Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsze 2000 mil Volvo XC60 T8

Featured Replies

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, akisel napisał(a):

XC90T8 ;)

Fakt, ale to stary model. Za rok ma być elektryczny. EX90. W sumie to czekam na EX60, nie potrzebuję trzech rzędów siedzeń.

Edytowane przez Florydziak_Florydziak_Flor

Napisano
3 godziny temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

Fakt, ale to stary model. Za rok ma być elektryczny. EX90. W sumie to czekam na EX60, nie potrzebuję trzech rzędów siedzeń.

60 - tka jest fajna

macie ja tam u Was w dieselu ?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Patryk SL napisał(a):

60 - tka jest fajna

macie ja tam u Was w dieselu ?

Diesel? Co to jest??? 

Napisano
17 godzin temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał(a):

W PL juz można zamawiać, na koniec roku juz chyba bedzie na drogach

fakt EX60 moze byc ciekawy 

Brałem na testy XC40 elektryczny (czy jak on tam sie nazywa), ten najmocniejszy - petarda ;)

ale chyba z cena trochę przesadzili w Polsce

Napisano

Diesel? Co to jest??? 
Rodzaj napędu którym robisz z butem podłodze i nieprzwoitymi predkosciami zasięgi o których EV może tylko pomarzyć.
Napisano
12 godzin temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

Diesel? Co to jest??? 

Ile razy musisz sie zatrzymac i naladowac to elektryczne cudo techniki jadac z NY City do LA CA ? 

Napisano
1 godzinę temu, akisel napisał(a):

W PL juz można zamawiać, na koniec roku juz chyba bedzie na drogach

fakt EX60 moze byc ciekawy 

Brałem na testy XC40 elektryczny (czy jak on tam sie nazywa), ten najmocniejszy - petarda ;)

ale chyba z cena trochę przesadzili w Polsce

40tka jest mała, ale na miasto czemu nie. Trochę się tego kręci po okolicy ;).

Na 60tkę chyba nawet nie widziałem zapowiedzi.

1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Rodzaj napędu którym robisz z butem podłodze i nieprzwoitymi predkosciami zasięgi o których EV może tylko pomarzyć.

+ tankowanie z tirami za miastem gratis ;)

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

40tka jest mała, ale na miasto czemu nie. Trochę się tego kręci po okolicy ;).

Na 60tkę chyba nawet nie widziałem zapowiedzi.

+ tankowanie z tirami za miastem gratis ;)

Zastnawialem sie nad 40 - tka ale tak jak i z 60 - tka to z cena pojechali po bandzie mio rabatu.

Generalnie hobbystyczny jest a roboczy ma byc bezawaryjny i tani zarowno w zakupie jaki ekspluatacji. Jak uslyszalem ceny drugiej inspekcji, to malo z laczkow nie wypadlem :]

Napisano
36 minut temu, Patryk SL napisał(a):

Zastnawialem sie nad 40 - tka ale tak jak i z 60 - tka to z cena pojechali po bandzie mio rabatu.

Generalnie hobbystyczny jest a roboczy ma byc bezawaryjny i tani zarowno w zakupie jaki ekspluatacji. Jak uslyszalem ceny drugiej inspekcji, to malo z laczkow nie wypadlem :]

Nie wiem jak w wersji EV, ale przy V90 przegląd to zwykle 2kzł. W XC60 jeszcze nie miałem przeglądu, więc nie wiem.

Napisano
19 godzin temu, Patryk SL napisał(a):

Jak uslyszalem ceny drugiej inspekcji, to malo z laczkow nie wypadlem :]

A uściślić można? Bo każdy przy innych kwotach wypada z laczkow ;)

ja jakos w volvo nie odnotowałem kosmicznych cen (XC60T8, XC90D5)

kolega ma Macana nowego, to dopiero wyzwanie

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor
W dniu 26.04.2023 o 07:04, sherif napisał(a):

Nie wiem jak w wersji EV, ale przy V90 przegląd to zwykle 2kzł. W XC60 jeszcze nie miałem przeglądu, więc nie wiem.

