Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Meganka GT 1.6 T 205KM w kombi ?

Featured Replies

Napisano

Panowie

Ktos cos takiego ma z Was albo wiecej informacji z pratycznego punktu widzenia ? Na necie tylko same testy redakcyjne, ciezko mi gdzies jakies forum znalezc zeby cos doczytac. Jezdzilem ogladalem i jest fajnie. To alternatywa dla Leona FR ST ale niestety drozsza jakies 20 tys (Leon w gre wchodzi z 1.4 T i raczej bez DSG).

Np testy z autocentrum twierdza, ze malo pali na trasie przy spokojnej jezdzie 5l/100km, ten parametr jest dla mnie dosc istotny i fajnie jakby ktos mogl z pewnych zrodel to potwierdzic. 

Napisano

Nie wierze, ze 200konna benzyna pali 5l w trasie. Nawet jak będziesz jechał 80kmh w  totalnym skupieniu po równej drozdze, ograniczając naciskanie gazu do minimum  to jest raczej nieosiągalne.

Napisano

Było to auto testowane w TVN turbo i jechali po Megane jak po starej kobyle poszukaj bo porównywali to z astra oraz leonem. 

Napisano
9 godzin temu, trzepol napisał:

Panowie

Ktos cos takiego ma z Was albo wiecej informacji z pratycznego punktu widzenia ? Na necie tylko same testy redakcyjne, ciezko mi gdzies jakies forum znalezc zeby cos doczytac. Jezdzilem ogladalem i jest fajnie. To alternatywa dla Leona FR ST ale niestety drozsza jakies 20 tys (Leon w gre wchodzi z 1.4 T i raczej bez DSG).

Np testy z autocentrum twierdza, ze malo pali na trasie przy spokojnej jezdzie 5l/100km, ten parametr jest dla mnie dosc istotny i fajnie jakby ktos mogl z pewnych zrodel to potwierdzic. 

Imho nie trzeba testów, żeby przyjąć, że te 5l/100km to wartość stricte teoretyczna ;)

Napisano
Nie wierze, ze 200konna benzyna pali 5l w trasie. Nawet jak będziesz jechał 80kmh w  totalnym skupieniu po równej drozdze, ograniczając naciskanie gazu do minimum  to jest raczej nieosiągalne.

Astra 1,6T spali bez problemu 5 przy.takim turlaniu....
Napisano
9 godzin temu, atlantic napisał:

Jest osiągalne, sam wrzucałem tutaj screenshota z Opel On Star. 5.3l/100 na dystansie ~130km. Aktualnie mam 6.8l/100 średniego z ~7000km.

Napisano

@trzepol podejmowałem tą samą decyzję cztery miesiące temu, ceną (rabatem), wyposażeniem, rozmiarem wygrała Astra.

Inna sprawa że zapomniałem ubrać się w garnitur i w Pietrzaku na Bocheńskiego potraktowali mnie jako oglądacza, a nie realnego kupca.

Napisano
10 godzin temu, atlantic napisał:

Jak najbardziej osiągalne :ok:

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, atlantic napisał:

Napisano

TSI będzie palić znacznie mniej. 

Napisano

Weź pod uwagę, że na leona 150hp sobie troszke poczekasz...

Nie wiem jak megane?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, format napisał:

@trzepol podejmowałem tą samą decyzję cztery miesiące temu, ceną (rabatem), wyposażeniem, rozmiarem wygrała Astra.

Inna sprawa że zapomniałem ubrać się w garnitur i w Pietrzaku na Bocheńskiego potraktowali mnie jako oglądacza, a nie realnego kupca.

Ja w Pietrzaku bylem, jezdzilem z 40 km i złęgo słowa nie moge powiedziec. Nawet w Ferrari miło mnie przyjeli :D 

Mnie astra kombi nie przekonuje wygladem zewnetrznym. Jak ja poskładam po siebie to nawet ze znizka 15% wychodzi mi jakies 85 tys z 1.4T. Tyle co Leon, Meganka to inna bajka :)

Edytowane przez trzepol

Napisano
  • Autor
16 minut temu, gzes napisał:

Weź pod uwagę, że na leona 150hp sobie troszke poczekasz...

