Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf 2 1.6d problem z paliwem

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Stalem sie posiadaczem golfa z 1.6 d bez turbo. Auto po dwutygodniowym staniu pod chmurką na mrozie nie chce sie wkrecic na wysokie obroty. Po podaniu paliwa z butelki do gaznika jest ok, ale z filtra przed gaznikiem nie leci paliwo. Czy przy zbiorniku jest jeszcze jakis filtr ktory mogl sie zalepic zimna ropa?? Moze ktos ma schemat ukladu paliwowego??

Dzieki ze pomoc.

Napisano
  • Autor
gaźnik w dieslu?8]

No to uklad wtryskowy czy co kolwiek tam jest.
Napisano
  • Autor
no to jest zasadnicza różnica:skromny: ja w dalszym ciągu nie wiem co tam siedzi za silnik:skromny: 

1.6 d jak disel, bez turbo. Pisalem wczesniej.
Napisano

czyli do sprawdzenia filtr paliwa i szczelność układu., co się wiąże z jego wymianą, druga sprawa jak układ jest zapowietrzony to można sobie do woli kręcić i nie ruszy. Po wymianie filtra też trzeba odpowietrzyć. 

@franas85, nie masz tam gdzieś "po drodze" na układzie pompki/gruszki do pompowania?

Napisano
  • Autor

Ale na wolnych chodzi, po dodaniu gazu obroty troche przespiesza a potem zgasnie. Na jesien filtr byl zmieniony i chodzil dobrze. Po mrozach to sie stalo. Gruszki nie widziałem.

Napisano
19 minut temu, franas85 napisał:

Ale na wolnych chodzi, po dodaniu gazu obroty troche przespiesza a potem zgasnie. Na jesien filtr byl zmieniony i chodzil dobrze. Po mrozach to sie stalo. Gruszki nie widziałem.

Pierwszy do sprawdzenia filtr.

Jak się parafina odłożyła, to do wymiany.

Napisano
  • Autor
Pierwszy do sprawdzenia filtr.
Jak się parafina odłożyła, to do wymiany.

Podlaczylem na szybko bez filtra i to samo. Gdzies przy zbiorniku tez jest jakis filtr? ?
Napisano
4 minuty temu, franas85 napisał:

Podlaczylem na szybko bez filtra i to samo. Gdzies przy zbiorniku tez jest jakis filtr? ?

Przewody też sprawdź, bo filtr to jedno miejsce, a zagięcia przewodów to kolejne, gdzie korek może być... 

Napisano
29 minut temu, franas85 napisał:

Ja cienias z mechaniki jestem, ale jest tam pewnie pompa paliwa i nie daje ciśnienia.

Napisano
2 godziny temu, franas85 napisał:

W zbiorniku jest pewnie jakiś smok. Możesz spróbować starego indiańskiego sposobu i dmuchnąć pompką w przewód paliwowy tak aby wypchnąć kawałki parafiny spowrotem do zbiornika.

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Ja cienias z mechaniki jestem, ale jest tam pewnie pompa paliwa i nie daje ciśnienia.

Tak, jesteś cienias. ;]

Pompa paliwa w takim starym heblu jak golf 2 1.6d jest przy silniku, ma swoją pompę wstępną i zaciąga paliwo ze zbiornika. Dlatego każda nieszczelność układu wiąże się z problemem z rozruchem po dłuższym postoju.

Napisano
4 godziny temu, franas85 napisał:

Zamarzlo paliwo lub woda w paliwie. 

Napisano
  • Autor
Zamarzlo paliwo lub woda w paliwie. 

W okolicy 0?? Co do wody to wlalem mu denaturatu wiec wody nie powinno byc juz.
Napisano
1 godzinę temu, Piotrus napisał:

Tak, jesteś cienias. ;]

Pompa paliwa w takim starym heblu jak golf 2 1.6d jest przy silniku, ma swoją pompę wstępną i zaciąga paliwo ze zbiornika. Dlatego każda nieszczelność układu wiąże się z problemem z rozruchem po dłuższym postoju.

Jako cienias pamiętam to rozwiązanie z poloneza, ale jak było w gofrze to nie wiem.

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Jako cienias pamiętam to rozwiązanie z poloneza, ale jak było w gofrze to nie wiem.

Pamietaj że mowimy o dieslu, akurat nie widziałem nigdy poldolota z tym silnikiem na oczy, ale montowany był tam ten sam silnik co mam w Peugeocie (XUD9) i tam nie ma pompy w zbiorniku.

