Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łączenie i montaż ogrodzenia modułowego

Featured Replies

Napisano

Najprawdopodobniej ogrodzenie będzie mniej więcej takie:

bona.jpg

Słupki, panele, ewentualnie podmurówka.

Zastanawiam się nad dwiema rzeczami:

1. Jeśli standardowe panele mają np. 2m długości, a u mnie wychodzi 29m to muszę wziąć na zamówienie a nie "gotowca" z półki? Jedyne co mi przychodzi do głowy, to wybudowanie zamiast słupka murku np. pomiędzy bramą a furtką, żeby uzupełnić dziurę.

2. Działka ma lekko ścięty narożnik, dostępne są obejmy początkowe, przelotowe, narożne typu "T", ale takich 45 stopni nie ma. Dwa słupki obok siebie trochę kijowo będa wyglądać - są jakieś patenty - czy trzeba będzie sobie wytoczyć mocowanie?

Napisano

Te 2m ma sam panel, czy cale przęsło ze slupkiem?

Brama ile, 4?

Furtka ile 0,9-1m?

Uwzględniwszy wszystko ile i czego Ci wychodzi?

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Te 2m ma sam panel, czy cale przęsło ze slupkiem?

Brama ile, 4?

Furtka ile 0,9-1m?

Uwzględniwszy wszystko ile i czego Ci wychodzi?

W sumie to na oku mam kilka, ale weźmy pierwszy.

Przęsło 200 cm, pomiędzy słupkami 201, słupki 5 cm, furtkowy 10 cm.

Brama 4 m

Furtka 90 cm

Jak pododaję wszystko wychodzi, że brakuje mi 35-40 cm. 

W sumie to chętnie oddaliłbym od siebie bramę i furtkę, więc można tutaj ten brak nadrobić. Choć z drugiej strony, najchętniej oddaliłbym je o taką samą odległość jak wejście od bramy w budynku (150cm). Wówczas poprowadzę podjazd i ścieżkę prostopadle od bramy i drzwi.

Namaluję jutro jak to wygląda :)

Napisano
6 godzin temu, Majkiel napisał:

W sumie to na oku mam kilka, ale weźmy pierwszy.

Brama 4 m

Furtka 90 cm

Jak pododaję wszystko wychodzi, że brakuje mi 35-40 cm. 

W sumie to chętnie oddaliłbym od siebie bramę i furtkę, więc można tutaj ten brak nadrobić. Choć z drugiej strony, najchętniej oddaliłbym je o taką samą odległość jak wejście od bramy w budynku (150cm). Wówczas poprowadzę podjazd i ścieżkę prostopadle od bramy i drzwi.

Namaluję jutro jak to wygląda :)

A jakby tak postawić murowane słupki dla bramy i furtki?

Napisano

Mam podobny problem :) wieczorem napisze co wymyslilem.
Z czego robisz podmurowke ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

dobrze że nie będę miał takich zmartwień jedynie bramę wjazdową i furtkę muszę zrobić 

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, 4thelement napisał:

A jakby tak postawić murowane słupki dla bramy i furtki?

Tak myślałem, chyba najlepsze rozwiązanie. Najlepiej by to wyglądało w konfiguracji:

murek - furtka - szeroki murek - brama - murek

3 godziny temu, bergerac napisał:

Mam podobny problem :) wieczorem napisze co wymyslilem.
Z czego robisz podmurowke ?

Tego jeszcze nie wiem. Póki co rozważam różne warianty. Najchętniej zrobiłbym bez podmurówki - przęsła do ziemi, a na ziemi bruk czy kamienie.

A jak będzie murek, to albo betonowy albo z tych pustaków ogrodzeniowych.

2 godziny temu, szyman napisał:

dobrze że nie będę miał takich zmartwień jedynie bramę wjazdową i furtkę muszę zrobić 

Szczęściarz :)

Mogę się nie martwić, ale jak podałem wymiary w dwóch firmach to wyceny były na około 40000 za całość (przód ładniejszy, bok z paneli siatkowych).

