Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2018 VeeDud Golf GTI Original - take auta lud chce.

Featured Replies

Napisano

Qudos dla VeeDub.

W przeciwieństwie do EU lud chce auta które się odpychaja.

Najlepszy dowód- 25% rocznej Sprzedaży Golf to GTI i R, czyli 300-400 sztuk na miesiąc.

Receptna: wziąść GTI wywalić wyposażenie bez ktoregonsa się żyć, zostawić silnik, obnizyc cena. Udział GTI wzrośnie do 30-35% całej sprzedaży.

f482f005388c45c05946f3bbcf35c1ec.jpg

Najpierw wywalamy dwa drzwi i. Tylko 3d. (GOLF 3d nie jest sprzedawany).

18e9fb091a5e6c5581b20601e1b1b465.jpg

Potem wywalamy paletę kolorow. Biały i czerwony - prawie jak Ford T.

baf26129b6f082ce9ceb3e489e15bec9.jpg

Idziemy przez wnętrze. GPS - nie, (Ale Apple Play jest),

- skórą- brak,

- powrót kluczyka - tak,

- czujniki parkowania - nie (camera tak).

- zostawiamy EB z rozpoznawanie ludzi ....

04691180cf0aca24230e9b6a1a80b9c3.jpg

9cc799dc3e855ec3e476a45a2f7aa341.jpg

Idziemy na zewnątrz- adopcyjne zawieszenie- wywalamy.

Silnik bez zmian 230KM/350Nm z 2.0l T.

Auto ma tylkonjedna opcje: pakiet za $1,600 - ELA, addaptive cruise, park assist i LA.

Całość nazywamy GTI Oryginał...

861974021a312ed41056d1a1696970bd.jpg

Dajemy cena sugerowana 99k PLN, zapelniamy plac u dealera i białym i czerwonym... sprzedajemy.

Imvho świetny pomysł ....

Z ciekawości- podobnie skonfigurowane auto jest $10k więcej na rynku UK.

Cena jest $1k mniej niż Golf GTI z 2006 roku.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Napisano
47 minut temu, OZI napisał:

Dajemy cena sugerowana 99k PLN

W tej cenie miałem tylko GT do wyboru...

Napisano

Nieźle to musi być wykastrowana wersja, rzucę sobie jutro okiem na spec.

tapatalked

Napisano
8 minut temu, OZI napisał:

Znaczy Kia..

Yhy. Na dodatek w DK VW ma wyższą cenę niż by to tylko wynikało z cen w innych krajach...

Napisano
  • Autor
Nieźle to musi być wykastrowana wersja, rzucę sobie jutro okiem na spec.

tapatalked

Powiem szczerze że mnie się to bardzo podoba.

Dlaczego?

Jakoś żyliśmy bez tych 'gadgets' auta jeździły, dawały frajdę z jazdy, nikt o adapcyjnym zawieszeniu poza F1 nie słyszał.

Dziś lud idzie i wybiera:
- światła- raczki się nie chce przekręcić, same mają się zapalić,

- podłączenie telefonu- fudge ja pamiętam jak PDH i SDH zbudowałem, nikt o Google map nie słyszał, czyli się bez tego da żyć.

- skórą- yep 2018 - skórą która krowy żadnej nie widziała bo to politycznie nie poprawne dziś...

- czujniki parkowania- ja wiem że już dziś nie uczą w ogóle parkować na obracanie lba....

Etc etc.

Nie ważne że auto ma jakieś 3 cylindry i 1.0l silnik, ważne za ma lądowanie telefonu :-)

Patrząc na używanych klientów GTI to powiedzmy 24-30 lata przedziałzarowno F jak i M.

92852a3f0b11513cdd961f0b928008ef.jpg

Teraz można ich popchnac na nowe GTI za $37k zamiast $45k

Napisano
  • Autor

Yhy. Na dodatek w DK VW ma wyższą cenę niż by to tylko wynikało z cen w innych krajach...
W DK to wszystko ma wyższą cenę (chyba)...

Napisano
1 minutę temu, OZI napisał:

W DK to wszystko ma wyższą cenę (chyba)...

Tak, ale np. w PL do VW dopłacasz 15% więcej, w DK będzie to 30%...

Zresztą, Kia w DK była tańsza, niż konkurencja chociażby w Niemczech czy Polsce.

Zresztą, przykład Astra od @format, w PL jest tańsza, w DK była droższa niż Kia...

To nie tylko kwestia wyższego podatku rejestracyjnego, ale także całkiem innej polityki cenowej producentów aut...

Napisano
  • Autor

Tak, ale np. w PL do VW dopłacasz 15% więcej, w DK będzie to 30%...

Zresztą, Kia w DK była tańsza, niż konkurencja chociażby w Niemczech czy Polsce.

Zresztą, przykład Astra od [mention=129698]format[/mention], w PL jest tańsza, w DK była droższa niż Kia...

To nie tylko kwestia wyższego podatku rejestracyjnego, ale także całkiem innej polityki cenowej producentów aut...

Maly rynek, podatki - posiadanie auta to jest beeee chyba że na wiatr :-)

Ale z drugiej strony masz dostęp do rynku który sprzedaje ile... 15mil aut w 2017?

