Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ktory sprzedac? Superb III vs. Golf VI

Featured Replies

Napisano

Z cyklu problemy mniej powazne. Tesciowa dostala swoje auto i oddala mi z powrotem Golfa, ktorego kupilem okazyjnie 6 miesiecy temu. 2-och takich aut dla siebie nie potrzebuje. 2,5 roku temu kupilem w salonie nowego Superba, bo wtedy czesciej jezdzilem do Polski z dwojka malych dzieci, teraz jezdzimy rzadziej, w zwiazku z tym przezyje tez z bagaznikiem dachowym. 

1) Superb III: 2015, 2.0tdi, 190km, 52.000km przebiegu, reczna skrzynia, L&K + wybrane dodatki jak hak holowniczy, podgrzewanie przedniej szyby, automatyczne parkowanie, poduszki boczne dla tylnej kanapy + klima 3-strefowa i isofix z przodu. Auto totalnie bezproblemowe z niskimi kosztami eksploatacji. Jedyne co mi troche przeszkadza to fotele (chodzi o porownanie do Mondeo, gdzie mi bardziej pasowaly) i w moim odczuci dlugi drazek zmiany biegow. Czego sie boje to nagla utrata wartosci, jak Niemcy beda dalej z Dieslami mieszac (mimo, ze auto spelnia norme Euro 6)

2) Golf VI: 2011, 2.0 tdi, 140km, 211.000km przebiegu (caly czas serwisowany w vw), dsg, highline. Auto w porownaniu do Superba bardzo tanio kupione (4500E) od znajomego, pojezdzilo 6 miesiecy i poki co totalnie nic sie z nim dzieje - oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze kombinacja diesel, dsg, >200.000km jest podwyzszonego ryzyka, ale z drugiej strony jak sie popsuje to doloze to co na kupnie zaoszczedzilem i nie strace wiecej niz 4500E na wartosci.

To co jest dla mnie w ogole powodem do myslenia o zastawieniu dla siebie Golfa zamiast Superba, to ta skrzynia dsg, mocniej profilowane fotele, ktore mi po prostu bardziej pasuja i niepewna polityka odnosnie diesli w Niemczech i w zwiazku z tym mozliwa duza utrata wartosci Superba. Jako auto na dalsze wyjazdy mozemy brac poltorarocznego Opla Astre zony, jakby Golf jednak nie byl taki bezawaryjny. 

Milego weekendu ! :)

Edytowane przez Obywatel

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał:

Ale Golf to też diesel. Więc to raczej nie jest argument.

Ale na golfie straci pewnie z 2kEUR max a na Superbie moze z 10k ;]

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Maciej__ napisał:

A to chodzi :D

Napisano
53 minuty temu, Maciej__ napisał:

Tylko jak się Golf zacznie psuć to niekoniecznie. Do tego Superb ma Euro 6. Więc szansa że nie będą go wpuszczać do miast jest mimo wszystko dużo mniejsza.

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał:

Tylko jak się Golf zacznie psuć to niekoniecznie.

Jak sie zacznie psuc to pchnie handlarzowi do PL I po klopocie ;]

Napisano

Ja bym sprzedał Golfa, bo przebieg ma juz konkretny jak na ten zestaw silnikowo skrzyniowy

Zastanawia mnie tylko dlaczego kupowałeś Superba z ręczną skrzynią, skoro DSG Ci się podoba w Golfie.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, kravitz napisał:

Zastanawia mnie tylko dlaczego kupowałeś Superba z ręczną skrzynią, skoro DSG Ci się podoba w Golfie.

Wtedy jezdzilem tylko manualnymi i bylem przeciwnikem automatow to raz. Dwa ze wzgledow ekonomicznych - cena zakupu, tanszy serwis i na dluzsza mete niezawodnosc, moze tez spalanie (?). Trzy wtedy moja zona nie miala, a chciala miec auto z automatem i jakbym mial ja o ona nie, to byloby w domu :zona:

Napisano
  • Autor

Ok, na probe zrobilem ogloszenie i zobacze czy w ogole jest zainteresowanie :) Jak nie bedzie to sprzedaje Golfa. Superb umyty i schowany do garazu - zona sie smieje, ze jak miesiac Golfem pojedze to mi przejdzie :hmm: :hehe:

Napisano
11 minut temu, Obywatel napisał:

zona sie smieje, ze jak miesiac Golfem pojedze to mi przejdzie

dobrze, że przynajmniej żona mądra :) 

Napisano
  • Autor
8 minut temu, bergerac napisał:

dobrze, że przynajmniej żona mądra :) 

Tez tak mysle :) u reguly co 2 lata szukam powodu, by zmienic auto :piwko:

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał:

DSG powinna utrzymać niskie spalanie, prędzej, niż kierownik ręcznie manualem :ok:

przy moim stylu jazd nigdy to się nie sprawdziło.

