Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa Romeo Stelvio

Featured Replies

Napisano
  • Autor
30 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Nie przesadzaj .. btw najwięcej frajdy daje teraz e46 .. btw ostatnio nawet jakiś koleś zagadał na parkingu że super auto ;)

Co do Avengera to po prostu uważa że w cenie chyba około 120 czy 130  tys bo chyba tyle koszotwal,  tak małe auto powinno trochę lepiej w środku wyglądać 

być może, patrząc na standardy obecnie istniejące nie jest IMO źle:

b361d

b361e

Napisano
3 godziny temu, bergerac napisał(a):

być może, patrząc na standardy obecnie istniejące nie jest IMO źle:

b361d

b361e

Bo ładnie to wygląda ale jak dla mnie straszny plastik jak się z bliska przyjrzeć. 

Ale w sumie ważne ,że Ci się podoba.. każdy ma inny gust .

I całe szeście bo wszyscy bili by się o jedną dziewczynę  ;)

Napisano
5 godzin temu, Marcin79 napisał(a):

Nie przesadzaj .. btw najwięcej frajdy daje teraz e46 .. btw ostatnio nawet jakiś koleś zagadał na parkingu że super auto ;)

Pokaż jak wygląda ;]

Napisano
6 godzin temu, Marcin79 napisał(a):

Btw Avengera chyba nie widziałem nawet 1 na drodze

Na pewno widziałeś. U mnie jeździ tego całkiem sporo. Dzisiaj widziałem ze 3. Z zewnątrz mi się nawet podoba. Ładniejszy niż Renegade. W środku nie bałdzo... Trochę zabawkowo. Wolę alfoską stylistykę. 

Napisano
W dniu 17.11.2024 o 06:49, Maciej__ napisał(a):

Racja 1,5 MHEV nie 1,3 :ok: Ogladalem jakies testy na YT i dziala to podobniez srednio...

Jak komus nie zalezy na osiagach to do krecenia w kolo komina chybe lepiej wziac 1,6 JTD.

Ja tych silników nawet nie odróżniam. Ale jaką Tonale bym nie jechał to efekt zawsze jest ten sam:

000_sprezyna_zwykla-960x720.jpg.ba34a7373cd5c513236d8eb89bb9ce16.jpg

Najpierw ciśniesz, czujesz, że ta moc się niby nakręca ale jednak jakoś nie idzie na koła, a za chwilę jest zryw. Nawet jak się przygazuje to wrażenia są jakbyś włączył i wyłączył odkurzacz. Najpierw rozkręcanie się obrotów silnika a potem ich łagodny spadek, jak po odcięciu prądu.

Wystarczy zerknąć pod spód Giulii i Stelvio aby zrozumieć, dlaczego to są tak dobrze prowadzące się modele. A jak popatrzysz na Tonale to widzisz powrót do Fiatowskiej myśli technicznej. Niestety design wnętrza jest bardzo podobny i można odnieść wrażenie, że to bardzo spokrewnione konstrukcje.

Napisano
11 godzin temu, Igorek napisał(a):

Ja tych silników nawet nie odróżniam. Ale jaką Tonale bym nie jechał to efekt zawsze jest ten sam:

000_sprezyna_zwykla-960x720.jpg.ba34a7373cd5c513236d8eb89bb9ce16.jpg

Najpierw ciśniesz, czujesz, że ta moc się niby nakręca ale jednak jakoś nie idzie na koła, a za chwilę jest zryw. Nawet jak się przygazuje to wrażenia są jakbyś włączył i wyłączył odkurzacz. Najpierw rozkręcanie się obrotów silnika a potem ich łagodny spadek, jak po odcięciu prądu.

Wystarczy zerknąć pod spód Giulii i Stelvio aby zrozumieć, dlaczego to są tak dobrze prowadzące się modele. A jak popatrzysz na Tonale to widzisz powrót do Fiatowskiej myśli technicznej. Niestety design wnętrza jest bardzo podobny i można odnieść wrażenie, że to bardzo spokrewnione konstrukcje.

Tonale powstało na zmodyfikowanej płycie Jeepa Compassa, która ma swoje korzenie w autach Fiata i GM.

