Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda 3 17'

Featured Replies

Napisano

Witam,

po wielu rozmowach i kalkulacjach co do wyboru auta dla Żony, wybór padł prawdopodobnie(decyzja zależy od jazdy testowej) na Mazdę 3, skyenergy, 120KM.

Przesiadka z Citroena C4, 1.6HDI 110. Najbardziej mnie martwi, czy ten silnik dostarcza wystarczająco dynamiki w zakresie 1.5-2.5 tyś obrotów?

Wiem, że to wolnossąca benzyna, ale katalogowo moment wychodzi 210NM/4000 obr. 

Ktoś z Was może jeździł i może coś się wypowiedzieć o charakterystyce tego silnika?

Druga sprawa, czy wszędzie Mazda daje maksymalnie 2% upustu? Taki wynik uzyskałem u lokalnego dilera, który twierdzi, że taka jest polityka i ani oczka więcej nie da.

Auto miałby być zakupione na firmę w leasingu.

Za wszelkie opinie dziękuję i pozdrawiam :) !

Napisano

mam taką, bardzo dobrze się jeździ. Niczego nie brakuje. Mazda nie chce dawać rabatów , taka prawda.

Napisano
  • Autor

Nie trzeba go wysoko kręcić, żeby jakoś to jechało? Jak spasowanie elementów w środku?

Napisano
2 minuty temu, Mobil1 napisał:

Nie trzeba go wysoko kręcić, żeby jakoś to jechało? Jak spasowanie elementów w środku?

Nie trzeba kręcić . 3 ma nawet kaganiec nałożony przez fabrykę. Powyżej 4 tyś obrotów mocy już nie przyrasta. Zrobili to pewnie dlatego aby 3 nie lały spod świateł 6tek.

W rzeczywistości jest więcej niż te 120 kucy. Na pomiarach wychodzi około 140 ps.

Wnętrze ok ale jest kilka felerów . Np bardzo cienka tapicerka itp ale generalnie nic nie piszczy nic nie trzeszczy.

Jako drugie auto w rodzinie jak dla mnie rewelacja. 

Napisano
Godzinę temu, Mobil1 napisał:

czy ten silnik dostarcza wystarczająco dynamiki w zakresie 1.5-2.5 tyś obrotów?

Nie! To nie diesel z turbo. W tym silniku moc wyciskasz obrotami.

Jak chcesz jeździć na niskich obrotach, to nie kupuj wolnossaka.

Ktoś z Was może jeździł i może coś się wypowiedzieć o charakterystyce tego silnika?

Idź do sprzedawcy i niech da Ci pojeździć.

Druga sprawa, czy wszędzie Mazda daje maksymalnie 2% upustu?

Być może. Wyciskaj ze sprzedawcy dodatki w cenie (lakier bez dopłaty, jakieś pierdki typu oświetlenie powitalne, szyberdach, itd).

mar00ha

Napisano
45 minut temu, Marcin79 napisał:

Nie trzeba kręcić

Nie pisz mu tak. Będzie miał spory szok po turbodieslu.

mar00ha

Napisano
2 godziny temu, mar00ha_ napisał:

mar00ha

Jakim turbodieslu? Ma 1.6 HDI, które do 2 krpm stoi, później troszkę jedzie. Mazda 2.0 120KM  w zakresie 1500-2500 rpm odjedzie takiemu 1.6 HDI. Szok to przeżyje, jak się dowie, że benzyną można fajnie jeździć.

Napisano
7 minut temu, kaczorek79 napisał:

Jakim turbodieslu? Ma 1.6 HDI, które do 2 krpm stoi, później troszkę jedzie. Mazda 2.0 120KM  w zakresie 1500-2500 rpm odjedzie takiemu 1.6 HDI. Szok to przeżyje, jak się dowie, że benzyną można fajnie jeździć.

Fakt, że do 2krpm w HDI nic się nie dzieje, ale też powątpiewam, żeby do 2,5 krpm mazda jakoś chciała odjechać takiemu 1,6 HDI.

Napisano
1 minutę temu, janusz napisał:

Fakt, że do 2krpm w HDI nic się nie dzieje, ale też powątpiewam, żeby do 2,5 krpm mazda jakoś chciała odjechać takiemu 1,6 HDI.

No i właśnie wtedy, gdy nic się nie dzieje, Mazda już daleko będzie z przodu, bo przy 1500 rpm ma już 150 Nm, co pozwala normalnie przyspieszać.

