Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budżetowe amortyzatory

Featured Replies

Napisano

Muszę wymienić w aucie przednie górne mocowanie amortyzatorów i tak się zastanawiam czy od razu nie zmienić całego kompletu amory-poduszki-osłony-odboje.

Budżetowe amory są coś warte? Daco, Hart, Bergh, DENCKERMANN , Kamoka

Różnica cenowa na szt. w stosunku do KYB (210zł) do 125zł najtańszy.

Przewidywany czas eksploatacji auta 3 lata +- 60kkm.

Napisano

Tak, są coś warte ale ze sprężynami bywa różnie.

Napisano
56 minut temu, robciolas napisał:

Założyłem kiedyś na przód Kamoka do CR-V. A że są zintegrowane z ramieniem zwrotnicy to strach było jeździć. Układ kierowniczy zrobił się gumowy. Musiały być z cienkiej blachy.

55 tys. wytrzymały. Później CR-V-ka poszła na przetarg. 

Napisano

A sprawdzałeś cene Magnetti Marelli? jak kupowałem były niewiele droższe od tych z najwyżej półki, a niczym im nie ustępowały przez 3 lata. Nie polece z tanizny GH i Deckermann

Napisano
12 godzin temu, robciolas napisał:

Wytrzymać pewnie wytrzymają. Tylko auto się prowadzi tak sobie.

Napisano

Skoro chcesz wymienić amory na tańsze a masz org lub coś z wyższej półki. Pojedz na sprawność tłumienia do SKP jeżeli wysoko% zostaw i jeździj. A jeżeli nisko% Kup lepiej droższe. Spokój podczas prowadzenia i $$ w kieszeni niż później robota X2+cena

Napisano
  • Autor
5 minut temu, HARDTECHNO napisał:

Skoro chcesz wymienić amory na tańsze a masz org lub coś z wyższej półki. Pojedz na sprawność tłumienia do SKP jeżeli wysoko% zostaw i jeździj.

I tak chyba zrobię, na skp już sprawdzałem tył wyszedł 50/60% a przód 80%.

Tył zmieniłem na KYB oryginalne były Monroe ale silentblocki były już zużyte (guma spękana) i stukały.

Napisano
45 minut temu, HARDTECHNO napisał:

Skoro chcesz wymienić amory na tańsze a masz org lub coś z wyższej półki. Pojedz na sprawność tłumienia do SKP jeżeli wysoko% zostaw i jeździj. A jeżeli nisko% Kup lepiej droższe. Spokój podczas prowadzenia i $$ w kieszeni niż później robota 

Wymieniłem jakiś czas temu w szkodzie amory. Na oryginalach które nie trzymały było 75% tłumienia 

Na nowych B4 było 75% tłumienia 

Auto stoi na balonach 195/65 

Imho takie badanie nie daje niczego 

Jedynie ściągnąć amory i ręcznie sprawdzić opory 

Napisano
42 minuty temu, HARDTECHNO napisał:

Skoro chcesz wymienić amory na tańsze a masz org lub coś z wyższej półki. Pojedz na sprawność tłumienia do SKP jeżeli wysoko% zostaw i jeździj. A jeżeli nisko% Kup lepiej droższe.

33 minuty temu, robciolas napisał:

I tak chyba zrobię, na skp już sprawdzałem tył wyszedł 50/60% a przód 80%.

badania amorów na skp mają na celu porównanie stronami, a nie badanie skuteczności tłumienia.

Innymi słowy wyniki tłumienia można sobie w ramkę oprawić albo traktować jak bajkę.

Jak byś tego nie liczył to wymiana amorków na droższe odrazu wyjdzie Ci taniej. Zwyczajnie raz zapłacisz za robociznę, części i geometrię, a nie wszystko x2.

Napisano

Z tych co wymieniłeś to najlepiej Daco,a później Kamoka.

Pozostałe szkoda pieniędzy,czasu i nerwów.

Napisano

mam Daco z tyłu jakieś 40kkm i bez uwag...

polecam...

Napisano

pozwolę podpiąć się pod temat

W passacie murze wymienić przednie (na skp wyszły 65% ale sam czuje że trzeba wymienić).

Czy amorki TRW są  coś warte? Komplet z odbojami niecałe 300zł

Sachs nico ponad 400zł za same amorki a bilstein ~360 same amorki.

Coś z tych czy jeszcze inne polecacie?