Giulia oraz Stelvio powstały na zupełnie nowej płycie Giorgio, która powstała specjalnie dla Alfy a teraz jest wykorzystywana przez Jeepa Grand Cherokee oraz Maserati Grecale - dlatego  czuć taką różnicę  :)

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, dzidzia napisał(a):

onale powstało na zmodyfikowanej płycie Jeepa Compassa, która ma swoje korzenie w autach Fiata i GM.

Giulia oraz Stelvio powstały na zupełnie nowej płycie Giorgio, która powstała specjalnie dla Alfy a teraz jest wykorzystywana przez Jeepa Grand Cherokee oraz Maserati Grecale - dlatego  czuć taką różnicę  :)

Dokładnie tak, Tonale to krewniak Compassa, podobnie Junior dzieli technologię z Fiatem 600 i Jeepem Avenger.

Edytowane przez bergerac

Napisano

Dobra, jestem po jeździe próbnej Giulią Tributo. To pierwszy macany samochód, w którym pedały są tak daleko, że nie muszę wysuwać kierownicy maksymalnie do siebie aby było wygodnie ;)

Wrażenia w formie porównania do innych przeze mnie posiadanych teraz lub kiedyś:
- ciaśniejszy niż peugeot 508 I,

- precyzyjny w prowadzeniu, forester SG był precyzyjny, ten jest bardziej,

- głośniejszy niż peugeot 508 I,

- miałem wrażenie, że przyspieszenie bardziej było czuć w starym foresterze (230KM ale masa poniżej 1,5T i manual). Brakowało mi tutaj takiego kopa w plecy przy przyspieszaniu.

- audio porównywalne do BOSE w capturze, dla mnie ok.

- standardowe ustawienie zawieszenia ponoć odpowiada zawieszeniu z Veloce. Jest całkiem komfortowe. Utwardzenie go powoduje odczuwanie każdej nierówności, ale z drugiej strony auto nie staje się taczką.

Wstępnie zamówiony... Jeszcze są pewne wątpliwości:

- bagażnik. No niestety nie porywa rozmiarem, ale mam nadzieję, że wystarczy dla rodziny 2+2. Najwyżej jakiś box dachowy trzeba będzie ogarnąć na dłuższe wyjazdy.

- nie bardzo pasuje hak do tego samochodu, a pojawiła mi się taka potrzeba, bo młody dostał małego crossa i jakoś trzeba go dowozić na tor. W 508 mieścił się w bagażniku ;] Może do captura zamontujemy albo kupi się jakiegoś grata z hakiem ;] 

Tak, wiem, Stelvio tutaj idealnie pasuje: większa przestrzeń, większy bagażnik, hak też nie przeszkadza, ale nie chcę suva, który z suvem ma w sumie niewiele wspólnego.

Pozostają jeszcze negocjacje kończącego się kontraktu i rozmowa z księgową... Bo żona już chyba przetrawiła ;]

Napisano
25 minut temu, Bednar napisał(a):

Dobra, jestem po jeździe próbnej Giulią Tributo. To pierwszy macany samochód, w którym pedały są tak daleko, że nie muszę wysuwać kierownicy maksymalnie do siebie aby było wygodnie ;)

Wrażenia w formie porównania do innych przeze mnie posiadanych teraz lub kiedyś:
- ciaśniejszy niż peugeot 508 I,

- precyzyjny w prowadzeniu, forester SG był precyzyjny, ten jest bardziej,

- głośniejszy niż peugeot 508 I,

- miałem wrażenie, że przyspieszenie bardziej było czuć w starym foresterze (230KM ale masa poniżej 1,5T i manual). Brakowało mi tutaj takiego kopa w plecy przy przyspieszaniu.

- audio porównywalne do BOSE w capturze, dla mnie ok.

- standardowe ustawienie zawieszenia ponoć odpowiada zawieszeniu z Veloce. Jest całkiem komfortowe. Utwardzenie go powoduje odczuwanie każdej nierówności, ale z drugiej strony auto nie staje się taczką.

Wstępnie zamówiony... Jeszcze są pewne wątpliwości:

- bagażnik. No niestety nie porywa rozmiarem, ale mam nadzieję, że wystarczy dla rodziny 2+2. Najwyżej jakiś box dachowy trzeba będzie ogarnąć na dłuższe wyjazdy.

