Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wibracje na kierownicy przy wyzszych predkosciach

Featured Replies

Napisano

Pacjent skoda fabia 1

Zawieszenie sprawdzone, nie ma luzow, zbierznosc ustawiona, kola wywazone. Co moze byc przyczyna ze z przodu mam wibracje (najbardziej odczuwalne na kierownicy) ?

Wibracje zaczynaja sie tak od 110km/h stopniowo rosna i pozniej powyzej 130 stopniowo maleja. Nie dzieje sie to wszedzie, to zalezy od drogi. Czy jest mozliwe ze to wina opon, mimo ze na wywazarce bylo 0 i 0 na kazdym kole? albo zeby nadal byly zle wywazone, bo ten warsztat gdzie to robilem to krzak? 

Moze komus podpowie cos ten temat https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/445029-zbierznosc-i-sciaganie-a-kola/ bo jak sie okazalo opony sa winowajca tego ze mnie sciaga, wiec moze wibracji tez?

Napisano

Opony do wymiany, mialem tak na nowych oponach ze wyważone 5 razy i bicie na kierownicy bylo

Napisano

Mam podobnie w Golfie VII, opony nowe, wyważone i też delikatne wibracje. Przyzwyczaiłem się do tego i mam wrażenie że im większy przebieg, tym wibracje maleją ;)

Napisano
Jedź i wyważ w innym warsztacie.

U mnie nic nie dało. Test drogowy nic nie dał, a mam podobny problem. Opony z najwyższej półki. Natomiast na innych felgach z oponami zimowymi nic się nie dzieje.

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano

Kiedyś w Outlanderze I myślałem, że to wina opon - Geolandary, ok, zmieniłem na Continentala, nic się nie zmieniło, nadal wibracje. 

W końcu kumpel powiedział, żebym pojechał do Autobalans na Puławskiej, po zabiegu auto jechało jak po tafli szkła, 0 drgań, wibracji.

Mogłem opon nie zmieniać :(

Teraz w Insigni zrobiłem to samo - jest idealnie w każdym zakresie prędkości.

Usługa to koszt 100 PLN.

Napisano

jeśli o mnie chodz, to pojechałem na doważanie kół na aucie, bez ich zdejmowania.

Na wyważanie miały wpływ wszystkie elementy ruchome z napędu.

Napisano
  • Autor

To ciekawe. A miales tak ze tylko podczas wiekszych predkosci sie to dzialo? i Potem przy jeszcze wiekszych znikalo?

3 godziny temu, cesarz napisał:

Zdjąć opony i zobaczyć od środka czy nie są uszkodzone :)

ogladalem i nie byly ;)

Edytowane przez patgaw

Napisano
To ciekawe. A miales tak ze tylko podczas wiekszych predkosci sie to dzialo? i Potem przy jeszcze wiekszych znikalo?
Ja tak mam. 140 i kierownica drży. 160 i więcej i przestaje. Drży głównie na A4 krk kat i jeszcze gdzieś.

Napisano
  • Autor
Teraz, electrofinger napisał:

Ja tak mam. 140 i kierownica drży. 160 i więcej i przestaje. Drży głównie na A4 krk kat i jeszcze gdzieś.

No to tak samo jak u mnie na niektorych drogach drzy a na innych nie. I co mowisz ze kwestia opon? ciekawe czy da sie cos z tym zrobic

Napisano
2 minuty temu, electrofinger napisał:

U mnie troche tez... moze A6 tak maja :))

W ASO sprawdzili i powiedzieli ze dowazyli jedno kolo 5g... jednak G to dalo ;)

Napisano

Jak drży przy konkretnej prędkości to albo opona albo felga. 

Polecam pojechać do jakiegoś polecanego zakładu nie do ASO ;)

Napisano
U mnie troche tez... moze A6 tak maja :))
W ASO sprawdzili i powiedzieli ze dowazyli jedno kolo 5g... jednak G to dalo [emoji6]
Mi wyważali dynamicznie w ASO dwa razy i nic. W tym roku prostowałem felgi i nic. Wyważałem też w innym zakładzie i nic. Kasa wydana i nic to nie dało. Bije dalej.

Napisano

No to tak samo jak u mnie na niektorych drogach drzy a na innych nie. I co mowisz ze kwestia opon? ciekawe czy da sie cos z tym zrobic
Wygląda na to że opony. Kupiłem nówki GY efficientgrip. Myślałem że to wina felg bo kupiłem używki z nieznanego źródła. Tak na prawdę to nie mam pojęcia ale na następny sezon kupuję 4 nówki oponki innego producenta.

Napisano

Prędkości przy których się to pojawia i znika wskazywałby na niewyważenie jakiegoś elementu wirującego. Też tak kiedyś miałem - po przekoczeniu 100 się zaczynało, do 130 się nasilało po czym zaczynało się osłabiać, a przy 140-150 już było niewyczuwalne.

