Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Subaru - następca Tribeca = Do Subaru Ascent

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, krawiec napisał:

Ależ Subaru ma silniki. Taki Forek XT w JP ma 300 koni z 2.0 DiT. Chinole maja outbacka 2.0DiT 241 KM. U ruskich bez problemu kupię 3.6 H6. Niestety EU z jej emisja flotową powoduje ze nigdy tych silników w EU nie będzie. Subaru nie ma auta z silnikiem od kosiarki aby emisja flotowa się zgadzała. I niech ich ręka boska broni przed wsadzaniem jakiejś dwusprzeglowej skrzyni. 

Krawiec

Ma ładny silnik z kosiarki w Levorgu: 1.6T 170KM. IMO ten może nawiązać walkę z europejską konkurencją. Jakby jeszcze ten 2.0T trafił do nas to by było ładnie.

A co do skrzyni: mają najlepiej działającą (oprogramowaną?) CVT z wszystkich znanych mi CVT i to jest fakt. Ale w takim Levorgu czy Outbacku 2.5 NA ona nie działa tak jak w Forku XT i to jest poważny zarzut zarzut.

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał:

Oferowanie niemodernizowanego od nastu lat silnika i utrzymywanie że winne są normy emisji a nie producent, który nic nie robi żeby jego produkty były czystsze to szczyt hipokryzji.

Tylko jakimś cudem ten silnik spełnia normy emisji, m.in z US, poza tym był wielokrotnie modyfikowany. Był też oferowany w pl, ale zabiły go m.in wysokie podatki (akcyza).

10 minut temu, Ryb napisał:

Przecież możesz kupić sobie dobry leasing w dowolnym banku i z głowy.

Nie mogę.

Napisano
6 minut temu, sherif napisał:

Tylko jakimś cudem ten silnik spełnia normy emisji, m.in z US,

...o wiele mniej restrykcyjne od europejskich.

7 minut temu, sherif napisał:

poza tym był wielokrotnie modyfikowany

Tyle że nie poprawili najważniejszego: emisji.

7 minut temu, sherif napisał:

Był też oferowany w pl, ale zabiły go m.in wysokie podatki (akcyza).

To nieprawda. Były dwie stawki akcyzy, więc podatek jest dokładnie taki sam jak na silniki 2.5 w Outbacku i Forku.

8 minut temu, sherif napisał:

Nie mogę.

Chyba że tak. :(

Napisano
  • Autor
1 hour ago, Ryb said:

To nieprawda. Były dwie stawki akcyzy, więc podatek jest dokładnie taki sam jak na silniki 2.5 w Outbacku i Forku.

przyznam sie z nie przeczytalem calosci - plaza czeka ;)

W EU doszlo do przerostu biurokracji nad tym co jest fizycznie mozeliwe - patrzac na koszt - popatrz na inne post aka Dodge gdzie jak sie cos powie to lud sie rzuca. Ale nie o tym.

Wezmy CALI -kto ma bardziej rygorystyczne normy? EU czy Cal? Kto dostaje $$$ z powrotem EU czy Cali ?Wiec to nie jest tak.

2017-Subaru-XV-launch-Japan_25.jpg

Twoj XV - wczoraj byl artykol az sobie liczby przerzuce tu:

Obecna generacja u mnie znalazla od 5/2012 -  48,793 klientow z tego 8,715 bylo manual

Trend - 12% dla manual

Nowa XV - sprzedaz od 4/2017 - brak manual.

Jeden silnik: 2.0l 4 cylindrowy boxer z 115kW - 156KM jak kto woli i 196Nm

2017-Subaru-XV-launch-Japan_29.jpg

teraz MY17 XV w ogole nie ma MANUAL - za malo klientow, koszt sie nie oplaca.

TY chcesz zeby SUbaru EU dostosowalo sie do ciebie ;]:)  i wrzucilo cos gdzie w PL kupi  moze 2-3 klientow.

Pewnie moga to zrobic ale i cena bedzie odpowiednia .... ;)

Swiatowo Diesel sie nie sprzedaje w tego typu autach - to jest fakt a nie moja propaganda.

Swiatowo Subaru bije rekordy sprzedazy - znow fakt nie propaganda.

Aaaa - osloda

Sugerowane ceny detaliczne 'starej generacji' a nowej MY17 - jest taniej :hehe: z wieksza iloscia wuposazenia.

Odpoweidz jest konkurencja a w odpowiedz w EU jest ... 'nowe normy ochrony srodowiska' - ktore kosztuja.

