Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakaś alternatywa za Astre J, w marę świeżę

Featured Replies

Napisano

Witam

Obecnie w mojej skromnej flocie od prawie 3,5 lat jest ze mną Opel Astra J Kombi z silnikiem 1.4Turbo ( 140KM) + LPG rocznik 2011:) Przebieg 85000km.Nieźle wyposażone ( NAVI, grzane fotele i kierownica,fabryczne czujniki parkowania, klimatronik itp.) Ogólnie jestem zadowolony ale przydało by się wymienić na coś nowszego. Teraz w podobnej klasie lub ewentualnie SUV nie ma sensownych silników aby dały się łatwo gazować (a szkoda) i  nie spalać przy tym razem z LPG jeszcze benzyny. Astra przez ostatnie 2 lata przejeżdża rocznie ok 20000km wcześniej było symbolicznie. Teraz przebiegi również będą ok 20000km rocznie. Astra spala ok 10l LPG/100km, czyli na tą chwilę przejechanie 100km to ok 18zł. Rozglądał bym się za autem z rocznika 2016 i wyżej. Musi być kombi podobnych gabarytów co Astra J ale i względy ekonomiczne przemawiają aby koszt przejechania 100km był podobny. Co proponujecie ?

Edytowane przez Ragless

Napisano

Jeżeli nowe z LPG to chyba tylko Tipo Ci zostało, choć kombi zLPG wcale tanio nie wychodzi.

Z deko starszych Meganka z 1,6 (ale przesiadka z turbo)?

Niektórzy twierdza, ze nowe auta z bezpośrednim wtryskiem pala mało, na tyle mało ze LPG nie ma sensu, tylko ja nie umiem takiego spalania uzyskac.

Napisano

nawet  jakby  nowoczesny benzyniak spalił 6l x 4.48 to jest  przeszło 26zl na 100km,  przy obecnych 18zl to  on  musiałby palić max 4,  a to  baaardzo trudne  nawet dla  miniaturowego diesla. 

A skoro wspomniana Astra pali  10 lpg,  to znaczy,  że  kierownik ruchu nie tamuje. 

Jak  ma zrobić rocznie  20.000km  to 6 beny kontra 10 gazu to jest  różnica ok. 1600zl rocznie. 

Napisano

85000 przejechane to ja bym nie myslal o lpg tylko wzial nowa astre 150KM bedzie palila mniej od obcnej. JAk z LPG to zostaje jakas fabia a cala reszta to silniki bez turbo chyba, ze tipo ale to przesiadka klase nizej od astry.

Napisano

zostań przy tym co masz

a jak chcesz sprzedać, pisz na priv - może się dogadamy

pozdrawiam

ps.

sam ujeżdżam astrkę K kombi 1.4 125 enjoy + pakiet biznes = bardzo fajne autko polecam, a szukam powoli czegoś dla żony i z racji $ myślę o astrze J;)

Napisano
  • Autor

Witam

Dzięki za wpisy.  Chyba musze jeszcze rok zostać z ta astrą którą mam bo naprawdę żadnej sensownej alternatywy nie widzę. Astra K w kombi mi się nie podoba ze względu na listwę za tylna szybą, w środku ok. ale ta listwa to jak karawan. Może Golf kombi ale to też nie to.

Napisano
Dnia 8.07.2017 o 23:46, Ragless napisał:

Co proponujecie ?

Byłem w podobnej sytuacji pół roku temu. Miałem focusa z 2009 roku z 1.8 TDCi, nowsze auto miało palić mniej, najlepiej mieć LPG, być wygodniejsze i nowsze.

Po kilku miesiącach klikania po ogłoszeniach wybór padł na 1,5 rocznego najnowszego focusa z 1.6 TDCi, pali litr mniej, jest o niebo wygodniejszy (trochę gorzej się jednak prowadzi) i no można powiedzieć, że prawie nowy :oki: Szukanie z LPG lub czegoś pod LPG skończyło się porażką, wybór jest tak mały, że nie miałem czasu na jeżdżenie dalej niż 100 km przy okazji żeby oglądać cokolwiek a i tak oglądałem diesle w większości.

Także zastanów się mocno albo po prostu przegrzebuj ogłoszenia, bo dobra okazja może się trafić, ale nie jak zamkniesz się na LPG, zresztą diesel jest wygodniejszy i wcale nie dużo droższy w codziennej jeździe.