Napisano
11 minut temu, kaczorek79 napisał:

No i właśnie wtedy, gdy nic się nie dzieje, Mazda już daleko będzie z przodu, bo przy 1500 rpm ma już 150 Nm, co pozwala normalnie przyspieszać.

Ale ten diesel przy tych obrotach też ma ponad 150 Nm.

Napisano
3 godziny temu, Mobil1 napisał:

Witam,

po wielu rozmowach i kalkulacjach co do wyboru auta dla Żony, wybór padł prawdopodobnie(decyzja zależy od jazdy testowej) na Mazdę 3, skyenergy, 120KM.

Przesiadka z Citroena C4, 1.6HDI 110. Najbardziej mnie martwi, czy ten silnik dostarcza wystarczająco dynamiki w zakresie 1.5-2.5 tyś obrotów?

Wiem, że to wolnossąca benzyna, ale katalogowo moment wychodzi 210NM/4000 obr. 

Druga sprawa, czy wszędzie Mazda daje maksymalnie 2% upustu? Taki wynik uzyskałem u lokalnego dilera, który twierdzi, że taka jest polityka i ani oczka więcej nie da.

Auto miałby być zakupione na firmę w leasingu.

Za wszelkie opinie dziękuję i pozdrawiam :) !

Jeździłem taka 3 w sedanie jako zastępczym. Naprawdę fajne auto. Miałem właśnie benzynie, nie pamiętam spalania ale było ok. Poza tym auto świetnie się odpychalo i byłem szczerze zaskoczony że to taki świetny samochód. Jedynie audio miało jakiś powolny system..

Napisano
10 minut temu, janusz napisał:

Ale ten diesel przy tych obrotach też ma ponad 150 Nm.

I przy jego przełożeniach te 150Nm stoi. Tydzień temu jeździłem Focusem z tym samym silnikiem, z nowiutką turbosprężarką. Dla mnie dramat, 4-5 bieg poniżej 2000 rpm, to pisanie podania z prośbą o łaskawe zwiększenie prędkości.

Napisano
2 minuty temu, kaczorek79 napisał:

I przy jego przełożeniach te 150Nm stoi. Tydzień temu jeździłem Focusem z tym samym silnikiem, z nowiutką turbosprężarką. Dla mnie dramat, 4-5 bieg poniżej 2000 rpm, to pisanie podania z prośbą o łaskawe zwiększenie prędkości.

No cóż taka charakterystyka silnika. A to nie jest tak, że ten moment jest specjalnie taki niski poniżej 2krpm, żeby oszczędzić dwumasę? Bo słyszy się, żeby współczesnymi dieslami nie jeździć poniżej 2 kprm. Gdyby miał wyższy moment z dołu, to część użytkowników, by z tego korzystała i szybciej wykańczała dwumasę?

Napisano
1 minutę temu, janusz napisał:

No cóż taka charakterystyka silnika. A to nie jest tak, że ten moment jest specjalnie taki niski poniżej 2krpm, żeby oszczędzić dwumasę? Bo słyszy się, żeby współczesnymi dieslami nie jeździć poniżej 2 kprm. Gdyby miał wyższy moment z dołu, to część użytkowników, by z tego korzystała i szybciej wykańczała dwumasę?

Po części dobrze myślisz. Oczywiście można zrobić turbodiesla, który ciągnie mocno od 1200 rpm, można też dorzucić mocniejsze sprzęgło. Ograniczeniem jest pojemność silnika, koszty osprzętu (odpowiednie doładowanie), charakterystyka całego zakresu. Desel, to taki jakby agregat i trzeba przełożeniami kombinować, żeby fajnie jechał. Z benzyną, szczególnie n/a, jest większe pole do popisu.

Napisano
3 minuty temu, kaczorek79 napisał:

Po części dobrze myślisz. Oczywiście można zrobić turbodiesla, który ciągnie mocno od 1200 rpm, można też dorzucić mocniejsze sprzęgło. Ograniczeniem jest pojemność silnika, koszty osprzętu (odpowiednie doładowanie), charakterystyka całego zakresu. Desel, to taki jakby agregat i trzeba przełożeniami kombinować, żeby fajnie jechał. Z benzyną, szczególnie n/a, jest większe pole do popisu.