C Current (auto)              New MY17 (auto)
2.0i $29,240 $26,400
2.0i-L $32,740 $29,600
2.0i Premium n/a $31,400
2.0i-S $35,540 $33,400

Napisano
16 godzin temu, marcindzieg napisał:

Wiem. Nawet w Rosji jest dużo lepsza oferta.

No ale mówimy o PL :)

a dla czego NAWET w rosji?

po pierwsze, nie maja jeszcze tych wyśrubowanych euro ileśtam (próbowali gonić, ale biorąc pod uwage sytuacje polityczną, raczej przestaną)

po drugie, porównując do PL, sprzedają trochę więcej ;) nowych samochodów.   jak się nie myle w 2016 (najgorszy po kryzysowym 2011/12) sprzedano coś około 1,5 mln

Napisano
6 godzin temu, OZI napisał:

przyznam sie z nie przeczytalem calosci - plaza czeka ;)

:ok:

W EU doszlo do przerostu biurokracji nad tym co jest fizycznie mozeliwe

To jest mit. Akurat normy ochrony środowiska są sensownie ustalone. EU jest mała, gęsto zaludniona, udusimy się we własnych śmieciach jeśli nie będziemy dbać o swoje podwórko.

Twoj XV - wczoraj byl artykol az sobie liczby przerzuce tu:

Obecna generacja u mnie znalazla od 5/2012 -  48,793 klientow z tego 8,715 bylo manual

Trend - 12% dla manual

Nowa XV - sprzedaz od 4/2017 - brak manual.

Jeden silnik: 2.0l 4 cylindrowy boxer z 115kW - 156KM jak kto woli i 196Nm

teraz MY17 XV w ogole nie ma MANUAL - za malo klientow, koszt sie nie oplaca.

TY chcesz zeby SUbaru EU dostosowalo sie do ciebie ;]:)  i wrzucilo cos gdzie w PL kupi  moze 2-3 klientow.

No i teraz sam popatrz. W świecie, gdzie auto poniżej 200KM i sześciu cylindrów "się nie odpycha" Subaru oferuje Wam coś takiego. Ja jestem z Europy, gdzie podobno jeżdżą kosiarkami ale nawet ja bym tym nie jeździł. 

:hehe:

Po prostu u nas klient kupujący takie auto ma już dość pieniędzy żeby sobie wybierać. Więc wybierze coś co się odpycha. A cała dostępna konkurencja się lepiej odpycha.

Pewnie moga to zrobic ale i cena bedzie odpowiednia .... ;)

Problem w tym że cena już jest taka jak konkurencji, która po prostu jeździ lepiej. U nas w tym segmencie jest po prostu większa konkurencja i dlatego Subaru się nie sprzedaje. Z tym silnikiem 1.6T 170KM z Levorga sam bym go kupił. Ale nie ze słabym, paliwożernym silnikiem i wyjącą CVT. Po co mi coś takiego? 

Edytowane przez Ryb

Napisano
18 minut temu, Ryb napisał:

To jest mit. Akurat normy ochrony środowiska są sensownie ustalone. EU jest mała, gęsto zaludniona, udusimy się we własnych śmieciach jeśli nie będziemy dbać o swoje podwórko.

I w związku z tym przez lata promowano śmierdzące diesle.

Napisano
20 minut temu, Ryb napisał:

No i teraz sam popatrz. W świecie, gdzie auto poniżej 200KM i sześciu cylindrów "się nie odpycha" Subaru oferuje Wam coś takiego. Ja jestem z Europy, gdzie podobno jeżdżą kosiarkami ale nawet ja bym tym nie jeździł. 

:hehe:

I się świetnie sprzedaje. Więc może jednak nie o to chodzi?

Napisano
1 godzinę temu, akisel napisał:

a dla czego NAWET w rosji?

po pierwsze, nie maja jeszcze tych wyśrubowanych euro ileśtam (próbowali gonić, ale biorąc pod uwage sytuacje polityczną, raczej przestaną)

po drugie, porównując do PL, sprzedają trochę więcej ;) nowych samochodów.   jak się nie myle w 2016 (najgorszy po kryzysowym 2011/12) sprzedano coś około 1,5 mln

Nie porównuj do PL tylko do Anglii czy Francji. Tam też nie jest oferowany.

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał:

I się świetnie sprzedaje. Więc może jednak nie o to chodzi?