- nie bardzo pasuje hak do tego samochodu, a pojawiła mi się taka potrzeba, bo młody dostał małego crossa i jakoś trzeba go dowozić na tor. W 508 mieścił się w bagażniku ;] Może do captura zamontujemy albo kupi się jakiegoś grata z hakiem ;] 

Tak, wiem, Stelvio tutaj idealnie pasuje: większa przestrzeń, większy bagażnik, hak też nie przeszkadza, ale nie chcę suva, który z suvem ma w sumie niewiele wspólnego.

Pozostają jeszcze negocjacje kończącego się kontraktu i rozmowa z księgową... Bo żona już chyba przetrawiła ;]

Coś Ty zamówił? Na stoku pełno aut jest w czym wybierać. Niestety ta zielona limitowana wersja jest po 250k IMO drogo jak na osiągi i spalanie.

Napisano
18 minut temu, wujek napisał(a):

Coś Ty zamówił? Na stoku pełno aut jest w czym wybierać. Niestety ta zielona limitowana wersja jest po 250k IMO drogo jak na osiągi i spalanie.

No niby pełno w salonach, ale nie wszystkie są od ręki dostępne. Auto Club w Falentach ma zamówione do produkcji, odbiór będzie na przełomie 24/25. Zielona Giulia u nich kosztuje równe 230k. Jeździłem białą, która jest obecnie wystawiona za 220.

Rozważałem używaną 2-3 letnią, ale nie wiem co kupię. Nawet tutaj, na forum motoryzacyjnym, są głosy, że skoro producent mówi, że olej co X kilometrów, to nie ma sensu częściej, bo dopiero kolejny właściciel będzie się martwił. Nie chcę być tym martwiącym się... Jak teraz nie kupię, to już nie kupię.

Napisano

image.png.709a1372feadf164bfd2e425ac2abaef.pngNowy model wygląda nieźle może dostanie lepsze osiągi. 

Napisano
11 minut temu, wujek napisał(a):

image.png.709a1372feadf164bfd2e425ac2abaef.pngNowy model wygląda nieźle może dostanie lepsze osiągi. 

Takich renderów Alfy powstaje na pęczki 😉

Napisano
W dniu 20.11.2024 o 16:13, Bednar napisał(a):

No niby pełno w salonach, ale nie wszystkie są od ręki dostępne. Auto Club w Falentach ma zamówione do produkcji, odbiór będzie na przełomie 24/25. Zielona Giulia u nich kosztuje równe 230k. Jeździłem białą, która jest obecnie wystawiona za 220.

Rozważałem używaną 2-3 letnią, ale nie wiem co kupię. Nawet tutaj, na forum motoryzacyjnym, są głosy, że skoro producent mówi, że olej co X kilometrów, to nie ma sensu częściej, bo dopiero kolejny właściciel będzie się martwił. Nie chcę być tym martwiącym się... Jak teraz nie kupię, to już nie kupię.

Olej chyba w każdej jednej wymienia się dość często, co 15.000km. Zdaje mi się też, że te obecne 2-3 latki mogły być na pięcioletniej gwarancji, więc duża szansa na kupno czegoś z serwisem i wciąż na gwarancji.

Jako rodziny samochód chyba zdecydowałbym się jednak na Stelvio :hmm:

Napisano
W dniu 21.11.2024 o 19:25, Igorek napisał(a):

Zdaje mi się też, że te obecne 2-3 latki mogły być na pięcioletniej gwarancji

W roku 2021 i 2022 obowiązywala 5 letnia gwarancja.

Napisano
8 minut temu, delco napisał(a):

W roku 2021 i 2022 obowiązywala 5 letnia gwarancja.

Dotyczy także egzemplarzy z USA?

Napisano
3 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

Jak handlarz Ci taka wystawi to tak ;]

Napisano
3 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

Gwarancja to dobrowolne swiadczenie producenta, zadzwon do ASO Alfy to sie dowiesz czy w ogole honoruja i na jakich warunkach.

Bylbym mocno zdziwiony, gdyby ta gwarancja z USA obowiazywala w PL.

Wyglada na to, ze w US byly 4 lata i 50k mil.

https://www.alfaromeousa.com/owners/warranty

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Gwarancja to dobrowolne swiadczenie producenta, zadzwon do ASO Alfy to sie dowiesz czy w ogole honoruja i na jakich warunkach.