Napisano

Nie podałeś ile chcesz wydać. Nadal można kupić nową Zafirę, Merive i Mokkę z silnikiem 1,4 140 km i fabrycznym LPG. Co prawda Mokka i Meriva to ciaśniejsze auta, ale kwestia coś za coś. 

Napisano
3 minuty temu, spad napisał:

Nie podałeś ile chcesz wydać. Nadal można kupić nową Zafirę, Merive i Mokkę z silnikiem 1,4 140 km i fabrycznym LPG. Co prawda Mokka i Meriva to ciaśniejsze auta, ale kwestia coś za coś. 

Astra J sama w sobie jest ciasna w środku.

Napisano
Teraz, tygrysek86 napisał:

Hmm, jezdze od kilku miesiecy i jakos nie zauwazylem...

W majowke jezdzilismy sporo w 4 osoby i tez nikt z tylu sie nie skarzyl na brak miejsca.

Wiec nie wiem z czym porownujesz?

Napisano

Nie wiem jakiej wy szerokości potrzebujecie w aucie, że Astra J jest ciasna. Czteroosobowa rodzina jedzie wygodnie, każdy ma swoją przestrzeń. Miałem Kaszkaja, fakt było szerzej, ale nie aż tak super szerzej, że przesiadka do Astry była odczuwalna na minus. Dla mnie jest okej. A jak jeszcze ktoś jeździ taką Astrą w dwójkę to pasażer może tak odsunąć fotel, że nogi wyciągnie do przodu i jeszcze miejsce będzie miał.

Napisano

Porównaj z Aurisem, porównaj z CIVIC-iem...
Nowa Astra K to już zupełnie inna bajka.

Napisano
3 minuty temu, spad napisał:

Nie wiem jakiej wy szerokości potrzebujecie w aucie, że Astra J jest ciasna. Czteroosobowa rodzina jedzie wygodnie, każdy ma swoją przestrzeń. Miałem Kaszkaja, fakt było szerzej, ale nie aż tak super szerzej, że przesiadka do Astry była odczuwalna na minus. Dla mnie jest okej. A jak jeszcze ktoś jeździ taką Astrą w dwójkę to pasażer może tak odsunąć fotel, że nogi wyciągnie do przodu i jeszcze miejsce będzie miał.

Niestety, ciasnota w środku, waga własna samochodu i wadliwe skrzynie w 1.7cdti ( M32 ) to największe bolączki Astry J.
:skromny:

Napisano
8 minut temu, tygrysek86 napisał:

Niestety, ciasnota w środku, waga własna samochodu i wadliwe skrzynie w 1.7cdti ( M32 ) to największe bolączki Astry J.

Napiszę tak, brat pół roku temu chciał kupić Toyotę Rav4, ale nie kupił bo było ciasno. Kupił Jeepa Grand Cherokie. :) Jak widać pojęcie ciasnoty jest względne :) Bolączki Astry jeżeli takie wystąpią mam załatwione 5-letnią gwarancją. A na co dzień jeżdżę nowym autem za 16 zł na 100 km i tyle w temacie :) W weekend pojechałem z Wrocławia do Szczecina za ok. 55 zł w trybie dynamicznie i bardzo dynamicznie. Czego chcieć więcej :)

Napisano
5 minut temu, spad napisał:

Czego chcieć więcej :)

- prestiżu

- mocy

( analizując inne aktualne wątki z AK ) ;]

Napisano

- prestiżu

- mocy

I wszystko mniej więcej za 10 kPLN. :hehe:

Napisano
32 minuty temu, spad napisał:

Nie wiem jakiej wy szerokości potrzebujecie w aucie, że Astra J jest ciasna.

Nie wiesz, że dla AK wszystko poniżej A8 jest tak ciasne, że jeździć się nie da ? I to A8 to tylko do miasta, bo na wakacje z rodziną to poniżej autobusu zmieścić się nie da.

Napisano
8 godzin temu, spad napisał:

Fabryczne LPG w Oplu to Landi Renzo Omegas wykastrowane z interfejsu i ładnie zapakowane w auto na taśmie produkcyjnej.

