Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakieś racjonalne argumenty za zmiana? Żonę mam przekonać

Featured Replies

Napisano

Znajomy będzie puszczal Jeepa grand cherokee z 98r z lpg 5.9 V8. Całkiem spoko stan. I tak się zastanawiam czy nie pchnac citroena c2 1.6 08r i kupic Jeepa. Z 1- 2 tys w plecy na tej zamianie. Koszta po stronie citro. Ale jeep daje niezła frajdę. Co jeszcze za jeepem?

Napisano
8 minut temu, bielaPL napisał:

Co jeszcze za jeepem?

Fun :ok: ;] 

Koszta utrzymania rozumiem akceptowalne.

No i LPG, rozumiem, że auto już dłuższy czas je znosi i akceptuje, bo wiesz, nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania.

Kumpel zagazował jakiegoś tam Forda z USA i ... od trzech miesięcy nie ma auta :no: "fachowcy" nie dają rady.

Przy takim smoku chyba jednak być musi.

Napisano
6 godzin temu, bielaPL napisał:

Znajomy będzie puszczal Jeepa grand cherokee z 98r z lpg 5.9 V8. Całkiem spoko stan. I tak się zastanawiam czy nie pchnac citroena c2 1.6 08r i kupic Jeepa. Z 1- 2 tys w plecy na tej zamianie. Koszta po stronie citro. Ale jeep daje niezła frajdę. Co jeszcze za jeepem?

ale siedziałeś / jeździełeś tym?

wedlug mnie, to naprawdę trzeba lubić, te jeepy. już ten nowszy (jakoś chyba od 2005), to moooże...

no ale to, oczywiście, pytanie nie do mnie

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał:

A ten jeep ma byc dla zony? Jak nie, to po co chcesz ja przekonywac? ;]

Jak Ci sie podoba, to kup najwyzej sie pozbedziesz za jakis czas bez lub z niewielka strata...

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, akisel napisał:

ale siedziałeś / jeździełeś tym?

wedlug mnie, to naprawdę trzeba lubić, te jeepy. już ten nowszy (jakoś chyba od 2005), to moooże...

no ale to, oczywiście, pytanie nie do mnie

jako pasażer, ale miałem grand vitare I i wiem z czym to sie je

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

A ten jeep ma byc dla zony? Jak nie, to po co chcesz ja przekonywac? ;]

Jak Ci sie podoba, to kup najwyzej sie pozbedziesz za jakis czas bez lub z niewielka strata...

bo c2 dopiero z pol roku minelo jak mam i sie wkurza ze znowu kombinuje z wymianą

Napisano
9 godzin temu, bielaPL napisał:

Coz, poza tym, ze przy hiper ciezko jest parkowac, ze pali pewnie ze 20 lpg, ze rame czuc jak jedzie, dziwnie tak jakos jest, czesci zaewne nietanie, zapewne automat....ja osobiscie zostawilbym C2, a jak kasa cie gniecie  to wez jeepa i poczuc ofrołd:)

Jeep na autobanie glosny jak czolg.

Zalety?

Brzmienie i praca V8 o ile sprawny

Raz mnie kolega patrolem przewiozl po ofrołdzie, malo sie nie pozygalem i wiem, ze to nie moja bajka.

Napisano

9 latka na 18 latka? U mnie odpada. A tak zapytam, masz jakieś dzieci, które będziesz wozić z tyłu? Pytam, bo komfort jazdy może być na duży minus dla pasażerów.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, spad napisał:

9 latka na 18 latka? U mnie odpada. A tak zapytam, masz jakieś dzieci, które będziesz wozić z tyłu? Pytam, bo komfort jazdy może być na duży minus dla pasażerów.

okazjonalnie, do dzieci mam Bravo, vts też twardy

Napisano
13 godzin temu, bielaPL napisał:

Co jeszcze za jeepem?

Jeśli stan :ok: to kupować i cieszyć się jazdą.

Napisano

3 razy większe spalanie :hehe:

Napisano

Chcesz Jeep'a z V8 to sobie kup. Ale szukanie racjonalnych argumentów na tą zmianę jest bez sensu, bo nie ma żadnych. Stare, wielkie i pokraczne, niewiele szybsze niż C2 (ten kloc ma tylko 245 hp! - fabrycznie 8s do 100kmh), drogie w jeżdżeniu i w utrzymaniu, a przy tym pewnie mniej bezpieczne niż cytryna... 