Napisano
  • Autor

27 minut temu, bergerac napisał:

przy moim stylu jazd nigdy to się nie sprawdziło.

Tak btw. normalna jazda Dortmund (centrum) - Paryz (centrum). Aha - auto nie bylo w miedzyczasie tankowane.

IMG_20170418_155450418.jpg

Edytowane przez Obywatel

Napisano
7 godzin temu, Obywatel napisał:

Tak btw. normalna jazda Dortmund (centrum) - Paryz (centrum). Aha - auto nie bylo w miedzyczasie tankowane.

Bardzo dobry wynik :ok: 

7 godzin temu, mrBEAN napisał:

Jaki to jest styl jazdy, że się nie sprawdza?

dość dynamiczny. Jakim bym automatem nie jeździł (w tym DSG) zawsze auto paliło więcej niż odpowiednik z manualem. Natomiast może to źle zabrzmiało - raczej chodziło mi o to, że ja po prostu nie osiągałem niższego spalania w autach z automatyczną skrzynią.

Napisano

Sprzedalbym Superba.

Samochod zawsze traci na wartosci - kase odlozysz i jak juz DE sie zdecyduje na zakaz dieseli to pchniesz Golfa za dobra rzadowa doplate do hybrydy Plug-in.

Napisano
  • Autor

A teraz pytanie pomocnicze - Ile to warte? Oczywiscie patrzylem na inne ogloszenia, ale nie wiem jak ma to do rzeczywistosci.

- czy da sie takiego Superba za 100.000zl sprzedac? (Link do ogloszenia na Naszej gieldzie)

- albo Golfa za 28.000zl?

IMG_20180315_182340065.jpg

Napisano
2 minuty temu, Obywatel napisał:

A teraz pytanie pomocnicze - Ile to warte? Oczywiscie patrzylem na inne ogloszenia, ale nie wiem jak imageproxy.php?img=&key=f538f710732b727c ma to do rzeczywistosci.

- czy da sie takiego Superba za 100.000zl sprzedac? (Link do ogloszenia na Naszej gieldzie)

- albo Golfa za 28.000zl?imageproxy.php?img=&key=f538f710732b727cimageproxy.php?img=&key=f538f710732b727c

IMHO tego Superba bedzie bardzo ciezko sprzedac za takie pieniadze. 100kPLN za 3 letnia Skode to jednak furmanka pieniedzy.

Poza tym to jest segment gdzie glownie kupuja firmy lub JDG I wiekszosc idzie w leasing. Wystawiasz fakture VAT na niego?

Napisano

subiektywnie

ja bym sprzedał starsze

lub jak pytasz na AK i czekasz na pomoc : to wystaw oba - który sie pierwszy sprzeda 

Napisano
  • Autor
Dnia 3/24/2018 o 07:49, Maciej__ napisał:

Wystawiasz fakture VAT na niego?

Auto kupione na osobe prywatna - wiec chyba nie :)

Napisano

Kto kupi auto za 100k bez faktury? Przy takiej kasie to jak ja bym kupowal to musialoby byc BMW 5 a i tak bym sie wahal wolalbym kupic od ASO z pewnych uzywanych. IMO bedzie bardzo ciezko sprzedac. Pozba sie starego golfa.

Napisano
37 minut temu, wujekcybul napisał:

Kto kupi auto za 100k bez faktury? Przy takiej kasie to jak ja bym kupowal to musialoby byc BMW 5 a i tak bym sie wahal wolalbym kupic od ASO z pewnych uzywanych. IMO bedzie bardzo ciezko sprzedac. Pozba sie starego golfa.

Używkę też można wziąć w leasing.

Znam takich młodych przedsiębiorców, którzy właśnie kilkuletnią używkę, ale wypasioną biorą na firmę.

Napisano
8 minut temu, rwIcIk napisał:

Znam takich młodych przedsiębiorców, którzy właśnie kilkuletnią używkę, ale wypasioną biorą na firmę.

Ale wciąż na fakturę...

Napisano
37 minut temu, rwIcIk napisał:

No tak ale na fakture nie od fizola.

Napisano
Dnia 24.03.2018 o 07:46, Obywatel napisał:

A teraz pytanie pomocnicze - Ile to warte? Oczywiscie patrzylem na inne ogloszenia, ale nie wiem jak imageproxy.php?img=&key=f538f710732b727c ma to do rzeczywistosci.

