Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Box dachowy.

Featured Replies

Napisano

Powoli nie mieszczę się z bagażami  w samochodzie większego auta nie zamiaru kupować. Wpadłem na pomysł zakupu boxa na dach. Niestety nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie.

Na dachu mam zamiar wozić wózek spacerówkę i inne duperele.

Wiem na pewno, że nie kupie Thule ponieważ jest za drogi.

Celuje z pojemnością tak minium 400 litrów.

Co szukać na co zwracać uwagę.

Napisano

Jak będzie szeroki na min. 70 cm to żeby był otwierany z obu stron. Miałem kiedyś taki na szerokość 90 i ciężko było przykrecic śruby do belek które były w głębi

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jak juz wspomniano otwieranie z obu stron ( jak mam jednostronny i muszę się czasem nagimnastykować) i gabaryt żeby Ci się te twoje duperele jak to ująłeś zmieściły.

Napisano

Mam thule atlantis 200, fajne wykonanie, prosta ale bardzo solidna konstrukcja, otwierany na obie strony. Mimo to nie jestem do końca zadowolony: hałasuje, samochód pali zauważalnie więcej, łatwo o przygodę w parkingu podziemnym czy wjeżdżając do garażu. Przemyśl czy naprawdę tego chcesz. Ja boxa używam tylko jak muszę, do codziennego używania sobie nie wyobrażam.

Napisano
13 godzin temu, leatz napisał:

Powoli nie mieszczę się z bagażami  w samochodzie większego auta nie zamiaru kupować. Wpadłem na pomysł zakupu boxa na dach. Niestety nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie.

Mialem podobny dylemat.

Thule drogi

InterPack nieco tansy

Padlo na MCM, od ziwo na ulicy zauwazylem, ze podobny do THULE.

Moj ma nieco mniejsza pojemnosc bo 320l, jednak zalozenie bylo by poza BOXem zamontowac dwa rowery, dlatego jest na pol dachu.

Jesli spacerowka to parasolka to spoko, jesli  taka klasyczna  moze byc slabo w szerszy bo sa niestety niskie, moze 30cm.

Uzytkuje MCM jakies 8 lat i zlego slowa nie powiem.

Oczywiscie po wojazach sciagam z dachu.

Zadnych pekniec, odbarwien czy zmatowienia nie zauwazylem.

Kosztowal mnie w czarnym polysku 700 zl wowczas.

Napisano
9 godzin temu, Igorek napisał:

Mam thule atlantis 200, fajne wykonanie, prosta ale bardzo solidna konstrukcja, otwierany na obie strony. Mimo to nie jestem do końca zadowolony: hałasuje, samochód pali zauważalnie więcej, łatwo o przygodę w parkingu podziemnym czy wjeżdżając do garażu. Przemyśl czy naprawdę tego chcesz. Ja boxa używam tylko jak muszę, do codziennego używania sobie nie wyobrażam.

Zakładając boxa myślałeś że zmniejszy spalanie i wyciszy auto? :phi:

15 godzin temu, leatz napisał:

Kup coś z budżetowych marek, ja kiedyś wziąłem Taurusa, sprawdza się, ma 420 litrów, mieści dużo, początkowo był kupiony pod przewóz towaru gdyż w kombi się już nie mieściłem a skubaniec brał na dach dodatkowo do 50 kg w 4-5 paczkach. Później latami służył na przejazdy do Austrii itp.

Zwrócić uwagę możesz na użytkowanie, nam raz kolega przeładowując go wygiął zaczep stalowy, przez to teraz ciężko się domyka, prostować nie chce bo można już połamać mocowanie.

Napisano
9 godzin temu, Igorek napisał:

Ale to chyba oczywiste ze z boxem wiekszy halas i spalanie ;) Tak bedzie z kazdym, niezaleznie od marki. A w codziennej miejskiej jezdzie wrecz niezauwazalne poza zwiekszona wysokoscia ale to ma znaczenie tylko przy Suvach.

Co do pyt autora to zwroc tez uwage na sposob montazu. Jak zamierzasz czesto korzystac to warto zeby byl latwy na takie klamry od gory wpinane. Jak raz do roku to tez bez znaczenia.

Napisano

Gdybym miał teraz kupić to patrzyłbym ile do niego wsadzę kg i z jaką vmax mogę z nim jechać. Zwróciłbym uwagę na łączną wysokość auto + belki + box i żeby to razem nie przekroczyło 190cm - chodzi o wjazd do wszelkiego rodzaju garaży. No i do 190cm nie ma dopłaty na promie.