Edytowane przez grogi

Napisano

Znajomy będzie puszczal Jeepa grand cherokee z 98r z lpg 5.9 V8. 

Dobry kolega przez kilka lat miał Dodge Ram z tym silnikiem, auto z 2000r. Silnik bezawaryjny, dobra skrzynia, jeździł bez problemu na gazie z każdej stacji. Teraz zmienił na Hummera. Kolega siedzi obok i poleca tem konkrety silnik ;)

Napisano
  • Autor
26 minut temu, MarcG napisał:

3 razy większe spalanie :hehe:

mała różnica, 25 lpg vs 9 pb

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, grogi napisał:

Chcesz Jeep'a z V8 to sobie kup. Ale szukanie racjonalnych argumentów na tą zmianę jest bez sensu, bo nie ma żadnych. Stare, wielkie i pokraczne, niewiele szybsze niż C2 (ten kloc ma tylko 245 hp! - fabrycznie 8s do 100kmh), drogie w jeżdżeniu i w utrzymaniu, a przy tym pewnie mniej bezpieczne niż cytryna... 

wcale taki wielki nie jest, 4.6m (insignia dochodzi prawie do 5m)

przyśpieszenie znam (na plus zawsze dobry start - stałe 4x4)

czy mniej bezpieczne niż c2... no nie wiem, 2 tony jednak brzmi lepiej niż 1 ;)

Napisano

Ile za tego dzipa? Ogolnie dzip to syf ale na asfalcie nie powinien bardzo sie sypac. Prawdopodobnie bym zamienil. Prawdopodobnie, bo takiego sitroena bym w zyciu nie kupil wiec niewiadomo z czego bym musial zamieniac ;)

Napisano
  • Autor

coś koło 15 klocków

Napisano

Jak nieumordowany to bierz. Sasiadom gul skoczy na dzwiek v8. Nie jedz w teren bo zniszczysz i stracisz przy odsprzedazy a tak jak Ci sie znudzi to na zime opylisz bez stresu.

Napisano
  • Autor

gość ma go od 9 lat, używał jak suva

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, johnson napisał:

Tanie te gc. Zwykly xj potrafi 25 kosztowac i to w serii 4.0. 

są dwie ceny na rynku

-wystawiane

-to co idzie realnie

Napisano

Tym się trzeba przejechać jako kierowca. Miałem pół roku wersję 5.2 V8 z lpg. Spalanie benzyny ponad 20 litrów, gazu około 25 litrów. Człowiek nie liczy dokładnie, bo spala wszystko w dowolnych ilościach. Samochód to mistrz prostej, ale skręcanie to inna bajka. To nie skręca. Nie licz na szybką i dynamiczną jazdę w mieście.

Niezapomniana rzecz to dźwięk silnika V8 - to rewelacja. Spokojna jazda z silnikiem V8 to ok.

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał:

są dwie ceny na rynku

-wystawiane

-to co idzie realnie

No wlasnie. Xjty sa drozsze niz gc. Znajomy sprzedaje xj z 2000 r i za 20k ma kolejke. Chce 25 i czeka. 

Napisano
9 godzin temu, Maciej__ napisał:

Auta lub żony... :hehe:

Co do zmiany: to zupełnie różne pojazdy. Co Cię pchało do c2? Co cię pcha (lub też przyciąga :phi:) do jeepa? Zawsze chciałeś mieć takiego, czy też kumpel sprzedaje, to chcesz przygarnąć?

Zamiany takiej, jak to przedstawiłeś, bym nie dokonał. Jeśli już, to ten i ten. Dźwięk fałósemki - piękna rzecz, ale wystarcza mi fałczwórka w 2oo :oki:

Napisano
8 godzin temu, spad napisał:

Pytam, bo komfort jazdy może być na duży minus dla pasażerów.

Przecież GC to raczje kanapa jest, zwykły szeroki to większy hebel ;]

Napisano
21 godzin temu, bielaPL napisał:

jakbyś się ociągał, to daj jakieś bliższe info o tym GC. Mój Klient szuka.

Napisano
  • Autor

to zupełnie różne pojazdy. Co Cię pchało do c2? Co cię pcha (lub też przyciąga :phi:) do jeepa? Zawsze chciałeś mieć takiego, czy też kumpel sprzedaje, to chcesz przygarnąć?

