Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,4tsi 150km vs 1,4tsi 125km

Featured Replies

Napisano

Z kolorów jakie teraz są dostępne, Desire Red jest zdecydowanie najładniejszy i fajnie podkreśla design w wersji 5D - ten kolor to IMO pierwszy wybór w tym modelu:ok: . Fajny jest jeszcze Nevada White - zimny biały z bardzo delikatnym metalikiem.

Szkoda, że Seat przy liftingu wycofał Alor Blue i Lima Green. To były ładne i odważne kolory - oba się wyrózniały i rzucały w oczy na ulicy (Alor blue był całkiem popularny w Leonie i Ibizie, a Lima Green częściej widuję w Ibizie - w Leonie to mega rzadkość).

Napisano
  • Autor

Dokładnie.  Gdyby był alor i lima napewno wybrałbym właśnie któryś z nich. :ok:

Napisano
12 godzin temu, grogi napisał:

To kup taki, jaki chcesz. Inaczej przez te wszystkie lata będziesz miał niedosyt.

Inaczej jest kupić używany taki jaki jest, a inaczej nowy. 

To trochę pierniczenie, bo nigdy nie kupisz takiego jaki rzeczywiście chcesz. Zawsze będzie coś lepszego i wybierzesz jakiś kompromis. 

Napisano

Z tych dwóch lepszy czerwony, ale jak z ekspozycji to zastanowiłbym się ;]

Napisano
Dnia 3.07.2017 o 16:24, gzes napisał:

Temat rozmowy seat leon, panowie z salonu dwoją się i troją żeby wcisnąć mi słabszego który stoi u nich na placu i dostępny jest od ręki. Poza tym wyskoczyli z tekstem że jakiś tam zaprzyjaźniony "Heniek" chipuje te silniki na ponad 150koni za 1000zł bez utraty gwarancji8] i namawiają mnie żebym tak zrobił. Ja uparcie stoję przy mocniejszej wersji na którą trzeba czekać ok 5 miesięcy. Co uważacie na ten temat? Chcą wypchnąć to co mają na placu i dlatego tak naciskają? Ceny to 84,400 a za słabszy 74,500. Co robić?:bzik::hmm:

Rozpatrywałem oba warianty. Ten mocniejszy w Leonie miał wyczuwalną różnicę dopiero w wyższej partii obrotów. Poza tym ma dwumas i ten system.

Te 125 spokojnie daje radę, choć po roku zamieniliśmy auto na Cuprę, ale to bardziej z moich fanaberii wynikało, niż realnych potrzeb. 

Napisano
  • Autor

A czy orientuje się ktoś na które drzwi działa KESSY? Widzę że w nowej ibizie tylko na drzwi kierowcy. Wie ktoś jak to jest w leonie?:hmm:

Napisano
9 godzin temu, gzes napisał:

A czy orientuje się ktoś na które drzwi działa KESSY? Widzę że w nowej ibizie tylko na drzwi kierowcy. Wie ktoś jak to jest w leonie?:hmm:

Opcja IMHO niegodna uwagi. Niestety m.in. grupa VW, BMW, Mercedes, Mazda mają ten system bardzo dziurawy, co ułatwia kradzież samochodu, który jest weń wyposażony. Wystarczy że znajdzie się gdzieś koło Ciebie (max 1.5 m) gość z przekaźnikiem wzmocni zasięg  pilota na kilkaset metrów, a wtedy jego wspólniki wsiada w Twój samochód na parkingu i odjeżdża - będzie mógł jechać dokąd nie zgasi sillnika. Tak samo w domu/knajpe wieszasz kurtkę z kluczykim na wieszaku, przechodzi ktoś ze wzmacniaczem i samochód pojechał. Słabe. Na ten temat było ostrzeżenie m.in ADAC rok albo dwa lata temu.