Ale większość użytkowników benzyn n/a też wykorzystuje bardzo wąski zakres obrotów i im się wydaje, że diesel "lepiej jeździ". A wracając do 1,6 HDI, to mniej więcej do ilu spadają obroty przy zmianie biegu z 3 na 4 przy 2,5 krpm? (wiem, że to zależy od skrzyni, ale myślę, że tu wszystkie będą podobne)

Napisano

Jezdzi bardzo fajnie ale dla konity IMO srednio sie nadaje bo nie bedzie go krecila wyzej. Brac z automatem. Inaczej idz po astre 1.4T i bedzie zadowolona. Moja jezdzi Swiftem prowadzi sie to to jak gokart ale trzeba krecic no i bo po co bo sie silnik meczy. :facepalm: Miala by Fieste 1.0T i bylby kisiel w majtach. Wracjac do tematu. Dla faceta bralbym bo moim zdaniem jezdzi bardzo fajnie dla kobity nie. Ze wzgledu na to, ze po przesiadce z diesela bedzie mul.

Napisano

W przypadku C4 1.6 HDI, jadąc na 3 biegu, przy 2500rpm mamy 69 km/h, po wrzuceniu 4 biegu obroty spadną na 1790 rpm. Taki diesel na 4 biegu zaczyna jechać powyżej 70 km/h i kończy przy 160 km/h. Dla porównania moja benzyna n/a z mniejszym momentem obrotowym, na 4 biegu tak samo zacznie jechać przy 50 km/h i skończy przy 190 km/h. To się nazywa elastyczność.

Napisano
9 godzin temu, wujekcybul napisał:

Jezdzi bardzo fajnie ale dla konity IMO srednio sie nadaje bo nie bedzie go krecila wyzej. Brac z automatem. Inaczej idz po astre 1.4T i bedzie zadowolona. Moja jezdzi Swiftem prowadzi sie to to jak gokart ale trzeba krecic no i bo po co bo sie silnik meczy. :facepalm: Miala by Fieste 1.0T i bylby kisiel w majtach. Wracjac do tematu. Dla faceta bralbym bo moim zdaniem jezdzi bardzo fajnie dla kobity nie. Ze wzgledu na to, ze po przesiadce z diesela bedzie mul.

Jeździłeś tym 2.0 z Mazdy, czy tak piszesz żeby pisać? Bo ja jeździłem - teściu ma cx3 właśnie 120KM i zaskakująco fajnie to się zbiera z samego dołu - nie dziwię się, że mazda nie pakuje turbo kosiarek jak ma motor z taką fajną charakterystyką :ok: .

Napisano
2 godziny temu, sebaso napisał:

Jeździłeś tym 2.0 z Mazdy, czy tak piszesz żeby pisać? Bo ja jeździłem - teściu ma cx3 właśnie 120KM i zaskakująco fajnie to się zbiera z samego dołu - nie dziwię się, że mazda nie pakuje turbo kosiarek jak ma motor z taką fajną charakterystyką :ok: .

Zle nie jest ale z automatem bedzie lepiej. Przy wyzszych predkosciach zdycha. http://www.zeperfs.com/en/duel5867-6205.htm

Napisano

2.0 120 to faktycznie wersja 2.0 145.

Ma pewno w tym przedziale obrotów diesel jest mocniejszy. 

Jeżeli chcesz, to napisz na priv,  a zagadam do znajomej, czy da Ci więcej niż 2%.

Napisano
Dnia 18.03.2017 o 17:31, Mobil1 napisał:

jeździłem tym kiedyś. Co by nie napisali w folderach i jakich pięknych nazw nie wymyślili, to jest tylko wolnossąca benzyna mocno przymulona na niskich obrotach. Dynamika rozpoczyna się około 4 tys. rpm, czyli jak w większości wolnossących silników.

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał:

jeździłem tym kiedyś. Co by nie napisali w folderach i jakich pięknych nazw nie wymyślili, to jest tylko wolnossąca benzyna mocno przymulona na niskich obrotach. Dynamika rozpoczyna się około 4 tys. rpm, czyli jak w większości wolnossących silników.

Niemozliwe nie znasz sie wg AK jezdzi lepiej od doladowanej benzyny 1.4T.

Napisano
22 minuty temu, wujekcybul napisał:

Nie jeździ lepiej, ale za to zadziwiająco mało pali.

Napisano
3 minuty temu, senseikrk napisał:

Nie jeździ lepiej, ale za to zadziwiająco mało pali.

Pod warunkiem, ze jezdzisz spokojnie i zgodnie z przepisami...