U mnie pierwsze 3 przeglądy były za darmo. Czwarty z wymianą oleju, płynu hamulcowego i filtrów wszelakich kosztował mnie jakieś grosze - mniej niż przejechanie obok dealera Porsche bez zatrzymywania się. 

Napisano
  • Autor

A poza tym to Volvo poszło w odstawkę. Tak jak przez pierwsze 4 lata robiliśmy po 15 tys mil rocznie, tak teraz jak rocznie będzie 2 tysiące to sukces. Tylko żona do pracy jeździ a ma jakieś 5 mil. 

Napisano
2 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

U mnie pierwsze 3 przeglądy były za darmo. Czwarty z wymianą oleju, płynu hamulcowego i filtrów wszelakich kosztował mnie jakieś grosze - mniej niż przejechanie obok dealera Porsche bez zatrzymywania się. 

Nom, ja też miałem darmowe :phi:.

U nas chyba nie ma takich pakietów w Volvo.

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Volvo dziś poszło na 60k mil przegląd. Zmienili świece w silniku, nie wiem po co, ale niech im będzie. Ilość problemów od poprzedniego serwisu = 0. Jak dotąd to najbardziej niezawodny samochód jaki mialem. Z uwagi na brak problemów potrzymamy go pewnie jeszcze ze dwa-trzy lata. 

Napisano
W dniu 26.04.2023 o 13:04, sherif napisał(a):

To srogo jak na warunki PL - ja teraz miałem przegląd (s90 - olej, filtr kabinowy itp - bez płynu hamulcowego) - 450chf (ale fakt jadę do najtańszego dealera w okolicy). Z płynem hamulcowym w zeszłym roku płaciłem chyba 530chf - także blisko do polskiego ASO.

Edytowane przez jaceq

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Przegląd na 60k mil (czyli praktycznie 100 tys. km) kosztował mnie w sumie $600 (z czego $150 było za ustawienie zbieżności). Założyli nowe świece, zmienili olej i zrobili sprawdzenie całego samochodu. Klocki hamulcowe jak nowe - to jednak zaleta elektryka ze praktycznie nie hamuje się klockami. Świece moim zdaniem bez sensu bo na silniku spalinowym to on ma max 10-15 tys. km przejechane ale jak chcą zmieniać to niech będzie. 

Napisano
17 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Przegląd na 60k mil (czyli praktycznie 100 tys. km) kosztował mnie w sumie $600 (z czego $150 było za ustawienie zbieżności). Założyli nowe świece, zmienili olej i zrobili sprawdzenie całego samochodu. Klocki hamulcowe jak nowe - to jednak zaleta elektryka ze praktycznie nie hamuje się klockami. Świece moim zdaniem bez sensu bo na silniku spalinowym to on ma max 10-15 tys. km przejechane ale jak chcą zmieniać to niech będzie. 

Mnie dziwi do zmienianie oleju jak silnik spalinowy praktycznie nieużywany.

W moim Golfie dokładnie to samo zmieniają.

A co do klocków i Golfa. Nic nie szkodzi że elektryk prawie nie używa hamulców. Serwis VW w swojej przezorności (bo przecież nie naciągactwu, c'nie?) i tak proponuje zmianę klocków, twierdząc że może przejadą jeszcze 5kkm.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Mnie dziwi do zmienianie oleju jak silnik spalinowy praktycznie nieużywany.

W moim Golfie dokładnie to samo zmieniają.

A co do klocków i Golfa. Nic nie szkodzi że elektryk prawie nie używa hamulców. Serwis VW w swojej przezorności (bo przecież nie naciągactwu, c'nie?) i tak proponuje zmianę klocków, twierdząc że może przejadą jeszcze 5kkm.

Znajac VW to zrobił klocki z ekologicznego materiału który z czasem wysycha i się kruszy. 

• 9 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Pierwsza awaria! 65 tys mil. Wysiadł zaworek sterujący klima = waliło zimnem plus zapalił się check engine. Zaworek relatywnie tani ($250) ale wymiana $1000 bo podobno dużo pracy. Tylko jakoś dziwnie w 3 godziny to zrobili więc mam wrażenie że trochę te ich ceny są wygórowane. 

