Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reflektor - świeci symetrycznie

Featured Replies

Napisano

Niedawno byłem Skodą Fabią I na przeglądzie i pan diagnosta zwrócił uwagę, że lewy reflektor świeci symetrycznie tzn. tak "__" a nie jak powinien asymetrycznie tzn. tak "_/". Z reflektorem nic nie było robione, auto z tego co wiem nie było bite,reflektor jest w tym aucie od początku i nie był rozbierany. Co mu się mogło stać i czy jest jakiś ratunek dla niego czy czeka mnie raczej zakup nowego?

Zamontowana jest standardowa żarówka H7 firmy GE (Tungsram), po przełożeniu jej do prawej lampy świeci prawidłowo.

Edytowane przez KeyaR
Zapomniałem dopisać,

Napisano

Pewnie jakaś przysłona przystosowująca do innych regulacji w tym zakresie się przestawiła?

Napisano
15 minut temu, KeyaR napisał:

Niedawno byłem Skodą Fabią I na przeglądzie i pan diagnosta zwrócił uwagę, że lewy reflektor świeci symetrycznie tzn. tak "__" a nie jak powinien asymetrycznie tzn. tak "_/". Z reflektorem nic nie było robione, auto z tego co wiem nie było bite,reflektor jest w tym aucie od początku i nie był rozbierany. Co mu się mogło stać i czy jest jakiś ratunek dla niego czy czeka mnie raczej zakup nowego?

Zamontowana jest standardowa żarówka H7 firmy GE (Tungsram), po przełożeniu jej do prawej lampy świeci prawidłowo.

jakbys myslal nad zakupem reflektorow to nie bierz czasem tyc/depo, tylko ori hella lub zamiennik valeo

ja w ubieglym roku dalem za kpl 600 z wymiana i regulacja oraz wszystkimi zarowkami

edit; za helle oczywiscie

https://auto-west.pl/

Edytowane przez BoRuCh

Napisano
16 minut temu, Joki napisał:

Pewnie jakaś przysłona przystosowująca do innych regulacji w tym zakresie się przestawiła?

svetlo_svetla_reflektor_predni_skoda_fab

tu raczej nie ma sie co przestawic, moze po prostu odblysnik juz szlag trafil

Edytowane przez BoRuCh

Napisano
  • Autor

Właściwie nic nie widać, żeby coś tam się stało, ale widocznie coś już się zużyło...myślałem o kupnie nowych i to właśnie o ori (hella), ale poczekam chyba na przyszłą wiosnę. Dzięki za namiar.

Napisano
9 godzin temu, KeyaR napisał:

Właściwie nic nie widać, żeby coś tam się stało, ale widocznie coś już się zużyło...myślałem o kupnie nowych i to właśnie o ori (hella), ale poczekam chyba na przyszłą wiosnę. Dzięki za namiar.

Dziwny przypadek 8] W kazdym razie to kolejny argument za montażem lamp DRL ;]

Napisano
3 godziny temu, Mantom napisał:

Dziwny przypadek 8] W kazdym razie to kolejny argument za montażem lamp DRL ;]

co  ma  montaz  drl  do  swiecacej  nie  tak  jak  powinna  lampy?  może  jak  zamontuje  drl  to  ta  lampa  zobaczy  ze  po  zmroku  ma swiecic inaczej?  

ić bredzić na  Hejtpark :papa: 

Napisano
13 minut temu, mokrii napisał:

co  ma  montaz  drl  do  swiecacej  nie  tak  jak  powinna  lampy?  może  jak  zamontuje  drl  to  ta  lampa  zobaczy  ze  po  zmroku  ma swiecic inaczej?  

sam bredzisz - pewnie od ciągłej jazdy na światłach mijania coś ci się sknociło w reflektorze, nie mówiąc o matowieniu

Było wiele razy o tym

Napisano
7 minut temu, mokrii napisał:

co  ma  montaz  drl  do  swiecacej  nie  tak  jak  powinna  lampy?

Do zepsutej lampy nie da nic. ale Światła dzienne przedłużą życie nowych  sprawnych reflektorów , które świecić będą w nocy , w deszczu i wtedy kiedy potrzeba a nie non stop. dzisiejsze reflektory już po 4 -5 latach nie świecą  jak należy. Różne cuda wianki widuje u siebie na OSKP . marka pojazdu nie ma znaczenia.

może  jak  zamontuje  drl  to  ta  lampa  zobaczy  ze  po  zmroku  ma swiecic inaczej?  

:facepalm:

Napisano
28 minut temu, piter19731 napisał:

ale Światła dzienne przedłużą życie nowych  sprawnych reflektorów , które świecić będą w nocy , w deszczu i wtedy kiedy potrzeba

jak  jest  reflektor uszkodzony  to  sie  go  wymienia  a  nie  dodaje  wydumki :skromny: 

skoro  widujesz  takie  zniszczone  reflektory  na  OSKP  to  znaczy  ze  legalizujesz  cos  co  jest  niesprawne? 

Napisano

Kup nowe żarówki i przejedź się na inną stację diagnostyczną sprawdzić jeszcze raz te światła. Może sam diagnosta był nadgorliwy, może coś jest nie tak z żarówką, może krzywo osadzona, może jakiś zaczep trzymający żarówkę w lampię jest uszkodzony itp.

Przecież to zwykła prosta lampa, nawet nie wiadomo jak stara to ot tak nie zacznie świecić poziomo.

