Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trwałość benzyny w baku pod kątem LPG

Featured Replies

Napisano

Paliwo w baku moze sie jakos przeterminowac? Teraz jest cieplo to bene tankowalem ostatnio 2 miechy temu i w zasadzie nic nie ubyło. Przelaczanie mam na 28 stopni wiec w mig jade na LPG. A moze jakis stabilizator dolewać?

Napisano

Myślę, że nie ma czym się przejmować. Drugi sezon z rzędu nasza motorówka zimowała pod gołym niebem z paliwem w zbiorniku i na wiosnę startowała bez problemów. Zalana zwykłą pb95 bez dodatków.

Napisano
1 minutę temu, norm4n napisał:

Myślę, że nie ma czym się przejmować. Drugi sezon z rzędu nasza motorówka zimowała pod gołym niebem z paliwem w zbiorniku i na wiosnę startowała bez problemów. Zalana zwykłą pb95 bez dodatków.

Nigdy na zimę nie spuszczałem benzyny z kosiarki i na wiosnę paliła :ok:

Co nie zmienia faktu, że czasem warto przepalić auto na benzynie. Przedmuchać wtryskiwacze ;]

Napisano

Całe życie jeżdżę na LPG i jakoś nigdy się tym nie przejmowałem.

Tankuje kiedy uważam to za słuszne, czasem czesciej, czasem zadziej.

Napisano

Generalnie w takim wypadku tankować za mniej a częściej, nie pamiętam żebym tankował kiedyś obecne auto pod korek PB;) I nie jestem z tych co nie dopuszczają żeby wyjeździć lpg do końca, szukam stacji po drodze dopiero jak auto samoczynnie wróci na zasilanie PB.

Napisano
1 godzinę temu, steyr napisał:

Generalnie w takim wypadku tankować za mniej a częściej, nie pamiętam żebym tankował kiedyś obecne auto pod korek PB;) I nie jestem z tych co nie dopuszczają żeby wyjeździć lpg do końca, szukam stacji po drodze dopiero jak auto samoczynnie wróci na zasilanie PB.

Mało paliwa w zbiorniku to też nie za dobrze, zwłaszcza w metalowym gdzie jest kondensacja wody ale to raczej w zimniejszych porach roku:)

Dawno temu jak jeździłem żukiem na LPG i miał on jeszcze cały zbiornik paliwa to niezła tam zupa była a jak trzeba auto i tak na tym jechało;] Tylko dzisiaj to wtryskiwacze, elektryczne pompy więc porównanie takie sobie:phi:

Napisano

Niejedno auto zostało naprawione poprzez zatankowanie świeżej benzyny jak nie chciało już jechać na pierwotnym paliwie a na lpg owszem. Dotyczy to szczególnie starszych aut z instalacjami 2 generacji startujących od razu na gazie. 

Napisano

Nie porownujcie kosiarki do silnika samochodu. Stare disle tez jezdzily na oleju opalowym, co nie znaczy ze obecny tak da rade.

Ja mam u siebie jeszcze paliwo tankowane w zime. narazie sie nie przemuje. Ale przed Zima jak mialem letnie to je wyjezdzilem zeby zalac zimowym.

Napisano

Ze względu na kondensacje wody w pustym baku w okresie jesienno zimowym utrzymywałem wysoki stan benzyny, z uzupełnianiem co miesiąc. Od marca do października zdarzało się że nie było potrzeby dolewek po zimie. I od listopada znowu zalanie pod korek.

Napisano
Paliwo w baku moze sie jakos przeterminowac? Teraz jest cieplo to bene tankowalem ostatnio 2 miechy temu i w zasadzie nic nie ubyło. Przelaczanie mam na 28 stopni wiec w mig jade na LPG. A moze jakis stabilizator dolewać?
U mnie w Lagunie jak bena polezakuje z 3-4 miesiace to na wolnych obrotach lubi czasem pofalowac oraz czasem zgasnac gdy zimny silnik, jak benzyna jest swieza i najlepiej 98 problemow brak.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano
10 godzin temu, steyr napisał:

Bo nie ma sensu wozić dodatkowych 30kg bagażu ze sobą...

Utrzymywać poziom paliwa w baku między 1/4 a 1/2 - żeby pompa paliwa nie pracowała na sucho - i więcej się nie przejmować. 

Napisano
Dnia ‎2018‎-‎05‎-‎27 o 20:34, Gregor_BS napisał:

Kiedyś pytałem o to w Fordzie, poniważ rozważałem montaż instalacji LPG do Ecoboosta, gdzie instalacja może pracować na samym gazie.

Doastałem odpowiedź, że należy utrzymywać zbiornik paliwa pełny (najepiej nie schodzić poniżej 90% pojemności) i co najmniej raz na dwa lata je wyjeździć i zatankować nowe.

Więc chyba benzyna się "starzeje" ;]

Napisano
9 godzin temu, Jarek_JD napisał:

Kiedyś pytałem o to w Fordzie, poniważ rozważałem montaż instalacji LPG do Ecoboosta, gdzie instalacja może pracować na samym gazie.

Doastałem odpowiedź, że należy utrzymywać zbiornik paliwa pełny (najepiej nie schodzić poniżej 90% pojemności) i co najmniej raz na dwa lata je wyjeździć i zatankować nowe.

Więc chyba benzyna się "starzeje" ;]

Dobrze, że nie powiedzieli tak jak mi ASO Opla, że silnik wybuchnie albo remont po 30kkm, no max po 60kkm.

Nie wyobrażam sobie by nie wyjeździć zbiornika przez tyle czasu.

90% to dość sporo się wydaje, zwłaszcza, że w moim przypadku to 63 litry.

Napisano
Dnia ‎2018‎.‎05‎.‎27 o 20:34, Gregor_BS napisał:

Paliwo w baku moze sie jakos przeterminowac? 

Po miesiącu od zatankowania zaczynam odczuwać różnice przy uruchamianiu silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.