Napisano
  • Autor

Z uwagi na awarię wróciła na panel kwestia wymiany Volvo na coś nowego. I cholera ciężko bo Volvo jest fajne i trudno znaleźć coś co będzie na tyle lepsze żeby miała sens wymiana. Ja optuję za Rivan R1S ale dla żony jest za duży. EX 90 też za duże. Tesla odpada z wiadomych przyczyn. Benzynowca jakoś nie chce kupować bo jednak jak człowiek zacznie elektrycznym jeździć to już potem nie da się wrócić do smrodojazdy. 

Napisano
9 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Z uwagi na awarię wróciła na panel kwestia wymiany Volvo na coś nowego. I cholera ciężko bo Volvo jest fajne i trudno znaleźć coś co będzie na tyle lepsze żeby miała sens wymiana. Ja optuję za Rivan R1S ale dla żony jest za duży. EX 90 też za duże. Tesla odpada z wiadomych przyczyn. Benzynowca jakoś nie chce kupować bo jednak jak człowiek zacznie elektrycznym jeździć to już potem nie da się wrócić do smrodojazdy. 

Poczekaj rok na EX60 albo zmień na nowsze XC60.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, sherif napisał(a):

Pewnie poczekamy na EX60 albo Rivana R2S. 

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

68 tysięcy mil. Przy uruchomieniu check engine. Następnego dnia check engine i informacja o awarii parking brake. Dwie godziny później awaria wszystkiego. Dosłownie. Skrzynia, silnik, abs, praktycznie każdy system zgłosił błąd. Ale samochód jedzie. Po ponownym restarcie część błędów znikła ale część nadal się pokazuje. No dobra, czeka mnie pewnie wycieczka do serwisu. Ale jadę do domu i tak kombinuje co mogło się zepsuć. I doszedłem do wniosku ze pewnie akumulator. Bo to już ponad 6 lat. Więc po dotarciu do domu szybki wyskok do sklepu i kupiłem nowy. Oczywiście do Volvo musi być jakiś wymyślny - $280 za sztukę w sklepie z tanimi częściami. Oryginalny w serwisie podobno $500+. Wymiana relatywnie prosta - jest w bagażniku, trzeba odkręcić kilka śrubek i odpiąć najpierw pirotechniczny system odcinania zasilania (żeby nie wybuchł). Po wyjęciu akumulatora oczywiście włączył się alarm i wył z minutę aż mu się jego własny akumulator skończył. Włożyłem nowy, podpiąłem samochod do ładowania i zostawiłem na noc. Dziś rano zero błędów. Nawet check engine zgasło. Samochód chodzi jak nowy. 

Napisano
  • Autor
W dniu 8.10.2024 o 04:59, sherif napisał(a):

Właśnie zrobili niezły refresh XC60 - duży ekran, większe akumulatory w hybrydzie, inny grill z przodu i zderzak z tyłu. Niestety trzeba być koneserem żeby zauważyć różnicę więc chyba odpada. 

Napisano
7 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Właśnie zrobili niezły refresh XC60 - duży ekran, większe akumulatory w hybrydzie, inny grill z przodu i zderzak z tyłu. Niestety trzeba być koneserem żeby zauważyć różnicę więc chyba odpada. 

Nie widziałem na żywo, bo chyba dopiero wchodzi, ale u nas piszą że zmiany są właśnie kosmetyczne i trudno je dostrzec. Auto dalej bardzo dobrze się sprzedaje i wygląda, więc doszli do wniosku że lepiej nic nie zmieniać ;). Podobnie z XC90, które miało być już uśmiercone.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

68900 mil, czujnik w prawym przednim kole do wymiany. $800. Powoduje miliony problemów. 

Zastanawiam się nad nowym XC90 - w wersji T8. Trochę antyczny samochód ale jednocześnie ciężko znaleźć coś innego na rynku oferującego to co potrzebujemy. 

Trochę za dużo problemów się pojawia po 60 tys. mil - wyraźnie Volvo zaprojektowało większość komponentów na taki przebieg i wszystko zaczyna się sypać. 

