Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Film wodny" na szybie - problem z wycieraczkami?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

mam problem jak na filmie poniżej. 

Wycieraczki to Bosch Aerotwin płaskie, auto Golf V, pióra mają niespełna rok.

Po przejechaniu wycieraczek przez szybę pozostaje na niej coś w rodzaju mgiełki, filmu wodnego - nie wiem jak to nazwać.

Na filmie widac, że po kilku sekundach od przejechania wycieraczki ów "film wodny" odparowuje i szyba jest przejrzysta.

Na owej mgiełce widać coś jakby zacieki na powierzchni szyby.

Nie sugerujcie się tym, że pióra mają rok - mgiełka była od początku tylko może mniej zauważanla.

Co to może być?

Czy szyba jest czyms upaprana czy może już jest stara czy co? Może porysowana?

Czy faktycznie pióra do bani?

Jest to uciążliwe w nocy podczas deszczu, w dzień w niczym nie przeszkadza.

Napisano

Weź nitro i umyj szybę :)

Tylko uważaj żeby nic poza szybą nie dotknąć

Napisano

na myjni automatycznej nie przeleciałeś auta woskiem a tym samym szyby?rok czasu na wycieraczki to już chyba na nich pora na wymianę ?

Napisano
4 minuty temu, Vadero napisał:

Weź nitro i umyj szybę :)

Tylko uważaj żeby nic poza szybą nie dotknąć

Wystarczy płyn do mycia szyb :)

Ewentualnie, jak szyba mocno brudna, używałem odrobiny Cifu na mokrą szmatę i delikatnie przecierałem by nie porysować.

PO myjni z woskowaniem staram się wytrzeć szybę i potem przyzwoity płyn do spryskiwaczy daje radę, by umyć :ok:

Napisano

Kup ipe.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, sdss napisał:

Kup ipe.

A co to takiego?

Na myjni automatycznej z woskiem nie byłem więc to nie to, szyba RACZEJ tłusta nie jest bo i nie ma po czym.

Napisano

Izopropanol odtluszcza. Miałem podobnie wymieniłem wycieraczki i jest ok.

Edytowane przez sdss

Napisano

Prawdopodobnie jakiś wosk/nabłyszczacz został po myjni (lub czasami preparat typu "niewidzialna wycieraczka") i woda sobie kropelkuje na niej. 

Jak poprzednicy - najlepszy i najbezpieczniejszy sposób to IPA / izopropanol / alkohol izopropylowy. 

Napisano

Byles ostatnio na myjni automatycznej? Wyglada jak wosk do karoserii nakladany podczas mycia. 

Napisano
7 godzin temu, sowik85 napisał:

A co to takiego?

Na myjni automatycznej z woskiem nie byłem więc to nie to, szyba RACZEJ tłusta nie jest bo i nie ma po czym.

na ulicy jest sporo syfu tłuszczu kurzu , a to w którymś z aut olej kapie a to płyn chłodniczy który to też jest tłusty itp. przyjdzie deszczyk i spod kół jadącego przed tobą auta są podrywane w górę cząstki wody razem z tym syfem i już masz szybę tłustawą 

Napisano

witam

a ja myślę ze to wina piór wycieraczek - gumka jest juz sztywna i przy obecnych temp zaczynają się problemy - zmień na Denso i zobaczysz różnice a te Bosch zostaw na lato...

od 1-2 lat każde pióra Bosch to dla mnie badziewie!

przerabiałem bardzo dużo reklamacji na wszystkie Bosch, z Valeo tez jest co raz gorzej...

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, binges napisał:

witam

a ja myślę ze to wina piór wycieraczek - gumka jest juz sztywna i przy obecnych temp zaczynają się problemy - zmień na Denso i zobaczysz różnice

Czytałem juz sporo dobrego o Denso, chyba ich spróbuję.

Macie jakieś sprawdzone źródło, gdzie mógłbym kupic komplet przednich piór tych wycieraczek?

Napisano
Godzinę temu, sowik85 napisał:

Czytałem juz sporo dobrego o Denso, chyba ich spróbuję.

Macie jakieś sprawdzone źródło, gdzie mógłbym kupic komplet przednich piór tych wycieraczek?

hurtownia MotoSzef, Zielonki, Motostacja, Aparts, Motoneo - podałem w kolejności od najtańszych do najdroższych (wg mojej oceny)

kupowałem do rożnych aut zwykle i płaskie - zawsze było wszystko OK

Edytowane przez binges

Napisano
  • Autor
8 minut temu, binges napisał:

hurtownia MotoSzef, Zielonki, Motostacja, Aparts, Motoneo - podałem w kolejności od najtańszych do najdroższych (wg mojej oceny)

kupowałem do rożnych aut zwykle i płaskie - zawsze było wszystko OK

Dziękuję Ci bardzo :)

Napisano

Polecam izopropanol (IPA) do mycia. Świetnie odtłuszcza, myje i nic po sobie nie pozostawia.

A jeśli zdecydujesz się zmienić pióra to polecam Motgum płaskie (aero) - polskie, tanie, skutecznie i trwałe. Jestem im wierny już przeszło 10 lat. 

Edytowane przez brachu_

Napisano
3 godziny temu, brachu_ napisał:

A jeśli zdecydujesz się zmienić pióra to polecam Motgum płaskie (aero) - polskie, tanie, skutecznie i trwałe. Jestem im wierny już przeszło 10 lat. 

Nie polecam Motgum - tez kiedyś kupowałem tylko Motgum ale jakość znacząco spadła od 2-3 lat

potwierdziły to opinie na rożnych forach, gdzieś czytałem ze mogą sprowadzać gumę z Chin...

podobnie stało się z piórami ALCA - przynajmniej te zwykle szkieletowe grafitowe - w ogóle nie nadają się na zimę a nawet chłodne dni, bo strasznie skrzypią, dobrze nie zbierają - przerabiałem temat w różnych autach, nawet na nowych szybach było to samo...

Napisano
3 godziny temu, futrzak napisał:

Żadnego nitro, jak już to zmywacz silikonu, jak np: http://allegro.pl/boll-zmywacz-silikonu-odtluszczacz-1l-i7003934825.html

jeżeli polecasz już zmywacz to lepiej wolny np. APP który nie będzie tak szybko odparowywał, dłużej zadziała na tej szybie przed wytarciem...

Edytowane przez binges

Napisano
3 minuty temu, binges napisał:

jeżeli polecasz już zmywacz to lepiej wolny np. APP który nie będzie tak szybko odparowywał, dłużej zadziała na tej szybie przed wytarciem...

No tak, pewnie jeszcze powinienem doktorat z tego zrobić, bo któryś będzie wolniej odparowywał. Tak, to niech używają tego nitro i patrzą na co nakapali  :facepalm:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.