Nie wiem jak megane?

Wiem wlasnie 4 miesiace, meganka moze na wyprzedazy od ręki bo nie msuze brac pod siebie bo kazda ma to co trzeba. Leona niestety nie ma na stanie tego co chce - alkantare i trzeba na zamowienie. To co mnie do niego zniecheca to doplata 8 tys do 150KM a to juz zbliza cene Leona do Meganki na wyprzedaz byc moze :) 

Napisano
3 minuty temu, trzepol napisał:

Jak ja poskładam po siebie to nawet ze znizka 15% wychodzi mi jakies 85 tys z 1.4T. Tyle co Leon, Meganka to inna bajka

Jasne, Opel to marka dla biednych. Ciekaw jestem (acz pamiętam że chyba już był taki wątek) cóż to skonfigurowałeś? Ja za 1.6t, elite z dodatkami zapłaciłem 85. Taki sam wypas w Leonie miałem za prawie 110.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, sdss napisał:

TSI będzie palić znacznie mniej. 

Rozumiem, ze masz i mozesz powiedziec ile na prawde ? Kwestia czy ktos moze z Meganki takie informacje dostarczyc przy spokojnej jezdzie. Na jezdzie probnej jechalem dla przyjemnosci wiec nie mam rzeczywistego obrazu jak to pali. Jedynie na krotkim odcinku trasy przy 100km/h komp pokazwywal od 4,7 do 5,4 chwilowe.

Napisano

Tak mam, wystarczy spojrzeć na test spalania auto centrum dla Superba 1.4 150km. Wyraźnie mniej niż Megan.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, format napisał:

Jasne, Opel to marka dla biednych. Ciekaw jestem (acz pamiętam że chyba już był taki wątek) cóż to skonfigurowałeś? Ja za 1.6t, elite z dodatkami zapłaciłem 85. Taki sam wypas w Leonie miałem za prawie 110.

Ellite z 1.4 T 150 , Ledy, pakiet kierowcy plus (navi itd), pakiet wygodny, wychodzi jakies 104 tys - znizki jakie mam i jest 90.  Praktycznie za tyle mam leona na ledach 150KM, alkantare, biala perle, navi , ekran  8 cali, seat sound system itd. Wiec porownywalnie :)    

Wole leona od astry ze wzgledu na wyglad zewnetrzny ale to kwestia gustu.

Napisano

zejsc w miescie ponizej 10 w meganie to juz osiagniecie :D

oplem nie jezdzilem ale pewnie podobnie

male silniczki spore auta musza palic sporo zeby jako tako jechac

Napisano
2 minuty temu, trzepol napisał:

Ellite z 1.4 T 150 , Ledy, pakiet kierowcy plus (navi itd), pakiet wygodny, wychodzi jakies 104 tys - znizki jakie mam i jest 90.

Konkretnie to 98, minus 15% to 83kPLN. Ale oczywiście, nie namawiam do zakupu auta które Ci się nie podoba. 

iIxtREZ.png

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, sdss napisał:

Tak mam, wystarczy spojrzeć na test spalania auto centrum dla Superba 1.4 150km. Wyraźnie mniej niż Megan.

Patrze na golfa wiec bardziej podobne do leona :

Przy 90   Golf 4,5   Megane 4,9

Przy 140         7,4                 7,4

Miasto spokojnie   6,4           8,4 

dynamicznie 10,8       16

Najbardziej mnie trasa interesuje bo tak pokonuje 90% przebiegu jadac 90-120 km/h wiec jest porownywalnie. Kwestia na ile mozna temu wierzyc dlatego pytam kto ma i wie :)  Szukam argumentow zeby byl sens dolozyc od leona 125KM 20 tys lub 150KM 12 tys do Meganki (tutaj mam DSG w standardzie, fajne fotele , wieksza bude)

Napisano
4 minuty temu, Marcinekkk napisał:

oplem nie jezdzilem ale pewnie podobnie

Tyle że to miasto Katowice, a nie miasto Warszawa. To jednak spora różnica jeśli chodzi o płynność ruchu.

