Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OOOO Q7 3.0 TDI

Featured Replies

Napisano
waży, ale 10-15% zależnie od konfiguracji oczywiście. to pomaga, ale nie na tyle ile poprawili parametry miedzy generacjami.

Skrzynia biegow jest kluczem

wysłane z tel.

Napisano

BTW nie pamietam kiedy dociskalbym do max podczas przyspieszania wiec na moja du....ohamownie i przeznaczenie auta osiagi sa wystarczajace. To nie HH czy coupe ktore musi potwietdzac osiagami swoj wyglad

wysłane z tel.

Napisano
Godzinę temu, subArek napisał:

ja znam takiego jednego co przy stłuczeniu lampy w takim  Q7 auto stało pod 2 msc w warsztacie bo czekał gdzie trafić pasującą i tanią używkę ;]

A ja osobiście znam jegomościa, co dla szpanu kupił A8 D3 kilkunastoletnie z przebiegiem pod 400 000 km, a potem narzekał że to pali dużo, że niektóre części są drogie i nie mają zmienników. Z tych powodów czasem samochód stał tygodniami, a właściciel szukał części, czasem coś zadrutowali, a czasem coś zignorowali (na przykład jak mu wysiadł jakiś moduł od masażu i wentylacji foteli) Najgorzej było jak mu pneumatyka oszalała - kombinował nawet nad przeróbką na konwencjonalne zawieszenie.

Lans był, powodzenie u lasek na dyskotece miał, ale bezstresową jazdą trudno to nazwać. Zależy co dla kogo jest najważniejsze.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Manx napisał:

Lans był, powodzenie u lasek na dyskotece miał, ale bezstresową jazdą trudno to nazwać. Zależy co dla kogo jest najważniejsze.

Dla mnie najważniejsza jest niezawodność.

Odkąd mamy jedno auto, liczy się to, by było non stop dostępne.

Taki wymóg spełnia obecnie posiadany Chevrolet.

A że wycofali się z rynku, muszę pójść w kierunku innej marki i raczej zakupię coś prosto z salonu :ok:

Napisano
10 godzin temu, jimbo22 napisał:

no dokladnie. od 230-240 KM oczekiwałbym (nawet biorąc pod uwagę gabaryt) okolic 7.5-8 sek. a tutaj 9+ :)

takie wady leczy się nową generacją.

Kilka dni temu miałem spotkanie z moim Klientem

jeździł wcześniej Q7 4.2 TDI chyba z 2008 roku, przyjechał nowym SQ7 4.0 TDI - gdyby ten samochód miał skrzydła oderwałby się od ziemi i latał...4,3s 0-100 8]

Napisano

Widze, ze pare osób się w tym wątku wyżyło, za to, że nie miało wystarczająco testosteronu by kupić premiuma zamiast astropochodnych w tej samej cenie. Szperali w internetach ale wymiękli a teraz szukają poklasku niszcząc ludzi którzy mają odwagę spełniać się motoryzacyjnie.

Od siebie mogę dodać tyle, że u mnie stała stara cx-5 teraz stoi nowa cx-5 i stary suv premium i gdy tylko są dostępne dwa auta to każdy domownik pcha się do premiuma nie bacząc czy będzie gdzie zaparkować. W droge na wakacje wybór premiuma też jest oczywisty. Kupując auto miałem wybór czy nowy passat/superb czy 10 letni suv. Takie auta dają fun z jazdy. W dodatku przy dzieciach nie boli mnie, że dziecięce buty chodzą mi po tunelu srodkowym i lizaki przylepiają się do skórzanej tapicerki. W dodatku jak trzeba, nie szkoda mi przestawić kosza na śmieci zderzakiem.