Możliwe do podpięcia jedynie przez ASO poprzez obd w aucie, czyli w większości przypadków puszczenie autokalibraacji i tyle. Jak jeździ to dobrze jak nie to z reguły kończy się wymiana na inny sterownik i traci przewagę w postaci fabrycznosci.

Na gwarancji wyjścia nie ma, ale po wolałbym nie bulic za to jak za złoto.

Nie wiem ile ASO bierze za sam fakt przeglądu LPG ale 5 lat temu za kolteka bulilem 300-400zl za staga teraz płacę 100-120.

Wolałbym jednak by to mój gazownik założył coś co każdy ogarnie.

Napisano
8 godzin temu, noras napisał:

Nie wiesz, że dla AK wszystko poniżej A8 jest tak ciasne, że jeździć się nie da ? I to A8 to tylko do miasta, bo na wakacje z rodziną to poniżej autobusu zmieścić się nie da.

To nie jest tak, jak się nie ma wzorcowych gabarytów modela to auta wielkości AJ są ciasne z racji obudowania kierowcy plastikami.

W AH czuje się swobodnie, ba w fabce 1 też tak było, a w takiej AJ czy Insignii jest mi ciasno i może nie tyle o fizyczna ciasnotę chodzi co o przytłoczenie napierający mi plastikami.

Wiem, pora do psychiatry się zapisać.

Napisano
9 godzin temu, tygrysek86 napisał:

Bo to w koncu tani dupowoz :ok:

Za podobne pieniadze mozesz w tej chwili kupic w zasadzie jedynie klase B i w takich kategoriach warto to auto rozpatrywac :ok:

Co do masy, przy jezdzie autostradowej czy po miescie w zasadzie w niczym to nie przeszkadza.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Bo to w koncu tani dupowoz :ok:

Tak patrząc to to fajny wozik jest

Napisano
14 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Fabryczne LPG w Oplu to Landi Renzo Omegas wykastrowane z interfejsu i ładnie zapakowane w auto na taśmie produkcyjnej.

Możliwe do podpięcia jedynie przez ASO poprzez obd w aucie, czyli w większości przypadków puszczenie autokalibraacji i tyle. Jak jeździ to dobrze jak nie to z reguły kończy się wymiana na inny sterownik i traci przewagę w postaci fabrycznosci.

Na gwarancji wyjścia nie ma, ale po wolałbym nie bulic za to jak za złoto.

Nie wiem ile ASO bierze za sam fakt przeglądu LPG ale 5 lat temu za kolteka bulilem 300-400zl za staga teraz płacę 100-120.

Wolałbym jednak by to mój gazownik założył coś co każdy ogarnie.

Dwa miesiące temu za przegląd LPG po 15 kkm, czyli wg książki serwisowej zapłaciłem 120 zł z wyminą dwóch filtrów. To ładne zapakowanie to też pełna integracja z komputerem auta, ładnie wkomponowany przycisk LPG, informacje o spalaniu, wskaźnik poziomu gazu w baku, etc. 

Edytowane przez spad

Napisano
Godzinę temu, spad napisał:

Dwa miesiące temu za przegląd LPG po 15 kkm, czyli wg książki serwisowej zapłaciłem 120 zł z wyminą dwóch filtrów. To ładne zapakowanie to też pełna integracja z komputerem auta, ładnie wkomponowany przycisk LPG, informacje o spalaniu, wskaźnik poziomu gazu w baku, etc. 

Wiem, cena jak na ASO wręcz niska.

Napisano
1 godzinę temu, spad napisał:

sam przegląd czy przegląd z materiałami?

bo z tego co mi wiadomo to oryginalny filtr gazu fazy lotnej do samochodów opel z fabryczna instalacja gazową (1szt) to koszt od 120 do 150 zł

a 2gi filtr w zależności od aso to ok 30 do 50 zł

więc albo zrobili Ci przegląd "na oko" i skasowali 120zł albo masz wyśmienite aso które rezygnuje z zysku żeby klient był zadowolony i szczęśliwy 8];l

Napisano
26 minut temu, piotr1982 napisał:

sam przegląd czy przegląd z materiałami?

bo z tego co mi wiadomo to oryginalny filtr gazu fazy lotnej do samochodów opel z fabryczna instalacja gazową (1szt) to koszt od 120 do 150 zł

a 2gi filtr w zależności od aso to ok 30 do 50 zł

więc albo zrobili Ci przegląd "na oko" i skasowali 120zł albo masz wyśmienite aso które rezygnuje z zysku żeby klient był zadowolony i szczęśliwy 8];l

Przegląd z materiałami. Sprawdziłem jeszcze raz cenę i wyszło 200 zł za przegląd lpg z materiałami. Tak czy siak uważam, że cena okej.