A tutaj obiecany schemat jak to wygląda:

Teren.png.879e2244dea34a83d2fdc01f3f7b589e.png

Z boku będzie ogrodzenie z paneli siatkowych, of frontu i skosa "ładniejsze".

Żeby nie było łatwo, to działka nie jest idealnie pozioma tylko są lekkie spadki, których kierunki zaznaczyłem strzałkami. Spadek niby niewidoczny, ale między prawym a lewym bokiem może być ze 40cm.

Jakbym furtkę przybliżył do bramy, to z odcinka 11m zrobi się powiedzmy 12,4m (6 paneli 2m, słupki i obejmy) i jakoś to się poskłada, ale wolałbym furtkę bardziej na wprost drzwi wejściowych.

Edytowane przez Majkiel

Napisano
  • Autor

Powiedzcie mi jeszcze, czy ktoś miał do czynienia z ogrodzeniami firmy Polbram? Na pierwszy rzut oka źle nie wyglądają, dają 10 lat gwarancji, ale fachowcem do oceny jakości to nie jestem.

Mam wyliczenia 3 wariantów

Wiśniowski - netto 21000 plus robocizna

Lokalny producent - netto 16000 plus robocizna - łącznie 22000 brutto z robocizną

Polbram z Leroy - ok. 9000 brutto + beton (pręty zbrojeniowe mam).

Zaletą dwóch pierwszych jest to, że w skład ogrodzenia wchodzą różnej szerokości przęsła, a nie gotowe dwu-metrowe gdzie trzeba kombinować. Dodatkowo są to wyliczenia są dla przęseł do ziemi, a w przypadku Polbramu trzeba zastosować albo gotowe podmurówki albo wylać murek łącznie z fundamentem słupków. Ale ponad 10000 piechotą nie chodzi, masa rzeczy w chałupie jeszcze do zrobienia, a choć przekopałem cały ogród to zakopanego skarbu nie znalazłem ;)

Teść chętny do pomocy, brat też deklarował że może pomóc, więc jest szansa że na robieniu płotu reszty wakacji nie spędzę ;)

Napisano
8 godzin temu, Majkiel napisał:

Powiedzcie mi jeszcze, czy ktoś miał do czynienia z ogrodzeniami firmy Polbram? Na pierwszy rzut oka źle nie wyglądają, dają 10 lat gwarancji, ale fachowcem do oceny jakości to nie jestem.

Mam wyliczenia 3 wariantów

Wiśniowski - netto 21000 plus robocizna

Lokalny producent - netto 16000 plus robocizna - łącznie 22000 brutto z robocizną

Polbram z Leroy - ok. 9000 brutto + beton (pręty zbrojeniowe mam).

Zaletą dwóch pierwszych jest to, że w skład ogrodzenia wchodzą różnej szerokości przęsła, a nie gotowe dwu-metrowe gdzie trzeba kombinować. Dodatkowo są to wyliczenia są dla przęseł do ziemi, a w przypadku Polbramu trzeba zastosować albo gotowe podmurówki albo wylać murek łącznie z fundamentem słupków. Ale ponad 10000 piechotą nie chodzi, masa rzeczy w chałupie jeszcze do zrobienia, a choć przekopałem cały ogród to zakopanego skarbu nie znalazłem ;)

Teść chętny do pomocy, brat też deklarował że może pomóc, więc jest szansa że na robieniu płotu reszty wakacji nie spędzę ;)

nie polbram

kładą farbę na świeży cynk

pięknie schodzi płatami po pół roku

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, cumel napisał:

Na kiedy to chcesz?  ;]

W rozsądnym czasie ;)

Z jednej strony chciałbym to ogarnąć jak najszybciej, ale nie mam ciśnienia że za 3 tygodnie przyjeżdżają brukarze, ogrodnicy i ciocia z ameryki i muszę mieć wszystko gotowe ;) Masz jakieś propozycje ?