Ja nie mam. 1,200,000 nowych aut co rok i tyle. Prywatny import chyba że ma 30 lat lub jest 'entuzjacyjny' jest zakazany. Firmowy import też nie chyba że masz pozwolenie Federalnego Dep artamentu Transportu - ergo musi wszelkie miejscowe wymagania mieć jak każdy inny.

Ergo rynek aut używanych jest de facto szczelny, aut nowych totalnie też.

Raport istnieje używanych a nie nowych.

Czyli patrząc nautralnie masz lepsze warunki konkurencji jako rynek mając cala EU.

Więc Dlaczego, jeśli nie miejscowe podatki płacisz więcej?

Napisano

I to jest swietny pomysl. U nas tylko Opel Astra idzie ta droga w innych markach jak chcesz szybko to wyposazenie jest bardzo bogate przez co winduje cene. Nawet Kila czy Hultaj. 

Napisano
  • Autor
I to jest swietny pomysl. U nas tylko Opel Astra idzie ta droga w innych markach jak chcesz szybko to wyposazenie jest bardzo bogate przez co winduje cene. Nawet Kila czy Hultaj. 

Mnie szczerze jedna rzecz zadziwia. VeeDud zawsze mówił że 25% sprzedaży rocznej Golf u mnie to GTI lub R. 

Teraz patrzę na wywiad z ich facet który zajmuje się planowaniem produktu na Oz..

However, despite performance GTI/R versions snaring around 25 per cent of all Golf sales, it was also in attempt to skew buyer attention back to the GTI, which holds only a 40 per cent share of sales between them, leaving R at 60 per cent.

Mamy odpowiedź dlaczego ta wersja ma sens. Na każde ich 4 sztuki GTI, przypada....6 sztuk sprzedaży R.

Czyli de facto GTI się nie sprzedaje tak dobrze jakby chcieli skoro więcej luda wybiera R. Wow! Myślałem że proporcje są dokładnie odwrotne.

Za 2017 mamy 18,454 sztuki Golf sprzedane. Czyli na to wypada 2,800 Golf R i tylko 1,900 sztuk GTI....

Patrzę też dokładnie na specs i czujniki z przodu i tyłu na parking są, ale wywaliło światła na mgle.

Podwójna Klima , kolorowy LED na komputer, skórą na kierownicy, światła LED pozostały z Golf GTI.

Czyli de facto adaptacyjne zawieszenie i GPS jest jedyną strata.

Cena została odrzucona do tej samej z ... 2003 roku.

Za miesiąc podobną wersja Golf R ma sie pojawić.

Powod: VeeDud boji się i30N.

Hyundai ma już ok 2,000 sztuk potwierdzonych zamówień a lud nawet auta nie widział.

Coraz bardziej mi się to ogolocone GTI podoba !

Sent from my Samshiite Note8

Napisano
8 godzin temu, OZI napisał:

Powod: VeeDud boji się i30N.

Hyundai ma już ok 2,000 sztuk potwierdzonych zamówień a lud nawet auta nie widział.

Lubię to!

A w PL nadal kult "Das Crap"... ;]

Napisano
20 godzin temu, OZI napisał:

W przeciwieństwie do EU lud chce auta które się odpychaja.

Najlepszy dowód- 25% rocznej Sprzedaży Golf to GTI i R, czyli 300-400 sztuk na miesiąc.

Dziwne zachowanie producenta. Powiedziałbym że to strzał w stopę.

Skoro jest rynek na którym idą dobrze drogie wersje (czytaj: duża marża), to po co je odchudzać, żeby cena (czytaj: marża) była niższa?

Jaki zysk ma na tym producent?

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał:

Skoro jest rynek na którym idą dobrze drogie wersje (czytaj: duża marża), to po co je odchudzać, żeby cena (czytaj: marża) była niższa?

Skad wiesz, ile VW zarabia na sztuce GTI i R w OZ?

Napisano
2 minuty temu, K3 napisał:

Skad wiesz, ile VW zarabia na sztuce GTI i R w OZ?

Na pewno więcej niż na wersji bieda_zaślepka

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał:

Na pewno więcej niż na wersji bieda_zaślepka

Ale gdzie tu mowa o bieda wersjach?

Widocznie na R zarabiają mniej niż na GTI, a na dodatek R się lepiej sprzedaje.

wiec to tańsze GTI ma przyciągnąć klientów, wyrównać sprzedaż, a może mieć wyższą marżę niż normalne.

Gdyby VW był zadowolony ze sprzedaży większej ilości R niż GTI, to by nie robili odchudzonej wersji...

Napisano
5 minut temu, K3 napisał:

Ale gdzie tu mowa o bieda wersjach?

Widocznie na R zarabiają mniej niż na GTI, a na dodatek R się lepiej sprzedaje.

wiec to tańsze GTI ma przyciągnąć klientów, wyrównać sprzedaż, a może mieć wyższą marżę niż normalne.

Gdyby VW był zadowolony ze sprzedaży większej ilości R niż GTI, to by nie robili odchudzonej wersji...

@OZI masz dane jakie są proporcje sprzedaży GTI i R?

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał:

@OZI masz dane jakie są proporcje sprzedaży GTI i R?