To @OZI podnosi ten argument.   :nie_wiem:

5. No i na co ci samolaowanie jak auto się totalnie nie odpycha emoji16.pngemoji854.png...

Napisano
10 minut temu, marcindzieg napisał:

I w związku z tym przez lata promowano śmierdzące diesle.

No właśnie. Wszyscy powielają kolejny mit: "EU promuje diesle". Jak promuje? Jeżdżę dieslami i nie zauważyłem jakiejś promocji. W zakupie są droższe od silników benzynowych, podatki takie same (zależą od pojemności, nie od paliwa), podatki w paliwie niemal takie same (jakby patrzeć na podatki w paliwie to EU "promuje" LPG), cena na stacji też. Do tego śrubowane coraz bardziej normy (depeefy, adblue, normy Euro). Na moje oko to EU niemal od początku robi dieslom pod górkę.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

No właśnie. Wszyscy powielają kolejny mit: "EU promuje diesle". Jak promuje? Jeżdżę dieslami i nie zauważyłem jakiejś promocji. W zakupie są droższe od silników benzynowych, podatki takie same (zależą od pojemności, nie od paliwa), podatki w paliwie niemal takie same (jakby patrzeć na podatki w paliwie to EU "promuje" LPG), cena na stacji też. Do tego śrubowane coraz bardziej normy (depeefy, adblue, normy Euro). Na moje oko to EU niemal od początku robi dieslom pod górkę.

A) Normy CO2. Diesel z racji większej sprawności będzie go wydzielał mniej. A za przekroczenie są wysokie opłaty. W Anglii z tego powodu mało kto kupował silniki benzynowe.

B) Diesel jest droższy w produkcji i tańszy na stacji. Co to jest jak nie promocja?

Napisano
8 minut temu, marcindzieg napisał:

A) Normy CO2. Diesel z racji większej sprawności będzie go wydzielał mniej. A za przekroczenie są wysokie opłaty. W Anglii z tego powodu mało kto kupował silniki benzynowe.

Normy CO2 nie powstały po to żebyśmy jeździli dieslami tylko po to żebyśmy mieli czym oddychać. Dotyczą one też np. przemysłu (a takie USA ma je gdzieś), więc równie dobrze można powiedzieć że EU promuje brak przemysłu. Nie - EU po prostu chce żeby Europa była czysta, bo jest mała i bardzo mocno zurbanizowana. Bez norm CO2 już dawno byśmy się podusili od smogu.

Nie jest winą EU że diesel ma większą sprawność przecież.

11 minut temu, marcindzieg napisał:

B) Diesel jest droższy w produkcji i tańszy na stacji. Co to jest jak nie promocja?

Znów - to nie EU kazała dieslowi być bardziej sprawnym i mniej palić. EU nie dała żadnych bonusów na jego produkcję, co się przekłada na to, że diesle opłacają się tylko przy dużych przebiegach. No to jak auto ma robić duże przebiegi to tym bardziej chyba warto żeby było bardziej sprawne i mniej paliło?

Mitem jest że EU zrobiła COKOLWIEK żeby pomóc dieslom. EU pomaga środowisku, a że diesel był w stanie spełnić założenia - to przecież nie jest wina EU. Zauważ że EU pomaga (i to naprawdę pomaga!) pojazdom elektrycznym i hybrydowym. Czy kojarzysz analogiczną pomoc dla diesli? Ja nie.

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał:

Nie jest winą EU że diesel ma większą sprawność przecież.

Znów - to nie EU kazała dieslowi być bardziej sprawnym i mniej palić.

Tłumaczę Ci - diesel jest droższy w produkcji i tańszy na stacji. Na całym świecie jest droższy od benzyny. Więc to nie jest bonus? Niższe podatki nie są bonusem? Więc czym są?

Co do drugiego - CO2 nie jest trujący. Nic mi o tym nie wiadomo. Natomiast cały syf, który diesel wydziela jest. Problem w tym że UE wzięła pod uwagę nietrujący CO2 a nie wzięła pozostałego syfu. Więc nie wygłupiaj się z tym smogiem.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał:

Taa, tak mnie restrykcyjne, że większość kopciuchów (czyt diesel) miała swego czasu duuży problem. Nie śledzę na bieżąco zmian konstrukcyjnych i norm ale podejrzewam, że H6 spełnia obecne normy EU. Chodzi zapewne też o emisję grupową per cała gama.