Napisano
4 minuty temu, Manx napisał:

Opcja IMHO niegodna uwagi. Niestety m.in. grupa VW, BMW, Mercedes, Mazda mają ten system bardzo dziurawy, co ułatwia kradzież samochodu, który jest weń wyposażony. Wystarczy że znajdzie się gdzieś koło Ciebie (max 1.5 m) gość z przekaźnikiem wzmocni zasięg  pilota na kilkaset metrów, a wtedy jego wspólniki wsiada w Twój samochód na parkingu i odjeżdża - będzie mógł jechać dokąd nie zgasi sillnika. Tak samo w domu/knajpe wieszasz kurtkę z kluczykim na wieszaku, przechodzi ktoś ze wzmacniaczem i samochód pojechał. Słabe. Na ten temat było ostrzeżenie m.in ADAC rok albo dwa lata temu.

To jest absolutnie bez znaczenia. Bierzesz 3 lub 5 letniego GAP i masz to gdzies. Mozna tez zalozyc dodatkowe imo na karte jak ktos sie boi, ze  ukradna. Natomiast wygoda niesamowita zwlaszcza dla kobity. Wsiadasz klucz masz w torbie i jedziesz.

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎07‎-‎03 o 22:08, grogi napisał:

Marudziłbym, że robisz duże przebiegi i ile to pieniędzy na paliwo przy braku ACT wydasz (system oszczędza przynajmniej 0.5l/100km). Targował i w końcu wziął ten z placu. :ok:

Ale zescie mnie zaskoczyli ze Vw Group ma takie cudo jak ACT. Myslalem, ze to tylko w klasie wyzszej i przy V8 czy V6. A tu zwykle 4-cylindrowki?. Jest jeszcze jakis inny producent co w masowo produkowanych autach to daje? To ACT dziala na autostradzie przy predkosci powiedzmy 130km/h? Jakie wtedy spalanie jest? Ktos wie, ale tak bardziej z praktycznej strony?

Napisano
18 minut temu, gregoryj napisał:

Ale zescie mnie zaskoczyli ze Vw Group ma takie cudo jak ACT. Myslalem, ze to tylko w klasie wyzszej i przy V8 czy V6. A tu zwykle 4-cylindrowki?. Jest jeszcze jakis inny producent co w masowo produkowanych autach to daje? To ACT dziala na autostradzie przy predkosci powiedzmy 130km/h? Jakie wtedy spalanie jest? Ktos wie, ale tak bardziej z praktycznej strony?

Wg producenta oszczędza się ok. 0,5 l/ 100 km. ACT działa jedynie jeżeli jedziesz  w miarę równo (tzn nie potrzebujesz dużo mocy do przyspieszania, podjazdu pod górę) i masz do 4000 RPM - więc więc przy 130 km/h powinno jeszcze działać.

Napisano

to ze  i ile oszczedza to wiem, tylko ile realnie pali przy predkosciach autostradowych? albo maksymalnych predkosciach gdzie taki system jeszcze w miare dziala. Ciekaw jestem praktyki i czy to spalanie zbliza sie juz do diesli (moze nie tych z afery, ale takich zwyklych TDI)

Napisano

wejdź na YT i poszukaj, pełno tych filmikow jest

Napisano
59 minut temu, gregoryj napisał:

Ciekaw jestem praktyki i czy to spalanie zbliza sie juz do diesli (moze nie tych z afery, ale takich zwyklych TDI)

Na Interii był taki artykuł o golfie 1.4 z ACT, poniżej link. Fakt, że napisany 3 lata wcześniej, może coś się "w technologii" zmieniło, ale tam zbyt optymistycznie o ACT nie piszą. Ja mając do wyboru 125KM bez ACT i 150 z ACT i kupując samochód na kilkanaście lat, wybrałbym ten bez ACT.

http://motoryzacja.interia.pl/samochody-nowe/testy/news-volkswagen-golf-1-4-tsi-act-w-ktorym-pracuja-tylko-dwa-z-czt,nId,1398135

Napisano
21 godzin temu, Jarek_JD napisał:

Na Interii był taki artykuł o golfie 1.4 z ACT, poniżej link. Fakt, że napisany 3 lata wcześniej, może coś się "w technologii" zmieniło, ale tam zbyt optymistycznie o ACT nie piszą. Ja mając do wyboru 125KM bez ACT i 150 z ACT i kupując samochód na kilkanaście lat, wybrałbym ten bez ACT.

http://motoryzacja.interia.pl/samochody-nowe/testy/news-volkswagen-golf-1-4-tsi-act-w-ktorym-pracuja-tylko-dwa-z-czt,nId,1398135

No to w sumie ten artykuł niezbyt pochwany dla tego systemu - najważniejsze wnioski z tego artykułu:

- przygotowane pod New European Driving Cycle, gdzie system ACT ma szansę się wykazać przez 70% trasy. czytaj: to system do badań homologacyjnych i miał przynieść korzyść rpoducentowi, a nie użytkownikowi samochodu.