Jak zaczniesz jezdzic troche szybciej to juz nie jest tak malo ;)

Napisano
29 minut temu, wujekcybul napisał:

Możliwe, nie muszę się znać i na szczęście też nie muszę tym jeździć na codzień za takie pieniądze jakie taka trójka kosztuje. Od tego super-hiper-sky-active-technology wolę dowolne 1.0 turbo w każej inne marce. A 1.4 turbo to już jest całkiem inny świat

Napisano

eh ten downsizing... lud uwierzył lud kupuje :)

Napisano
Teraz, kanu napisał:

Ja sie przesiadlem z 2.0 NA 180KM na 1,4T 140KM i w normalnej jezdzie ten drugi silnik jest przyjemniejszy, cichszy i dodatkowo pali ok 2 litry mniej...

Gdybym mial do wybory kolejne 2.0 NA to i tak bym pewnie kupil turbo.

Napisano
6 minut temu, maro_t napisał:

Możliwe, nie muszę się znać i na szczęście też nie muszę tym jeździć na codzień za takie pieniądze jakie taka trójka kosztuje. Od tego super-hiper-sky-active-technology wolę dowolne 1.0 turbo w każej inne marce. A 1.4 turbo to już jest całkiem inny świat

co kto lubi. Mi 1.4 turbo nie podeszlo (np. Astra, Golf). 2.0/120 w M3 jezdzi dosc przyzwoicie ale mi akurat przeszkadzalo ze >4500 prawie nic sie nie dzieje. Niskie obroty byly ok.

Ale po przesiadce z turbodyszla moze byc problem. Rozmawialem z wlascicielka mojego bylego Lancera 1.6 (bardzo elastyczny silnik 1.6sohc) i ma problem z przesiadka ze starego Focusa tddi. Trzeba sie przyzwyczaic.

Napisano

Trzeba było na 2.0T dla porównania :)

Napisano
1 minutę temu, kanu napisał:

Trzeba było na 2.0T dla porównania :)

Ja mowie o realnym wyborze, a nie akademickiej dyskusji...

Napisano
24 minuty temu, Maciej__ napisał:

Pod warunkiem, ze jezdzisz spokojnie i zgodnie z przepisami...

Jak zaczniesz jezdzic troche szybciej to juz nie jest tak malo ;)

2.0 w Mazdzie jest mniej wrażliwe na styl jazdy.

Ten 1.4 140 masz w Oplu?

Napisano
11 minut temu, senseikrk napisał:

2.0 w Mazdzie jest mniej wrażliwe na styl jazdy.

Ten 1.4 140 masz w Oplu?

Tak szalu nie ma, ale jest cicho przy predkosciach 140-150km/h.

Napisano

Trudno się z Wami gada , każdy wie najlepiej.

Mazda 2.0 idealna nie jest :nie_wiem: ale jest dobrym autem.

Rano jeździłem prawie 190 konnym dieslem...zaraz przesiadam się do Mazdy i tym i tamtym jeździ się po prostu dobrze ( nic nie trzeba wkręcać ). Nie ma czegoś takiego gdy przesiadałem się z Stilo 150 ps diesel do Stilo 1.4 wtedy był :facepalm:.

Jeździłem bmw 3 F 1.8 diesel ...też się bardzo przyjemnie jeździ...ale np robiliśmy sprint chyba do 120-130  bmw vs mazda i bmw dostało o długość samochodu.

Bardzo fajnie jeździ się bravo 2.0 mj 180 ps...ale wsiadając do mazdy nie ma :facepalm:  Dodam ,nawet, że mazda w sprincie (bo też robiliśmy ) była szybsza  od fiata ale nie aż tak jak od bmw.

Co tam jeszcze dzisiaj wszystkie nowe auta bez problemu jada 140-160, autostrada to nie wyścigi . Tydzień temu byłem w Częstochowie i jakiś kierownik w GLu mrugał wszystkim , że panisko jedzie ale powyżej 190 wymiękł , madzia poszła 200 :) ale tak normalnie sie nie jeździ przecież :)

Generalnie ja jestem do dupy jako kierownik albo wy jesteście tacy super :) 

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał:

Dlatego mowie. Nie twierdze, ze to zle auto czy zly silnik jednak dla kobiety bralbym z automatem bo 1.4 w codziennej jezdzie bedzie lepszy. Dodatkowo bedzie o jakies 10k tanszy.

Napisano
I przy jego przełożeniach te 150Nm stoi. Tydzień temDla mnie dramat, 4-5 bieg poniżej 2000 rpm, to pisanie podania z prośbą o łaskawe zwiększenie prędkości.