Napisano

Mitem jest że EU zrobiła COKOLWIEK żeby pomóc dieslom. EU pomaga środowisku, a że diesel był w stanie spełnić założenia - to przecież nie jest wina EU. Zauważ że EU pomaga (i to naprawdę pomaga!) pojazdom elektrycznym i hybrydowym. Czy kojarzysz analogiczną pomoc dla diesli? Ja nie.

:phi: jakoś na całym świecie jest odwrotnie.

W każdym porównaniu cen i kosztów paliw widać wyraźnie jakie są asymetrie w obciążeniach podatkowych.

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał:

Tłumaczę Ci - diesel jest droższy w produkcji i tańszy na stacji. Na całym świecie jest droższy od benzyny. Więc to nie jest bonus?

Gdzie tu widzisz rolę EU? U nas też diesel jest droższy w produkcji. Tańszy na stacji jest bo pali mniej (tylko że do tego to się trzeba duuuuuuuuużo najeździć żeby się zwrócił). Przecież to nie dzięki EU diesel pali mniej chyba?

11 minut temu, marcindzieg napisał:

Niższe podatki nie są bonusem? Więc czym są?

W którym miejscu diesle obłożone są niższymi podatkami? W zakupie? Mają większe pojemności więc jest wyższa akcyza. W paliwie? Różnice w podatkach na benzynę i ON są kosmetyczne:

premierze_obniz_vat_i_akcyze.jpg

Twierdzenie że na diesle są niższe podatki to piramidalna bzdura.

13 minut temu, marcindzieg napisał:

Co do drugiego - CO2 nie jest trujący. Nic mi o tym nie wiadomo.

To spróbuj nim pooddychać. :ok:

15 minut temu, marcindzieg napisał:

Natomiast cały syf, który diesel wydziela jest. Problem w tym że UE wzięła pod uwagę nietrujący CO2 a nie wzięła pozostałego syfu. Więc nie wygłupiaj się z tym smogiem.

O ile się nie mylę to cały świat ma problem z CO2. Poza tym EU wzięła pod uwagę pozostały syf, stąd coraz większe restrykcje dla diesli.

Dalej nie widzę odpowiedzi jakie kroki podjęła EU żeby "PROMOWAĆ" diesle. Wynika z tego że wyłącznie takie, że nie zabroniła im osiągać większej sprawności. Całą resztę im sukcesywnie zabraniała.

Napisano
16 minut temu, sherif napisał:

:phi: jakoś na całym świecie jest odwrotnie.

W każdym porównaniu cen i kosztów paliw widać wyraźnie jakie są asymetrie w obciążeniach podatkowych.

No to pokaż mi te asymetrie. Kilka procent na akcyzie, to wszystko. Różnica jest kosmetyczna.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Gdzie tu widzisz rolę EU? U nas też diesel jest droższy w produkcji. Tańszy na stacji jest bo pali mniej (tylko że do tego to się trzeba duuuuuuuuużo najeździć żeby się zwrócił). Przecież to nie dzięki EU diesel pali mniej chyba?

Źle zrozumiałeś. Chodzi o paliwo ON (Diesel), nie silnik Diesel ;) Olej napędowy jest droższy w produkcji od benzyny, ale na stacji benzynowej jest od niej tańszy.

Napisano
Teraz, Bednar napisał:

Źle zrozumiałeś. Chodzi o paliwo ON (Diesel), nie silnik Diesel ;) Olej napędowy jest droższy w produkcji od benzyny, ale na stacji benzynowej jest od niej tańszy.

Nie dzięki podatkom, bo te się różnią ledwie o 5%. Nie da się na tym zbudować teorii, że to dzięki pięcioprocentowej różnicy w podatkach diesle zalały Europę.

;l

Napisano

No to pokaż mi te asymetrie. Kilka procent na akcyzie, to wszystko. Różnica jest kosmetyczna.

30 vs 37% akcyzy - jak rozumiem to ufoludki uchwaliły i przypadkowo wyszło lepiej dla diesla ?

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał:

30 vs 37% akcyzy - jak rozumiem to ufoludki uchwaliły i przypadkowo wyszło lepiej dla diesla ?

7% różnicy na akcyzie. 2% różnicy na opłacie paliwowej (w drugą stronę). Mamy więc 5% różnicy w obciążeniach podatkowych paliw. Na stacji daje to średnio 25 groszy. Biorąc jednak pod uwagę, że diesel jest średnio o kilkanaście-kilkadziesiąt groszy droższy w zakupie to różnica będzie mniej oszałamiająca niż tankowanie na Tesco zamiast na Shellu.