- najlepsze efekty technologia przynosi przy stałej jeździe z umiarkowaną prędkości np. 50 km/h.... ale dalej piszą, że w mieście gdzie ciągle się hamuje i przyspiesza, to się nie sprawdza.

- idealne warunki pojawiają się dopiero podczas podróży autostradą. Stała prędkość 120 km/h, 6 bieg i delikatny nacisk na pedał gazu. Czyli rzadkość - nikogo nie można wyprzedzać, nie może być długich podjazdów pod górkę.

- cały czas podkreślają, że warunki muszą być naprawdę idealne.

Wniosek - system najlepiej sprawdza się na drogach podmiejskich, gdzie jeździ się płynnie z umiarkowaną prędkością. Najlepsza rada - zapomnieć o tym, że ten system jest i ten silnik wybierać tylko gdy słabsza wersja jest za słaba.

Napisano

Dlatego pytalem o realne uzywanie. Ani pismaki (to poprzednia generacja) ani youtube nie powie mi o realnym uzywaniu.  Na youtube wyglada to calkiem calkiem. Spalanie przy 130km/h jakies 6l z groszami, przy 100km/h minimalnie ponad 5 litrow - to poziom 1,9 TDI z lat 1995-2005, moze troche wiecej, ale niewiele. Ale nie wiem czy gosciu jedzie z gorki, z wiatrem czy bez, czy predkosciomierz pokazuje prawidlowo predkosc, czy spalanie na kompie jest rowne realnemu itp itd.

Druga strona medalu, to nie wiem jak wyglada realne porownanie do silnika bez ACT, np tego 120 koni

To raczej system na autostrady, krajowki i tych co lubia zapinac tempomat przy kazdej okazji, i tez nie lubia pedzic na zlamanie karku.

Jeszcze LPG do tego wymysla i juz bedzie mozna tym jezdzic .... calkiem tanio :)

Napisano

Ale LPG już jest do TFSI ale drogie... przykład Audicy 100% na gazie bez dotrysku benzyny :)

Napisano
10 godzin temu, gregoryj napisał:

Dlatego pytalem o realne uzywanie. Ani pismaki (to poprzednia generacja) ani youtube nie powie mi o realnym uzywaniu.  Na youtube wyglada to calkiem calkiem. Spalanie przy 130km/h jakies 6l z groszami, przy 100km/h minimalnie ponad 5 litrow - to poziom 1,9 TDI z lat 1995-2005, moze troche wiecej, ale niewiele. Ale nie wiem czy gosciu jedzie z gorki, z wiatrem czy bez, czy predkosciomierz pokazuje prawidlowo predkosc, czy spalanie na kompie jest rowne realnemu itp itd. :)

Jeżeli to z tym systemem, to powiem Ci, że to żaden kosmos jesli chodzi o spalanie. Moje 1.8 TSI bez tego systemu na płaskiej drodze tyle pali - jadąc równo 100 km/h potrzebuje 5l 100/km. Przy 130 pije 6,5.

IMO współczesne silniki są już tak wydajne, że więcej można we współczesnym samochodzie oszczędzić odpowiednio operując gazem i przewidując sytuacje na drodze, niż dzięki jakiemuś kolejnemu dodatkowi typu ACT, tryb ECO silnika, funkcja żeglowania w automatycznej skrzyni, start/stop itp.

Napisano
1 minutę temu, Manx napisał:

Jeżeli to z tym systemem, to powiem Ci, że to żaden kosmos jesli chodzi o spalanie. Moje 1.8 TSI bez tego systemu na płaskiej drodze tyle pali - jadąc równo 100 km/h potrzebuje 5l 100/km. Przy 130 pije 6,5.

IMO współczesne silniki są już tak wydajne, że więcej można we współczesnym samochodzie oszczędzić odpowiednio operując gazem i przewidując sytuacje na drodze, niż dzięki jakiemuś kolejnemu dodatkowi typu ACT, tryb ECO silnika, funkcja żeglowania w automatycznej skrzyni, start/stop itp.