0wQ6JmI.png

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, format napisał:

Konkretnie to 98, minus 15% to 83kPLN. Ale oczywiście, nie namawiam do zakupu auta które Ci się nie podoba. 

iIxtREZ.png

Lakier perla 2900,  jeszcze fotele ergonomiczne dorzucilem 2100.....  Porownujac wersje 150KM astra jest jakies 4000 tansza. Kwestia czy rezygnujac z Meganki nie wezme tylko 125KM bo mysl o daniu dodatkowych 8000 za 25KM mnie wkurza bo to zdzierstwo.  

Napisano
6 minut temu, trzepol napisał:

Kwestia czy rezygnujac z Meganki nie wezme tylko 125KM bo mysl o daniu dodatkowych 8000 za 25KM mnie wkurza bo to zdzierstwo.  

Zakładałem kiedyś temat 125km vs 150km. Zdania były mocno podzielone. Długo myślałem i ostatecznie zostało 150km ale do tej pory nie wiem czy to dobry wybór;l

Napisano

Kup ten w którym lepiej się czujesz.

Napisano
14 minut temu, trzepol napisał:

Lakier perla 2900

Realnie 1000.

14 minut temu, trzepol napisał:

jeszcze fotele ergonomiczne dorzucilem 2100

Nie ma sensu.

Ale jeszcze raz, nie będę Cię przekonywał do zakupu auta które Ci się nie podoba. Odpuść temat ceny Astry, bo w żadnym normalnym setupie nie kosztuje ona tyle co Renault czy Seat, są natomiast konfiguracje w których kosztuje 25 tysięcy mniej, ja mam taką.

Napisano
20 minut temu, format napisał:

Tyle że to miasto Katowice, a nie miasto Warszawa. To jednak spora różnica jeśli chodzi o płynność ruchu.

rozumiem ze ty jezdzisz na podcisnieniu  

pytanie po co kupiles  utrubione auto:nie_wiem:

Napisano
3 minuty temu, Marcinekkk napisał:

pytanie po co kupiles  utrubione auto:nie_wiem:

Zaczyna się...

Generalnie jeżdżę dość szybko (jest parę osób na AK które może to potwierdzić, acz dla niektórych to będzie nawet bardzo szybko), jednak od większości szybkich i wściekłych odróżnia mnie to że mam mózg. Jak widzę że za kilometr mam czerwone to dojeżdżam do świateł na cutoffie itd. Klocki starczają mi na 100kkm. Oczywiście zupełnie mnie to nie dziwi, że wielu dyskusyjnych adwersarzy prowadzi samochód binarnie, gaz w podłoge, hamulec w podłogę, koniec pętli.

Napisano
46 minut temu, trzepol napisał:

Rozumiem, ze masz i mozesz powiedziec ile na prawde ? Kwestia czy ktos moze z Meganki takie informacje dostarczyc przy spokojnej jezdzie. Na jezdzie probnej jechalem dla przyjemnosci wiec nie mam rzeczywistego obrazu jak to pali. Jedynie na krotkim odcinku trasy przy 100km/h komp pokazwywal od 4,7 do 5,4 chwilowe.

Skoro zamierzasz jezdzic spokojnie I spalac 5l to po co Ci 200KM? ;]

Napisano
3 minuty temu, format napisał:

Zaczyna się...