Bez jaj.  8-)

Napisano
57 minut temu, Ryb napisał:

W którym miejscu diesle obłożone są niższymi podatkami? W zakupie? Mają większe pojemności więc jest wyższa akcyza. W paliwie? Różnice w podatkach na benzynę i ON są kosmetyczne:

Teraz tak jest. Bo od kilku lat Unia dąży do wyrównywania podatków za paliwa. Wrzuć dane z czasów największej popularności diesla :)

58 minut temu, Ryb napisał:

To spróbuj nim pooddychać. :ok:

Oddycham cały czas. Jest go pełno w powietrzu. Nie szkodzi mi. W przeciwieństwie do NOx. Widzę że się też naczytałeś bzdur ekooszołomów.

Napisano
55 minut temu, marcindzieg napisał:

Teraz tak jest. Bo od kilku lat Unia dąży do wyrównywania podatków za paliwa. Wrzuć dane z czasów największej popularności diesla :)

Z tego co ja pamiętam to różnica w podatku akcyzowym niezależnie od jego wysokości w ciągu ostatnich co najmniej 10-15 lat wynosiła kilka procent.

58 minut temu, marcindzieg napisał:

Oddycham cały czas. Jest go pełno w powietrzu. Nie szkodzi mi. W przeciwieństwie do NOx. Widzę że się też naczytałeś bzdur ekooszołomów.

Ja nie twierdzę że NOx są fajne, ale że emisja CO2 jest równie wielkim (jeśli nie większym) problemem. Zresztą z emisją NOx też już sobie poradzono przecież. Diesel Euro6 jest czystszy niż benzyna Euro6.

Napisano
Dnia 13.04.2017 o 13:49, Ryb napisał:

Dalej 2.0 i 150KM. Zmiany aż hej. ;l

a to żeby uznać silnik za zmodernizowany to trzeba zmienić pojemność i moc? Ciekawa teoria.

Dnia 13.04.2017 o 13:49, Ryb napisał:

Właśnie chyba o to chodzi że się nie sprawdza i nie spełnia norm?

jakby nie spełniał norm to by go nie montowali...

Dnia 14.04.2017 o 00:11, Ryb napisał:

Oferowanie niemodernizowanego od nastu lat silnika i utrzymywanie że winne są normy emisji a nie producent, który nic nie robi żeby jego produkty były czystsze to szczyt hipokryzji.

no lepiej udawać modernizacje i softowo podkręcać wyniki... a potem dieselgate ;l

Moim zdaniem podchodzą do sprawy dość logicznie, skoro nie spełnia i nakłady $ na rozwiązanie tej kwestii nie mają sensu ekonomicznego to tego nie robią. Na zdrowych rynkach są zdrowe normy i wszelkie silniki. Niech sobie eurooszołomy w parze z ekoterrorystami nadal myślą, że samo EU zbawi światową emisję. Tylko klienci dostają po kieszeni, a to finalnie niczego nie zmienia.

Napisano

duzo bzdur napisano powyzej.

ale moze pokolei:

1. ascent ma byc proponowany z silnikami 2.4 DIT (dla mało wtajemniczonych niech sobie przypomną ze juz maja w ofercie 1.6 DIT) oraz 3.6 H6

2. subaru ma w duuu..........ie EU

img-finance-segment-03.gif

3. tylko w eu sa normy flotowa co zabija subaru na tym rynku

http://ec.europa.eu/clima/policies/transport/vehicles/cars_en

Czyli :

1. każdy samochód w procesie homologacji przechodzi badania uwzględniające m.in. emisję CO2 ( w gramach na kilometr )

2. EU ustaliła granice górne granice dla tej emisji   ( 2015 : 130 g/km )

3. Liczone jest to jako średnia ważona ( = ( ilość sprzedanych aut A  x emisja a  + ilość aut B x emisja b + .... ) / ilość wszystkich sprzedanych aut )

Ponieważ Subaru nie ma  małych aut, które tę średnią by "ściągały w dół", jest nam dość trudno spełniać warunki UE .

A że mocniejsze jednostki napędowe generują wyższą emisję CO2 ...