Wyglada na to, ze w US byly 4 lata i 50k mil.

https://www.alfaromeousa.com/owners/warranty

Podejrzewam, że uznanie gwarancji musiałoby się wiązać z pełną konwersją pojazdu na EU w ASO (jeśli to w ogóle możliwe). O kwestiach powypadkowości nie wspomnę.

Ciekawi mnie też gwarancja do 200 tys km dostępna tylko na polskim w rynku i tylko dla roczników 2021-2022. Z punktu widzenia awaryjności MA przydałaby się na stałe. Co ciekawe, moduł Multiair zaprojektowany przez Włochów, a produkowany przez niemiecką firmę Schaeffler Group:

MultiAir was licensed to the Schaeffler Group in 2011, which also markets the system as Uniair.[5] Schaeffler began supplying Uniair systems in 2017 to Jaguar Land Rover, branded as Ingenium technology.

Ciekawe czy w LR był to równie awaryjny element :hmm:

Napisano
50 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Gwarancja egzemplarzy Alfy z USA (NAFTA) nie obowiązuje w Europie, włączając w to akcje serwisowe.

Napisano
2 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

Ciekawi mnie też gwarancja do 200 tys km dostępna tylko na polskim w rynku i tylko dla roczników 2021-2022. Z punktu widzenia awaryjności MA przydałaby się na stałe. Co ciekawe, moduł Multiair zaprojektowany przez Włochów, a produkowany przez niemiecką firmę Schaeffler Group:

Mysle, ze to byl czesto jeden z argumentow za wybraniem Alfy i podnosil wartosc rezydualna.

IMHO rezygnacja z tego po 2 latach to wizerunkowy strzal w kolano, bo koszt tej gwarancji i tak byl wliczony pewnie w auto...

Ale doszukwanie sie logiki w dzialaniach FCA czy Stellantis to raczej nie ma sensu ;] 

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale doszukwanie sie logiki w dzialaniach FCA czy Stellantis to raczej nie ma sensu ;] 

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. O ile jestem w stanie raz zabulić za wymianę MA (targując cenę używanej Giulii), to już loteria z przebiegiem/bezawaryjnością kolejnego już nie dla mnie 😉 

Napisano
  • Autor
38 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Mysle, ze to byl czesto jeden z argumentow za wybraniem Alfy i podnosil wartosc rezydualna.

IMHO rezygnacja z tego po 2 latach to wizerunkowy strzal w kolano, bo koszt tej gwarancji i tak byl wliczony pewnie w auto...

zrobili tak:

dali 5 lat gwarancji

podnieśli ceny, bo 5 lat gwarancji

zabrali 5 lat gwarancji

zostawili ceny

wszystko przemyślane :hehe: 

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

W Stellantis wyczynem będzie gdyby gwarancja z PL obowązywała w PL.

;l

Napisano
1 godzinę temu, Jan Winnicki napisał(a):

Ciekawe czy w LR był to równie awaryjny element :hmm:

W LR awaria jakiegoś tam MultiAira na tle innych awarii to niezbyt kosztowny drobiazg, właściciele mogli nawet nie zauważyć.

;l

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Jest też szansa, że utrzymanie tego to byłby finansowy strzał w kolano bo długie gwarancje to można dawać do samochodów, które raczej się w tym czasie nie zepsują żeby to się spinało.

Napisano
3 godziny temu, Jan Winnicki napisał(a):

O ile egzemplarz z USA kupiony był jako nowy u polskiego dilera to pewnie tak

Napisano
  • Autor
W dniu 23.11.2024 o 13:06, Ryb napisał(a):

W Stellantis wyczynem będzie gdyby gwarancja z PL obowązywała w PL.

;l

czemu?

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

czemu?

Przecież bekę sobie robi. Stellantis to nie Mercedes za milion zł. Na razie reklamacje uznają ;]

Napisano

ciekawostka - przez pierwsze 20 dni listopada sprzedało siew pl 80 sztuk AR, 89 sztuk Jeep-a i...56 sztuk...Fiata. Panowie dmuchać na swoje CC i SC- robi się marka mocno niszowa 😆

Napisano
22 godziny temu, bergerac napisał(a):

czemu?