Znajomy ma q7 2006 4.2 tdi z 3xx na blacie i quattroporte 2004 v8. Ma trochę pieniędzy ale nie jest kamikaze żeby na takie fury wydawać ponad pół miliona. I cieszy się nimi od kilku lat i za każdym razem gdy o nich opowiada ma uśmiech od ucha do ucha. O mondeo by tak nie opowiadał. Drugi ma g55 amg też już kilkunastuletnie. Też przeszczęśliwy. Nie licząc wielu znajomych właścicieli JGC. Ja myślałem że tego swojego premiuma z 3xx na blacie pchnę po pół roku, jeżdżę drugi rok i sam nie wiem na co mógłbym go zmienić. Dziennie robię ponad 100 kilometrow. Jest z nim tylko taki problem że raz-dwa razy w roku jedzie do mechanika i spędza tam dwa tygodnie i to jest trochę ból z kombinowaniem auta zastępczego. Ale na ak widziałem że z np. nowymi bmw jest jeszcze gorzej ;)

A co do porysowanych fur, raczej złodziej się nimi nie zainteresuje. Oszczędność na AC.

Inna sprawa jest tez taka, że niektórzy kupując premiuma za kilkaset tysięcy straciliby przez zawiść połowę klientów. A tak wilk syty i owca cała.

Napisano

To teraz dopisz ile kosztuje taki dwutygodniowy urlop u mechanika?

Napisano
Godzinę temu, rostex napisał:

To teraz dopisz ile kosztuje taki dwutygodniowy urlop u mechanika?

Dwutygodniowy bo zazwyczaj się nie umawiam tylko jak mam chwile to podrzucam auto i czekam aż się zajmą.

Pakiet startowy regeneracja skrzyni- padło sprzeglo hydrokinetyczne plus profilaktycznie pompa oleju plus elektrozawór jakiś plus olej itp. 4400zł

Drugi pobyt regeneracja hamulców- wszystkie zaciski plus wymiana płynu i klocków przod ca. 800zł

Trzeci pobyt - dziurawy miech- puszczał tylko w pewnym położeniu. Koszt uzywki ok 700pln. Ja zdecydowałem się na wymiane kompletu z przodu na nowy nieregenerowany, bo zintegrowany jest z amortyzatorami (pierwszy pad przy 290kkm i były to firmowe amortyzatory fabryczne w dodatku firmy regenerujące- np. arnott przyznają, że regeneracja nie obejmuje amortyzatora bo ten przezyje dwa miechy- wierzyc mi się nie chce w 600kkm na amortyzatorze) więc wyszło ok 3500. Do tego doszły wady ukryte ;) czyli podgrzewanie przedniej szyby- urwany kabel ca 100zł Termostat- 250zł nowy. Czujnik parkowania 40zł używany.

Edytowane przez lisik

Napisano
9 godzin temu, lisik napisał:

Dwutygodniowy bo zazwyczaj się nie umawiam tylko jak mam chwile to podrzucam auto i czekam aż się zajmą.

Pakiet startowy regeneracja skrzyni- padło sprzeglo hydrokinetyczne plus profilaktycznie pompa oleju plus elektrozawór jakiś plus olej itp. 4400zł

Drugi pobyt regeneracja hamulców- wszystkie zaciski plus wymiana płynu i klocków przod ca. 800zł

Trzeci pobyt - dziurawy miech- puszczał tylko w pewnym położeniu. Koszt uzywki ok 700pln. Ja zdecydowałem się na wymiane kompletu z przodu na nowy nieregenerowany, bo zintegrowany jest z amortyzatorami (pierwszy pad przy 290kkm i były to firmowe amortyzatory fabryczne w dodatku firmy regenerujące- np. arnott przyznają, że regeneracja nie obejmuje amortyzatora bo ten przezyje dwa miechy- wierzyc mi się nie chce w 600kkm na amortyzatorze) więc wyszło ok 3500. Do tego doszły wady ukryte ;) czyli podgrzewanie przedniej szyby- urwany kabel ca 100zł Termostat- 250zł nowy. Czujnik parkowania 40zł używany.