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ja mam Sportac 580 FL dual open, długość: 190cm, szerokość: 95cm, wysokość: 44cm. Łyka 4 duże torby. Dałem za niego 500 zł. :)

Napisano
5 godzin temu, komor napisał:

Zakładając boxa myślałeś że zmniejszy spalanie i wyciszy auto? :phi:

Nie spodziewałem się, że najbardziej markowy produkt będzie tak bardzo pogarszał komfort jazdy i tak znacząco zwiększał spalanie.

Napisano
5 godzin temu, zinger napisał:

Ale to chyba oczywiste ze z boxem wiekszy halas i spalanie ;) Tak bedzie z kazdym, niezaleznie od marki. A w codziennej miejskiej jezdzie wrecz niezauwazalne poza zwiekszona wysokoscia ale to ma znaczenie tylko przy Suvach.

No właśnie piszę, bo może nie wszyscy mają świadomość tych minusów. Bo ja nie miałem, że jest aż tak źle. Z boxem jeżdzę ze stałą 120km/h i spalanie +20% a hałas jest wyraźnie męczący. Mam podwyższony kompakt i niestety też muszę się pilnować na większości parkingów bo całość ma wysokość lekko ponad 2,2m.

Napisano
3 minuty temu, Igorek napisał:

No właśnie piszę, bo może nie wszyscy mają świadomość tych minusów. Bo ja nie miałem, że jest aż tak źle. Z boxem jeżdzę ze stałą 120km/h i spalanie +20% a hałas jest wyraźnie męczący. Mam podwyższony kompakt i niestety też muszę się pilnować na większości parkingów bo całość ma wysokość lekko ponad 2,2m.

Obawiam sie, ze fizyki nie oszukasz...

Ostatnio zrobilem blisko 2kkm z boxem (jakis dosyc spory interpack pozyczony od kumpla)i nie bylo tak zle. Na autostradzie 130, owszem szumialo, ale mozna bylo normalnie rozmawiac czy sluchac muzyki, spalanie na pewno wyzsze, ale ile to nie wiem, bo za krotko auto mam. Srednie z calej trasy 8.5l (90% autostrada) - box, 4 osoby i bagaz. Obstawiam, ze to mniej wiecej te 20%, o ktorych piszesz.

Napisano
Dnia 18.01.2018 o 17:47, leatz napisał:

Duzo dzisiaj rozmawiam z danielsem

Ale nośnos dachu oraz thule sprzedaż na olx za 70% ceny zakupu po tym jak sprzedaz auto

Napisano
Dnia 18.01.2018 o 17:47, leatz napisał:

Zwracaj uwagę na gabaryty, czy będzie używalny w twoim samochodzie bez drabiny.

Ja mam Espace, box 580 L otwierany w jedną stronę  i bez drabiny nie da się go zamocować, ale to nie problem, bo mocuję pod domem.

Box niestety jest używalny bez drabiny tylko przeze mnie - 187 cm wzrostu.

Żona musiała by drabinę wozić, lub zapoznać i poprosić miłego pana na miejscu o pomoc.

Ale się sprawdza.

Napisano

Mam NORAUTO Bermude 4500 już 3 rok i jestem mega zadowolony. 

Otwierany z dwóch stron, nie widać śladów zużycia od słońca pomimo wyjazdów na południe Europy.

Montaż szybki na tzw. szczypcach obejmujących belki lub na wsuwki do belek (te trzeba dokupić osobno).

Z tego co wiem to produkuje to Hapro.

Napisano

No dobra, to jaki będzie najcichszy (czyli pewnie o najlepszej aerodynamice) do 1000pln ?

Napisano
20 minut temu, iwik napisał:

No dobra, to jaki będzie najcichszy (czyli pewnie o najlepszej aerodynamice) do 1000pln ?

Na to nie ma chyba 100% odpowiedzi. Na jednym samochodzie box może być cichy, na drugim niekoniecznie. Właśnie doświadczyłem tego zjawiska z moim boxem. Na dachu forda focusa mk1 kombi box nieuciążliwie szumiał, a teraz miałem go na dachu forda mondeo mk4 kombi i hałas od wiatru był taki jakbym siedział w samolocie za silnikiem odrzutowym :). Sytuację nieco poprawiło lekkie przesunięcie boxa w przód, przynajmniej nie było wycia wiatru. Prędkości porównywalne.

Edytowane przez shapyr

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał:

Zazwyczaj im bardziej spłaszczony tym mniejsze opory powietrza, do tego dobra aerodynamika i powinno być cicho, ale jak wspomniał @shapyr ważne jest też samo ułożenie boxa względem dachu. Fizyka Panie, fizyka ;)

Napisano
Dnia 19.01.2018 o 14:20, Igorek napisał:

Nie spodziewałem się, że najbardziej markowy produkt będzie tak bardzo pogarszał komfort jazdy i tak znacząco zwiększał spalanie.