1. wyważenie wyważeniu nierówne. Są warsztaty które po prostu robią to na odwal, a są też takie, gdzie zakładają za wysoką tolerancję niedoważenia. W poprzednim samochodzie (sztywny zawias, niskoprofilowe opony, czuły układ kierowniczy) tylko jeden zakład w okolicy wyważał mi na tyle dokładnie, że nic nie czułem na kierownicy

2. może któraś felga jest delikatnie skrzywiona.

3. Jeżeli żadne z powyższych to prawdopodobnie  jakis inny niż koło element wirujący jest niewyważony. Może doważanie na samochodzie?

Napisano

1. Sprawdzic czy felgi nie krzywe

2. Sprawdzic opony

3. Sprawdzic tarcze hamulcowe

4. Wywazyc opony jak trzeba to przekrecic a nie bezmyslnie dokladac ciezarki

Jak nie pomoze to zmienic przod z tylem. 

Napisano
2. Sprawdzic opony

Prostowali.
Oglądane.
Nowe tarcze i klocki.
Z tyłu mam teraz te co rok temu z przodu.
ASO dwukrotnie wyważało dynamicznie z testem drogowym i ni cholery dalej to samo.

Napisano

zrób prosty test- niech warsztat wyważy koło na maszynie - zdejmie je z maszyny i ponownie wrzuci na wyważarkę- idę o zakład ze koło będzie niewyważone.

To wina warsztatów- nie kalibrują maszyn, są niewłaściwe zamocowane do podłoża albo wcale. Ja  przerabiałem ten temat. do tego ustawiona tolerancja czasme 5 i wiecej gram.

Zmieniłem warsztat - koła doważone na samochodzie - jak ręką odjął.

I nie myl tego z dynamicznym wyważaniem które polega na sprawdzaniu felgi z opona pod naciskiem symulującym asfalt- najpierw tak wyważył, potem zakręcił do samochodu a następnie rozpędza każe z kół specjalną maszyną nawet do 200 km//h i w zależności od wyników doważa.

http://hpa.ipr.pl

Napisano
8 godzin temu, patgaw napisał:

Co moze byc przyczyna ...

Krzywa felga lub opona.

Wyważyć można nawet kwadratowe koła.

Napisano
26 minut temu, Joki napisał:

Wyważyć można nawet kwadratowe koła.

Zasadniczo masz rację, na dobrą sprawę kształt elementu wirującego może być dowolny, tylko przy kwadratowych kołach, mimo ich wyważenia, drgania nadwozia będą dość duże... :phi:

Napisano
3 godziny temu, wujekcybul napisał:

2. Sprawdzic opony

Przegub wewnętrzny od półośki?

Napisano
26 minut temu, roberciu napisał:

Przegub wewnętrzny od półośki?

Będzie telepał kierownicą (i autem) na każdej nawierzchni czy tylko na wybranych?

Napisano

przy zużytych przegubach wewnętrznych półosi telepałoby przy przyśpieszaniu. Z tego co napisałeś telepie prawie zawsze więc koła.

Napisano
11 godzin temu, electrofinger napisał:

U mnie nic nie dało. Test drogowy nic nie dał, a mam podobny problem. Opony z najwyższej półki. Natomiast na innych felgach z oponami zimowymi nic się nie dzieje.

Mam dokładnie tak samo ;) i mam dokładnie te same opony :P

Edytowane przez klo

Napisano
8 godzin temu, klo napisał:

Mam dokładnie tak samo ;) i mam dokładnie te same opony :P

Też z tym walczyłem, okazało się, że mój wieloletni gumiarz tak sobie wyważył. Pojechałem do innego i tamtem do jednego koła dorzucił 5g do drugiego 10g. W efekcie wybiracje ze 150km/h przesunęły się na 165km/h. Niestety zrobiłem tylko przód. 

Opony to gó... fabryczne conti ecocontact 5.

Co ciekawe nie na każdej drodze to czuć, bo np. na a4 za Wrockiem na odcinku betonowym nie. No i mi w zasadzie wibruje po doważeniu nadwozie, a już nie kierownica.

Napisano
 Mam dokładnie tak samo [emoji6] i mam dokładnie te same opony [emoji14]

W takim razie wzrasta prawdopodobieństwo że to wina opon. Gumiarz powiedział że mogłem to reklamować lecz teraz już za późno bo za dużo bieżnika zjeździłem.
GY Made in Poland. Ktoś mówił że najnowocześniejsza linia produkcyjna w Europie... 600pln sztuka. Ciekawe ile to szkód w zawieszeniu i układzie kierowniczym poczyniło.

Napisano
1 godzinę temu, bartekm napisał:

... No i mi w zasadzie wibruje po doważeniu nadwozie, a już nie kierownica.

Za to odpowiada tył.

Napisano
1 godzinę temu, Joki napisał:

Za to odpowiada tył.

Podobno, niestety jak byłem na ponownym wyważaniu to szła burza i zrobiłem tylko przód. A teraz idzie zima, więc zaraz wskakuję w zimówki i już mi się nie chce na dwa miesiące tego poprawiać ;] szczególnie, że teraz nie planuję się rozpędzać powyżej 140km/h :bzik:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bartekm napisał:

A teraz idzie zima, więc zaraz wskakuję w zimówki i już mi się nie chce na dwa miesiące tego poprawiać ;] szczególnie, że teraz nie planuję się rozpędzać powyżej 140km/h :bzik:

No i u mnie chyba tez tak sie skonczy. Zobacze jak na zimowkach bedzie bo moze kwestia opon.