:facepalm:

A wątek czytał? ;]

Napisano
8 minut temu, K3 napisał:

:facepalm:

A wątek czytał? ;]

Teraz doczytałem. Przyznaję że to co pisze @OZI czytam 3x bardziej pobieżnie niż teksty innych, bo zwyczajnie nie rozumiem tego języka ;)

Wychodzi zatem, że VW chce zwiększyć sprzedaż GTI, obcinając sobie na nim marżę. Bo przecież za każdy klamot w samochodzie klient i tak mocno przepłaca.

Dziwne postępowanie na rynku, gdzie kupuje się najwidoczniej te najlepsze wersje dosyć chętnie.

Napisano
  • Autor

Pamiętaj że to są ceny tylko sugerowane. Dużo zależy od twoich zdolności negocjacji, ilości stock na placu, dnia miesiąca etc.

$$$$ robi się na service.

Plus co wolisz - sprzedać 10 sztuk z $100 zysku czy 20 z $75 zysku?

Dodatkowo podejrzewam że część luda zamiast kupować Golf bieda z 150KM za $23k pójdzie po GTI - wiem może brzmi śmiesznie ale $37k to nie $43k za 'normalnie' wyposażone GTI, nie przekraczają magicznej granicy $40k.

No i najważniejsze. Konkurencja.

i30 z 1.6lT z 205KM na pokładzie kosztuje ok $33k żeby na ulice wyjechać z ubezpieczeniem, blachami jakiej paliwa etc. Czyli de facto koszt auta to ok $29k, bije pod względem wyposażenia Golf.

Wraz z pojawieniem się i30N w automat naturalnym dawcą klienta będzie właśnie 'GTI'i 'R', WRX etc.

Więc trzeba iść na pozycję obronne.

Imvho stylistycznie, felgi z czerwienią, wyposażenie, cena nie jest to teraz zła propozycja. Golf GTI 'normalny jest w cenie Mustang 2.3l to co dealerzy licza.

Teraz masz do wyboru w końcu i30 T czy GTI jak ci 5 drzwi i nie potrzebne.

Napisano
  • Autor

Lubię to!

A w PL nadal kult "Das Crap"... ;]

Podejrzewam że problem będzie jak że Stinger. Chyba mają 4,000 zamówień, większośc jest V6 TT że wszystkim.

Dostawa: 400 sztuk na miesiąc- więc masz 10 miesięcy czekania. Magdzie klienci z 'ulicy?

Napisano
  • Autor

Teraz doczytałem. Przyznaję że to co pisze [mention=129025]OZI[/mention] czytam 3x bardziej pobieżnie niż teksty innych, bo zwyczajnie nie rozumiem tego języka [emoji6]

Wychodzi zatem, że VW chce zwiększyć sprzedaż GTI, obcinając sobie na nim marżę. Bo przecież za każdy klamot w samochodzie klient i tak mocno przepłaca.

Dziwne postępowanie na rynku, gdzie kupuje się najwidoczniej te najlepsze wersje dosyć chętnie.

Założenie[mention=129574]kravitz[/mention] jest że konkurencja śpi lub nie istnieje.

A tak nie jest. To jest siła rynku. Albo się dostosujesz (cenowo) albo twoja sprzedaż zostanie zjedzone przez konkurencję. GTI nie jest autem gdzie ktoś się budzi codziennie i mówi 'marzę o GTI'

Znów wrócę do analogii - co wolisz sprzedać 5,000 sztuk GTI/R rocznie, czy sprzedać 6,000 sztuk?

Nawet jeśli skanibalizujesz Golf R to i tak extra 1,000 sztuk GTI ci to nadrobić w zysku na sztuk, a spadek R nie będzie i tak taki dramatyczny bo jak widać większość ludzi zapłaci więcej za AWD i więcej KM.

Ergo probujesz przesunąć rynek, coś jak kiedyś Merc B klasa nie było, nie było A Class. A dziś? Popatrz % ile to jest sprzedaży MB

Co ciekawe ja najwięcej widzę codziennie GTI...

Stąd myślałem że proporcje są odwrotne 6/4 vs Golf R.

e6a2e53ce23d9e521f63402c56e16209.jpg

Napisano
  • Autor

Teraz doczytałem. Przyznaję że to co pisze [mention=129025]OZI[/mention] czytam 3x bardziej pobieżnie niż teksty innych, bo zwyczajnie nie rozumiem tego języka [emoji6]

Więc w tabelce - ciut zaokrąglone żeby było proste.

Roczna sprzedaż za 2017 Golf -20k sztuk.

Sprzedaż GTI + R = ok 25% = 5k sztuk.

Proporcje R vs GTI 6/4 Czyli mamy ok

3k sztuk Golf R vs 2k sztuk GTI.

Napisano
8 godzin temu, OZI napisał:

Teraz masz do wyboru w końcu i30 T czy GTI jak ci 5 drzwi i nie potrzebne.

Ale gdzie to porownac do GTI osiagi gorsze a cena podobna. U nas i30 jest 10k tanszy od Focusa RS a znacznie drozszy od ST czyli od Skody i od GTI tez. 