Tłumacze. Bravo to auto rodzinne. Jeździmy nim na wakacje itp. Drugie auto służy mi głównie do jazdy do roboty i do sklepu. Około 800km mc. Wybrałem c2 bo szukałem czegoś z jajem. 5.9 nie było wtedy ciekawego za taką kasę. A c2 trafiła się całkiem fajna i rzeczywiście daje trochę radochy. Jednak wcześniej miałem grand vitare I i fajniej mi się jeździło chociaż doznania inne. Takiego mastodonta jak 5.9 chętnie bym sprawdził. To ginacy gatunek motoryzacji.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał:

Tłumacze. Bravo to auto rodzinne. Jeździmy nim na wakacje itp. Drugie auto służy mi głównie do jazdy do roboty i do sklepu. Około 800km mc. 

Jaki to ma sens, nie lepiej jezdzic wszedzie Bravo niz utrzymywac 2 auta? :nie_wiem:

Przeciez to nie jakis wielki van czy kombi, ktore w miesicie sa mocno nieporeczne...

Napisano

Pojezdzij sam troche tym jeepem i jak zlapiesz bakcyla to bierz. Jak masz bravo do codziennej jazdy, to takie na drugie auto dla zony/ zabawy jak najbardziej

Napisano
  • Autor

Jaki to ma sens, nie lepiej jezdzic wszedzie Bravo niz utrzymywac 2 auta? :nie_wiem:
Przeciez to nie jakis wielki van czy kombi, ktore w miesicie sa mocno nieporeczne...

Oboje korzystamy z aut w jednym czasie. Bravo śmiga na codzień żona.
Napisano
  • Autor
Pojezdzij sam troche tym jeepem i jak zlapiesz bakcyla to bierz. Jak masz bravo do codziennej jazdy, to takie na drugie auto dla zony/ zabawy jak najbardziej

Miałem mały wstęp w te klimaty przez grand vitare I. Tam było 2.5 V6 i już ładnie mruczalo. Podobało mi się że gdzie spojrzę tam mogę wjechać :).

Napisano
23 godziny temu, bielaPL napisał:

Budowę zaczynasz, dojazdu nieutwardzasz, jeepem po ciężarówkach dojedziesz, a cytryną przed możesz nie dać rady. Do wożenia gratów się przyda:)

Napisano
  • Autor
30 minut temu, niedal napisał:

Budowę zaczynasz, dojazdu nieutwardzasz, jeepem po ciężarówkach dojedziesz, a cytryną przed możesz nie dać rady. Do wożenia gratów się przyda:)

to rzeczywiście plus, jest też druga strona medalu, człowiek powinien kasę ładować w budowę, nie w auto ;)

Napisano
Teraz, bielaPL napisał:

to rzeczywiście plus, jest też druga strona medalu, człowiek powinien kasę ładować w budowę, nie w auto ;)

no przecież się zamieniasz a nie kupujesz? czy sprzedajesz c2 a kupujesz jeepa? sprzedaj drożej cytrynę żebyś do zakupu jeepa niedołożył, psychologicznie lepiej wyjdzie:)

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, niedal napisał:

no przecież się zamieniasz a nie kupujesz? czy sprzedajesz c2 a kupujesz jeepa? sprzedaj drożej cytrynę żebyś do zakupu jeepa niedołożył, psychologicznie lepiej wyjdzie:)

c2 trzeba puścić i kupić jeepa

Napisano
8 godzin temu, bielaPL napisał:

Takiego mastodonta jak 5.9 chętnie bym sprawdził. To ginacy gatunek motoryzacji.

no to brać!

V8, za rozsądną kase, ze znaną historia

jeśli będziesz utrzymywał w dobrym stanie to jeszcze drożej sprzeasz

Napisano
9 godzin temu, bielaPL napisał:

ale do budowy będziesz potrzebował auta. A cytryna czy Fiacina tego nie spełni

Napisano

Przejedź się (najlepiej Żona niech też się przejedzie) i zobaczysz czy ci odpowiada. Jeepy mają specyficzny sposób prowadzenia i fatalne hamulce, albo się zakochasz albo znienawidzisz. :hehe:

5.9 pali 25-30L gazu w mieście, w trasie przy prędkościach do 110km/h zejdzie poniżej 20L.

Części tanie jak barszcz, utrzymanie kosztuje więcej niż osobówka, opony, oleje, płyny, świece, itp. ale tego nie wymienia się co chwile.

OC wiadomo droższe.

Jak butla LPG w bagażniku, to niestety bagażnik robi się już malutki.