Napisano
  • Autor

Ok czyli jesli jest tak jak mowicie ze w zviorniku nie ma pompy to tlumaczy to ze nie leci paliwo gdy odlaczy się przewody za filtrem paliwa i odpali silnik z butelki.

Napisano
  • Autor

Benzyny zeby przeczyscic wtryski a nie wyeliminować wode.

Napisano

Benzyny w starych klekotach dolewało się jako antydepresatora przy dużych mrozach.  Żeby pozbyć się wody z ON filtr paliwa jest wyposażony w odstojnik, przyznam się że nigdy z niego nie korzystałem i nie miałem problemów ani w starym 1.9d ani w nowoczesnych tdi/cr.

Ja bym raczej dynksu do ON nie dolewał.

Co do Twojego problemu to zaciągnij ON przewodem ze zbiornika i zobacz czy swobodnie da się to zrobić. Objaw masz typowy do niedrożnego układu paliwowego. Może tylko wystarczy wstawić auto do ciepłego garażu i parafina puści.

Napisano
  • Autor

Odkrecilem ten odstojnik i poleciala ropa.
Spróbuję pociagnac paliwo ze zbiornika i odwrotnie przedmuchac, moze pusci.

Napisano

Kup w sklepie rolniczym przewód paliwowy przezroczysty i podłącz z butelki. 

Napisano
  • Autor
Kup w sklepie rolniczym przewód paliwowy przezroczysty i podłącz z butelki. 

Pisalem wczesniej ze tak robilem.
Napisano

No to w zasadzie masz zdiagnozowane gdzie szukać.

Jedyne co jeszcze można podpowiedzieć to zaworek zwrotny (o ile pamiętam jest na filtrze). Jeżeli coś go zatkało... 

Podłącz z ominięciem filtra i obserwuj. Podejrzewam, że wymiana filtra i tego zaworka powinna rozwiązać problem.

Fakt, że filtr był niedawno wymieniany nie ma znaczenia.

Napisano
  • Autor

Bylo podlaczone bez filtra, pisalem o tym wczesniej i nie bylo poprawy.
Podejrzewam albo nieszczelnosc w ukladzie paliwowym i lewe powietrze, albo jakis czop.

Napisano
46 minut temu, franas85 napisał:

Bylo podlaczone bez filtra, pisalem o tym wczesniej i nie bylo poprawy.
Podejrzewam albo nieszczelnosc w ukladzie paliwowym i lewe powietrze, albo jakis czop.

Jak masz dostep do kompresora przedmuchaj przewody pakiwowe w strone baku. 

Napisano

Bardzo prawdopodobna jest nieszczelność układu paliwowego. W dieslu jest ten problem, że nieszczelność nie objawia się wyciekiem paliwa. 

Musisz przejrzeć cały układ paliwowy od pompy, aż do baku. Wszystkie złączki zaciski przejrzeć, jak mają oringi  uszczelniające to trzeba wymienić. Filtr u ciebie jest pod maską tuż nad filtrem powietrza. Nie jest to filtr z wkładem więc, pozostaje tylko wymiana na nowy, żeby wyeliminować niedrożność. 

Przy tych objawach nie montuj żadnego zaworka zwrotnego, nic to nie da. Ewidentnie silnik dostaje zbyt mało paliwa. Jeżeli szczelności przewodów będziesz już pewny i nowy filtr nic nie zmieni pozostaje tylko nieszczelność na pompie wtryskowej,a w tym przypadku najtaniej  jechać na złom i kupić inną pompę wtryskową. 

Napisano
  • Autor

Na paliwie z butli chodzi ok wiec pozostaje nieszczelnosc, ewe zapchany uklad. Dzieki za porady.

Napisano
Dnia 18.03.2018 o 13:48, lukash21 napisał:

Przy tych objawach nie montuj żadnego zaworka zwrotnego, nic to nie da.

Oryginalnie taki zaworek jest. Teoretycznie mogło właśnie w nim dojść do przytkania.

Jeżeli z butli podłączonej przed filtrem chodzi :ok: to pozostaje przewód z baku do filtra + sam bak.

BTW Kolega w BMW E39 530d odkrył, że w baku była niemiecka gazeta, która od czasu do czasu przytykała smok pompy;].

Tu pompy w baku nie ma, ale zasysa do przewodu zapewne przez jakiś sitko.

Nieszczelność powodowałaby zapewne cofanie się paliwa i duże trudności z odpaleniem.

Edytowane przez DamU
uzupełnienie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.