Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory

Featured Replies

Napisano

Po kontroli na SKP okazało się, że amortyzatory mają już dość (LP 53%, PP 75%, LT 56%, PT 56%). Do Scenica 2 2.0 16V 2006 r. można znaleźć na przód:

Z Monroe:

1. 742063SP - OE Spectrum od 180 - 190 zł za sztukę

2. E4749 - Reflex od 180 - 190 zł za sztukę

3. G7396 - Original od 120 zł za sztukę

Z KAYABA:

1. 334831 od 150 zł za sztukę

Oryginał Renault

1. 8200851839 od 190 zł za sztukę

Ktoś wymieniał w SC II i ma jakieś spostrzeżenia? Do tego pewnie dojdą jeszcze osłony i w razie potrzeby łożyska z poduszkami.

Nie biorę pod uwagę taniej chińszczyzny, SACHS za drogo.

Edytowane przez Smigiel

Napisano

tylko SACHS.  naprawdę,  w stosunku do KYB ile dołożysz? 100 zł? 

Napisano
5 minut temu, technix napisał:

tylko SACHS.  naprawdę,  w stosunku do KYB ile dołożysz? 100 zł? 

W Renault moze ale w innych markach KYB jest często na pierwszym montażu i bywa trwalsza niż Sachs :)

Napisano

KYB to beton,  nigdy więcej 

SACHS jest najlepszy 👍

Napisano

Nie sugerowałbym się tymi wynikami ze stacji kontroli pojazdów, bo ja założyłem nowe Bilsteiny i miały niższy wynik tłumienia jak oryginał na przodzie. Panów na przeglądzie to nie zdziwiło i powiedzieli, że to norma.

Napisano
  • Autor
45 minut temu, czachabrava napisał:

Panów na przeglądzie to nie zdziwiło i powiedzieli, że to norma.

Ale z drugiej strony amortyzatory muszą mieć minimum 50% bo auto przeglądu nie przejdzie. O ile tyłu nie rozbujam, bo auto nie skacze to przód udaje się bez większego problemu rozbujać. Taki może mało miarodajny test na amortyzatory, ale mniej więcej widać co się dzieje. Przód do wymiany a tył jeszcze daje radę. Do tego przody są mokre oba.

Napisano
15 minut temu, Smigiel napisał:

Ale z drugiej strony amortyzatory muszą mieć minimum 50% bo auto przeglądu nie przejdzie. O ile tyłu nie rozbujam, bo auto nie skacze to przód udaje się bez większego problemu rozbujać. Taki może mało miarodajny test na amortyzatory, ale mniej więcej widać co się dzieje. Przód do wymiany a tył jeszcze daje radę. Do tego przody są mokre oba.

Pierwsze słyszę, że amortyzator nie może mieć poniżej 50%, bardziej chodzi o różnice miedzy nimi.

Napisano

Miałem KYB Excel-G i w Punto 2 FL i rzeczywiście dosyć twarde zwłaszcza w zimie. Ale za to obecnie cały komplet na aucie ma ~150kkm przejechane i się trzymają bez problemu.

Napisano

JA u siebie mam Monroe Original - przejechane jakieś 40 tysięcy i jest ok. Nie widzę róznicy miedzy nimi a Sachsami które były oryginalnie.

Edytowane przez cesarz

Napisano
3 godziny temu, Smigiel napisał:

przód udaje się bez większego problemu rozbujać

W epice wylał mi amorek z przodu 2-3 lata temu, to nie musiałem nawet jechać na SKP i robić testu - na każdym progu zwalniającym przód tańczył jak latynoski pimpowóz :cool:.

Ile wytrzymały oryginały? Jak ponad 200kkm i twardość zawiasu Ci odpowiada to zostałbym przy oryginałach, ale fabryczne monroe nie miały chyba dobrych opinii (przynajmniej w starych meganach - ja musiałem zmienić komplet z tyłu przy 100kkm :no:)

Jak ma być twardziej to sachs albo KYB gazowe.

Napisano
4 godziny temu, technix napisał:

Nie wiem czy to reguła,. ale na moim jednostkowym przykładzie pozostaje potwierdzić.

Co prawda są fani betonowego zawieszenie, ale na mój gust to podchodzi pod masochizm

Napisano

SACHS jest najlepszy [emoji106]
Zakladalem kyb excel g do Megane 2 i nie było czuć różnicy w sztywności w stosunku do ori

Wysłane z mojego moto

Napisano
6 godzin temu, Smigiel napisał:

Ale z drugiej strony amortyzatory muszą mieć minimum 50% bo auto przeglądu nie przejdzie

Nie.

Badanie skutecznosci amorow na przegladzie to radosna twórczość diagnostów.

W rozporz. jest tylko wzrokowa kontrola i nic więcej. 

Napisano
7 godzin temu, Smigiel napisał:

Ale z drugiej strony amortyzatory muszą mieć minimum 50% bo auto przeglądu nie przejdzie.

jedyne co jest badane w ten sposób to różnica tłumienia na stronach. Przy dużej różnicy może być wynik negatywny.

ALE badanie amortyzatorów nie jest, a przynajmniej nie było, składnikiem podstawowego badania technicznego.

Napisano

Ja się do Sachsa straciłem zaufanie jak musiałem po 75kkm wymienić wszystkie 4. Kupiłem KYB i było spoko do sprzedaży, też coś kolo 75kkm.

Napisano

75 kkm na amorach af to w sumie chyba całkiem nieźle.

Btw Subaru Legacy Outback 2006 r. ponad 310 kkm amory oryginał i nie wykazywały oznak zużycia.:pukpuk:

Napisano

jakbym miał wymieniac to na KYB ExelG. Jedyne z niefabrycznych, które wytrzymały prawie 100 tyś. km i poszły z autem w świat. Owszem jest ciut twardziej ale żeby od razu betony?:totalszok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.