Napisano
  • Autor
Ale gdzie to porownac do GTI osiagi gorsze a cena podobna. U nas i30 jest 10k tanszy od Focusa RS a znacznie drozszy od ST czyli od Skody i od GTI tez. 
Dlatego mówię że jest blisko.
Już tlumacze dlaczego w IMHO.

I30 Premium DCT wyjedziesz od dealera za $32k. Nie wiem jaka jest nawet cena sugerowana - patrzę właśnie na spreadsheet na forum ile lud u mnie w stanie płaci. $32k wydaje się 'słodkim powszechnie punktem.

Dostajesz za to 1.6l, 5 dzrwii, 205KM. Wyposażeniem bije GTI na głowę.

Chcesz mieć sunroof i lepszy stereo system- dodaj $3k. Powiedzmy $35k.

Teraz Golf ten goly. $37k cena ale za extra tysiąc VeeDud da ci wszelkie koszty związane z wyjazdem auta na ulice - ubezpieczenie, tablice, jak paliwa, roczna rejestracja, transport do dealera, pierwsza rejestracja w stanie etc.

Czyli powiedzmy GTI $38k żeby na ulice wyjechać.

Co za to dostajesz?
Trochę więcej KM Z 2.0l silnika i ...masę mniej wyposażenia. Możesz powiedzieć- ' ach mam GTI.

Ale lud woli kompromis.
Ma gdzieś te powiedzmy 40KM za extra $6k, woli lepsze wyposażenie i 5 lat gwarancji. Dodatkowo Hyundai wyciągnął rękawice i daje ci ostatnio np 100,000km service za Free.

Głupki z VeeDud jak i30 w obecnej budzie pezypelz że aż zacytuję ' nikt aspirujacy nie chce posiadać Hyundai i30'.

Jakże się poymylili. Hyundai potrafi wepchnąć w najlepszym miesiącu 6k sztuk, Golf 1,500.

Wniosek się nasuwa taki że i30 kanibalizuje im sprzedaż bardziej niż myśleli. Znam obecnie parę osób które jeździły GTI i jak się lease skończył nagle się pojawiają w i30 Premium...

Pycha gubi. Więc żeby zatrzymać spadek sprzedaży albo nawet jeśli myśleć o jakimś wzroście to musisz zrzucić z tego Golf parę $k i nagle może lud pomysli że warto może kupić GTI...

A może nie.

Napisano
4 minuty temu, OZI napisał:

Pycha gubi. Więc żeby zatrzymać spadek sprzedaży albo nawet jeśli myśleć o jakimś wzroście to musisz zrzucić z tego Golf parę $k i nagle może lud pomysli że warto może kupić GTI...

Ja zamiast bieda Tiguana wybrałem średnio wypasionego Tucsona - pochodziłem po salonach i mimo, że Hyundaia na początku nie brałem pod uwagę, to nim właśnie wyjechałem z salonu:)

Napisano

@OZI

Ale dziwi mnie jedno, po co ten lud kupuje auta 200-300 koni, gdzie u Was policja ma sprzet (te radary mierzace predkosc i do przodu i do tylu), ktory zapedy takich latwo poskromi. Chyba tez jest wiecej policji na drogach i kary surowe

Bo u nas to wiesz, dopoki kogos nie zabijesz w wypadku, to tak naprawde nic Ci nie grozi. Najwyzej mandat 500 pln , albo odebranie prawka za przekroczenie 50km/h w terenie zabudowanych to najsurowsze kary. U was chyba te kary sa delikatniej surowsze .... nawet na australijska bogata kieszen? Macie jakies wyscigi uliczne noca po Sydney czy cos podobnego na pustynnych pustkowiach?

Napisano
  • Autor
[mention=129025]OZI[/mention]
Ale dziwi mnie jedno, po co ten lud kupuje auta 200-300 koni, gdzie u Was policja ma sprzet (te radary mierzace predkosc i do przodu i do tylu), ktory zapedy takich latwo poskromi. Chyba tez jest wiecej policji na drogach i kary surowe
Bo u nas to wiesz, dopoki kogos nie zabijesz w wypadku, to tak naprawde nic Ci nie grozi. Najwyzej mandat 500 pln , albo odebranie prawka za przekroczenie 50km/h w terenie zabudowanych to najsurowsze kary. U was chyba te kary sa delikatniej surowsze .... nawet na australijska bogata kieszen? Macie jakies wyscigi uliczne noca po Sydney czy cos podobnego na pustynnych pustkowiach?
@gregoryj - jedno założenie jest mylne, że ilość KM = szybka jazda.

Ja to widzę całkowicie inaczej - ilość KM = wygodna jazda = dynamiczna jazda = nie zdychajaca AC.

Np jestem prawie pewien że jeszcze odkąd wyjechałem z salonu Hilux dwa lata temu to.jeszcze nigdy nie wyłączam w tym aucie AC, niezależnie czy okna w dół czy nie.

Czy są tory - Tak, Jeszce parę lat temu jeździliśmy z Mrs Ozi - co noc coś jest jak nie drag race to zawsze cos.

Teraz już dawno nie byłem ale raz do roku staramy się zrobić 'defense driver training'.

