Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,4tsi 150km vs 1,4tsi 125km

Featured Replies

Napisano

Temat rozmowy seat leon, panowie z salonu dwoją się i troją żeby wcisnąć mi słabszego który stoi u nich na placu i dostępny jest od ręki. Poza tym wyskoczyli z tekstem że jakiś tam zaprzyjaźniony "Heniek" chipuje te silniki na ponad 150koni za 1000zł bez utraty gwarancji8] i namawiają mnie żebym tak zrobił. Ja uparcie stoję przy mocniejszej wersji na którą trzeba czekać ok 5 miesięcy. Co uważacie na ten temat? Chcą wypchnąć to co mają na placu i dlatego tak naciskają? Ceny to 84,400 a za słabszy 74,500. Co robić?:bzik::hmm:

Napisano

Targuj bardziej ten z placu.  Powiedzmy na 65.

Czekac 5 miesiecy na auto.... 

Napisano
16 minut temu, gzes napisał:

Temat rozmowy seat leon, panowie z salonu dwoją się i troją żeby wcisnąć mi słabszego który stoi u nich na placu i dostępny jest od ręki. Poza tym wyskoczyli z tekstem że jakiś tam zaprzyjaźniony "Heniek" chipuje te silniki na ponad 150koni za 1000zł bez utraty gwarancji8] i namawiają mnie żebym tak zrobił. Ja uparcie stoję przy mocniejszej wersji na którą trzeba czekać ok 5 miesięcy. Co uważacie na ten temat? Chcą wypchnąć to co mają na placu i dlatego tak naciskają? Ceny to 84,400 a za słabszy 74,500. Co robić?:bzik::hmm:

Oba mają ACT? 

Napisano

ale tego 150 chipuja na tez wiecej, ma chyba dwumas dodatkowo, wydajniejsze turbo

ACT 125 na pewno nie ma

jak brać mocniejszy to 1.8 i czipowac na >220

Napisano
  • Autor
17 minut temu, grogi napisał:

Oba mają ACT? 

tylko 150 konny ma act

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Cinos napisał:

ale tego 150 chipuja na tez wiecej, ma chyba dwumas dodatkowo, wydajniejsze turbo

ACT 125 na pewno nie ma

jak brać mocniejszy to 1.8 i czipowac na >220

Jaki wpływ na spalanie może mieć taki chip?

Napisano
Teraz, gzes napisał:

Jaki wpływ na spalanie może mieć taki chip?

na forum leonclubu sa jakies raporty

ja jeżdzę serią CZCA (125) bez chipa w G7

Napisano

Ja wybierałem pomiędzy 122 a 140 KM i ten mocniejszy znacznie przyjemniej jechał ;)  Ale jak masz tego słabszego mieć 10 tyś. taniej to bym się mocno zastanowił na chipem tego słabszego.

Napisano

okej ale ten chip to ściema, gwarancję będzie miał tylko w ten konkretnym ASO które sprzedało mu to auto. Inne ASO powiedzą na drzewo z gwarancją bo nieautoryzowana przeróbka .:facepalm:

Napisano

Na LCP jest gość co zrobił chipa i krótko się cieszył padło sprzęgło. Mowa o 125KM. Poszukaj po Polsce auta. Coś droga ten 150KM, 1.8nto kolejne 7tyś.

Edytowane przez sdss

Napisano
  • Autor

Drogo? Cena katalogowa 90300 z opcji lakier za 2752, pakiet komfort+ za 1zł, do tego KESSY za 1500 i diodowe oświetlenie wnętrza za 330zł. czyli z 94880 zrobili 84400 myślałem że to atrakcyjna cena? Pierwszy raz kupuje auto z salonu. Myślicie że wyrwie się gdzieś korzystniej?

Napisano

Pytanie co jest w tym z placu? Ile tak naprawdę płacisz za te 25 KM więcej.  10 tyś to dużo.

Napisano
  • Autor

Na placu stoi xcellence, kolor metalic, KESSY w standardzie. Czyli wyposażenie niemal identyczne. Kuźwa masz racje sporo jak za te 25 kucy:bzik:

Napisano

Wg cennika 8tyś za 25KM :) a za 55KM 16tyś zł.

Napisano

10k za 25KM i czekanie na auto 5 miesiecy? No litosci :facepalm: Te 150KM to tez nie jest samochod wyscigowy. Czipowanie u Henka bym odpuscil. Brac auto z placu i nie wydziwiac.