Fakt, dramat. 4 a zwlaszcza 5 bieg i ponizej 2krpm... i jeszcze ze nie przyspiesza.... Rozumiem ze kolega na "50" w miescie na 5tce i pedal w podloge zeby gdzies sie zmiescic przed kogos na dwupasmowce... ?
Napisano

Mnie kiedyś nauczyli, że do przyspieszania trzeba redukować bieg. No i żeby raczej nie jeździć poniżej 2000 obr. :)

Diesle ciut niżej można w osobówce używać. Także współczesne benzyny. Ale staram się nie katować silnika poniżej 1800 obr.

Napisano
17 minut temu, Fili_P napisał:

Fakt, dramat. 4 a zwlaszcza 5 bieg i ponizej 2krpm... i jeszcze ze nie przyspiesza.... Rozumiem ze kolega na "50" w miescie na 5tce i pedal w podloge zeby gdzies sie zmiescic przed kogos na dwupasmowce... ?

Ten Focus 1.6 tdci na 5 biegu przy 2000 rpm ma około 100 km/h, na 4 biegu ok. 85. Taka jazda na drodze krajowej jest normalna i żeby wyprzedzić, trzeba wbić trójkę, obroty wskoczą w okolice 2500 rpm i w połowie wyprzedzania zmieniamy bieg na wyższy, bo się zakres kończy. Ot cudowny diesel, przecież tam można skrzyni biegów nie używać  ;l . Dla mnie to nie jest silnik.

Napisano
1 godzinę temu, kaczorek79 napisał:

Ten Focus 1.6 tdci na 5 biegu przy 2000 rpm ma około 100 km/h, na 4 biegu ok. 85. Taka jazda na drodze krajowej jest normalna i żeby wyprzedzić, trzeba wbić trójkę, obroty wskoczą w okolice 2500 rpm i w połowie wyprzedzania zmieniamy bieg na wyższy, bo się zakres kończy. Ot cudowny diesel, przecież tam można skrzyni biegów nie używać  ;l . Dla mnie to nie jest silnik.

To prawda, podobne odczucia mialem w C4 z 1.6tdci...

Zeby sensownie wyprzedzic trzeba bylo zbijac do 3 i w polowie tira wrzucac 4-ke bo juz zdychalo po chwili.

Napisano
Dnia 18.03.2017 o 18:35, mar00ha_ napisał:

mar00ha

Dzisiaj popatrzyłem na obroty 1 ciągnę do 4tyś  2 do 3 - 3,5tyś  i spokojnie 3,4,5 bieg

Napisano
22 godziny temu, kanu napisał:

Moze sie przejedz to tez uwierzysz;]

Napisano

no ale tak szczerze czy taki silnik 1.0T nie męczy się w budzie wielkości Octavii bardziej niz np 1.8T ? 

Napisano

Myśle, że mniej sie meczy niz taki 1,4 wolnossacy, a na pewno mniej męczy kierowcę

Napisano
  • Autor

Widzę, że dyskusja rozgorzała na dobre 😀

Dzisiaj na gorąco jadę C4 żony i od razu wsiadam do Mazdy. Pod wieczór zdam relację jak wyszło porównanie i czy ta dwulitrowa benzyna spełnia oczekiwania Żony 😀

Napisano

Zerknijcie jeszcze na nowego Civica. Jezeli celujecie w przedzial 120KM to 1.0T moze zrobic robote. 

Napisano
31 minut temu, Filipfm napisał:

Zerknijcie jeszcze na nowego Civica. Jezeli celujecie w przedzial 120KM to 1.0T moze zrobic robote. 

takie miałem kiedyś 1.1

1326527023-fiat-punto-11-3dv.jpg

:)

Kupowania auta za 80 klocków z albo raczej  bez silnika zakrawa  się o śmieszność :)

Napisano
54 minuty temu, Marcin79 napisał:

takie miałem kiedyś 1.1

1326527023-fiat-punto-11-3dv.jpg

:)

Kupowania auta za 80 klocków z albo raczej  bez silnika zakrawa  się o śmieszność :)

To Twoje miało ile? 55KM? 

Nie porównujmy roznych epok w motoryzacji. 

16 sek 0-100

vs

129 / 5500

200 / 2250

11 sek 0-100

czasy dynamiki w ruchu zapewne jeszcze bardziej miazdzace

Edytowane przez Filipfm

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Filipfm napisał:

Jazda testowa w czwartek 👍

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.