Jeśli masz czas i możliwości do robienia przy samochodzie, to drogo utrzymanie nie wychodzi, jak z każdą pierdołą musisz jechać do mechanika to nie będziesz zbytnio zadowolony.

Napisano
Dnia 16.05.2017 o 22:46, bielaPL napisał:

Jeepa grand cherokee z 98r z lpg 5.9 V8.

Na żółte tablice ? Uświadamiasz sobie, że to ma 20 (słownie dwadzieścia) lat ? Koszty będą tylko rosnąć.

Napisano
Dnia 17.05.2017 o 12:39, bielaPL napisał:

coś koło 15 klocków

15k pln ze Niner'a ?

imho w ciągu pierwszego roku wyłożysz minimum 5k

no chyba, że jesteś z typu tych, dla których auto byle jechało do przodu, reszta nieważna

Napisano
  • Autor
17 minut temu, karax napisał:

15k pln ze Niner'a ?

imho w ciągu pierwszego roku wyłożysz minimum 5k

no chyba, że jesteś z typu tych, dla których auto byle jechało do przodu, reszta nieważna

a jak stan jest bardzo dobry to co? Wyłożysz koledze 20 klocków? 

Napisano
Teraz, bielaPL napisał:

a jak stan jest bardzo dobry to co? Wyłożysz koledze 20 klocków? 

Jeśli po znajomości ktoś Ci sprzeda stan idealny za 15k pln to bierz - człowiek w tej sytuacji nie wie co ma :oki:

Napisano
  • Autor

idealny nie jest, kilka dupereli jak rdza na tylniej klapie, hamulce z przodu do roboty

ale opony niedawno nowe kupione, lpg wyregulowany

15k to myślę że realna cena jak chce sprzedać, można wystawiać za 20-25 i czekać (może się ktoś szybko znajdzie)

pogadam z nim, zdzierać to nie chcę z niego, niech sobie wystawi za 20 klocków, a może się ktoś znajdzie

Napisano

Jak chcesz mieć v8 to kup, nie szukaj racjonalnego powodu.

Na trasie i szybkich zakrętach prowadzi się fatalnie (ale w mieście sprawdza się ekstra), psują się pierdoły (ale naprawy są proste), koszty utrzymania się nieadekwatne do tego co auto oferuje (ale i tak będziesz dobrze wspominał jak sprzedasz). W I-gen nie ma wnęki koła, więc butla jest w bagażniku - to już pewnie wiesz. Miejsca z tyłu nie ma zbyt wiele i kolana trzymasz przy uszach. Jak Ci się wydaje, że Jeep to kanapa która sprawi, że zapomnisz o dziurach (ja tak myślałem), to śpieszę z wyjaśnieniem, że złamie Ci kręgosłup na pierwszej z nich i poczujesz nierówności o których nie miałeś do tej pory pojęcia… chyba, że wcześniej porzygasz się o bujania, wypadniesz z fotela na zakręcie albo rozbijesz robiąc coś skrajnie głupiego. Jeżeli nie udało mi się Cię zniechęcić, to się tym autem przejedź - na 99% odpuścisz… później się z tym prześpisz, minie z dzień albo siedem i powiesz koledze, że bierzesz.

O dziwo - idą w cenę. Kilka lat temu kolega miał takiego JGC z 4.0. Kupił za 3k zł, po roku sprzedał za 10k. Ja ze dwa lata temu miałem WG 4.7, kupiłem jeden z droższych egzemplarzy na rynku, po roku sprzedałem drożej, teraz auta które nie są nawet w połowie w tak dobrym stanie jak mój, kosztują więcej. Nie bardzo rozumiem ten fenomen, bo to zwykły wózek na zakupy amerykańskiej gospodyni domowej, no ale co zrobić ;] 

[Edit] W temacie żony - jak nie przepada za głośnymi i telepiącymi się pojazdami, a chcesz Jeep'a kupić. To nawet jej nie proponuj przejażdżki. Najlepiej skłam, że jest komfortowy jak każdy SUV. Dziewczyna z którą się spotykałem w okresie kiedy posiadałem WG, samochodu nienawidziła żywym ogniem a przed każdą trasą dostawała ataku paniki. My - mężczyźni - lubimy kiedy kickdown dziurawi bębenki i włącza alarmy a dodawanie gazu kręci całą budą, ale spora część kobiet tego entuzjazmu nie podziela.

Edytowane przez camel00

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.