Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa Romeo Stelvio

Featured Replies

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Są jeszcze takie, z pamięcią:

aaa, na to nie wpadłem, u mnie są na drzwiach

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Elektryczne fotele bez pamięci mogą doprowadzić do frustracji użytkowników. :phi: 

Święte słowa. Ileż to razy żona zostawiła mi samochód z fotelem ustawionym dla siebie, a jest ode mnie sporo niższa. Wtedy pierwsza rzecz po otwarciu drzwi to przyjmowanie głupiej pozycji i czekanie aż fotel się odsunie na tyle aby dało się wejść.

Napisano

A tak przy okazji rozmowy o Stelvio, to czy ma ktoś problem z połączeniem AndroiAuto?

Użytkuję Stelvio od dwóch tygodni i za nic w świecie nie mogę połączyć AA.

Nie wiem czy jest taka wybredna na kable USB czy coś innego.

Napisano
4 minuty temu, blackfun napisał(a):

A tak przy okazji rozmowy o Stelvio, to czy ma ktoś problem z połączeniem AndroiAuto?

Tak, miałem kiedyś kabel przez który telefon nie łączył się z AA... Zmiana kabla pomogła

Napisano
2 minuty temu, delco napisał(a):

Tak, miałem kiedyś kabel przez który telefon nie łączył się z AA... Zmiana kabla pomogła

Najgorsze jest to, że testowałem kilka kabli i na żadnym AA się nie uruchamia

Napisano
5 minut temu, blackfun napisał(a):

Najgorsze jest to, że testowałem kilka kabli i na żadnym AA się nie uruchamia

a próbowaleś różne porty USB?

Napisano

Zarówno ten w podłokietniku jak i na konsoli środkowej. 

Nie próbowałem co prawda USB-C w podłokietniku

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, blackfun napisał(a):

spróbuj, ale kabel może być tropem. Ja w 4 Stelvio podłączałem (co prawda CarPlay) i bez problemów.

Napisano
8 minut temu, blackfun napisał(a):

Pewnie jak zapytam Czy próbowałeś różne telefony ewentualnie ten telefon do innego auta odpowiedź będzie że tak?

Napisano

Tak, telefon podłączany w kilku samochodach przewodowo i bez i nie było problemów. Chociaż np. Astra K i Partner dosyć wybredne jeśli chodzi o kable. 

Teraz na jakimś zagranicznym forum wyczytałem, żeby spróbować z USB- C. Aż zszedłem do samochodu, żeby sprawdzić. Strzał w 10. AA połączyło się od razu. 

Napisano
Godzinę temu, blackfun napisał(a):

Kup porządny kabel certyfikowany do AA. Ja nigdy nie miałem problemu a korzystam cały czas.

Napisano
Godzinę temu, blackfun napisał(a):

Nie wiem czy jest taka wybredna na kable USB czy coś innego

A który to rocznik Stelvio? W pierwszych AA nie było dostępne. Może to jest trop.

Napisano
6 minut temu, dzidzia napisał(a):

A który to rocznik Stelvio? W pierwszych AA nie było dostępne. Może to jest trop.

Już napisałem wyżej, że problem się rozwiązał po podłączeniu do portu USB-C. 

Stelvio z roku 2020.

Co to są kable certyfikowane do AA? Pierwsze słyszę, a korzystam w różnych samochodach.

Napisano
31 minut temu, blackfun napisał(a):

Co to są kable certyfikowane do AA?

Nie sadzerotfl

Ale pierwszy kabel ktorego probowalem nie dzialal

Napisano
3 godziny temu, blackfun napisał(a):

o to są kable certyfikowane do AA? Pierwsze słyszę, a korzystam w różnych samochodach.

Po prostu takie, które mają komplet żył. Wbrew pozorom, sporo tanich kabli USB to kable stricte zasilające. Bo tak na prawdę większość użytkowników w tym celu korzysta ze złącz usb w telefonach, tabletach, itp.

Napisano

To może jeszcze o silnikach. Ilu z Was posiada benzynę, która przypomnę wyposaźona jest w owiany złą sławą moduł Multiair?