Napisano

filtr bulpren to koszt 10zł + faza ciekła za 5zł.

odstojnikowe wkąłdy kosztuja max 30zł

Napisano
Godzinę temu, pecuszok napisał:

filtr bulpren to koszt 10zł + faza ciekła za 5zł.

odstojnikowe wkąłdy kosztuja max 30zł

Nie chodzi o to ile na rynku to kosztuje, bo wiadomo że za fabryczna gwarancje płacić trzeba.

Bardziej o to, że po gwarancji jest się skazanym na ASO, które najczęściej tylko autokalibracje umie zrobić i czytając fora nie jestem pewien czy więcej tam da się coś zrobić.

Jak wszystko gra to jest pieknie, jak nie to walczysz z ASO, albo sterownik zmieniasz i już nici z pięknego guziczka i wskaznika paliwa.

Sterownika założonego w fabryce nie pocudujesz u magika, bo się nie podepnie.

Goście za 1/3 ceny ASO wtryskiwacze wymieniają w garażu, a potem na serwis do ASO.

Napisano
32 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Nie chodzi o to ile na rynku to kosztuje, bo wiadomo że za fabryczna gwarancje płacić trzeba.

Bardziej o to, że po gwarancji jest się skazanym na ASO, które najczęściej tylko autokalibracje umie zrobić i czytając fora nie jestem pewien czy więcej tam da się coś zrobić.

Jak wszystko gra to jest pieknie, jak nie to walczysz z ASO, albo sterownik zmieniasz i już nici z pięknego guziczka i wskaznika paliwa.

Sterownika założonego w fabryce nie pocudujesz u magika, bo się nie podepnie.

Goście za 1/3 ceny ASO wtryskiwacze wymieniają w garażu, a potem na serwis do ASO.

Gwarancję mam na pięć lat, w wariancie optymistycznym sprzedam go do tego czasu.

Napisano
Dnia 11.07.2017 o 08:52, spad napisał:

Porównaj do laguny to stwierdzisz że Astra jest mała ;]

Napisano
57 minut temu, slawek_l_83 napisał:

Porównaj do laguny to stwierdzisz że Astra jest mała ;]

Po pierwsze Astra to kompakt, a Laguna to klasa średnia, więc na wstępie porównujesz auta z różnych klas. To, że jest ciaśniej w Astrze w porównaniu z Laguną to wiem, ale to nie jest jakaś kosmiczna różnica, jakaś przepaść. Po trzecie Laguna była projektowana jeszcze w czasach kiedy deski rozdzielcze były płytsze, ręką dosięgasz do jej końca przy szybie, w Astrze nie jest to możliwe bez mocnego wyciągnięcia się do przodu. Z tyłu oczywiście też Laguna szersza, ale nadal to nie przepaść, po prostu ciut szersza, choć dzieciom w fotelikach to w sumie bez znaczenia bo i tak siedzą w fotelikach. 

Edytowane przez spad

Napisano
4 godziny temu, spad napisał:

Po pierwsze Astra to kompakt, a Laguna to klasa średnia, więc na wstępie porównujesz auta z różnych klas.

Zgoda, ale jak ktoś wysoki siedzi w Astrze na miejscu kierowcy to z tyłu się robi bardzo mało miejsca na nogi dla pasażera, ja mam fotelik do jazdy tyłem i w takiej Astrze to na 95% na miejscu pasażera w przodzie nikt by nie usiadł jakbym zamontował fotelik za nim ;]

Napisano
14 godzin temu, slawek_l_83 napisał:

Zgoda, ale jak ktoś wysoki siedzi w Astrze na miejscu kierowcy to z tyłu się robi bardzo mało miejsca na nogi dla pasażera, ja mam fotelik do jazdy tyłem i w takiej Astrze to na 95% na miejscu pasażera w przodzie nikt by nie usiadł jakbym zamontował fotelik za nim ;]

Mam 189 cm wzrostu, za mną siedzi wysoki syn na foteliku i nie ma problemu z miejscem. Dorosły w zasadzie też wejdzie bo nogi ma jeszcze niżej z racji siedzenia bezpośrednio na kanapie. Nie wiem co to by musiałby być za wielki fotelik żeby wymagało takiego odsunięcia przedniego fotela pasażera, że nikt by tam nie usiał. Widzę, że raczej teoretyzujesz i nie przymierzałeś się do Astry J.

