Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawiana opona - jeździć dalej czy zmieniać na nowe?

Featured Replies

Napisano

Czołem,

Wkręcił się wkręt w oponę, wulkanizator musiał po wyjęciu zrobić otwórna wylot, wstawić "plombę" i zakleić. Powietrze nie ucieka. Jeżdżę dużo i szybko po autostradach, mogę na tym jeździć dalej czy to już z duszą na ramieniu i wymienić dwie 2-letnie opony na nowe? 😕 

Napisano
19 minut temu, teg napisał:

Czołem,

Wkręcił się wkręt w oponę, wulkanizator musiał po wyjęciu zrobić otwórna wylot, wstawić "plombę" i zakleić. Powietrze nie ucieka. Jeżdżę dużo i szybko po autostradach, mogę na tym jeździć dalej czy to już z duszą na ramieniu i wymienić dwie 2-letnie opony na nowe? 😕 

Nie naprawia się tylko uszkodzeń bocznych i jakiś bąbli. Zwykła dziura zakołkowana to przywrócenie oponie pełnej sprawności.

Napisano
23 minuty temu, teg napisał:

Czołem,

Proponuję zapytać gumiarza. Miałem ostatnio wkręt w jednym z moich kółek. Zakleił i nie miał nic do normalnego śmigania, jak to stwierdził, opona jak nowa. Wcześniej na poprzednich oponach były inne pomniejsze przebicia od czoła (blaszka, wkręt, gwóźdź) i po naprawie śmigały po kilka lat.
Ps. Wkręt sam się nie wkręcił, a wbił, o ile ktoś go nie wkręcił ;)

Edytowane przez krowka

Napisano
34 minuty temu, teg napisał:

Czołem,

Jeździć normalnie i niczym się nie przejmować. Ja to już w każdej oponie miałem co najmniej po razie coś wbite i dalej opony użytkuję. Teraz niektóre opony to nawet same się naprawiają po wyciągnięciu wkręta (z boku mają seal napisane). 

Napisano

Jeździć. Ja w zeszłym roku zaliczyłem 2 wkręty centralnie na bieżniku. Opony dostały "plomby" i jeżdżą jak ta lala.

W tym roku miałem inny przypał. Po założeniu zimówek okazało się, że na lewej tylnej mam flaka. Podpomowałem i na drugi dzień to samo. Z 2,2 zrobiło się 0,7 (Kwaśniewski syndrom). Podjechałem na wulkanizację. Opona zdrowa. Żadnego bąblowania w wannie. Decyzja - ściąganie opony, polerowanie rantu felgi, uszczelnianie jakimś smarem. Jest dobrze.

Napisano

Unikaj naprawiaczy na "sznur". To jest reanimacja. Reszta to naprawy technologiczne👍

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, wojteq napisał:

Unikaj naprawiaczy na "sznur". To jest reanimacja. Reszta to naprawy technologiczne👍

Co to jest naprawa "na sznur"?

Napisano
4 godziny temu, teg napisał:

Co to jest naprawa "na sznur"?

Uwaga hasło: sznur butylowy.

Przewlekasz i jazda, choć to ponoć tymczasowe jest.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Uwaga hasło: sznur butylowy.

Przewlekasz i jazda, choć to ponoć tymczasowe jest.

Potrafi czasem całkiem długo trzymać ale zasadniczo to prawda, to naprawa tymczasowa, którą można zrobić nawet samemu w terenie ale powinna być jak najszybciej zastąpiona kołkiem.

Napisano
Godzinę temu, Joki napisał:

Potrafi czasem całkiem długo trzymać ale zasadniczo to prawda, to naprawa tymczasowa, którą można zrobić nawet samemu w terenie ale powinna być jak najszybciej zastąpiona kołkiem.

Ostatnio wulkanizator zasznurował mi oponę twierdząc, że skoro mam zamiar w sezon ją zajechać to nic innego się nie opłaca.

Mam nadzieję, że wytrzyma.

Napisano
7 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Mam nadzieję, że wytrzyma.

Ostatnia, którą odkryłem jak zaczęła puszczać miała ze trzy lata.;)

Napisano

Nie powinno się dziać nic. Dla pełni psychicznego spokoju, jeśli ma pomóc psychice, jak jest możliwość, rzuć na tył, ale naprawdę nie ma potrzeby.

Napisano
Dnia 18.11.2019 o 16:31, bochumil napisał:

W tym roku miałem inny przypał. Po założeniu zimówek okazało się, że na lewej tylnej mam flaka. Podpomowałem i na drugi dzień to samo. Z 2,2 zrobiło się 0,7 (Kwaśniewski syndrom). Podjechałem na wulkanizację. Opona zdrowa. Żadnego bąblowania w wannie. Decyzja - ściąganie opony, polerowanie rantu felgi, uszczelnianie jakimś smarem. Jest dobrze.

miałem to samo tylko na 4 kołach jednocześnie:facepalm:.

Napisano
Dnia 18.11.2019 o 10:55, teg napisał:

Czołem,

Spokojnie. Ja ostatnio miałem w oponie flek z damskiej szpilki. Po wyjęciu tak samo miałem zrobioną dziurę na wylot. Zaklejone i jeździ. W poprzedni piątek byłem u gumiarza. Przejechałem ponad 1000 km i jest ok. Spokojnie możesz śmigać nawet z wyższymi prędkościami.

Napisano

Można z powodzeniem jeździć dalej. W obecnym samochodzie już 4 razy złapałem gumę - 4 razy wkręt w oponie. Teraz mam na samochodzie komplet gdzie 3 opony miały wyciągany wkręt i od tego czasu zrobiły już ze 30-40000 km, sporą część po A i S. Wulkanizator zakołkował, łaty mają już 3 lata i tak samo trzymają powietrze, jak opona, która nie była łatana. Nigdy nie oszczędzam na bezpieczeństwie, ale skoro wulkanizatorzy zapewniają, że tak można jeździć, to tak jeżdzę i problemów nie widać.

Napisano

jeździć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.