MB ma w koncernie smarta

BMW mini

Nawet Jeep ma fiata

itp

4. subaru w ostatnich latach moze pochwali jednymi z wiekszych zyskow w branzy automotiv = ich polityka i portfolio modelowe na rynek jest trafne

5. subaru ma w swojej ofercie "nowoczesne" silniki: 1.6 DIT 170KM 2.0 DIT 240-308KM

6. patrząc na normy us 3.6 H6 spelnia z palcem euro6 ale nie jest homologowany bo i po co jak zaoferowanie go do sprzedazy wykluczylo z rynku eu np: sti 

7. Ryb kup sobie jakieś auto z 6 garami pod maska nie bedzieszl tutaj piał wiecej o dieslach czy kosiarkach R4....

8. ja wlasie szukuje swoje subaru do kolejnej wyprawy. tym razem jedziemy na subariade do moldawi.

https://www.youtube.com/results?q=subariada&sp=CAM%3D

w czercwu na zlot plejad

https://www.youtube.com/results?search_query=plejady+subaru

a w we wrzesniu do degestanu.

http://przygody4x4.pl/wyprawy-i-imprezy/wyprawy4x4/dagestan/

zadna inna marka samochodowa (z przyziemnych) nie ma takiej "otoczki" dla klientow oraz "rodzinnego charakteru" .

Napisano
14 godzin temu, ppmarian napisał:

1. ascent ma byc proponowany z silnikami 2.4 DIT (dla mało wtajemniczonych niech sobie przypomną ze juz maja w ofercie 1.6 DIT) oraz 3.6 H6

No masz... Jednak mała pojemność i turbo ich nie brzydzi? I kupi to ktoś za oceanem?

2. subaru ma w duuu..........ie EU

img-finance-segment-03.gif

Bo nie ma na ten rynek konkurencyjnej oferty. Tu odgrzewanego kotleta nie sprzedasz.

3. tylko w eu sa normy flotowa co zabija subaru na tym rynku

http://ec.europa.eu/clima/policies/transport/vehicles/cars_en

Czyli :

1. każdy samochód w procesie homologacji przechodzi badania uwzględniające m.in. emisję CO2 ( w gramach na kilometr )

2. EU ustaliła granice górne granice dla tej emisji   ( 2015 : 130 g/km )

3. Liczone jest to jako średnia ważona ( = ( ilość sprzedanych aut A  x emisja a  + ilość aut B x emisja b + .... ) / ilość wszystkich sprzedanych aut )

Ponieważ Subaru nie ma  małych aut, które tę średnią by "ściągały w dół", jest nam dość trudno spełniać warunki UE .

Justy. XV. Impreza. Levorg. Forek też ogromny nie jest. Największy model jaki mają to klasa D.

Więc gdyby chcieli to by mogli. Po prostu nie mają silników bo małe nadwozia są. Ford Mondeo jest większy od Legacy i ma silnik 1.0.

A że mocniejsze jednostki napędowe generują wyższą emisję CO2 ...

No, mocniejszy to mamy w EU jeden(!) silnik w Forku XT. Bo nie powiesz mi że 150-170KM to są te "mocniejsze" silniki.

MB ma w koncernie smarta

BMW mini

Nawet Jeep ma fiata

itp

To Fiat ma Jeepa. A sam Jeep bez Fiata radził sobie równie dobrze.

4. subaru w ostatnich latach moze pochwali jednymi z wiekszych zyskow w branzy automotiv = ich polityka i portfolio modelowe na rynek jest trafne

I nikt tego nie kwestionuje. Ja piszę że nie są innowacyjni (od jakiegoś czasu), nie neguję wyników finansowych. 

5. subaru ma w swojej ofercie "nowoczesne" silniki: 1.6 DIT 170KM 2.0 DIT 240-308KM

Co udowadnia że też odkryli mniejsze turbosilniki, tylko jak zwykle później niż inni.

6. patrząc na normy us 3.6 H6 spelnia z palcem euro6 ale nie jest homologowany bo i po co jak zaoferowanie go do sprzedazy wykluczylo z rynku eu np: sti 

Jakby wsadzili do Imprezy 1.2, do Legacy 1.4 to by mieli normę zrobioną. Tylko takie coś to oni będą mogli zrobić za 5-7 lat. I wtedy będziesz tu tak samo udowadniał że Subaru nic nie przespało i celowo nie mają elektryków i hybryd. 