Tak czytam grupę fb Giulia/Stelvio i jestem rozczarowany ilością wątków dot. naprawy, a właściwie wymiany MA, co do tanich imprez nie należy. Przypomnę, że to już III generacja modułu, a problemy z jego żywotnością jak były tak są. Mało tego, filtr MA umieszczono w miejscu dość niefortunnym i jego wymiana/czyszczenie wymaga zrzucania głowicy. Pechowcy nie doczekali z naprawą nawet pierwszej wymiany oleju, co potwierdza w pewnym sensie opinię o losowej jakości podzespołów tego auta, a zwłaszcza modułu MA. Być może jego awarie wynikają ze specyfiki eksploatacji auta i np. Multiair nie przepada za jazdą na krótkich dystansach - rozrzedzenie oleju benzyną itp. itd. Warto również jako przestrogę wspomnieć o tym, że odnotowano ekstremalne sytuacje, gdy ignorowanie pierwszych objawów wspomnianej "przypadłości" doprowadziło do wypalenia dziury w tłoku lub zniszczenia powierzchni cylindra - naprawa wyceniona przez ASO na 50k. Dla informacji - koszt nowego modułu MA to ok. 6,5k na allegro. Robocizna (tylko wymiana modułu) od 1000 zł wzwyż.

Napisano
Godzinę temu, Jan Winnicki napisał(a):

To może jeszcze o silnikach. Ilu z Was posiada benzynę, która przypomnę wyposaźona jest w owiany złą sławą moduł Multiair?

Tak czytam grupę fb Giulia/Stelvio i jestem rozczarowany ilością wątków dot. naprawy, a właściwie wymiany MA, co do tanich imprez nie należy. Przypomnę, że to już III generacja modułu, a problemy z jego żywotnością jak były tak są. Mało tego, filtr MA umieszczono w miejscu dość niefortunnym i jego wymiana/czyszczenie wymaga zrzucania głowicy. Pechowcy nie doczekali z naprawą nawet pierwszej wymiany oleju, co potwierdza w pewnym sensie opinię o losowej jakości podzespołów tego auta, a zwłaszcza modułu MA. Być może jego awarie wynikają ze specyfiki eksploatacji auta i np. Multiair nie przepada za jazdą na krótkich dystansach - rozrzedzenie oleju benzyną itp. itd. Warto również jako przestrogę wspomnieć o tym, że odnotowano ekstremalne sytuacje, gdy ignorowanie pierwszych objawów wspomnianej "przypadłości" doprowadziło do wypalenia dziury w tłoku lub zniszczenia powierzchni cylindra - naprawa wyceniona przez ASO na 50k. Dla informacji - koszt nowego modułu MA to ok. 6,5k na allegro. Robocizna (tylko wymiana modułu) od 1000 zł wzwyż.

Dlatego od dawna w Alfie bezpieczniejszym wyborem jest diesel 🙃 
Kiedyś pisałem właśnie o tym module w silnikach Giulia/Stelvio gdzie jego umiejscowienie jest zadziwiające to mnie ktoś zjechał, że to inna konstrukcja itp. i napewno jest lepiej niż w poprzednikach…

Napisano
16 minut temu, stig napisał(a):

Kiedyś pisałem właśnie o tym module w silnikach Giulia/Stelvio gdzie jego umiejscowienie jest zadziwiające to mnie ktoś zjechał, że to inna konstrukcja itp. i napewno jest lepiej niż w poprzednikach…

Kolejnym argumentem przemawiającym za dieslem jest głośność pracy silników benzynowych 2.0 MA 200/280KM na wolnych obrotach. Silnik słychać o czym wspominałem we wcześniejszych postach.

Zatem moje kolejne pytanie brzmi - jak wygląda awaryjność diesli w Giulia/Stelvio? Już na dzień dobry wiem, że Włosi nie odrobili lekcji z wcześniejszych wpadek znanych szczególnie posiadaczom Opli (CDTI) i uszczelka smoka miski olejowej wymaga wymiany na zmodyfikowaną. W innym przypadku ryzykujemy zatarciem silnika na skutek niewłaściwego ciśnienia oleju. Wg tego co usłyszałem od mechanika parającego się naprawą włoszczyzny, problemem są również elementy silnika wykonane z tworzyw sztycznych (EGR). Na skutek temperatury ulegają one deformacjom oraz rozszczelnieniu. Wg niego te nowe silniki są mniej szczelne (czyt. bardziej się pocą) niż wcześniejsze generacje Multijetów (2006-2010). Zmniejszeniu uległy też filtry DPF, które na szczęście przeniesiono w okolice kolektora wydechowego, zapewniając bardziej optymalne warunki wypalania/regeneracji filtra.

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano
9 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Kolejnym argumentem przemawiającym za dieslem jest głośność pracy silników benzynowych 2.0 MA 200/280KM na wolnych obrotach. Silnik słychać o czym wspominałem we wcześniejszych postach.