3....2....1.... czas na komentarze że to druciarstwo, i się sypie... "i wolę nowego Matiza"... iCię nie stać :) 

Napisano
21 godzin temu, ppmarian napisał:

Nic dodac nic ujac

Sam wybrałem duzego uzywanego suva (moze nie premium bo to tylko subaru) zamiast nowej daci duster

I ani przez chwile nie zalowalem tegi wyboru

Najwazniesze to wiedziec co wybrac zeby konfikuracja silnik/skrzynia/zawias/hamulce/elektronika w ew. naprawie nie kosztowala worka zlota.

wysłane z tel.

No wiesz, ale wiele osob musi mieć ałdi w tedeiku i najlepiej W12:)) a potem płacz

Subaru mi sie podoba wyjatkowo outback z tych nowszych.

Dacia Duster jest mocno ascetyczna, z jakiegos powodu jest taka cena, ale do malej firmy jako nowe naprawde to nie jest glupi wybor.

Np jakis Geodeta, kier budowy na dorobku itp:)

Napisano
43 minuty temu, jimbo22 napisał:

3....2....1.... czas na komentarze że to druciarstwo, i się sypie... "i wolę nowego Matiza"... iCię nie stać :) 

Ale o czym tu gadać, za opisywane audi z 2010 trzeba dać około 100kPLN, za te pieniądze jest jak pisał @rwIcIk jest nowy Tiguan z automatem i chyba lepszymi osiągami.

Jeżeli chcesz szpanować to kupujesz stare audi, jeżeli chcesz święty spokój kupujesz nowego Tiguana i co najmniej 5 lat masz święty spokój, tylko przeglądy i paliwo.

Jak masz 20 lat to kupujesz stare audi albo bmw, jeżeli tyle co ja i rwicik to kupujesz nowego tiguana i zapominasz o problemach z samochodem na kilka lat.

Napisano
3 minuty temu, MarcG napisał:

Ale o czym tu gadać, za opisywane audi z 2010 trzeba dać około 100kPLN, za te pieniądze jest jak pisał @rwIcIk jest nowy Tiguan z automatem i chyba lepszymi osiągami.

Jeżeli chcesz szpanować to kupujesz stare audi, jeżeli chcesz święty spokój kupujesz nowego Tiguana i co najmniej 5 lat masz święty spokój, tylko przeglądy i paliwo.

Jak masz 20 lat to kupujesz stare audi albo bmw, jeżeli tyle co ja i rwicik to kupujesz nowego tiguana i zapominasz o problemach z samochodem na kilka lat.

hmmmm ja mam tyle lat co "Wy" (pi razy oko) i w życiu nie kupiłbym nowego Tiguana. w sumie to można powiedzieć że kupowałem przez 8-10 lat nowe lub prawie nowe i właśnie się z tego wyleczyłem - takze nie generalizowałbym... 

bo kit tam z osiągami. na starość właśnie chodzi o komfort podróżowania. Tiguan skacze jak piłeczka przy takim Q7 (nie żeby Q7 było jakieś komfortowe, bo to SUV czyli jest dodatkowo bezsensownie twardszy zeby nie przewracać się na zakrętach). można też poszperać i porónać ilość dB we wnętrzu przy przelocie na autostradzie.

poza tym inna bajka - że ja suva nie kupię pewnie nigdy. wziąłbym osobiście za to coś uzywanego premium z segmentu E... za połowę tej kwoty - tak jak zrobiłem kwartał temu. 

Edytowane przez jimbo22

Napisano
Teraz, jimbo22 napisał:

hmmmm ja mam tyle lat co "Wy" (pi razy oko) i w życiu nie kupiłbym nowego Tiguana. w sumie to można powiedzieć że kupowałem przez 8-10 lat nowe lub prawie nowe i właśnie się z tego wyleczyłem - takze nie generalizowałbym... 

bo kit tam z osiągami. na starość właśnie chodzi o komfort podróżowania. Tiguan skacze jak piłeczka przy takim Q7. można też poszperać i porónać ilość dB we wnętrzu przy przelocie na autostradzie.

poza tym inna bajka - że ja suva nie kupię pewnie nigdy. wziąłbym osobiście za to coś uzywanego premium z segmentu E... za połowę tej kwoty - tak jak zrobiłem kwartał temu. 