Napisano
36 minut temu, technix napisał:

sachs najlepszy 

Zgodzę się ale chyba Vag na przód zakłada Bilsteiny

Napisano
7 godzin temu, todamian napisał:

pozwolę podpiąć się pod temat

W passacie murze wymienić przednie (na skp wyszły 65% ale sam czuje że trzeba wymienić).

Czy amorki TRW są  coś warte? Komplet z odbojami niecałe 300zł

Sachs nico ponad 400zł za same amorki a bilstein ~360 same amorki.

Coś z tych czy jeszcze inne polecacie?

jeśli po założeniu nowych amorów na stacji pokazuje wynik 75% sprawności a twój wynik to 65% ,to tylko nadal bardziej jeszcze potwierdza teorie że ten ich pomiar jest do bani, zresztą już był tu poruszany ten problem z bledną  diagnozą SKP, jeszcze dodam że jak byłem młodym kierowcą i miałem swoje pierwsze auto i jak usłyszałem od diagnosty że mam amortyzatory tylne sprawne w 75% to je zaraz wymieniłem na nowe :hehe:

Edytowane przez Waldek40

Napisano
4 godziny temu, Waldek40 napisał:

jeśli po założeniu nowych amorów na stacji pokazuje wynik 75% sprawności a twój wynik to 65% ,to tylko nadal bardziej jeszcze potwierdza teorie że ten ich pomiar jest do bani, zresztą już był tu poruszany ten problem z bledną  diagnozą SKP, jeszcze dodam że jak byłem młodym kierowcą i miałem swoje pierwsze auto i jak usłyszałem od diagnosty że mam amortyzatory tylne sprawne w 75% to je zaraz wymieniłem na nowe :hehe:

Wystarczy sprawdzić ciśnienie w kołach przed badaniem, a później dopompowac 10% i zrobić drugi pomiar z ciekawości. I porównać.

Napisano
Dnia 28.02.2019 o 21:38, robciolas napisał:

Muszę wymienić w aucie przednie górne mocowanie amortyzatorów i tak się zastanawiam czy od razu nie zmienić całego kompletu amory-poduszki-osłony-odboje.

Różnica cenowa na szt. w stosunku do KYB (210zł) do 125zł najtańszy.

Zastanowiłeś się nad tym że amortyzator odpowiedzialny jest w b.duzym stopniu za twoje bezpieczeństwo ?

Nie rozumierm jak można oszczędzać na czymś co jest jedyną rzeczą dzięki której koło ma styczność z asfaltem ...

Jeśli nisko cenisz swoje i innych życie to jest jeszcze Kraft...

Napisano

Panowie po co kłótnia.kazdy podchodzi do bezpieczeństwa osobiście ... Ja osobiście szukając amortyzatorów po x wymianach w x autach jestem przekonany albo twarde sportowe albo OEM oryginał.na 3 miejscu fachowcy górnej półki ...

Napisano
16 godzin temu, Waldek40 napisał:

Krótko mówiąc zdecydowana większość tych urządzeń na SKP mierzy "skuteczność tłumienia masy nieresorowanej"  a nie masy resorowanej.
Dlatego cięższe auta z lekkim zawieszeniem i kołami wychodzą dobrze choć ich zachowanie na drodze może nie być zadowalające.
Do tego bardzo duży wpływ ma rodzaj ogumienia, ciśnienia w oponie i temperatura (sztywność gumy zmienia się wraz z temperaturą.)

Wiec jeśli chcemy porównywać wyniki to tylko w podobnej temperaturze i przede wszystkim na tych samych oponach i felgach.
Do tego poza % ważne jest też częstotliwość  drgań układu - na jednej osi musi być porównywalna.

pozdr

Napisano

Odnośnie badania na SKP - dawno temu Cinquecento VAN (2 osobowy, z tyłu kratka i pusta przestrzeń) nie przechodziło badania tylnych amortyzatorów nawet jeśli były nowe. Wystarczyło zapakować dwóch chłopa na pakę i już przechodziło. Tak to jest z tym badaniem. 

Mój obecny samochód z roku na rok potrafi mieć lepsze wyniki %.

Ja bym się sugerował wiekiem/przebiegiem i ogólnie pojętą jakością prowadzenia samochodu przy decyzji o wymianie amortyzatorów.

Napisano
  • Autor

Dyskusję uważam za wyczerpaną.

Zamontuję sprawdzone KYB, zbyt mała różnica cenowa aby ryzykować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.