:]

7. Ryb kup sobie jakieś auto z 6 garami pod maska nie bedzieszl tutaj piał wiecej o dieslach czy kosiarkach R4....

Wiem jak jeździ 6 garów. W Subaru za to chyba nie podzielają tego entuzjazmu bo mają aż jeden(!) silnik większy niż 4 cylindry. A patrząc na nowe silniki to ja tu widzę 4 cylindry i downsizing. W marce która podobno nie interesuje się rynkiem EU. To będą te małe turbokosiarki Amerykanom wciskać? Świat się kończy. 

8. ja wlasie szukuje swoje subaru do kolejnej wyprawy. tym razem jedziemy na subariade do moldawi.

https://www.youtube.com/results?q=subariada&sp=CAM%3D

w czercwu na zlot plejad

https://www.youtube.com/results?search_query=plejady+subaru

a w we wrzesniu do degestanu.

http://przygody4x4.pl/wyprawy-i-imprezy/wyprawy4x4/dagestan/

zadna inna marka samochodowa (z przyziemnych) nie ma takiej "otoczki" dla klientow oraz "rodzinnego charakteru" .

Yeah, oczywiście. Właściciele LR na pewno zazdroszczą. Jeepów też. Podobnie Landcruiserów.

Ze też oni nie wpadli na to żeby na jakąś wyprawę pojechać...

Niemal KAŻDA marka takie czy inne imprezy robi. To normalny marketing przecież jest. Nie daj sobie wmówić że jesteś w czymś lepszy bo masz Subaru. Marketingowcy by piali z zachwytu.

Napisano

2.4 bedzie h6 to nic innego jak 1.6 + 2gary

W pl mozesz kupic sti 305KM lub brz 100KM/1l w wolnymsaku wiec nie tylko fotek xt

Ich specjalnoscia jest 4x4 a ten rodzaj napedu srednio potrzebny jest do miejskiego toczydla wiec odpuscli sobie w eu ten segment z wszelkimi tego konsekwencjami

Jak inni klepali zeliwne wolnoobrotowe i a czasami jeszcze z walkiem z boku glowicy silniki to subaeu mialo juz turbo boxsera

Co do imprez to pokaz mi marke poza niszowa premium ktora integruje sie tak z klientem. Miales okzje poznac prezesa mitsubishi pl? Bo z szefem sip nie jedna noc przy ognisku sprdzilem....

Jedyna znana mi druga marka w pl ktora ma taki jak ty to mowisz marketing to porsche.

A mi ten marketing pasuje bo finasowo jestem in plus. Koszt takiej imrezy zorganizowanej samemu jest duuuuuuzo wyzszy

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

To Fiat ma Jeepa. A sam Jeep bez Fiata radził sobie równie dobrze.
Jakby wsadzili do Imprezy 1.2, do Legacy 1.4 to by mieli normę zrobioną.

Wszyscy mieli diesle, które ciągnęły średnią CO2 w dół. To jest właśnie promocja diesli przez UE o której Ci tłukę w drugim wątku. A Ty dalej upierasz się że UE ich nie promuje.

Napisano
20 minut temu, marcindzieg napisał:

Wszyscy mieli diesle, które ciągnęły średnią CO2 w dół. To jest właśnie promocja diesli przez UE o której Ci tłukę w drugim wątku. A Ty dalej upierasz się że UE ich nie promuje.

Bo UE nie promuje diesli tylko niską emisję. Odkąd niską emisję zapewniają hybrydy UE tak samo (a nawet bardziej) promuje hybrydy. To producenci odpowiedzieli dieslami na normy. A mogli dowolnie inaczej odpowiedzieć.

Jeden ze sposobów to wyższa sprawność silnika. Ale nie jedyny jak to ostatnio widać. 

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Bo UE nie promuje diesli tylko niską emisję. Odkąd niską emisję zapewniają hybrydy UE tak samo (a nawet bardziej) promuje hybrydy. To producenci odpowiedzieli dieslami na normy. A mogli dowolnie inaczej odpowiedzieć.

Jeden ze sposobów to wyższa sprawność silnika. Ale nie jedyny jak to ostatnio widać. 

Mogli ale tak było najtaniej. Potem oszukiwali. Gdyby UE zrobiło to porządnie to by dawno ruszyły prace nad czymś co jest rzeczywiście ekologiczne.

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał:

Bo UE nie promuje diesli tylko niską emisję.

jak się kulawo stanowi prawo to potem są takie efekty. Każda firma patrzy na zyski i na minimalizowanie kosztów, skoro UE narzuciła limity CO2 i najtaniej było je osiągać klekotami to w tym kierunku poszli - proste i oczywiste.