Odleglosc ode mnie 30min.

d8f5e91926396f67d8695cc474049b67.jpg

450dcae20714d00c818c09c8434b1ac4.jpg

de09aaa8fa380697aee4a88601f9af85.jpg

86d231a9c67c5540965a7c549bb5ff13.jpg

Kary - Tak są dotkliwe ale nie takie jak utratą punktów. U.mnie w stanie masz 13. Punkty są akumulowane na 3 lata. Są okresy kiedy są liczone podwójnie. Kary za np w strefach szkoły są też większe...

b258bcbcff7283d33a916b618efedcc7.jpg

Wtedy twoje prawo jazdy jest zawieszane. Mrs Ozi chodziła 3 miesiące piechota, taxi, transpoort publiczny parę lat temu. Rachunek za to był znaczny.

Napisano
37 minut temu, OZI napisał:

Ja to widzę całkowicie inaczej - ilość KM = wygodna jazda = dynamiczna jazda = nie zdychajaca AC.

Ale do wygodnej jazdy absolutnie nie potrzeba takiej mocy. W aucie wielkości Golfa do codziennej, lecz wciąż dynamicznej jazdy, w zupełności wystarcza automat i doładowane 100 KM. 150 KM to już z zapasem. 300 KM to już zupełnie niepotrzebny do niczego zbytek.

Napisano
2 godziny temu, gregoryj napisał:

@OZI

Kupuja bo moga ;] Podobnie jest z reszta w Szwajcarii :ok:

Napisano
  • Autor

Ale do wygodnej jazdy absolutnie nie potrzeba takiej mocy. W aucie wielkości Golfa do codziennej, lecz wciąż dynamicznej jazdy, w zupełności wystarcza automat i doładowane 100 KM. 150 KM to już z zapasem. 300 KM to już zupełnie niepotrzebny do niczego zbytek.
Cóż jedni lubią tort drudzy lubią chleb. Dla jednych to samo dla innych nie.

Tak jak cycki... małe duże ale cycki. Zależy co.kto lubi.

Napisano
6 godzin temu, OZI napisał:

Teraz Golf ten goly. $37k cena ale za extra tysiąc VeeDud da ci wszelkie koszty związane z wyjazdem auta na ulice - ubezpieczenie, tablice, jak paliwa, roczna rejestracja, transport do dealera, pierwsza rejestracja w stanie etc.

Czyli powiedzmy GTI $38k żeby na ulice wyjechać.

Co za to dostajesz?
Trochę więcej KM Z 2.0l silnika i ...masę mniej wyposażenia. Możesz powiedzieć- ' ach mam GTI.

Wróciłem do tego wątku, ale im bardziej czytam, tym bardziej nie rozumiem.

Golf droższy, mocniejszy, szybszy, ale z gorszym wyposażeniem niż wolniejszy lepiej wyposażony Hyundai.

Co robi VW? jeszcze bardziej kastruje Golfa z wyposażenia, aby być konkurencją dla wyposażonego Hyundaia? Cos tu nie gra :)

Bardziej by pasowało, jakby VW wypuścił wersję 1.8TSI w cenie tego Hyundaia, z wyposażeniem GTI.

Jak ktoś wybrał i30, to widać nie zależało mu tak bardzo na osiągach, a bardziej na wyposażeniu. Dlaczego miałby brac gołą dziwną wersję GTI? ;]

Golf kiedyś miał coś takiego, co nazywał GT. Nie wiem czy nadal jest taka wersja, ale to chyba właściwa odpowiedź na takie 1.6T z Korei.

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał:

Dokładnie tak jest.

Najwyraźniej kupują, bo mogą i tyle. Trochę taki wyścig szczurów, tylko ścigają się sami ze sobą.

Ja dodam od siebie, że mi wolnossące 140KM wystarczy aż nadto. Jednak jak kilka dni pojeżdżę doładowanymi 240KM, to te 140KM jest dla mnie totalnym mułem nienadającym się do niczego.

Ale...wystarczy parę dni pojeździć znowu tym 140KM i już wydaje się zupełnie dynamicznym samochodem, a ja mam świadomość że mi nic innego nie trzeba.

Jak ktoś przyzwyczajony do mocnych samochodów, to chce więcej i więcej. Nie ma to żadnego sensu.

Napisano

Golf droższy, mocniejszy, szybszy, ale z gorszym wyposażeniem niż wolniejszy lepiej wyposażony Hyundai.
Co robi VW? jeszcze bardziej kastruje Golfa z wyposażenia, aby być konkurencją dla wyposażonego Hyundaia? Cos tu nie gra [emoji4]

Bardziej by pasowało, jakby VW wypuścił wersję 1.8TSI w cenie tego Hyundaia, z wyposażeniem GTI.

Jak ktoś wybrał i30, to widać nie zależało mu tak bardzo na osiągach, a bardziej na wyposażeniu. Dlaczego miałby brac gołą dziwną wersję GTI? ;]

Golf kiedyś miał coś takiego, co nazywał GT. Nie wiem czy nadal jest taka wersja, ale to chyba właściwa odpowiedź na takie 1.6T z Korei.

Właśnie dość dziwna polityka jakby był taki 1.8 w cenie tego hultaja i z podobnym wyposażeniem to wtedy miałoby sens. U nas hultaj jest w tej samej cenie czyli są mocno pewni siebie l, ze łyknie Skodę,Vw czy Forda.