11 godzin temu, 4thelement napisał:

nie polbram

kładą farbę na świeży cynk

pięknie schodzi płatami po pół roku

A tak pięknie o wszystkim piszą i dają nawet 10 lat gwarancji (po przedłużeniu). Polargos to pewnie podobna półka?

Będę musiał zasięgnąć języka jak to robią gdzieś indziej. 

Edytowane przez Majkiel

Napisano
30 minut temu, Majkiel napisał:

W rozsądnym czasie ;)

Z jednej strony chciałbym to ogarnąć jak najszybciej, ale nie mam ciśnienia że za 3 tygodnie przyjeżdżają brukarze, ogrodnicy i ciocia z ameryki i muszę mieć wszystko gotowe ;) Masz jakieś propozycje ?

A tak pięknie o wszystkim piszą i dają nawet 10 lat gwarancji (po przedłużeniu). Polargos to pewnie podobna półka?

Będę musiał zasięgnąć języka jak to robią gdzieś indziej. 

polragos robi lepiej jeśli chodzi o wykonanie ale to nawet nie stoi obok wyrobu rzemieślniczego

sporo tych systemow się poprzerzucało więc uwierz wiem co piszę

Napisano

@Majkiel 

Z propozycji na ładną stronę to aluminium wg. projektu jaki sobie wymyślisz. Robisz tylko fundamenty pod słupki i do tego można panel dać do ziemi. Teraz będę robił 50m takiego jak skończę to dam foto. Termin wolny to koniec września....

Napisano
32 minuty temu, cumel napisał:

@Majkiel 

Z propozycji na ładną stronę to aluminium wg. projektu jaki sobie wymyślisz. Robisz tylko fundamenty pod słupki i do tego można panel dać do ziemi. Teraz będę robił 50m takiego jak skończę to dam foto. Termin wolny to koniec września....

Jak to wygląda kosztowo ? No i ta amelinium, nie pomalujesz...

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał:

Jak to wygląda kosztowo ? No i ta amelinium, nie pomalujesz...

Pomalujesz farbą ameliniową ;] Cena trzeba liczyć z 1k mb jak masz fundament.

Napisano
Dnia 11.07.2018 o 00:40, Majkiel napisał:

...

Brama 4 m, Furtka 90 cm,  Jak pododaję wszystko wychodzi, że brakuje mi 35-40 cm.

...

0,5cm przerwy między słupkiem a przęsłem?  40cm? Sprawdź w ofercie firmy, czy nie mają kilku szerokości standardowych dla przęseł, bram i furtek.   Ja kupowałem w firmie, gdzie można było sobie dobrać szerokości, ale i tak słupki przy bramie i furtce murowaliśmy.

Napisano

ja też zamierzam kupić ogrodzenie gotowe w Castoramie. Niektóre modele wyglądają solidnie, ale są wtedy droższe. Zależy mi na prostej konstrukcji i w miarę łatwym wykonaniu. Mój projekt wygląda tak, chciałbym to w końcu sfinalizować, bo już chyba trzeci rok się zabieram :) a stare z roku na rok gorzej wygląda.

Wycenę zrobiłem dla trzech różnych modeli.

1691779230_Zrzutekranu2018-07-15o17_10_21.png.01c99f138ebf112a6ba26e475f35fa4f.png

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, bergerac napisał:

ja też zamierzam kupić ogrodzenie gotowe w Castoramie. Niektóre modele wyglądają solidnie, ale są wtedy droższe. Zależy mi na prostej konstrukcji i w miarę łatwym wykonaniu. Mój projekt wygląda tak, chciałbym to w końcu sfinalizować, bo już chyba trzeci rok się zabieram :) a stare z roku na rok gorzej wygląda.

Wycenę zrobiłem dla trzech różnych modeli.