Generalnie jeżdżę dość szybko (jest parę osób na AK które może to potwierdzić, acz dla niektórych to będzie nawet bardzo szybko), jednak od większości szybkich i wściekłych odróżnia mnie to że mam mózg. Jak widzę że za kilometr mam czerwone to dojeżdżam do świateł na cutoffie itd. Klocki starczają mi na 100kkm. Oczywiście zupełnie mnie to nie dziwi, że wielu dyskusyjnych adwersarzy prowadzi samochód binarnie, gaz w podłoge, hamulec w podłogę, koniec pętli.

poprzednio miales skode?

Napisano
36 minut temu, format napisał:

Masz identyczne srednie spalanie jak ja w J-ce, tylko ze u Ciebie +50% wiecej mocy :ok:

Zaskakujaco oszczedne to 1,6T :)

Napisano
1 minutę temu, Marcinekkk napisał:

poprzednio miales skode?

Tak.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Astra 1,6T spali bez problemu 5 przy.takim turlaniu....

Corsa 1.4 T mimo kosmicznie długiej skrzyni będzie miała biedę zrobić taki wynik choć jest dość ekonomiczna. Chciałbym zobaczyć te 5 l w 1.6 T 

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Masz identyczne srednie spalanie jak ja w J-ce, tylko ze u Ciebie +50% wiecej mocy :ok:

Zaskakujaco oszczedne to 1,6T :)

Dodam, że jadąc jak kretyn da się na tych samych odcinkach zrobić 15 litrów spalania. Szczególnie w turbobenzynach, średnie spalanie wynika przede wszystkim z łącznika między kierownicą a fotelem.

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał:

Odpowiem za kolegę. Auta z większą mocą nie kupuje się po to by palić na osiedlu gumę. Oprócz tego, że można się odrobinę szybciej przemieszczać (co w większości przypadków i tak jest iluzją, w realnym ruchu, pałując samochód jest się na miejscu co najwyżej kilka minut wcześniej), można się poruszać bezpieczniej, łatwiej z sytuacji krytycznych uciec itd

Napisano
12 minut temu, Pepcio napisał:

Chciałbym zobaczyć te 5 l w 1.6 T 

Na zdrowie :ok: 

Napisano
  • Autor
46 minut temu, Marcinekkk napisał:

dynamicznie megane        16

i to by sie w meganie zgadzalo :D

To mnie najmniej interesuje bo dynamicznie to bede jezdzil na łukach wjezdzajac i zjezdzajac z głownych dróg, wlaczajac sie na odpowiedni pas. Pozniej stabilna predkosc.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, Maciej__ napisał:

Zeby wlaczyc sie dynamicznie na odpowiedni pas i jak trzeba wyprzedzic to robie to bez problemu.

Napisano
4 minuty temu, trzepol napisał:

To mnie najmniej interesuje bo dynamicznie to bede jezdzil na łukach wjezdzajac i zjezdzajac z głownych dróg, wlaczajac sie na odpowiedni pas. Pozniej stabilna predkosc.

Skoro tak  i moze byc megana  

Podeslij  wycene salonowa , moze cos powalczymy :D

Napisano
Zeby wlaczyc sie dynamicznie na odpowiedni pas i jak trzeba wyprzedzic to robie to bez problemu.

Ja bez problemu robiłem to 80KM aveo, 98KM Suzuki i 70 KM hultajem. Kierowca ważniejszy od mocy. W BMW miałem 136KM ale większy respekt i zjeżdżali z drogi. Oczywiście lepiej mieć 370 niż 70 ale śmieszy mnie jak ktoś pisze, ze się do ruchu nie może zwykłym autem włączyć.
Napisano
2 minuty temu, wujekcybul napisał:

śmieszy mnie jak ktoś pisze, ze się do ruchu nie może zwykłym autem włączyć.

jest wyjatek

jak mi dali fluence 1.6  zastepczaka , to naprawde malo dzwona nie spowodowalem przy wyjezdzie z salonu ;l

wyl coraz glosniej   i dalej jechal z ta sama predkoscia  a tir  byl blisko

Napisano
2 minuty temu, wujekcybul napisał:

Ja bez problemu robiłem to 80KM aveo, 98KM Suzuki i 70 KM hultajem. Kierowca ważniejszy od mocy. W BMW miałem 136KM ale większy respekt i zjeżdżali z drogi. Oczywiście lepiej mieć 370 niż 70 ale śmieszy mnie jak ktoś pisze, ze się do ruchu nie może zwykłym autem włączyć.