A moje 1,8 bez turbo pali przy 140-150 km/h 10-11 litrów na 100 km 8]

Ale przymierzam się do niemieckiej technologii właśnie z DSG i ACT.

Czy to ACT da się wyłączyć?

Czy przy DSG nie będzie przeszkadzać?

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Po co wyłączać act? DSG nie przeszkadza, bo i jak?

Napisano
16 minut temu, rwIcIk napisał:

To jest różnica wynikająca stricte z nowoczesności konstrukcji. Miałem forda - zaledwie 1.6 i przy 140km/h  palił mi 9l/100 km. Obecnie mam 1.8 i to z turbo, a pali przy 140 km/h ok 7.5.  Przy 150 to pewno będę miał trochę ponad 8. Przyznam, że nie obserwuję za bardzo spalania. 

Można gadać na inżynierów, że nic nie robią, tylko niepotrzebnie komplikują silniki... ale to co oni robią z silnikami, ma też swoje dobre strony.

A co do Twojego pytania - IMHO ten ACT ma szanse lepiej działać właśnie z DSG.

Napisano
Dnia 4.07.2017 o 10:19, maro_t napisał:

mam fiata bravo 1.4 T-Jet 120KM. Jak kupowałem były jeszcze dostępne wersje 150KM. Jeżdżę nim już prawie 10 lat i nawet nie policzę ile razy sobie myślałem, że fajnie by było jednak mieć tę wersję 150KM

Tak to działa.

Założyciel wątku niech lepiej poszuka po Polsce tego 150 KM i na pewno znajdzie.

Napisano
Dnia 4.07.2017 o 17:59, bergerac napisał:

czemu Seat z przodem poszedł tak w kierunku Skody ?

Co do koloru - czerwony fajny.

Chyba odwrotnie.

Napisano
2 godziny temu, Manx napisał:

To jest różnica wynikająca stricte z nowoczesności konstrukcji. Miałem forda - zaledwie 1.6 i przy 140km/h  palił mi 9l/100 km. Obecnie mam 1.8 i to z turbo, a pali przy 140 km/h ok 7.5.  Przy 150 to pewno będę miał trochę ponad 8. Przyznam, że nie obserwuję za bardzo spalania. 

Można gadać na inżynierów, że nic nie robią, tylko niepotrzebnie komplikują silniki... ale to co oni robią z silnikami, ma też swoje dobre strony.

A co do Twojego pytania - IMHO ten ACT ma szanse lepiej działać właśnie z DSG.

Uruchamia się bardzo rzadko. Co do spalania dojazd do Krakowa około 50 km w jedną stronę 5 na 100.

Napisano
16 godzin temu, Manx napisał:

Nawet w to 1,8 tsi i spalanie, ktore podajesz, to jakos ciezko mi uwierzyc. Slyszalem ze mozna zejsc do 6-6,5 ale mniej? Choc jesli tak piszesz to chyba tak jest. Rozumie ze spalanie weryfikowane na stacji benzynowej a nie tylko z kompa.. Masz 6biegowa dluga skrzynie? To wersja okolo 200 konna?

Druga strona medalu .... to na zdrowy rozum one musza palic uboga mieszankew tym niskim zakresie obrotow ..... ciekawe jak spaliny ....  smierdzi afera dieslowa

Napisano
1 godzinę temu, gregoryj napisał:

Nawet w to 1,8 tsi i spalanie, ktore podajesz, to jakos ciezko mi uwierzyc. Slyszalem ze mozna zejsc do 6-6,5 ale mniej? Choc jesli tak piszesz to chyba tak jest. Rozumie ze spalanie weryfikowane na stacji benzynowej a nie tylko z kompa.. Masz 6biegowa dluga skrzynie? To wersja okolo 200 konna?

Druga strona medalu .... to na zdrowy rozum one musza palic uboga mieszankew tym niskim zakresie obrotow ..... ciekawe jak spaliny ....  smierdzi afera dieslowa

Spalanie podaję według komputera. Skrzynia 7-biegowa DSG. Mocy jest w teorii 180 KM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.