Ten ostatni model (Daria) to Polbram (podobnie jak Brava). Oglądałem to, i jedno co mnie zastanawia to fakt, że te "sztachety" są z blachy, nie z profili zamkniętych. Nie wiem czy ma to jakiś negatywny wpływ? Na pewno jest lżejsze i co za tym idzie tańsze.

Napisano
Dnia 13.07.2018 o 17:22, cumel napisał:

Cena trzeba liczyć z 1k mb jak masz fundament.

1000 PLN za metr bieżący8]

To chyba pomyłka:hmm:

Napisano
6 minut temu, volf6 napisał:

To nie są tanie rzeczy. Tym bardziej w porządnym wykonaniu, spawane po całości z grubymi ścianami.

Napisano
1 minutę temu, cumel napisał:

To nie są tanie rzeczy. Tym bardziej w porządnym wykonaniu, spawane po całości z grubymi ścianami.

Możliwe-jednak wydaje się to drogo choć może tylko mnie;]

Czyli taka brama 4 metry plus furtka ~1m to będzie 5 tysięcy zeta?

Napisano
14 minut temu, volf6 napisał:

Ja za bramę dwuskrzydłową 4 m ze słupkami i furtkę ze słupkami zapłaciłem 1350 zł (5 lat temu).

Montaż robiła ekipa od ogrodzenia.

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał:

Ja za bramę dwuskrzydłową 4 m ze słupkami i furtkę ze słupkami zapłaciłem 1350 zł (5 lat temu).

Montaż robiła ekipa od ogrodzenia.

My mówimy o aluminium;)

Napisano
5 godzin temu, volf6 napisał:

Raczej tanio. Kolega za 25m ogrodzenia wywalił pow 50k za same przęsła alu z montażem

Napisano

W takiej cenie mam obecnie najtańszą ofertę, z rozbiórką starego i budową nowego od a do z. 8-)

Napisano
Raczej tanio. Kolega za 25m ogrodzenia wywalił pow 50k za same przęsła alu z montażem
Drugie tyle za montaż i cena wyjdzie identyczna :)

tapatalked

Napisano

Za 5k to bedzie w pakiecie z 20m ogrodzenia, sama brama 6,5k ;)

Ile to ma kosztować skoro najpodlejszej jakości stalowa z której rdza się leje po pierwszym deszczu w LM  kosztuje 2,5k? W dodatku bez montażu :facepalm:

Napisano
13 godzin temu, Majkiel napisał:

Ten ostatni model (Daria) to Polbram (podobnie jak Brava). Oglądałem to, i jedno co mnie zastanawia to fakt, że te "sztachety" są z blachy, nie z profili zamkniętych. Nie wiem czy ma to jakiś negatywny wpływ? Na pewno jest lżejsze i co za tym idzie tańsze.

moim zdaniem jest słabszej jakości. Takie wytłoczki z blachy są mniej sztywne, natomiast fakt - są najtańsze.

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, bergerac napisał:

moim zdaniem jest słabszej jakości. Takie wytłoczki z blachy są mniej sztywne, natomiast fakt - są najtańsze.

W sumie sztywności to wymaga się od bramy, a samo przęsło dzięki temu jest lżejsze.

Patrząc na ceny, największe różnice są na przęsłach - 1000 zł Wiśniowski, 700 zł lokalny producent, 400 zł market, 200 zł blaszane sztachety z marketu, 100 zł panel "siatkowy".

Już przy bramach takich różnic nie ma - wszędzie rama jest podobna, nawet taka siatkowa kosztuje ok. 2000 zł.

Jeśli ma być niedrogo, to nie wiem czy nie byłoby lepiej zamiast najtańszych paneli profilowych zastosować po prostu panele siatkowe, a bramę zrobić porządną.

Znalezione obrazy dla zapytania p�ot panelowy

Koszt takiej siatki to około 100 zł/mb łącznie z robocizną, a jak się zrobi samemu to spokojnie za 80.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Wracając do tematu ....