Wyposażenie podobne IMO choć przydałaby się dokładna analiza. https://www.samar.pl/__/43/43.t/1/Porównywarka-samochodów.html?43.c=0,622509&43.c=0,597087&43.c=0,618144

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor

Co robi VW? jeszcze bardziej kastruje Golfa z wyposażenia, aby być konkurencją dla wyposażonego Hyundaia? Cos tu nie gra [emoji4]

Wersja bieda jest 110TSI. = 150KM.
Potem masz GTI.

Rynek jest inaczej zbudowany. EU masz gole auto i lista papieru toaletowego i płacisz, czyli możesz sobie zbudować najtańsze auto że wszystkim.

Oz - auto ma więcej niż EU, nasze wersje bieda są gdzieś UK wersjami po środku, dorzucasz coś lepiej, potem coś lepiej, dajesz lepszy silnik i masz może 3-4 wersje z malutką lista opcji. Ergo robisz jak najmniej kombinacji jak się potencjalnie da, ale na tyle żeby klient wydał więcej.

Zapelniasz plac - sprzedajesz. Nie masz na placu? Konkurencja ma albo inny dealer. Tracisz business.

Kupiłem auto w zeszła niedziele. Miałem sporo rzeczy w środku, nie spieszy mi się. Na pytanie czy mogę odebrać w Pon lub we wtorek powiedziałem nie. Ten tydzień.

W międzyczasie dostałem chyba 5 telefonów czy nie był bym tak miły i nie odebrał dziś, jutro. Oni auto do domu podrzuca, papiery przywiozę, stare zabiorą. Ot po prostu chcą auto jak najszybciej wypchac. Dealer w mojej ocenie ma plac na ok 250 aut za salonem.

- zajmuje miejsce,
- sprzedaż da się zaraportowac pewnie bonus od Toyota czeka,
- najważniejsze chcą mieć zapłacone, a wisze im Max $$$ jaka biorą na Alex $3,000 (Ja chce moje punkty do latania) oni chcą $$$) resztę dałem im cheque który już wyciągnęli z banku.

Więc chyba ciut inne podejście.

Teraz dlaczego ten Golf ma sens. Coraz bardziej mi się właśnie podoba.

Raz cena - $5k nie chodzi - za to możesz mieć nowe spa w ogródku.

Wyposażenie i jego wyciąganie nie jest jakimś strasznym, nie dającym się żyć ubytkiem.

- GPS - Apple Play/Android działa. Garmin że sklepu za $100 rozwiąże problem.

- kluczyk - cóż musimy przekręcić, dzwii otworzyć naciskajac przycisk a nie sensor- też da.sie żyć.

- zawieszenie - jakoś EU wersje (AFAIK) żyją ze stałym zawieszeniem, ergo czy naprawdę potrzebne ci adaptacyjne zawieszenie w wersji bieda?

- brak dwójka drzwi i- Golf 3d był raczej nie znany, były jakieś limitowane serie - i dla ludzi których jest 2 albo sztuk 1.może to być dodatkowy atut,

- skórą? Też da się żyć-.pewnie zdrowsze niż ten plastik zwany Alacantra.

- świateł na mgle brakuje - buuu - umieram, nawet nigdy ich nie włączyłem, Lexus ich nie ma, Mustang ich nie miał- na co mi w golf?

Całość sprowadza się do pytania?

Hyundai za $32k z tym co powyżej, 5 lat gwarancji 150,000 od zderzaka do zderzaka - więcej wyposażenia, etc. Czy Golf w tak zwanej wersji bieda z większą ilością KM za $37k?

Patrzę i stylistycznie akcenty czerwonego koloru na czarnych felgach mi się podobają. Czy podobają mi się na tyle żeby zapłacić te $5k?

Cóż szczerze przyznaję że jeśli bym.teraz potrzebował auta i nie miał dzieci w wielu szkolnym to na 2 d... takie auto jest.imvho świetnym rozwiązaniem.

Nie przekracza magicznej granicy $40k - gdzie juz wybór jest ogromny np Kia Stinger wersja bieda w V6Turbo, stylistycznie jest świetny, pozbywa się jednego problemu gdzie Volkswagen ma duży problem- % jest duży problem w Golf z inforteinment system. - ten nie ma .

Daje mi dość dobry fajny silnik. Obsluga klienta Jeszce nie na poziomie Hyundai ale się dramatycznie poprawiła. Więc jak gole GTI czy i30 + spa?

Sam nie wiem...

Napisano
  • Autor
Widać VW wyszło, że ludzie chcą wersję GTI, bez względu na wypas. To się nazywa tradycja.
Ale tych tradycjonalistów co raz mniej ;]

W jakimś sensie zapewnia tak.