- albo Golfa za 28.000zl?imageproxy.php?img=&key=f538f710732b727cimageproxy.php?img=&key=f538f710732b727c

Oba auta masz zarejestrowane w Niemczech, to dlaczego nie chcesz ich sprzedać Niemcowi?

Kupując auto od Ciebie, trzeba będzie w Polsce zapłacić akcyzę (na pewno od Skody, bo pisałeś że nie była rejestrowana w PL), a to zmniejsza atrakcyjność Twojej oferty

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, JacWeg napisał:

Oba auta masz zarejestrowane w Niemczech, to dlaczego nie chcesz ich sprzedać Niemcowi?

Skoda tez jest w Niemczech juz wystawiona - po prostu zwiekszam liczbe potencjalnie zainteresowanych ;) 

Napisano
Dnia 16.03.2018 o 12:58, Obywatel napisał:

Z cyklu problemy mniej powazne. Tesciowa dostala swoje auto i oddala mi z powrotem Golfa, ktorego kupilem okazyjnie 6 miesiecy temu. 2-och takich aut dla siebie nie potrzebuje. 2,5 roku temu kupilem w salonie nowego Superba, bo wtedy czesciej jezdzilem do Polski z dwojka malych dzieci, teraz jezdzimy rzadziej, w zwiazku z tym przezyje tez z bagaznikiem dachowym. 

1) Superb III: 2015, 2.0tdi, 190km, 52.000km przebiegu, reczna skrzynia, L&K +

2) Golf VI: 2011, 2.0 tdi, 140km, 211.000km przebiegu

Ty serio pytasz co masz zrobic?

Sprawiasz wrazenie doroslego czlowieka a temat ....ehh

Napisano
  • Autor
Dnia 26.3.2018 o 07:40, fanlan napisał:

Ty serio pytasz co masz zrobic?

Sprawiasz wrazenie doroslego czlowieka a temat ....ehh

-> "Z cyklu problemy mniej powazne." A o czym maja byc tematy na forum motoryzacyjnym? Ja mam swoj punkt widzenia, inni maja swoj co do tematu i o tym jest dyskusja, bo nie znam obecnych realiow. Ale jesli merytorycznie nie masz nic sensowneg do dodania, to sam wiesz....

Btw. Golf tez na sprzedaz, zobaczymy co pierwsze sie sprzeda.

Ps. ogloszenia sa tez oczywiscie w Niemczech.

Napisano

IMHO superb nie sprzedasz, chyba że sporo poniżej wartości...

Dzisiaj, kiedy VW bank daje bardzo korzystne finansowanie na nowe auta, czy to w kredycie, czy leasingu konsumenckim, nikt nie kupi prawie nowej używki. Mając tyle samo gotówki można dostać pachnąca folią noweczke, w kolorze i z bajerami jak się komu zechce. 

Edytowane przez grogi

Napisano
Dnia 16.03.2018 o 12:58, Obywatel napisał:

1) Superb III: 2015, 2.0tdi, 190km, 52.000km przebiegu, reczna skrzynia, L&K + wybrane dodatki jak hak holowniczy, podgrzewanie przedniej szyby, automatyczne parkowanie, poduszki boczne dla tylnej kanapy + klima 3-strefowa i isofix z przodu. Auto totalnie bezproblemowe z niskimi kosztami eksploatacji. Jedyne co mi troche przeszkadza to fotele (chodzi o porownanie do Mondeo, gdzie mi bardziej pasowaly) i w moim odczuci dlugi drazek zmiany biegow. Czego sie boje to nagla utrata wartosci, jak Niemcy beda dalej z Dieslami mieszac (mimo, ze auto spelnia norme Euro 6)

2) Golf VI: 2011, 2.0 tdi, 140km, 211.000km przebiegu (caly czas serwisowany w vw), dsg, highline. Auto w porownaniu do Superba bardzo tanio kupione (4500E) od znajomego, pojezdzilo 6 miesiecy i poki co totalnie nic sie z nim dzieje - oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze kombinacja diesel, dsg, >200.000km jest podwyzszonego ryzyka, ale z drugiej strony jak sie popsuje to doloze to co na kupnie zaoszczedzilem i nie strace wiecej niz 4500E na wartosci.

To co jest dla mnie w ogole powodem do myslenia o zastawieniu dla siebie Golfa zamiast Superba, to ta skrzynia dsg, mocniej profilowane fotele, ktore mi po prostu bardziej pasuja i niepewna polityka odnosnie diesli w Niemczech i w zwiazku z tym mozliwa duza utrata wartosci Superba. Jako auto na dalsze wyjazdy mozemy brac poltorarocznego Opla Astre zony, jakby Golf jednak nie byl taki bezawaryjny. 