Napisano
Godzinę temu, spad napisał:

Mam 189 cm wzrostu, za mną siedzi wysoki syn na foteliku i nie ma problemu z miejscem. Dorosły w zasadzie też wejdzie bo nogi ma jeszcze niżej z racji siedzenia bezpośrednio na kanapie. Nie wiem co to by musiałby być za wielki fotelik żeby wymagało takiego odsunięcia przedniego fotela pasażera, że nikt by tam nie usiał. Widzę, że raczej teoretyzujesz i nie przymierzałeś się do Astry J.

Mam podobny wzrost i miałem Astrę J kombi. Sprzedałem tylko dlatego, że 2 letnie dziecko nie miało miejsca na tylnej kanapie. Nie wspomnę o tym, że jeśli na tylnym siedzeniu chciał usiąść dorosły osobnik o wzroście min. 180 cm to musiałem przesuwać swój fotel do przodu (a nie siedzę jak kierowca BMW ;)) bo nie miał miejsca na nogi :facepalm:. Gdyby było więcej miejsca to przypuszczalnie do tej pory bym nią jeździł. Możliwe, że Twoja Astra jest bardziej rozciągnięta :phi:

Napisano

J-ka jest mocno ściśnięta w środku.
Sam opel do tego się przyznał.
Stąd też taka ogromna z miana między J a nowym K:skromny:

Napisano
10 godzin temu, Tilok napisał:

Sprzedałem tylko dlatego, że 2 letnie dziecko nie miało miejsca na tylnej kanapie. 

no już bez przesady. 2 letnie dziecko siedzi w foteliku i nie potrzebuje prawie wcale miejsca

Napisano
5 minut temu, blue_ napisał:

no już bez przesady. 2 letnie dziecko siedzi w foteliku i nie potrzebuje prawie wcale miejsca

No właśnie małe dzieci zajmują najwięcej miejsca, gdyż w fotelikach mają wyprostowane nogi i potrzebują go więcej niż takie, które mają zgięte w kolanach. Dużo zależy też od rodzaju fotelika :ok:.

Napisano

ja mam inne spostrzeżenia. jak moje dzieci były małe, to jezdziłem cinquecento i nigdy miejsca nie brakowało. także wymiana astry na coś większego to dla mnie bezsens. no ale kto bogatemu zabroni?

Napisano
1 minutę temu, blue_ napisał:

ja mam inne spostrzeżenia. jak moje dzieci były małe, to jezdziłem cinquecento i nigdy miejsca nie brakowało. także wymiana astry na coś większego to dla mnie bezsens. no ale kto bogatemu zabroni?

Być może w cinquecento jest więcej miejsca niż w astrze :phi:

Napisano
56 minut temu, blue_ napisał:

Punkt widzenia zależy od puntu siedzenia...

Napisano

Nie koloryzujcie, że tak dużo miejsca jest w tej astrze. Na co dzień pomykam służbową i za kimś wysokim dorosłej osobie ciasno się siedzi. Proponuje z tyłu spędzić trochę więcej czasu niż chwilę. Niestety nie ma jakiś cudownych gabarytów niż inne kompakty.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Witam

Od wczoraj mam zastępczy samochod Toyotę Auris Kombi Hybryda z 2016 i powiem szczerze ze fajnoe sie tym jeździ. A co do spalania to jestem mile zaskoczony. Po wyzerowaniu komputera przy moim trybie jazdy wychodzi  4.5l na 100km  (troche miasta troche trasy z wlaczonym trybem eco )  zobaczymy jak przy dystrybutorze. Astra j wcale noe jest taka ciasna moim zdaniem w Aurisie jest mnoej miejsca z tylu na kanapie i bagaznik tez taki inny na oko mniejszy ale za to szerszy. Zobaczymy moze to bedzie jakas alternatywna. Zobaczmy jak bedzie po tygodniu używania.