Szukaj haseł "Fiat", "psuje się", "zamiast naprawiać szukają pretekstu do anulowania gwarancji". Ewentualnie "zepsuty, wiedzą że spieprzyli, nie potrafią naprawić, trzeba sobie radzić samemu ale wtedy można stracić gwarancję". Był tu taki jeden fanboj Fiata, który wiedział jak naprawić wadę auta ale wiązałoby się to z utratą gwarancji.  Natomiast ASO nie potrafiło naprawić bo Fiat nie rozwiązał problemu.

Żeby zachować gwarancję trzeba było mieć auto zepsute.

;l

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Był tu taki jeden fanboj Fiata, który wiedział jak naprawić wadę auta ale wiązałoby się to z utratą gwarancji.  Natomiast ASO nie potrafiło naprawić bo Fiat nie rozwiązał problemu.

A co to była za wada? :chipsy:

Napisano
19 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Przecież bekę sobie robi. Stellantis to nie Mercedes za milion zł. Na razie reklamacje uznają ;]

Poczytaj jak user @krowka opisywał wady 500x z ktorym ASO sobie nie potrafiło poradzić. 

Napisano
Teraz, Jan Winnicki napisał(a):

A co to była za wada? :chipsy:

A nie wiem, coś w silniku 500x. Trudno te wszystkie wady spamiętać...

;]

Napisano
Godzinę temu, Dareek napisał(a):

ciekawostka - przez pierwsze 20 dni listopada sprzedało siew pl 80 sztuk AR, 89 sztuk Jeep-a i...56 sztuk...Fiata. Panowie dmuchać na swoje CC i SC- robi się marka mocno niszowa 😆

Spalinowa 500ka wyleciala z oferty to juz w zasadzie tam nie ma nic na sprzedaz.

Ten nowy 600 to jakis zart, a Pande chyba niedlugo bedzie mozna na zolte blachy rejestrowac ;]

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Poczytaj jak user @krowka opisywał wady 500x z ktorym ASO sobie nie potrafiło poradzić. 

Ale to bylo jeszcze w czasach przed Stellantis ;)

Napisano
17 minut temu, Ryb napisał(a):

A nie wiem, coś w silniku 500x. Trudno te wszystkie wady spamiętać...

;]

Ok. Znalazłem. Turbina, a dokładnie niesprawność wastegate (brak doładowania). Zdaje się, że koszty części poniosło ASO, a robociznę klient.

Napisano
  • Autor
30 minut temu, Ryb napisał(a):

Szukaj haseł "Fiat", "psuje się", "zamiast naprawiać szukają pretekstu do anulowania gwarancji". Ewentualnie "zepsuty, wiedzą że spieprzyli, nie potrafią naprawić, trzeba sobie radzić samemu ale wtedy można stracić gwarancję". Był tu taki jeden fanboj Fiata, który wiedział jak naprawić wadę auta ale wiązałoby się to z utratą gwarancji.  Natomiast ASO nie potrafiło naprawić bo Fiat nie rozwiązał problemu.

Żeby zachować gwarancję trzeba było mieć auto zepsute.

;l

rozumiem, ja się nie potrafię wypowiedzieć, bo nie miałem praktycznie żadnych problemów gwarancyjnych (w sensie brak usterek), ale doświadczenia z obsługą serwisową AR mam bardzo pozytywne :ok: 

Napisano
  • Autor
36 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Spalinowa 500ka wyleciala z oferty to juz w zasadzie tam nie ma nic na sprzedaz.

Ten nowy 600 to jakis zart, a Pande chyba niedlugo bedzie mozna na zolte blachy rejestrowac ;]

tam chyba chat GPT by sobie lepiej poradził z zarządzaniem ofertą niż wysoko opłacony zarząd

ja nie wiem co oni tam ćpają :) 

Napisano
W dniu 23.11.2024 o 12:19, bergerac napisał(a):

zrobili tak:

dali 5 lat gwarancji

podnieśli ceny, bo 5 lat gwarancji

zabrali 5 lat gwarancji

zostawili ceny

wszystko przemyślane :hehe: 

Ano. Teraz można sobie dokupić pakiety do 5 lat i do 200 tys. km. Najtańszy 11400 brutto. Taki z serwisem i częściami eksploatacyjnymi 37000... Krótsze odpowiednio taniej. Jeszcze nie podjąłem decyzji.