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał:

Przecież to zwykła prosta lampa, nawet nie wiadomo jak stara to ot tak nie zacznie świecić poziomo.

Tym bardziej, ze jest wykonana w technologii FF (lustro wielopłaszczyznowe) i w takiej za kształt snopa światła odpowiada lustro i żarówka bez przesłony pod włóknem mijania (jak w żarówce H4).

Napisano
4 godziny temu, mokrii napisał:

jak  jest  reflektor uszkodzony  to  sie  go  wymienia  a  nie  dodaje  wydumki :skromny: 

tak, uszkodzone wymienić na nowe lub zregenerować . ale  aby przedłużyć życie SPRAWNYCH  reflektorów można założyć  światła dzienne .

skoro  widujesz  takie  zniszczone  reflektory  na  OSKP  to  znaczy  ze  legalizujesz  cos  co  jest  niesprawne? 

w którym miejscu napisałem ,że legalizuję , widywać a wykonywać badanie to nie to samo . wyobraź sobie ,że klient może podjechać na OSKP w celu sprawdzenia ustawienia świateł bo np. zmieniał żarówkę ... u ,mnie jest to gratis

Napisano
19 godzin temu, KeyaR napisał:

a prawa żarówka w lewym reflektorze po przełożeniu jak świeci ? próbował ?

Napisano
Dnia 22.06.2017 o 20:18, KeyaR napisał:

Nie była żarówka zamontowana "do góry nogami"? Kupiłem Mastera, który miał tak upchniętą żarówkę - do dzisiaj zastanawia mnie jak to ktoś zrobił... Też świecił płasko i jakby za wysoko.

Napisano
Dnia 6/22/2017 o 19:18, KeyaR napisał:

Soczewka?

Miałem kiedyś samochód z reflektorami soczewkowymi, była możliwość "wyprostowania" granicy światła-cienia na okoliczność poruszania się w ruchu lewostronnym

Napisano
  • Autor

Żarówka odwrotnie na pewno nie jest, bo sprawdzałem. Gniazdo też nie jest jakoś "rozklepane", bo po zamontowaniu żarówka nie porusza się w żadnej płaszczyźnie. Reflektory nie są zmatowiałe, bo je reanimowałem - polerowanie - są przejrzyste.

Na ten moment wydaje mi się, że fred77 miał dużo racji - diagnosta chyba był trochę nadgorliwy, bo jak zmieniłem żarówki i podjechałem do ściany garażu, to może nie było jakoś super wyraźnie widać odcięcia (w sensie kresek), ale było widać, że odcięcie jest (trochę rozmyte, ale jest).

Na razie więc jeździ jak jest, a na przyszłą wiosnę kupię nowe lampy.

Napisano
9 godzin temu, KeyaR napisał:

Żarówka odwrotnie na pewno nie jest, bo sprawdzałem. Gniazdo też nie jest jakoś "rozklepane", bo po zamontowaniu żarówka nie porusza się w żadnej płaszczyźnie. Reflektory nie są zmatowiałe, bo je reanimowałem - polerowanie - są przejrzyste.

Na ten moment wydaje mi się, że fred77 miał dużo racji - diagnosta chyba był trochę nadgorliwy, bo jak zmieniłem żarówki i podjechałem do ściany garażu, to może nie było jakoś super wyraźnie widać odcięcia (w sensie kresek), ale było widać, że odcięcie jest (trochę rozmyte, ale jest).

Na razie więc jeździ jak jest, a na przyszłą wiosnę kupię nowe lampy.

Trzeba było zrobić zdjecie i wrzucić. Reflektory podróby np. Depo też mają rozmyte odcięcie.

Nowe lampy lepiej moze kup na sezon jesienno zimowy, bo wtedy bardziej się przydadzą

Napisano
14 godzin temu, KeyaR napisał:

Reflektory nie są zmatowiałe, bo je reanimowałem - polerowanie - są przejrzyste.

Czy to było polerowanie bez lakierowania ?

Jeśli tak, to tu może być przyczyna.

Napisano
53 minuty temu, r1sender napisał:

ciekawostka:hmm: możesz wytłumaczyć dlaczego?

Źle polerowany reflektor będzie "rozmywał" światło.

Napisano
3 godziny temu, paweu napisał:

Źle polerowany reflektor będzie "rozmywał" światło.

a co ma do tego lakier?:hmm:

Jeździłem służbówkami gdzie klosz przypominał mleko i nie rozszczepiał światła nie wiadomo jak :hmm: 

Napisano
10 godzin temu, r1sender napisał:

a co ma do tego lakier?:hmm:

Jeździłem służbówkami gdzie klosz przypominał mleko i nie rozszczepiał światła nie wiadomo jak :hmm: 

Klosze były ruszane, czy tylko czas i warunki je zużyły ?

Napisano
15 minut temu, r1sender napisał:

weź mnie wytłumacz jak wypolerowany poliwęglan rozszczepi światło, to nie pryzmat

Jeśli przed polerowaniem był nieprawidłowo szlifowany to światło może już tak prosto nie przechodzić.  

Napisano
  • Autor
Dnia 30.06.2017 o 11:35, paweu napisał:

Czy to było polerowanie bez lakierowania ?

Jeśli tak, to tu może być przyczyna.

Lakierowałem lakierem bezbarwnym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.