Napisano
7 minut temu, Ozarek napisał:

jak się kulawo stanowi prawo to potem są takie efekty. Każda firma patrzy na zyski i na minimalizowanie kosztów, skoro UE narzuciła limity CO2 i najtaniej było je osiągać klekotami to w tym kierunku poszli - proste i oczywiste.

Naprawdę sądzisz że jak stanowili prawo to mieli na myśli rozwój diesli? Ja jestem przekonany że jak stanowili prawo to mieli na myśli ograniczenie emisji CO2.

Zresztą klienci rzucili się na diesle jak na ciepłe bułeczki jak tylko zaczęto je montować w osobówkach. Ja pamiętam że niemal każdy taksówkarz miał Poloneza 1.9 diesel. Za pierwszymi Octaviami TDi się zabijali bynajmniej nie dlatego że kogokolwiek obchodziła wtedy emisja.

Napisano

Naprawdę sądzisz że jak stanowili prawo to mieli na myśli rozwój diesli? Ja jestem przekonany że jak stanowili prawo to mieli na myśli ograniczenie emisji CO2.

toteż dlatego napisałem, że zrobili to kulawo. Zwyczajnie ten kto wymyślił i ten kto pisał nie mieli pojęcia o specyfice i możliwych kierunkach osiągnięcia celu. Bo gorzej by było jakby wiedzieli i celowo te furtki zostawili otwarte...

Zresztą klienci rzucili się na diesle jak na ciepłe bułeczki jak tylko zaczęto je montować w osobówkach. Ja pamiętam że niemal każdy taksówkarz miał Poloneza 1.9 diesel. Za pierwszymi Octaviami TDi się zabijali bynajmniej nie dlatego że kogokolwiek obchodziła wtedy emisja.

jest sporo ludzi, którzy lubią specyfikę klekota, są też tacy dla których jest zewnętrzna motywacja w posiadaniu auta na ON, ale jest też grono ludzi gdzie niższa cena na stacji i niższe spalanie były/są wystarczającym argumentem.

Nikt, w naszych realiach, nie zwraca uwagi na ekologię, a już na pewno nie jest to argument nr 1 czy nawet 2.

Napisano
45 minut temu, Ozarek napisał:

jest sporo ludzi, którzy lubią specyfikę klekota, są też tacy dla których jest zewnętrzna motywacja w posiadaniu auta na ON, ale jest też grono ludzi gdzie niższa cena na stacji i niższe spalanie były/są wystarczającym argumentem

Ja bym chętnie jeździł np. z doładowanym V8 pod maską ale ceny paliw plus ograniczenie zasięgu takiego auta bardzo psują zabawę. Przy moich przebiegach diesel kosztuje mnie dużo mniej, niezależnie od kosztu zakupu.

No i wiele zależy od konkretnej oferty, niektóre marki nie mają sensownych benzyn a mają sensowne diesle. Kupując wersję benzynową mojego auta miałbym jako bonus 2x tyle wypasu, który z dieslem jest niedostępny. Ale tą benzyną nie da się jeździć.

49 minut temu, Ozarek napisał:

Nikt, w naszych realiach, nie zwraca uwagi na ekologię, a już na pewno nie jest to argument nr 1 czy nawet 2.

Tak Ci się wydaje, bo większość ludzi jeździ używanymi. Kupujący nowe już jednak często inaczej patrzą. Gdyby Outlander PHEV był w cenie diesla (tak jak w niektórych krajach EU) to bym się mocno nad nim zastanawiał. Niestety u nas cena jest z sufitu.

Napisano

Tak Ci się wydaje, bo większość ludzi jeździ używanymi. Kupujący nowe już jednak często inaczej patrzą. Gdyby Outlander PHEV był w cenie diesla (tak jak w niektórych krajach EU) to bym się mocno nad nim zastanawiał. Niestety u nas cena jest z sufitu.

Problem w tym ze przez katyńskie przepisy aut z normalnym silnikiem jest w eu coraz mniej. Przez próbę ograniczenia CO2 wylansowano diesle co szybko podlapali niektorzy producenci i zaczeli oszukiwac.

wysłane z tel.

Napisano

Spośród większych crossoverów ten Ascent wygląda chyba najlepiej (na żywo, w moich oczach). Ale, o ile pamiętam, zwróciłem uwagę na to, że drzwi nie poprowadzili do końca do dołu, więc przy wysiadaniu należałoby uważać na nogawki, gdyby auto było brudnawe. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.