasu, na wakacje, a Note co najwyżej pod galerię handlową. To samo dotyczy C3 Picasso i 500L. Dacie w "stepłeju" nie mają konkurencji, niewiele aut ma tak duży prześwit, a już na pewno nie na tej półce cenowej.

37 minut temu, iwik napisał:

Przy cenie 55+ są już kompakty - C4, Golf VII, tipo kombi

Oczywiście...a w cenie wycieczki do kopalni soli mamy pewnie 74 kg mydła. Dałeś przykład, że można wydać więcej i mieć auto bez wyrazu, bez charakteru, bez konkretniejszego przeznaczenia, bez cechy, o której można coś powiedzieć, bez czegokolwiek. Nie można tu myśleć w kategoriach flotowych, koszt, leasing, spłata, wykup...bo to w ogóle nie ten zakątek motoryzacyjnego bałaganu. C4, Golf, Tipo...to jest jak wybieranie - dziwnie monotematycznie pociągnę - mydła...a może aloes, a może mięta, a może bryza morska. Logan Stepway to powiedzenie "nie myję się, idę poskakać".:phi:

47 minut temu, iwik napisał:

Tak więc dacia ok, ale za 40k - taka jest moja rzeczywistość, jak ktoś inny ma ochotę wydać na nią 50+ to przecież jego pieniądze...

Opisałem Ci jak było. Ja też chciałem dać 29 kzł...ale musiałem dać 34 (netto)...bo takich klientów nie ma. Znaczy są. Ty i ja. Nie ma tylko takich sklepów i towarów.:hehe:

Pozdrawiam.

Napisano

Sąsiad zakupił nowego Dustera - ostatnio go spotkałem w garażu, więc obejrzałem. Z zewnątrz wygląda nienajgorzej, z relingami na dachu nawet się prezentuje. Tanio, ale nie dramatycznie. Natomiast środek to czysta rozpacz. Pomijając design, to jakość plastyku odstrasza. W każdym razie nabywca zadowolony i sobie chwali.

Co ciekawe porównywaliśmy bagażnik i miejsce w środku z Pugiem 307 mojej żony - wygląda, że jest to bardzo zbliżone, nawet jakby Pug był obszerniejszy. Nie wiem czy to było tylko nasze mylne wrażenie, bo Dacia jednak wygląda na większe auto.

Napisano
Dnia 13.03.2017 o 15:32, Koonrad napisał:

wiesz jeździłem 60KM astra z przyczepka kempingową :phi:

więc da się, ale jak tiry zaczynają cie wyprzedzać na byle górce, a ty w pocie czoła wbijasz dwójkę i modlisz się żeby nie brakło 

... to nie jest jazda, a męczarnia :skromny:

taka astra to na a4 na górze św Anny wymaga sporej redukcji przy 4 osobach...bez przyczepy  --- na 3 bieg bo na 4 i 5 to nie przyśpieszało - to nawet nie urzymywało prędkości

miałem wcześniej starą cromę z silnikiem rodem z ducato - 1600kg na aucie i 900kg w przyczepie i szybciej wjeżdżała na szczyt - nawet jeszcze całkiem przyspieszało - około złoty 50 mialem na samej górze.
W zasadzie posiadacze 126p z n126 mieli szanse na lepsze osiągi niż 60KM astra z kempingiem...

Napisano
Dnia 15.03.2017 o 22:43, bergerac napisał:

Sąsiad zakupił nowego Dustera

Co ciekawe porównywaliśmy bagażnik i miejsce w środku z Pugiem 307 mojej żony - wygląda, że jest to bardzo zbliżone, nawet jakby Pug był obszerniejszy. Nie wiem czy to było tylko nasze mylne wrażenie, bo Dacia jednak wygląda na większe auto.

To jest właśnie swego rodzaju "oszustwo", które producenci nam fundują sprzedając SUV'y. Auto klasy B lub C stawiają na większych kołach i wyższym zawieszeniu, zwiększając koszt produkcji o 5% po czym sprzedają je 30% drożej od tego bazowego B/C. A klienci to łykają jak pelikany, bo jest "modne" :hehe:

W kwestii porównywania cen: bo padł tutaj zarzut że porównuję dacię do cen innych aut po rabatach a nie cennikowych. Jaki jest sens porównywania do cenników, skoro cena rynkowa/transakcyjna jest o 20% niższa. Na dacię nie ma prawie rabatów lub są symboliczne - to już nie moja wina ;] , ale na inne samochody są, a mnie interesuje za ile wyjadę danym autem z salonu, a nie ile stoi w cenniku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.