To jest Pikuś, gorzej jak trzeba wyprzedzić że 3 Tiry albo na trzeciego😎

Napisano
3 minuty temu, wujekcybul napisał:

ale śmieszy mnie jak ktoś pisze, ze się do ruchu nie może zwykłym autem włączyć.

Może czas udać się do psychiatry? Pękasz ze śmiechu nad wydarzeniem które nigdy nie miało miejsca, nikt bowiem niczego takiego nie napisał.

Napisano
12 godzin temu, trzepol napisał:

Panowie

Nie namawiam do żadnej marki - przejedź się oboma i zastanów którym Ci się lepiej jeździ i Ci się bardzij podoba. A jak będziesz miał wątpliwości, to zastanów się ile lat planujesz tym samochodem jeździć i popatrz ile kosztują dziś te modele w tym wieku - będziesz wiedział, który lepiej trzyma wartość.

Co do 5 l - musiałbyś stale jechać 80-90 i gwałtownie nie przyspieszać, żeby Ci wyszło średnie spalanie 5l.

Ja do tego podchodzę tak - chcę osiągów, to kupuję mocny silnik, a chcę maksymalnie oszczędzać to kupuję nieco słabszego diesla. Oczywiscie jeśli ten mocny silnik będzie palił mniej, to tyko lepiej. Coś za coś - nie da się mieć dobrych osiągów i jazdy o kropelce. Musisz się liczyć że w mieście minimum 8-9l 1.4 TSI a jak będziesz deptał to i dycha. Renault będzie podobnie.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, sdss napisał:

To jest Pikuś, gorzej jak trzeba wyprzedzić że 3 Tiry albo na trzeciego😎

Wszystko sie da kwestia w jakim stylu. Po jezdzeniu 8 lat w miare mocnym dieslem poszukuje odczucia przyspieszenia po nacisnieciu gazu. 

Napisano
jest wyjatek
jak mi dali fluence 1.6  zastepczaka , to naprawde malo dzwona nie spowodowalem przy wyjezdzie z salonu ;l
wyl coraz glosniej   i dalej jechal z ta sama predkoscia  a tir  byl blisko

Miałem służbowe megane 1.6 od tego czasu wyleczyłem się z Renault.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
To jest Pikuś, gorzej jak trzeba wyprzedzić że 3 Tiry albo na trzeciego[emoji41]

Przy obecnym natężeniu ruchu wyprzedzanie niewiele daje. A wyprzedzić można i słabszym autem. Miałem porównanie swojej kiły ze służbowym lexusem is. W zależności od stopnia wyciekania się na drodze różnica w dojeździe wahała się od 10 do 25 minut. IMO niewiele. Oczywiście mocy nigdy za wiele lepiej mieć więcej niż mniej chociażby dla przyjemności z jazdy czy z dynamicznego startu ba światłach. Wtedy Janusze w szkodzie z tylu.
Napisano
Godzinę temu, format napisał:

Odpowiem za kolegę. Auta z większą mocą nie kupuje się po to by palić na osiedlu gumę. Oprócz tego, że można się odrobinę szybciej przemieszczać (co w większości przypadków i tak jest iluzją, w realnym ruchu, pałując samochód jest się na miejscu co najwyżej kilka minut wcześniej), można się poruszać bezpieczniej, łatwiej z sytuacji krytycznych uciec itd

Zgoda, ale jak ktos sprowadza dyskusje na temat spalania rzedu 5 litrow, to rownie dobrze moze sobie kupic taka Astre 1,4T 150KM i zaoszczedzic kilka kPLN ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.