Patrzyłem bardziej na R niż GTI ale jak dla mnie idelanie:
- krata na siedzeniach - po Lexus nie chce skóry chyba że mi właśnie dasz taką jak w Lexus,
- 3 drzwi - nie było wersji 3d,
- adaptacyjne zawieszenie - nie uważam żeby było mi potrzebne, wyjazd z klubu R, pewnie tor może dwa razy do roku, jako codzienne taczki- wolę zaoszczędzić,

Najważniejsze- cena - nie uważam że Golf R jest warty. Ale wersja bieda podobną do GTI - będzie tańsza, nie wiem co wywala - ile tańsza? Zobaczymy. Imvho to im skieruje ruch ludzi którzy moi kupić GTI a teraz.moga kupić sobie R.

Napisano
  • Autor

Właśnie dość dziwna polityka jakby był taki 1.8 w cenie tego hultaja i z podobnym wyposażeniem to wtedy miałoby sens. U nas hultaj jest w tej samej cenie czyli są mocno pewni siebie l, ze łyknie Skodę,Vw czy Forda.

Wyposażenie podobne IMO choć przydałaby się dokładna analiza. https://www.samar.pl/__/43/43.t/1/Porównywarka-samochodów.html?43.c=0,622509&43.c=0,597087&43.c=0,618144

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ile 1.8l daje ci KM?

132kW z pamięci. Hyundai daje ci 150kW za ta sama jak nie ciut mniejsza cenę, wyposażenie Hyundai też oferuje więcej.

Więc jeśli dasz 1.8l - dajesz Jeszce jedna kombinację wersji, na plac. Pamiętaj - lud nie będzie czekał 3 miesiące na Golf, albo masz albo nie.

Logistyka też kosztuje. Nie wiem jak produkcja RHD wygląda w D skoro Golf już z Safo nie dostajemy. Ale powiedzmy klepiesz 2,000 sztuk na statek na Australię. Wydaje mi się że prościej dodać 200 sztuk GTI z tym samym.silnikie. jak te 2k klepanych, identycznym wnętrzem i nie wiele się rozniacym wyposażeniem.

Głośno myślę. ;-)

Napisano
10 godzin temu, kravitz napisał:

Co robi VW? jeszcze bardziej kastruje Golfa z wyposażenia, aby być konkurencją dla wyposażonego Hyundaia? Cos tu nie gra :)

Tu nie chodzi o wyposażenie, ale o cenę, VW jest za drogi. To co, że dostajesz 30KM więcej, jak przy normalne jeździe różnica będzie minimalna...

I IMHO VW chce lecieć na brandzie "GTI", ważne jaki znaczek masz, a braku wyposażenia na zewnątrz nie widać...

Napisano
4 godziny temu, OZI napisał:

Daje mi dość dobry fajny silnik. Obsluga klienta Jeszce nie na poziomie Hyundai ale się dramatycznie poprawiła. Więc jak gole GTI czy i30 + spa?

Bierz i30N... ;]

Napisano
19 godzin temu, rwIcIk napisał:

Ja zamiast bieda Tiguana wybrałem średnio wypasionego Tucsona - pochodziłem po salonach i mimo, że Hyundaia na początku nie brałem pod uwagę, to nim właśnie wyjechałem z salonu:)

a tego Tucsona, to nie trzeba porównywa bardziej do T-roc? mam na mysli wymiary

osiągi nie sprawdzałem. ale pare koreanczyków miałem, i porównanie z VAG słabo im wychodziło (ale to było już ponad 5 lat temu, Sonata i i30, może teraz jest inaczej) 

Napisano
6 godzin temu, OZI napisał:

Ile 1.8l daje ci KM?

132kW z pamięci. Hyundai daje ci 150kW za ta sama jak nie ciut mniejsza cenę,

a ile ma 0-60 jeden i drugi?

Napisano
  • Autor

Bierz i30N... ;]

Nie jestem na takim etapie życia. Auto za małe.

Sent from my iCrap X using Tapacrap
Napisano
  • Autor

Tu nie chodzi o wyposażenie, ale o cenę, VW jest za drogi. To co, że dostajesz 30KM więcej, jak przy normalne jeździe różnica będzie minimalna...
I IMHO VW chce lecieć na brandzie "GTI", ważne jaki znaczek masz, a braku wyposażenia na zewnątrz nie widać...

Cena przemawia do specyficznych klientow. Czyli w ocenie fanboy VeeDud - nie ma problemu.

Laik z ulicy musi zobaczyć lub odczuć wartość. Widzi ja w i30.

Ale...

Jeśli go nakarmimy historia GTI, damy się przejechac, pochwalimy extra 40KM ... to jest duża szansa ze zobaczy ta wartość w ,odchudzonym’ GTI.

Osobiście nie spojrzałbym na GTI za $45k. Patrzyłem na Golf R. Ale... teraz z chęcią popatrzyłbym na GTI Original - bo cena już nie jest powyżej $40k...

Ja potrafię docenić wartość i estetykę w tej odchudzonej wersji. I taki jest (chyba) target marketingu VW.

Sent from my iCrap X using Tapacrap
Napisano
  • Autor
Widać VW wyszło, że ludzie chcą wersję GTI, bez względu na wypas. To się nazywa tradycja.
Ale tych tradycjonalistów co raz mniej ;]

Marketing oparty na legendzie :-)

Napisano
  • Autor
a ile ma 0-60 jeden i drugi?
0-100km/H?

Golf nie wiem bo u mnie 1.8l jest tylko w Alltrack

To ma 7.8 sec do 100km/h w tej budzie.

