Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy akumulator z korkami - da się jeszcze kupić?

Featured Replies

Napisano

Przeglądałem ostatnio oferty różnych rasowych producentów akumulatorów i niestety nie znalazłem takiego klasyka z odkręcanymi korkami. Praktycznie wszędzie oferują bezobsługowe. Szukam 12V, 44Ah, 360A lub czegoś podobnego z plusem po prawej. Czy ktoś to jeszcze produkuje? Ostatecznie może być też ze zdejmowanym wieczkiem, ale bez demolki. Zależy mi na łatwym dostępie do każdej celi i pomiarze gęstości elektrolitu. BTW - czy Centra Standard ma zdejmowane wieczko?

Napisano

ostatnio kupiłem Autocraft z korkami

50.jpg

Napisano

Mam Jenoxa z korkami. Plus po prawej.

Napisano

westa z korkami jest ale korki są pod zaślepką

Napisano

Kozak ma korki i tą reszte co potrzebujesz

Edytowane przez sebaM25

Napisano
4 godziny temu, Benjamin napisał:

Przeglądałem ostatnio oferty różnych rasowych producentów akumulatorów i niestety nie znalazłem takiego klasyka z odkręcanymi korkami. Praktycznie wszędzie oferują bezobsługowe. Szukam 12V, 44Ah, 360A lub czegoś podobnego z plusem po prawej. Czy ktoś to jeszcze produkuje? Ostatecznie może być też ze zdejmowanym wieczkiem, ale bez demolki. Zależy mi na łatwym dostępie do każdej celi i pomiarze gęstości elektrolitu. BTW - czy Centra Standard ma zdejmowane wieczko?

Topla

Napisano

bosch też ma korki, tyle że pod naklejką

Napisano

Większość budżetowych ma korki, tylko ukryte pod foliową naklejką.

Napisano

a po co ci te korki? 

problemu  szukasz  na siłę? 

Napisano
46 minut temu, technix napisał:

a po co ci te korki? 

Też się tak zastanawiam :)

Napisano

Panowie pitolicie aż miło. 2 x rav4 po 140k sztuka. Pierwsza zima i akumulatory zdechły. Wymiana na gwarancji bo auta miały po 4 mce, nowe aku i zdychały w mrozy. Otwarłem korki i dolałem duuużo wody destylowanej. Cele nawet nie były zakryte. Podobno standard. 300 ml x parę milionów akumulatorów daje oszczędność

Napisano
38 minut temu, CZUCZU napisał:

Panowie pitolicie aż miło. 2 x rav4 po 140k sztuka. Pierwsza zima i akumulatory zdechły. Wymiana na gwarancji bo auta miały po 4 mce, nowe aku i zdychały w mrozy. Otwarłem korki i dolałem duuużo wody destylowanej. Cele nawet nie były zakryte. Podobno standard. 300 ml x parę milionów akumulatorów daje oszczędność

bo aku wymagały zalania przed eksploatacją tylko ktoś tego nie zrobił, normalnie sprzedawane są ze stanem elektrolitu ponad celami - tak jak być powinno

Napisano
51 minut temu, CZUCZU napisał:

W zadnym swoim aucie nigdy nic nie dolewalem do aku, ani nawet nie doladowywalem prostownikiem...

Oszczednosci na wodzie destylowanej? :facepalm:

Napisano
1 godzinę temu, CZUCZU napisał:

Otwarłem korki i dolałem duuużo wody destylowanej. Cele nawet nie były zakryte. Podobno standard. 300 ml x parę milionów akumulatorów daje oszczędność

Tylko, ze w fabryce akumulatory zalewane są elektrolitem w odpowiednim stężeniu więc dolewka wody (o ile faktycznie były z mało zalane) nie za bardzo pomoże8]

Napisano
46 minut temu, volf6 napisał:

Tylko, ze w fabryce akumulatory zalewane są elektrolitem w odpowiednim stężeniu więc dolewka wody (o ile faktycznie były z mało zalane) nie za bardzo pomoże8]

akurat w japończykach często bywało, że aku jest suchy i wymaga zalania przed sprzedażą. Chyba Suzuki najdłużej to praktykowało (nie wiem czy nadal tak robią).

Na serwisie zalewali elektrolit, podładowywali i aku był gotowy do pracy.

Napisano

No tu zapomnieli widocznie. Niby pierdoła, ale po wydaniu 300 tysięcy ocsekujesz caegoś więcej

Napisano
Godzinę temu, volf6 napisał:

Z akumulatora paruje wyłącznie woda, więc dolanie destylowanej do właściwego poziomu "odzyskuje" pełnowartościowy elektrolit.

Napisano
17 minut temu, amazaque napisał:

Z akumulatora paruje wyłącznie woda, więc dolanie destylowanej do właściwego poziomu "odzyskuje" pełnowartościowy elektrolit.

Zgadza się ale tu była mowa o nowym fabrycznym akumulatorze w  4 miesięcznym aucie-więc raczej mało  prawdopodobne "parowanie":skromny:

Napisano
57 minut temu, Ozarek napisał:

akurat w japończykach często bywało, że aku jest suchy i wymaga zalania przed sprzedażą. Chyba Suzuki najdłużej to praktykowało (nie wiem czy nadal tak robią).

Na serwisie zalewali elektrolit, podładowywali i aku był gotowy do pracy.

Kiedyś tak było, bo taki akumulator można dłużej składować ale czy ktoś jeszcze tak dzisiaj robi przy akumulatorach samochodowych:hmm:

Bo motocyklowe to i owszem:oki:

Napisano
1 godzinę temu, volf6 napisał:

Kiedyś tak było, bo taki akumulator można dłużej składować ale czy ktoś jeszcze tak dzisiaj robi przy akumulatorach samochodowych:hmm:

Bo motocyklowe to i owszem:oki:

Wiesz technologia klasycznych aku wbrew pozorom wiele się nie zmieniła, aku dostarczane do ASO czy siatki oficjalnej dystrybucji mogą nadal tak przychodzić.

W suchym jednak nie zachodzą reakcje i spokojnie może czekać bez konieczności doładowywania.

Co do japończyków pewien nie jestem, ale gdzieś mi się o uszy obiło, że japończyki płynące do EU są ''osuszane'' i dodatkowo konserwowane jakimś mazidłem woskowym.

Napisano
  • Autor
Dnia 13.10.2017 o 22:42, technix napisał:

a po co ci te korki? 

Problem to dopiero będę miał, gdy nie znajdę takiego akumulatora. Wielkie dzięki wszystkim Kolegom :piwko:, którzy podali konkretne przykłady. Coś wybiorę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.