Napisano
Dnia 18.08.2017 o 10:07, patgaw napisał:

Czy jest mozliwe ze to wina opon, mimo ze na wywazarce bylo 0 i 0 na kazdym kole? albo zeby nadal byly zle wywazone, bo ten warsztat gdzie to robilem to krzak? 

Możliwe, ja tak miałem z zimówkami, wyważane kilka razy, okazało się że przestały być idealnie okrągłe ;)

Napisano

nie bardzo rozumiem, dlaczego temat ciągle się rozwija.

Naprawdę polecam przejechać się do warsztatu, gdzie doważają na aucie. Jeśli chodzi o Warszawe, to mogę polecić Autobalans na Puławskiej.

Oczywiście najpierw warto sprawdzić stan felg, opon, wymyć je porządnie etc.

Napisano
20 godzin temu, el_diablo napisał:

Możliwe, ja tak miałem z zimówkami, wyważane kilka razy, okazało się że przestały być idealnie okrągłe ;)

To mysle moze byc tu wina.

Napisano

Nowe opony dobrze jest wyważyć na wyważarce Huntera z testem drogowym, który pokaże ewentualną nierównomierną sztywność promieniową opony. Opona z takim defektem fabrycznym choćby była wyważona na "0" może powodować drgania kierownicy i może być to podstawą do jej reklamacji.

Wyważenie kół na samochodzie jest bardzo skuteczne o ile opona nie wykazuje wady j/w.

Napisano
Dnia 18.08.2017 o 13:46, electrofinger napisał:

Mi wyważali dynamicznie w ASO dwa razy i nic. W tym roku prostowałem felgi i nic. Wyważałem też w innym zakładzie i nic. Kasa wydana i nic to nie dało. Bije dalej.

Bo trzeba wymienić tuleje wahacza na poliuretanowe. Znana przypadłość na forum audi.

Napisano

Bo trzeba wymienić tuleje wahacza na poliuretanowe. Znana przypadłość na forum audi.
Nawet jeżeli na felgach 16'' z oponami zimowymi problem nie występuje?

Napisano

Nawet jeżeli na felgach 16'' z oponami zimowymi problem nie występuje?

Dokładnie tak. Na "balonach" masz lepsze tłumienie i dlatego nie czujesz wibracji.

Napisano

Dokładnie tak. Na "balonach" masz lepsze tłumienie i dlatego nie czujesz wibracji.
To dlaczego mówisz mi to dopiero teraz? Trzeci sezon się z tym męczę...
Czy to wygląda jak balon???0971ca268c57254b5028b32b7d6b8875.jpg5f2d2da57c1d9de2e85ba3ead3cbf3ff.jpg

Napisano
27 minut temu, electrofinger napisał:

To dlaczego mówisz mi to dopiero teraz? Trzeci sezon się z tym męczę...
Czy to wygląda jak balon???

No balon ... a letnie jakie masz ? 

Napisano

No balon ... a letnie jakie masz ? 

To są letnie...

Napisano

To są letnie...

Poczytaj na forach ... jak po wyważeniach trzęsie to mówią wszędzie o wymianie gum w wahaczach na poliuretan, albo o wymianie całych wahaczy.

Może masz gwarancję na auto, to może w Audi to zrobią

Napisano
1 godzinę temu, electrofinger napisał:

Czy to wygląda jak balon???

I to jeszcze jaki... :phi:

Napisano

Dodam od siebie, że zamontowałem raz nowe Dunlopy letnie i drżało.

195/65/15

2 razy wyważane ponownie - wciąż drgały.

3 gumiarz stwierdził, że "nowe Dunlopy tak mają" i zapodał na chwilę o ile pamiętam 5 atmosfer każde koło.

Miało to jak powiedział "ułożyć nowe opony",

Czy to gusła i czary-mary - nie wiem, ale wyjechałem wtedy wreszcie sprawnym autem.

Napisano

ale nabił 5 atm i tak zostawił czy nabił ispuścił do właściwego ciśnienia?

Edytowane przez Waldek40

Napisano
14 godzin temu, Waldek40 napisał:

ale nabił 5 atm i tak zostawił czy nabił ispuścił do właściwego ciśnienia?

A jak myślisz? :D

Oczywiście, że spuścił do właściwego.

Nie znam się na tym, nie chcę się wymądrzać, ale daję świadectwo jak u mnie było i przysięgam, że pomogło.

Nie wiem też czy takie 5atm jest bezpieczne, zwłaszcza dla osoby to wykonującej.

Napisano
  • Autor

trzeba zobaczyc jakie jest maks cisnienie na oponie, ale pamitajcie ze jak zdejmie kolo to jest duzo mniejsze cisnienie niz jak jest zalozone i auto na nim stoi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.