Coz ale za to masz piekny napis THULE :) Nie wszystko zloto co sie swieci jednak

Moj MCM szumi, a spalanie...coz i tak gnam 110-120 max bo do 130 chyba BOXY sa wiec nie widze jakosc roznicy w spalaniu. 5,6-5,8 wroclaw mszana wroclaw

Napisano
Dnia 23.01.2018 o 11:19, komor napisał:

Zazwyczaj im bardziej spłaszczony tym mniejsze opory powietrza, do tego dobra aerodynamika i powinno być cicho, ale jak wspomniał @shapyr ważne jest też samo ułożenie boxa względem dachu. Fizyka Panie, fizyka ;)

I w takiej plaszczce  tylko reklamowki wsadzisz .a  z nartami, butami, deska nie powalczysz zbytnio a gdzie walizka???:) Ale jest piekny :)))

Napisano
Dnia 19.01.2018 o 14:36, zinger napisał:

Obawiam sie, ze fizyki nie oszukasz...

Ostatnio zrobilem blisko 2kkm z boxem (jakis dosyc spory interpack pozyczony od kumpla)i nie bylo tak zle. Na autostradzie 130, owszem szumialo, ale mozna bylo normalnie rozmawiac czy sluchac muzyki, spalanie na pewno wyzsze, ale ile to nie wiem, bo za krotko auto mam. Srednie z calej trasy 8.5l (90% autostrada) - box, 4 osoby i bagaz. Obstawiam, ze to mniej wiecej te 20%, o ktorych pisz w esz.

Kurcze mi nie rosnie spalanie o +20%, moze o  0 ,2 litra, i srednia z 750 km to  5,8. silnik 1,9 jtd 120 KM

Szumi nieco, a jezdze ok 110-120, rozmawia sie normalnie wrecz cicho mozna mowic.

Napisano
53 minuty temu, fanlan napisał:

Moj MCM szumi, a spalanie...coz i tak gnam 110-120 max bo do 130 chyba BOXY

Twój MCM to pewnie Hakr Magic 320. Też mam Hakra vel MCM tyle, że Relax Carving 300. Przy większych prędkościach też dają radę

Napisano
3 godziny temu, fanlan napisał:

Kurcze mi nie rosnie spalanie o +20%, moze o  0 ,2 litra, i srednia z 750 km to  5,8. silnik 1,9 jtd 120 KM

Szumi nieco, a jezdze ok 110-120, rozmawia sie normalnie wrecz cicho mozna mowic.

Zmniejsz rybę, to ja zgaszę światło... 

Napisano
15 godzin temu, grogi napisał:

Zmniejsz rybę, to ja zgaszę światło... 

Cos dzie jakis nielotny jestem i zartu Twego nie kumam. Rozwiniesz mysl?

• 5 miesięcy później...
Napisano

... a może lepsze będzie coś w takiego? Nie powinno zwiększać spalania ani hałasu .. a dodatkowo jest to fajna baza pod wożenie rowerów ... tylko sam box to ponad 1000zł (nie wiem ile platforma na rowery )... no i trzeba mieć hak.

Jeśli nie przewozisz nart, to moim zdaniem tego typu box jest zdecydowanie praktyczniejszy.

Znalezione obrazy dla zapytania box na hak

Napisano
  • Autor
... a może lepsze będzie coś w takiego? Nie powinno zwiększać spalania ani hałasu .. a dodatkowo jest to fajna baza pod wożenie rowerów ... tylko sam box to ponad 1000zł (nie wiem ile platforma na rowery )... no i trzeba mieć hak.

Jeśli nie przewozisz nart, to moim zdaniem tego typu box jest zdecydowanie praktyczniejszy.

a313d41b4743bf1c3af076abc863bee963a803b9716ac1b906d68e4aa880a9c8&key=36ca28d717c4c8989eb515e9faf4a9a8d44c487c45b937dc6b63405057004113
Jedyny plus tego kufra to wysokość.
Jest krotki, waski ma mała ladownosc.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Sprawdz jeszcze jaki jest system zamykania.

Ja mam jakiś INTER PACKA co ma wśrodku nieosłoniete niczym "beleczki" które po przekręceniu klucza zamykają zamki.

Ale klucz jest na środku jeden a beleczki mają po 30-40 cm

I jak coś je przytrzyma alebo dociśnie to otwieranie jest mordęgą.

Zainwestuj w dobre belki dachowe, żeby były areodynamiczne i miały jakiś sensowny klucz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.