Napisano

Jak chcesz czekać to kto Ci zabroni, przy budżetowych autach to szuka się raczej oszczędności, okazji i zamawianie na siłę z fabryki = dopłata :phi:

Ja na twoim miejscu jeżeli pasuje Ci słabszy kupowałbym z placu i targował do bólu, oni pozbywają się auta ze stocku a Ty dajesz im serwis, dobra handlowa gadka i dyrektor sprzedaży wie, że i tak się opłaca :oki:

Napisano
1 minutę temu, komor napisał:

Jak chcesz czekać to kto Ci zabroni, przy budżetowych autach to szuka się raczej oszczędności, okazji i zamawianie na siłę z fabryki = dopłata :phi:

Ja na twoim miejscu jeżeli pasuje Ci słabszy kupowałbym z placu i targował do bólu, oni pozbywają się auta ze stocku a Ty dajesz im serwis, dobra handlowa gadka i dyrektor sprzedaży wie, że i tak się opłaca :oki:

Marudziłbym, że robisz duże przebiegi i ile to pieniędzy na paliwo przy braku ACT wydasz (system oszczędza przynajmniej 0.5l/100km). Targował i w końcu wziął ten z placu. :ok:

Edytowane przez grogi

Napisano

W osiągach pomiędzy 125 a 150 jest różnica ale odczujesz ją poza miastem. To jest 8 s vs 9 s od 0 do 100 km/h. Żaden z nich to nie jest zawalidroga.

Faktycznie można się pobawić w chipa 125-ki, ale IMO to lepiej dopiero po gwarancji (a tej będziesz miał 4 lata lub 120 kkm). Jeśli bardzo zależy Ci na osiągach, to możesz poszukać po innych dealerach 150-ki. W sumie oferta na 125-kę, którą dostałęś to to nie jest zły deal, alczkolwiek jak im tak zależy na sprzedaży to warto ich jeszcze przycisnąć (m.in tak jak sugerują przedmówcy)- jakąś dalszą obniżkę albo pakiet przeglądów albo zimówki ;)

Napisano
16 godzin temu, gzes napisał:

Szukałeś u innych dealerów w pl ? może mają to co chcesz na placu ?

Napisano
11 godzin temu, wujekcybul napisał:

10k za 25KM i czekanie na auto 5 miesiecy? No litosci :facepalm: Te 150KM to tez nie jest samochod wyscigowy. Czipowanie u Henka bym odpuscil. Brac auto z placu i nie wydziwiac.

jeździłeś, masz porównanie? To nie tylko 25KM więcej, ale większy moment, inna skrzynia i odczuwalnie sporo lepsza dynamika. Tylko gdyby nie te 5 miesięcy czekania...

Napisano
Teraz, maro_t napisał:

jeździłeś, masz porównanie? To nie tylko 25KM więcej, ale większy moment, inna skrzynia i odczuwalnie sporo lepsza dynamika. Tylko gdyby nie te 5 miesięcy czekania...

Ja właśnie przez konieczność kilkumiesięcznego czekania zrezygnowałem na razie z VW.

A to co jest w ofercie od ręki, jest sporo droższe, od wersji która by mi wystarczyła.

Poczekam i zobaczę jesienią, może będą fajne promocje wyprzedażowe, a może zamówię z odbiorem w przyszłym roku. ;]

Napisano
12 godzin temu, gzes napisał:

Drogo? Cena katalogowa 90300 z opcji lakier za 2752, pakiet komfort+ za 1zł, do tego KESSY za 1500 i diodowe oświetlenie wnętrza za 330zł. czyli z 94880 zrobili 84400 myślałem że to atrakcyjna cena? Pierwszy raz kupuje auto z salonu. Myślicie że wyrwie się gdzieś korzystniej?

cena jest imho dobra. Zawsze może się udać gdzieś wyrwać więcej, ale już dużo nie zyskasz imho. Seat ostatnio raczej nie daje dużych rabatów. Dylemat jest trudny. Słabsza wersja na już czy mocniejsza za 10 tys. więcej i za 5 miesięcy. Nie wiem co bym wybrał. Jeśli stać by mnie było dołożyc te 10 tys i miałbym czym jeździć przez te 5 miesięcy to chyba jednak bym poczekał na mocniejszy.

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, Qulek napisał:

Szukałeś u innych dealerów w pl ? może mają to co chcesz na placu ?

Sprzedawca twierdził że mają deficyt na te 150konne 1,4

mówił że mnóstwo tych silników idzie do ateki i dlatego trzeba tyle czekać. I faktycznie chyba nie uświadczy się nigdzie 5-dzwiowego hatchbacka w wersi FR(150km) stojącego gdzieś na palcu. Przynajmniej ja do tej pory nie znalazłem....

Napisano

Pytanie na jak długo kupujesz to auto, i jakie przebiegi? Jak na dłużej to bym szukał mocniejszego i nie tylko u nich

a w calej Polsce. Wyslac maila do wszystkich dilerów

Napisano
  • Autor

Auto na grube lata, 10 może nawet 15 lat. przebiegi ok 15tyś. Zaraz rozsyłam maile:ok:

Napisano
26 minut temu, gzes napisał:

Auto na grube lata, 10 może nawet 15 lat. przebiegi ok 15tyś. Zaraz rozsyłam maile:ok:

To kup taki, jaki chcesz. Inaczej przez te wszystkie lata będziesz miał niedosyt.

Inaczej jest kupić używany taki jaki jest, a inaczej nowy. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, grogi napisał:

To kup taki, jaki chcesz. Inaczej przez te wszystkie lata będziesz miał niedosyt.

Inaczej jest kupić używany taki jaki jest, a inaczej nowy. 