Żeby nie było za łatwo podczas pomiaru wyszedł jeszcze jeden "kwiatek", którego wcześniej nie zauważyłem :(

Studzienka z kanalizacji :sciana: Jest zaraz za płotem, akurat na wysokości projektowanego słupka.

Pierwotny plan był taki, że brama garażu 5m, brama wjazdowa 4m, patrząc od ulicy prawe krawędzie współliniowe, z lewej brama wjazdowa przesunięta. Wchodziło idealnie - 4m brama, 6m łącznie z przeciwwagą. No ale plan wziął w pi.... łeb. Przyszedł człowiek na pomiary i wymyśliliśmy, że albo przesuniemy wszystko w lewo, brama wjazdowa będzie centralnie przed garażem, ale będzie węższa (3,5m) albo przesuniemy w prawo, co w tamtej chwili wydało nam się lepszym rozwiązaniem (dojazd do działki jest z prawej strony) i w sumie zdecydowaliśmy się, poszła jakaś zaliczka .Poniżej szkic jak to miało wyglądać (czerwone słupki) i wersji po obmiarach (czerwone słupki)

1862806451_Pot.png.1e49b87a5fd56c76cbdcec1442811f40.png

Wczoraj dostałem "wizualizację" z wymiarami poszczególnych przęseł i nie za bardzo mi się to podoba, wtedy decyzję podjęliśmy w kilka minut, mając jeszcze jedno wrzeszczące a drugie rozrabiające dziecko ;) Wieczorem rozpiąłem siatkę, wbiłem w ziemię dwa drągi w miejscach planowanych słupków, wjechałem na plac przodem, tyłem, ale jakoś średnio to widzę. Zastanawiam się, czy nie zrezygnować z bramy, robiąc ogrodzenie od budynku z wyłączeniem podjazdu. Będzie szeroki wjazd, można spokojnie zostawić jedno auto na podjeździe a drugim wjechać/wyjechać z garażu, goście spokojnie postawią 2 auta, nie ma niebezpieczeństwa, że jak otwierając bramę wjazdową dziecko albo pies wybiegną (reszta jest ogrodzona), a dodatkowo trochę grosza zostanie w kieszeni. Kilka domów w okolicy tak ma, jedni znajomi także i póki co nie narzekają. No ale już dłubanie/odkurzanie przy aucie na podjeździe i otwartym garażu tak średnio, nie zostawię na chwilę otwartego garażu żeby  np. pójść do kibelka etc. I tak się waham, 

1. Zostać przy tej wersji.

2. Trochę poszerzyć bramę (zwęzić przęsło pomiędzy bramą a furtką), tylko co to da?

3. Zrezygnować z bramy.

Napisano

Sąsiad ma podobne rozwiązanie z otwartym podjazdem i często mu niektórzy wykorzystują podjazd do nawracania. IMHO to niebieskie rozwiązanie jest całkiem ok.

Napisano

a nie da sie zrobic słupka z lewej strony studzienki?  pod bramą pewnie i tak bedzie kostka, więc nie byłaby przeszkodą?

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, skodan napisał:

Sąsiad ma podobne rozwiązanie z otwartym podjazdem i często mu niektórzy wykorzystują podjazd do nawracania. IMHO to niebieskie rozwiązanie jest całkiem ok.

Jak ktoś sobie zawróci, to nie problem. I tak łatwiej będzie zawrócić na bocznej drodze obok. A do tego niebieskiego jestem właśnie średnio przekonany. Choć z racji że dojeżdżać będziemy od lewej strony, to przesunięcie wjazdu w tą stronę jest OK.

3 godziny temu, blue_ napisał:

a nie da sie zrobic słupka z lewej strony studzienki?  pod bramą pewnie i tak bedzie kostka, więc nie byłaby przeszkodą?

Dać, się da. Tyle że wówczas będzie mniej miejsca na otwieranie, a co za tym idzie brama będzie węższa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.