W dniu 21.11.2024 o 19:25, Igorek napisał(a):

Olej chyba w każdej jednej wymienia się dość często, co 15.000km. Zdaje mi się też, że te obecne 2-3 latki mogły być na pięcioletniej gwarancji, więc duża szansa na kupno czegoś z serwisem i wciąż na gwarancji.

Jako rodziny samochód chyba zdecydowałbym się jednak na Stelvio :hmm:

Zgadza się, chyba jedyna marka, która obecnie wymaga tak częstych zmian oleju ;] Swoją drogą to też zależy od używania auta. 15 tys. km gdy dziennie robi się odcinki po 2-4 km, to nadal dużo dla oleju. Co ciekawe, te 2-3 latki wcale nie są obecnie wystawiane dużo taniej od nowych. Zdarzają się oferty przepisania leasingu, które wychodzą drożej albo niewiele taniej niż kupno nowego.

Jeżeli miałbym brać SUVa, to byłby to JGC WK2, tyle że wszystko (poza 3.0D) jest ściągane zza oceanu i jakoś nie mam przekonania, że to słuszne rozwiązanie. Fakt, że niemal każdy ma hak, ale za to prawie żaden spryskiwaczy reflektorów, które u nas są wymagane przy światłach ksenonowych. Jakoś to przechodzi badania techniczne (to tak w kontekście ostatniego wątku o skuteczności badań technicznych ;] ), ale kiedyś może w końcu nie przejść i będzie kłopot. Kusi trochę to 5.7 HEMI ;]

Napisano
32 minuty temu, bergerac napisał(a):

tam chyba chat GPT by sobie lepiej poradził z zarządzaniem ofertą niż wysoko opłacony zarząd

ja nie wiem co oni tam ćpają :) 

Podobno zarządza tym "wizjoner". Co prawda ja osobiście bym go nawet w budce z kebabem nie zatrudnił ale rozreklamował się dobrze :)

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Ale to bylo jeszcze w czasach przed Stellantis ;)

Dlatego właśnie połączyli się z PSA żeby dostać też silniki THP. Mało im bylo.

;]

Napisano
48 minut temu, bergerac napisał(a):

rozumiem, ja się nie potrafię wypowiedzieć, bo nie miałem praktycznie żadnych problemów gwarancyjnych (w sensie brak usterek), ale doświadczenia z obsługą serwisową AR mam bardzo pozytywne :ok: 

Zakładam, że AR i Jeepa mogą traktować jak marki premium.

:ok:

Napisano
Godzinę temu, Jan Winnicki napisał(a):

Ok. Znalazłem. Turbina, a dokładnie niesprawność wastegate (brak doładowania). Zdaje się, że koszty części poniosło ASO, a robociznę klient.

ZTCP to tam problemem była wada fabryczna i bez modyfikacji, którą użytkownicy robili na własną rękę problem wracał.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Dlatego właśnie połączyli się z PSA żeby dostać też silniki THP. Mało im bylo.

;]

Teraz już nie ma - Fiat -> alternator.

Teraz alternator wytrzymuje dłużej niż silnik ;]

Napisano

ZTCP to tam problemem była wada fabryczna i bez modyfikacji, którą użytkownicy robili na własną rękę problem wracał.

To może chodziło o inną usterkę. Generalnie pękające turbosprężarki w benzynach to popularny problem w wielu markach.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Teraz już nie ma - Fiat -> alternator.

Teraz alternator wytrzymuje dłużej niż silnik ;]

No i co? Wszyscy mówili że problemu alternatorów nie rozwiążą! A wystarczyło Tavaresowi potrzymać piwo...

:lol:

Napisano
Teraz, Jan Winnicki napisał(a):

To może chodziło o inną usterkę. Generalnie pękające turbosprężarki w benzynach to popularny problem w wielu markach.

Owszem, ale inne marki zwykle (wiem, że też nie zawsze) biorą to na klatę. 

Napisano

Owszem, ale inne marki zwykle (wiem, że też nie zawsze) biorą to na klatę. 

Bo dopłacasz przy zakupie auta ;]