Edytowane przez Florydzialski

Napisano
  • Autor

I koniec zastanawiania się na temat nowego XC90. Żona wsiadła i wysiadła. Mówi że ten nowy ekran wygląda beznadziejnie jakby ktoś przykleił iPada na stary ekran. XC90 skreślone z listy co

powoduje że się poddaje - nie widzę na rynku niczego co by spełniało jej wymagania. Ma mieć ekran jak Hyundai czy Buick ale nie może być GM (nawet Cadillac), nie Ford, nie Hyundai / Kia, nie Porsche, nie Audi. 

Napisano
W dniu 6.04.2025 o 19:24, Florydzialski napisał(a):

I koniec zastanawiania się na temat nowego XC90. Żona wsiadła i wysiadła. Mówi że ten nowy ekran wygląda beznadziejnie jakby ktoś przykleił iPada na stary ekran. XC90 skreślone z listy co

powoduje że się poddaje - nie widzę na rynku niczego co by spełniało jej wymagania. Ma mieć ekran jak Hyundai czy Buick ale nie może być GM (nawet Cadillac), nie Ford, nie Hyundai / Kia, nie Porsche, nie Audi. 

Znam typa co poleca Jaguary ;]

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Znasz typa, czy byt internetowy? ;]

Napisano
  • Autor

I najnowsze - wczoraj sprawdziłem ile mu mniej więcej zasięgu zostało - w końcu te 11 kWh akumulatory są niesamowicie intensywnie eksploatowane - dzień w dzień od 100% do zera. W telefonie po 7 latach by raczej nic nie zostało. A tu wczoraj na naładowanym do pełna w trybie Pure przejechałem 18 mil. To znacznie mniej niż było na początku ale nadal więcej niż żona codziennie potrzebuje. 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

Przecież przestali produkować? 

Napisano
W dniu 6.04.2025 o 19:24, Florydzialski napisał(a):

https://youtu.be/wh4GCU9CnDw?si=CSW3oU8JctRAZCu-

Napisano
5 godzin temu, janusz napisał(a):

Znasz typa, czy byt internetowy? ;]

Żaden prawdziwy człowiek by tego nie polecił więc to na pewno jest bot sponsorowany przez koncern JLR.

:skromny:

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

Nie ma już nowych Jaguarów, Marek musiałby kupić używanego, a to przecież niegodne... Oh, wait...

;l

Napisano
3 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

Przecież przestali produkować? 

Używane nadal produkują przecież.

;]

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Żaden prawdziwy człowiek by tego nie polecił więc to na pewno jest bot sponsorowany przez koncern JLR.

:skromny:

Piszesz jakbyś znał jakiegoś prawdziwego człowieka :O;]

Napisano
Teraz, janusz napisał(a):

Piszesz jakbyś znał jakiegoś prawdziwego człowieka :O;]

Z tego forum na żywo widziałem tylko (aż?) trzech. To i tak podejrzanie dużo.

:O

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Z tego forum na żywo widziałem tylko (aż?) trzech. To i tak podejrzanie dużo.

:O

Czy któryś z nich okazał się być prawdziwym człowiekiem? ;]

Napisano
Teraz, janusz napisał(a):

Nie wiem jak to sprawdzić. Może dziurę zrobić i do środka zajrzeć?

:hmm:

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

74 tysiące mil, samochód krzyczy że ma awarię systemu hybrydowego. Okazuje się że było mało płynu chłodzącego akumulatory. Po dolaniu / sprawdzeniu szczelności wszystko wróciło do normy. Koszt $250. 

Aha - zasięg na samych akumulatorach bardzo spadł - obecnie 16 mil to max. Jak był nowy to potrafił 25 mil przejechać. Ale serwis mówi że Volvo nie wymieni na gwarancji zanim się całkiem nie zepsują co nie do końca jest w zgodzie z gwarancją jaką dali. 

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Ostatnie podsumowanie. Sprzedałem samochód jak miał 79982 mile. Wcześniej dostał nowe opony i przegląd na 80k. Na przeglądzie wszystko było idealnie - klocki hamulcowe jak nowe, żadnych wycieków czegokolwiek. W środku wszystko działało, wszelkie lampki, wentylatory itp. Wszystkie plastiki w idealnym stanie, nic nie pęknięte czy odpadnięte. Skóra w idealnym stanie, żadnych przebarwień, zadrapań. Jedyny ślad ze pojazd miał 80 k mil to lekkie wytarcia na kierownicy. Ktoś pewnie następne 9 lat pojeździ.