Milego weekendu ! :)

ooo i jest ogłoszenie

serio chcesz na tym golfie taką przebitkę? 

nie chce głośno mówić ale ludzie umieją używać google i jak już się pochwaliłeś za ile nabyłeś golfa to ciężko będzie ci w PL znaleźć kogoś kto kupi za aktualną cenę golfa....taki naród 

Napisano
27 minut temu, 4thelement napisał:

ooo i jest ogłoszenie

nie chce głośno mówić ale ludzie umieją używać google i jak już się pochwaliłeś za ile nabyłeś golfa to ciężko będzie ci w PL znaleźć kogoś kto kupi za aktualną cenę golfa....taki naród 

A czemu cena zakupu miałaby mieć wpływ na cenę sprzedaży? Jak dostałem auto w spadku to mam oddać komuś za darmo, bo też dostałem za darmo? 

Napisano
3 minuty temu, spad napisał:

A czemu cena zakupu miałaby mieć wpływ na cenę sprzedaży? Jak dostałem auto w spadku to mam oddać komuś za darmo, bo też dostałem za darmo? 

A juz na pewno ludzie beda szukac w google za ile auto posta go kupil ;l

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, 4thelement napisał:

ooo i jest ogłoszenie

Ale przeciez nie ma obowiazku kupna :) Z calym szacunkiem, ale sam teraz szukalem benzynowego prostego auta z automatem i tyle wynalazkow widzialem, ze nie mam zamiaru oddawac dobrego auta o tak za cene wynalazkow z Allegro. Po cichu licze, ze Superba sprzedam, bo ten Golf jakos bardziej mi lezy. Superb jest dla mnie zbyt przepakowany elektronika i "sterylny". Nie to, ze Golf to Alfa Romeo czy jakis Lotus, ale zawsze...

Spokojnego wieczoru zycze :piwko:

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Podsumowanie:

- Sprzedal sie Golf za 6500E bez felg z oponami zimowymi i bez gumowych dywanikow. Powodem jest to, ze auto kupil facet z..... taadaaaam:  Maroka. Ogolnie, zainteresowanie bylo, wiekszosc ofert oscylowala w kwocie 6200 za caly pakiet. W Niemczech oczywiscie gadka, ze nie wiadomo co z dieslami bedzie.Auto kupila pierwsza osoba, z ktora sie do ceny dogadalem.

- Jesli chodzi o Superba to byl jeden niezobowiazujacy telefon.

- Telefonow z Polski brak.

Czy jestem zadowolony. De facto tak, bo nie musze sie tym zajmowac. Mimo wszystko jestem zaskoczony tak malym zainteresowanie Superbem. A kult Golfa jak widac trwa nadal. 

Spokojnego wieczoru :)

Napisano
5 minut temu, Obywatel napisał:

Czy jestem zadowolony. De facto tak, bo nie musze sie tym zajmowac. Mimo wszystko jestem zaskoczony tak malym zainteresowanie Superbem. A kult Golfa jak widac trwa nadal. 

Superb byl w takiej cenie, ze ludzie pewnie wola dolozyc i wziac nowke :ok:

Napisano
Godzinę temu, Obywatel napisał:

Podsumowanie:

- Sprzedal sie Golf za 6500E bez felg z oponami zimowymi i bez gumowych dywanikow. Powodem jest to, ze auto kupil facet z..... taadaaaam:  Maroka. Ogolnie, zainteresowanie bylo, wiekszosc ofert oscylowala w kwocie 6200 za caly pakiet. W Niemczech oczywiscie gadka, ze nie wiadomo co z dieslami bedzie.Auto kupila pierwsza osoba, z ktora sie do ceny dogadalem.

- Jesli chodzi o Superba to byl jeden niezobowiazujacy telefon.

- Telefonow z Polski brak.

Spokojnego wieczoru :)

Czego sie dziwisz? Superb byl bez mala w cenie nowki. Sorrry ale Janusz bez faktury vs salon to nie ma co sie dziwic glupich nie siejo.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, wujekcybul napisał:

Czego sie dziwisz? Superb byl bez mala w cenie nowki. Sorrry ale Janusz bez faktury vs salon to nie ma co sie dziwic glupich nie siejo.

Do konca to sie nie dziwie. Na Polske sie raczej nie nastawialem. Myslalem raczej o rynku niemieckich, gdzie taka wersja cennikowo kosztowala okolo 45.000E, a wersje nowe sprowadzone spoza Niemiec okolo 37.000E. Btw. Superb w tej konfiguracji kosztuje obecnie >160.000zl cennikowo, wiec z tym bez mala w cenie nowki sie nie zgodze...  

Edytowane przez Obywatel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.