Czyli 50 a nie 100kpln, dałbyś 100kpln za używany samochód z przebiegiem 300kkm ?

Parę lat temu kupiłem za 100kpln używany samochód, ale miał rok i 5kkm przebiegu nie 300.

Napisano
Teraz, MarcG napisał:

Czyli 50 a nie 100kpln, dałbyś 100kpln za używany samochód z przebiegiem 300kkm ?

nie. szkoda mi tyle kasy na auto, które nie jest z puli włoskich"Maserati" czy Stuttgartu :) 

Teraz, MarcG napisał:

Parę lat temu kupiłem za 100kpln używany samochód, ale miał rok i 5kkm przebiegu nie 300.

to tak jak ja. miał 1,5 roku, i 19kkm przebiegu... był IMHO genialny. pierwsze auto które byłem gotowy zostawić sobie po końcu leasingu... ale mi ukradli :)

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, MarcG napisał:

To niestety jest warte około 100 tys. zł. I niestety ma już 7 lat i prawie 300 tys. km przebiegu.

Koszty zapewne jakieś by były i byłoby mnie stać na utrzymanie tego auta,

Ale chodzi o niezawodność. Mając jedno auto, które jest używane codziennie - robię 2000 km miesięcznie - muszę mieć auto, którego będę pewien. I tak naprawdę to + gabaryt powodują, że nie zdecyduję się na Q7, choć różne myśli biegają po mojej głowie  :)

Napisano
8 minut temu, rwIcIk napisał:

To niestety jest warte około 100 tys. zł. I niestety ma już 7 lat i prawie 300 tys. km przebiegu.

Koszty zapewne jakieś by były i byłoby mnie stać na utrzymanie tego auta,

Ale chodzi o niezawodność. Mając jedno auto, które jest używane codziennie - robię 2000 km miesięcznie - muszę mieć auto, którego będę pewien. I tak naprawdę to + gabaryt powodują, że nie zdecyduję się na Q7, choć różne myśli biegają po mojej głowie  :)

Q7 na 2 osoby za duży, no i jednak koszty utrzymania będą spore i nieprzewidywalne. Wiadomo stać i można dać 10kpln za remont tylko to już nie dla mnie. Ja sprzedaje samochody przy przebiegu ok 200kkm a kupowanie z 300 to już nie dla mnie.

Napisano

Jeszcze w temacie 3.0 tdi przypomniało mi się, że kolega kupil touarega z 2012r z tym silnikiem nalot 160kkm (salon PL Iwł) i już kupując zbił z ceny bo okazało się że w tym egzemplarzu jest jakiś "typowy" dla tego silnika wyciek oleju i doszczelnienie ASO wyceniło na ok 8 tysięcy, bo trzeba sporo rzeczy rozebrać. Na razie coś tam podłatali za 3 tysiące i póki co jest od roku spokój ale podobno trzeba to będzie kiedyś zrobić. Jeśli chodzi o touarega z tym silnikiem, on akurat ma pneumatyke i jest to bardzo fajne zwarte w prowadzeniu auto. Jeżdziłem trochę x6 nowym modelem też 3.0 diesel i w prowadzeniu touareg jest tak samo fajny i tak samo zarzuca tyłem przy wciskaniu gazu w zakrętach, bmw natomiast było agresywniej zestrojone przy ruszaniu bardziej zrywało przyczepnosć i ostrzej reagowało na gaz, ale to pewnie taki trik zeby miec wrazenie że jest mocniejsze niz w rzeczywistosci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.