Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Myjnia automatyczna

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak korzystać z myjni automatycznych? Do tej pory unikałem takich, ale nie mam ostatnio czasu na pucowanie auta na podwórku a myjki samoobsługowe w przypadku czarnego lakieru nie za bardzo się sprawdzają. Coś kiedyś słyszałem że trzeba odkręcać anteny i ściągać wycieraczki? Prawda to? Ile czasu trwa porządne mycie i czy efekt po wyjeździe z myjni jest zadowalający?

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał:

Witam

Jak korzystać z myjni automatycznych? Do tej pory unikałem takich, ale nie mam ostatnio czasu na pucowanie auta na podwórku a myjki samoobsługowe w przypadku czarnego lakieru nie za bardzo się sprawdzają. Coś kiedyś słyszałem że trzeba odkręcać anteny i ściągać wycieraczki? Prawda to? Ile czasu trwa porządne mycie i czy efekt po wyjeździe z myjni jest zadowalający?

Przed myjnią masz instrukcję. Wystarczy ściągnąć antenę. Można też złożyć lusterka.

Co do mycia, to ja korzystam z nowych myjni na stacjach Orlen, gdzie przed myciem szczotkami jest mycie ciśnieniowe.

Zawsze biorę mycie z woskowaniem. Czasem z myciem podwozia.

Efekt jest zadowalający, tylko i aż ;]

Napisano

Od wielu miesiecy korzystam tylko z automatycznych myjni. Np. w Gliwicach przetestowalem wiekszosci i sywierdzilem ze najlepsza jest na BP. Z tym ze najpierw na stacji obmywam mikroproszkiem na recznej myjac kola, zaschniete smieci a pozniej takim mokrym wjezdzam na program Gold. Auto domyte a na koncu wycieram do sucha. Dla mnie jest efekt pozytywny. Myje 1-2 na miesiac. 

Napisano
7 minut temu, SebeKK napisał:

Od wielu miesiecy korzystam tylko z automatycznych myjni. Np. w Gliwicach przetestowalem wiekszosci i sywierdzilem ze najlepsza jest na BP. Z tym ze najpierw na stacji obmywam mikroproszkiem na recznej myjac kola, zaschniete smieci a pozniej takim mokrym wjezdzam na program Gold. Auto domyte a na koncu wycieram do sucha. Dla mnie jest efekt pozytywny. Myje 1-2 na miesiac. 

Sporo zachodu ;]

Na Orlenie spryskuje automat :ok:

Po myciu wycieram tylko we wnękach drzwi i szyby by kropek wosku nie zostawiać :)

Napisano
56 minut temu, bielaPL napisał:

Witam

Generalnie jestem zadowolony. Korzystam z takiej przy stacji diagnostycznej bo mam sporo myć za 1zł z racji robienia badań technicznych u nich (kilkanaście kuponów rocznie). Pan najpierw opłukuje ciśnieniówką, potem spryskuje czymś co rozpuszcza brud i po chwili auto myją szczoty, na końcu po suszeniu wydmuchuje jeszcze sprężonym powietrzem szczeliny drzwi i klapy bagażnika.

W większych autach składam lusterka, antena obowiązkowo zdjęta by szczoty jej nie urwały.

Napisano

Jeszcze nikt nie napisał, że myjnia automatyczna niszczy lakier i nikt normalny z niej nie korzysta? Hmm... 

Ja od ponad 6 lat najczęściej myję samochód właśnie tak. Najbliżej mam BP, więc z ich usług korzysyam i przyczepić mogę się jedynie do tego, że felgi (w zakamarkach) potrafią być niedoczyszczone. A wcześniej, jak jeździłem na inną myjnię, to pan psikał je jakimś specyfikiem, dzięki czemu były naprawdę ładnie wypucowane :)

Napisano
37 minut temu, PanMaciej napisał:

Jeszcze nikt nie napisał, że myjnia automatyczna niszczy lakier

No niszczy... Ale wszelkie inne sposoby niszczą jeszcze bardziej :D

Napisano
11 godzin temu, bielaPL napisał:

myjki samoobsługowe w przypadku czarnego lakieru nie za bardzo się sprawdzają

Sporo osób by napisało, że właśnie się najlepiej sprawdzają, bo go nie niszczą.

Efekt działania szczot jest właśnie najbardziej widoczny na czarnym lakierze. No ale potem jakie są fajne relacje z polerowania tak zniszczonych lakierów :)

Napisano
7 godzin temu, rallyrychu napisał:

Sporo osób by napisało, że właśnie się najlepiej sprawdzają, bo go nie niszczą.

Efekt działania szczot jest właśnie najbardziej widoczny na czarnym lakierze. No ale potem jakie są fajne relacje z polerowania tak zniszczonych lakierów :)

Wszelkie foty 50/50, wykonywane w trakcie korekty lakieru, ślicznie obrazują skalę zniszczeń.

Napisano

Z racji floty korzystałam z Orlenu, nigdy auto nie było umyte jak należy, aktywna piana do Tenzi Tir, bezdotykowa, taki zestaw domywał biały lakier albo ręczna.

Napisano

Czarny na automatyczną myjnię - IMO słaby pomysł. Szczotki z brudem robią dość sporo mikrorys. Po jakimś czasie Twój lakier będzie wyglądał strasznie. Lepiej poszukaj jakiejś myjni ręcznej - mniej zniszczą lakier i lepiej domyją. Na czarnym bezdotykową też nie domyjesz idealnie - mi się nigdy nie udało.  Zawsze lekka równa mgiełka brudu pozostanie. Tylko ręczna.

Napisano
Dnia 24.08.2017 o 14:47, bielaPL napisał:

Witam

Jak korzystać z myjni automatycznych?

1. Wjeżdżasz brudnym autem

2. Uruchamiasz myjnię 

3. Wyjeżdżasz czystym 

Cała reszta to już kombinacje właścicieli aut. Można również dobrze dodatkowo trzy razy obejść samochód dookoła i splunąć przez lewe ramię. Efekt mycia będzie jednak taki sam.

Napisano
36 minut temu, Ryb napisał:

1. Wjeżdżasz brudnym autem

2. Uruchamiasz myjnię 

3. Wyjeżdżasz czystym 

Cała reszta to już kombinacje właścicieli aut. Można również dobrze dodatkowo trzy razy obejść samochód dookoła i splunąć przez lewe ramię. Efekt mycia będzie jednak taki sam.

1.1 Upewniwszy się, że masz zamknięte szyby.

Napisano

Wszelkie foty 50/50, wykonywane w trakcie korekty lakieru, ślicznie obrazują skalę zniszczeń.

Nawet jesli to jakie to ma znaczenie przy zwyklym dupowozie?
Ojciec swoje sluzbowki myl tylko na automatach raz na tydzien i do 300kkm lakieru starczalo bez problemu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.