Samochod był naprawdę dobry. Mysle ze najlepszy jaki w życiu miałem. Parę drobnych napraw. Nigdy nie stanął w polu. Zawsze zapalał bez problemu. Zużycie paliwa średnie po tych 80 tysiącach mil w okolicach 5.2 litra na setkę. Aż było przykro się z nim rozstać.

Napisano
W dniu 8.04.2025 o 19:51, janusz napisał:

To nie ja, może dwóch pozostałych było.

Napisano
  • Autor
W dniu 21.02.2019 o 08:58, kanu napisał:

Zastanawia mnie fakt dłuższej eksploatacji uturbionego silnika w wersji hybrydowej.

Gaszenie i zapalanie silnika (częstsze niż start-stop przy staniu na światlach) i w różnych momentach jazdy nie wpłynie na turbinkę?

Mając u siebie silnik n/a jakoś mocno nie przejmuje się tym, natomiast mając takie same auto z T, bym się zastanawiał czy takie połączenie jest sensowne ;) Wymyślili jakiś lepszy system chłodzenia turbiny i wyhamowywania rozpedzonego wrinika bez smarowania? :)

Chyba, że zakłada producent - auto na 3 lata i "do ży...a" ;)

btw

komputer nie generuje Ci raportu zużycia samej energii elektrycznej?

Okazało się że po 8 latach silnik był jak nowy więc jednak te ciągłe zapalania i gaszenia nic złego nie zrobiły.

Napisano
20 godzin temu, Florydzialski napisał:

Samochod był naprawdę dobry. Mysle ze najlepszy jaki w życiu miałem. Parę drobnych napraw.

Awaryjny, z przedwcześnie zużytą baterią, producentem nieuznającym gwarancji i kiepskiej jakości materiałami wewnątrz. No nieźle.

hehe

Napisano
  • Autor
W dniu 26.03.2026 o 05:15, Ryb napisał:

Awaryjny, z przedwcześnie zużytą baterią, producentem nieuznającym gwarancji i kiepskiej jakości materiałami wewnątrz. No nieźle.

hehe

Zrobili mi na 80 k mil test akumulatora. Miał nadal ponad 78% pojemności więc nie było dyskusji o wymianie. Zauważ że w odróżnieniu od normalnego elektryka gdzie stan naładowania przy typowej eksploatacji waha się o 10-20% i naprawdę rzadko dobijasz do zera czy do 100%, w tym samochodzie praktycznie CODZIENNIE zużywaliśmy 100% pojemności akumulatorów. Czyli przeszły one ponad 2000 pełnych cykli ładowanie / rozładowanie. I pomimo tego miały 78% pojemności. W pełnym elektryku coś takiego to mniej więcej milion kilometrów przebiegu. Spróbuj spalinowym zrobić milion bez wymiany silnika...

Napisano
13 godzin temu, Florydzialski napisał:

Zrobili mi na 80 k mil test akumulatora. Miał nadal ponad 78% pojemności więc nie było dyskusji o wymianie. Zauważ że w odróżnieniu od normalnego elektryka gdzie stan naładowania przy typowej eksploatacji waha się o 10-20% i naprawdę rzadko dobijasz do zera czy do 100%, w tym samochodzie praktycznie CODZIENNIE zużywaliśmy 100% pojemności akumulatorów. Czyli przeszły one ponad 2000 pełnych cykli ładowanie / rozładowanie. I pomimo tego miały 78% pojemności. W pełnym elektryku coś takiego to mniej więcej milion kilometrów przebiegu. Spróbuj spalinowym zrobić milion bez wymiany silnika...

To nie jest do konca prawda.Przykladowo w Priusie Plug In rozladowanie do zera baterii oznaczalo jeszcze 25% jej pojemnosci a naladowanie do 100% tak naprawde bylo tylko 80%.Byc moze ten sam zabieg zrobilo Volvo.

Napisano

Outlander phev ja sprzedałem przy przebiegu 120kkm i 5latach miał aku 85%

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

XC90 T8, 2 lata, 45 kkm - 100% )