Masz racje, coś w tym jest:ok:

Napisano
13 minut temu, gzes napisał:

Masz racje, coś w tym jest:ok:

mam fiata bravo 1.4 T-Jet 120KM. Jak kupowałem były jeszcze dostępne wersje 150KM. Jeżdżę nim już prawie 10 lat i nawet nie policzę ile razy sobie myślałem, że fajnie by było jednak mieć tę wersję 150KM

Napisano

Tak czy inaczej nie warte dopłaty 10k plus czekanie może i inna skrzynia ale to tylko 25KM.
Napisano
45 minut temu, maro_t napisał:

mam fiata bravo 1.4 T-Jet 120KM. Jak kupowałem były jeszcze dostępne wersje 150KM. Jeżdżę nim już prawie 10 lat i nawet nie policzę ile razy sobie myślałem, że fajnie by było jednak mieć tę wersję 150KM

Dlatego najprościej jest móc kupić najmocniejszy dostępny silnik, wtedy nie powiesz sobie, że mogłeś jednak kupić ten mocniejszy, bo już mocniejszego nie było.

Ale nie jest to konieczne opłacalne, ale wygodna kosztuje :oki:

Napisano
  • Autor
17 minut temu, komor napisał:

Dlatego najprościej jest móc kupić najmocniejszy dostępny silnik, wtedy nie powiesz sobie, że mogłeś jednak kupić ten mocniejszy, bo już mocniejszego nie było.

Ale nie jest to konieczne opłacalne, ale wygodna kosztuje :oki:

heh to musiałbym brać 300 konną Cupre;];/ ale ta wygoda kosztuje więcej niż sporo;)

Z racji tego że stała wczoraj taka na placu miałem przyjemność trochę nią pojeździć. Wrażenia z jazdy są wręcz nie do opisania:totalszok:

Napisano

Bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.  :phi: A, że siedzimy jeszcze za nisko to widzimy zbyt blisko ;l

Co mają powiedzieć właściciele aut za ponad 500 k PLN ;)

Napisano
14 godzin temu, wujekcybul napisał:

Z drugiej strony - kupi auto którego nie chce i będzie się w nim męczył od pierwszego dnia. Zaoszczędzone 10k tego nie zrekompensuje.

Napisano
44 minuty temu, Ryb napisał:

Z drugiej strony - kupi auto którego nie chce i będzie się w nim męczył od pierwszego dnia. Zaoszczędzone 10k tego nie zrekompensuje.

To juz sam zainteresowany musi ocenic czy roznica jest warta 10kPLN...

Ja bym za te pieniadze pojechal na wakacje ;]

Przy moim trybie uzytkowania auta roznica 25KM nie ma zadnego znaczenia...

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Ty wszystko przeliczasz na wakacje, więc jesteś mało wiarygodny ;]

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

To juz sam zainteresowany musi ocenic czy roznica jest warta 10kPLN...

Przy moim trybie uzytkowania auta roznica 25KM nie ma zadnego znaczenia...

Ja gdybym kupował auto na 10 lat to bym nigdy się nie zdecydował na jakiś kompromis którego mógłbym żałować. Auto na krótszy okres to co innego.

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał:

Ty wszystko przeliczasz na wakacje, więc jesteś mało wiarygodny ;]

No to niech bedzie, ze za 10kPLN mialbym calkiem fajny rower ;]

Nie znam autora I ine wiem jakie on ma priorytet...

Forum internetowe tego nie rozstrzygnie.

Napisano
  • Autor

Delikatnie skłaniam się od opinii,że jak brać na tyle lat to taki "wymarzony"

ale dzięki za pozostałe sugestie.:oki:

Mam odpowiedz z 3 aso. Nigdzie nie mają na placu 150konnej Fr-ki. Ceny 6000zł i więcej niż zaproponował mi mój dealer.

Napisano

ale Twoj dealer tyle daje do produkcji? bo katalogow to chyba 90kPLN stoi taki FR 150 nowy

a patrzyłeś np na Golfa z tym silnikiem? czy w ogole odpada?

Napisano
  • Autor

To pobawmy się jeszcze w kolor.

Zgrillowany Bakłażan vs hedelfińska czereśnia:phi::hmm:

1495453453_642_441_1.jpg

cfcf03b89a95cfe33a24cc9770aa5f33.jpg

Napisano
17 minut temu, gzes napisał:

To pobawmy się jeszcze w kolor.

Zgrillowany Bakłażan vs hedelfińska czereśnia:phi::hmm:

A nie ma czarnych? 

Napisano
  • Autor

Czarnych? są tylko afroafrykańskie:phi:

Napisano

dla mnie wiśniowy ładniejszy ;) 

choc mystery blue jest jeszcze lepszy ;]

530686f3e2fcb9108b65e70301a7a434.jpg

Napisano

Bakłażan ładniejszy, choć ciemne niepraktyczne.

Napisano
1 godzinę temu, gzes napisał:

Czarnych? są tylko afroafrykańskie:phi:

No to jak nie czarny to bierz czerwony. Ale dokup czarne felgi.

Napisano

ta wiśnia na żywo imho robi robotę

Napisano

czemu Seat z przodem poszedł tak w kierunku Skody ?

Co do koloru - czerwony fajny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.