3fd3190e71b4d4f6633f36c5f0f92866.jpg

i30 z 1.6lT ma 7.2sec

GTI z 2.0l ma 6.4sec.

Napisano
Dnia 11.02.2018 o 06:25, OZI napisał:

Maly rynek, podatki - posiadanie auta to jest beeee chyba że na wiatr :-)

Ale z drugiej strony masz dostęp do rynku który sprzedaje ile... 15mil aut w 2017?

Ja nie mam. 1,200,000 nowych aut co rok i tyle. Prywatny import chyba że ma 30 lat lub jest 'entuzjacyjny' jest zakazany. Firmowy import też nie chyba że masz pozwolenie Federalnego Dep artamentu Transportu - ergo musi wszelkie miejscowe wymagania mieć jak każdy inny.

Ergo rynek aut używanych jest de facto szczelny, aut nowych totalnie też.

Raport istnieje używanych a nie nowych.

Czyli patrząc nautralnie masz lepsze warunki konkurencji jako rynek mając cala EU.

Więc Dlaczego, jeśli nie miejscowe podatki płacisz więcej?

Pomijając fakt, iż ceny aut w DK są 2x wyższe niż w EU ze względu na podatek rejestracyjny, to polityka ustalania cen przez koncerny ma duży wpływ...

Tak dla porównania na przykładzie i30N 250KM, GTI 245KM, Focus ST 250KM...

DK:

399.995DKK (100%), 456.795DKK (114.2%),  393.190DKK (98.3%)

D

29.700EUR (100%), 33.850EUR ( 114%), 26.400EUR ( 88.9%)

PL

119.900PLN (100%), 129.550PLN ( 108%), 117.400PLN ( 97.9%)

I o ile w DK i D różnica pomiędzy i30N i GTI jest podobna (+14%), to nagle ST w D jest o 10% tańszy...

W PL za to GTI wymaga mniejszej dopłaty w stosunku do i30N...

Każdy rynek ma swoje prawa i zasady, 

Napisano
34 minuty temu, OZI napisał:

0-100km/H?

Golf nie wiem bo u mnie 1.8l jest tylko w Alltrack

To ma 7.8 sec do 100km/h w tej budzie.

3fd3190e71b4d4f6633f36c5f0f92866.jpg

i30 z 1.6lT ma 7.2sec

GTI z 2.0l ma 6.4sec.

Hyundai/Kia strzelili sobie w stopę nie wprowadzając wersji kombi jako GT/Turbo.

Może to naprawią, bo nowy procee'd ma być jako "kombi", i ma być GT. Czy będzie coś więcej nie wiadomo...

Napisano
  • Autor

Pomijając fakt, iż ceny aut w DK są 2x wyższe niż w EU ze względu na podatek rejestracyjny, to polityka ustalania cen przez koncerny ma duży wpływ...

Tak dla porównania na przykładzie i30N 250KM, GTI 245KM, Focus ST 250KM...

DK:

399.995DKK (100%), 456.795DKK (114.2%),  393.190DKK (98.3%)

D

29.700EUR (100%), 33.850EUR ( 114%), 26.400EUR ( 88.9%)

PL

119.900PLN (100%), 129.550PLN ( 108%), 117.400PLN ( 97.9%)

I o ile w DK i D różnica pomiędzy i30N i GTI jest podobna (+14%), to nagle ST w D jest o 10% tańszy...

W PL za to GTI wymaga mniejszej dopłaty w stosunku do i30N...

Każdy rynek ma swoje prawa i zasady, 

Ok. Opisz mi jak to działa.

Wyjechałem dziś nowym autem.

Cena powiedzmy $50k żeby było prosto.

$50k cena auta.

$1.5k transport do dealera i przygotowanie do sprzedaży.

$500 akcesoria

Total: $52k

Minus moje negocjacje - $4k

Minus moje negocjacje na transport i przygotowanie do sprzedaży - $1k

Cena auta: $47k

Tablice moje: transfer że starego auta

na nowe $36

Obowiązkowe ubezpieczenie od

kosztów leczenia $500

Roczna rejestracja (zależna od wagi) $300

Total: $47,836

Teraz pierwsza rejestracja w stanie - zależna tylko od wartości auta - żadnych 4 cyl czy 6 to płacimy więcej, nie też od żadnej pojemności 3% wartości auta.

Czyli mamy: $50k-$4k= 46k x 3% = $1,380.

Dodajemy $47,836 + $1,380 = $49,216

+ pełny bak paliwa 159l x $0 = $0 :-)

Total żeby na ulice wyjechać $49,216.

Jak jesteś taki jak ja to mówisz $49k i wyciskamy sobie rękę - muszą się bawić liczbami żeby wyszło :-) równe $49k.

Dodatkowo jak wiesz jak system działa- ceny akcesorii nie licza w cenę auta - tylko każda z sobie dac osobny rachunek - zaoszcedzasz na pierwszej rejestracji w stanie bo kwota mniejsza.

Ale prawidłowo tak powinno to wyglądać.

Teraz mówisz że podatek w DK. Jak oni ten podatek naliczaja?

Zacznijmy od ceny auta pls. I rozbierzmy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.