Edytowane przez Ragless

Napisano
Dnia 13.07.2017 o 21:33, blue_ napisał:

A kiedy miałeś cinkusia to był obowiązek fotelika?

Napisano

tak, był juz obowiązek i jednocześnie jezdziły w aucie dwa

Napisano

Panowie,

Na co dzień jeżdżę focusem z 2015 roku (ten najnowszy)

z perspektywy użytkownika "obcego" użytkownika wyciągam następujące wnioski ;]

Astra J sedan którą było mi dane dziś jeździć jest ciaśniejsza, mniej miejsca w porównaniu do wcale nie obszernej foki, mniej miejsca na nogi, kanapa lekko węższa. Plastiki jednak pozostały z lat wcześniejszych, dość słabe. Kierownica skórzana słabej jakości. Wygłuszona była dobrze, silnik 1.4 NET czyli 1.4T140 KM fajny, dobrze radzi sobie z autem, na plus. Mimo tego, że usilnie chciałem nabyć coś nowego w leasing na pewno nie będzie to Astra J, nie spełnia ona moich oczekiwań, mimo że zapewne jest dobrą opcją na nowe auto z fabrycznym LPG.

Także podsumowując, @Tilok się nie myli, ciasne to to ;]

Dziękuje @Maciej__ za kilka porad o aucie, swoją drogą nie wiem jak Twoi znajomi się tam wygodnie mieścili, przy ustawieniu fotela kierowcy pode mnie (182 cm) moje nogi były lekko unieruchomione, nie wiem jak bym tak wytrzymał kilka godzin :hmm:

BTW okres oczekiwania na auto z produkcji ok. 8 tygodni ;) Jest wzięcie :skromny:

Napisano

8 tygodni to bardzo krótki okres oczekiwania na auto. Opel jest niezle zorganizowany, bo jak sam mowisz -wziecie jest.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
6 godzin temu, komor napisał:

Dziękuje @Maciej__ za kilka porad o aucie, swoją drogą nie wiem jak Twoi znajomi się tam wygodnie mieścili, przy ustawieniu fotela kierowcy pode mnie (182 cm) moje nogi były lekko unieruchomione, nie wiem jak bym tak wytrzymał kilka godzin :hmm:

Moja zona ma 180cm i tez nie ma problemu usiasc z tylu :nie_wiem: Natomiast nikt tam nigdy nie spedzil chyba wiecej niz 2h ;]

Ja to auto traktuje zasadniczo jakos 2 osobowe, wiec ilosc miejsca z tylu nie ma wiekszego znaczenia.

Napisano

Z tą ilością miejsca na tylnej kanapie za kierowcą jest tak, że dużo zależy nie tylko od wzrostu samego kierowcy ale też jego pozycji za kierownicą. Są wysocy kierowcy co lubią jeździć z mocno zgiętymi kolanami dotykając niemalże kolanami o kokpit i w tedy z tyłu jest wystarczająca ilość miejsca. Są tez niscy kierowcy co lubią mieć wyprostowane nogi przy wciskaniu pedałów (do takich ja się zaliczam :phi:) i w tedy mają fotel bardziej odsunięty do tyłu niż wysocy kierowcy. Jak widzę kierowcę z kolumną kierownicy ma między udami i kolanami opierającego się o deskę rozdzielczą, to nawet nie chcę myśleć jakie obrażenia odniesie taki kierowca w czasie czołówki.

Napisano
10 godzin temu, kartonik napisał:

Jak widzę kierowcę z kolumną kierownicy ma między udami i kolanami opierającego się o deskę rozdzielczą, to nawet nie chcę myśleć jakie obrażenia odniesie taki kierowca w czasie czołówki.

myślisz, że jakby był pół metra dalej, to w czasie czołówki go to uchroni?

Napisano

Jakby na to nie patrzeć, w czasie zderzenia zanim pasy przytrzymają kierowcę, to zawsze siła bezwładności pcha ciało do przodu i jak dodamy do tego napierający kokpit w czasie czołówki, to zawsze większe szanse ma wyjść cało kierowca, który ma więcej przestrzeni wokół siebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.