Zatem moje kolejne pytanie brzmi - jak wygląda awaryjność diesli w Giulia/Stelvio? Już na dzień dobry wiem, że Włosi nie odrobili lekcji z wcześniejszych wpadek znanych szczególnie posiadaczom Opli (CDTI) i uszczelka smoka miski olejowej wymaga wymiany na zmodyfikowaną. W innym przypadku ryzykujemy zatarciem silnika na skutek niewłaściwego ciśnienia oleju. Wg tego co usłyszałem od mechanika parającego się naprawą włoszczyzny, problemem są również elementy silnika wykonane z tworzyw sztycznych (EGR). Na skutek temperatury ulegają one deformacjom oraz rozszczelnieniu. Wg niego te nowe silniki są mniej szczelne (czyt. bardziej się pocą) niż wcześniejsze generacje Multijetów (2006-2010). Zmniejszeniu uległy też filtry DPF, które na szczęście przeniesiono w okolice kolektora wydechowego, zapewniając bardziej optymalne warunki wypalania/regeneracji filtra.

Diesel z Giulia to pomyłka.  Pasuje jak pieść do nosa. 

Kupić jeździ,  nie przejmować się  ;)

Napisano
9 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Miałem 2.0 w 159. Uszczelkę smoka potwierdzam, ale nie było co panikować bo problem z niskim ciśnieniem sygnalizował komunikatem na desce. ASO też twierdziło, że owszem trzeba zmienić, ale jak tak jak u mnie pierwszy raz się pojawiło to bez paniki. 
EGR można pewnie wyłączyć/zaslepić.

Napisano
5 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Diesel z Giulia to pomyłka.  Pasuje jak pieść do nosa. 

Kupić jeździ,  nie przejmować się  ;)

Bez przesady. To nie Ferrari. Z tym automatem ZF diesel bardzo dobrze współpracuje. Przy dużych przebiegach bym się nawet nie zastanawiał.

Napisano
5 minut temu, stig napisał(a):

Bez przesady. To nie Ferrari. Z tym automatem ZF diesel bardzo dobrze współpracuje. Przy dużych przebiegach bym się nawet nie zastanawiał.

Podaż używanych Giulii w dieslu mniejsza niż benzyn. To chyba też jakaś informacja.

9 minut temu, stig napisał(a):

EGR można pewnie wyłączyć/zaslepić.

Zaślepienie EGR wg niektórych może negatywnie wpłynąć na funkcję oczyszczania spalin (DPF). W tym momencie trzeba by było usuwać całą ekologię czyli DPF, EGR oraz przynajmniej sprawdzić klapy wirowe w kolektorze dolotowym.

22 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Kupić jeździ,  nie przejmować się 

To tak nie działa. Do tej pory w moich włoskich autach poza "sławetnym" alternatorem sprawdziły się wszystkie usterki opisywane na Autocentrum. Zatem zgodnie z prawem Murphy'ego Multiair mi się wykrzaczy. Musiałbym poinformować o tym sprzedającego obniżając cenę używanej Alfy o koszty naprawy modułu 😛

Napisano
1 godzinę temu, Jan Winnicki napisał(a):

No to ja mam benzynowy silnik.

Usiądź szczerze nie miałem świadomości że posiadam ten moduł - sądziłem(pewnie naiwnie) że jest on tylko w małych silnikach Fiata i Alfy...

2 godziny temu, Jan Winnicki napisał(a):

Warto również jako przestrogę wspomnieć o tym, że odnotowano ekstremalne sytuacje, gdy ignorowanie pierwszych objawów wspomnianej "przypadłości" doprowadziło do wypalenia dziury w tłoku lub zniszczenia powierzchni cylindra

A jakie są pierwsze objawy awarii modułu? -pytam żebym wiedział na co zwracać uwagę...

Napisano
1 minutę temu, delco napisał(a):

No to ja mam benzynowy silnik.

Usiądź szczerze nie miałem świadomości że posiadam ten moduł - sądziłem(pewnie naiwnie) że jest on tylko w małych silnikach Fiata i Alfy...

A jakie są pierwsze objawy awarii modułu? -pytam żebym wiedział na co zwracać uwagę...

Wypadanie zapłonów, falowanie obrotów zwłaszcza na zimnym silniku.

Napisano
7 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Podaż używanych Giulii w dieslu mniejsza niż benzyn. To chyba też jakaś informacja.

Zaślepienie EGR wg niektórych może negatywnie wpłynąć na funkcję oczyszczania spalin (DPF). W tym momencie trzeba by było usuwać całą ekologię czyli DPF, EGR oraz przynajmniej sprawdzić klapy wirowe w kolektorze dolotowym.

To tak nie działa. Do tej pory w moich włoskich autach poza "sławetnym" alternatorem sprawdziły się wszystkie usterki opisywane na Autocentrum. Zatem zgodnie z prawem Murphy'ego Multiair mi się wykrzaczy. Musiałbym poinformować o tym sprzedającego obniżając cenę używanej Alfy o koszty naprawy modułu 😛

Diesla masz mniej na rynku, bo byl chyba sporo drozszy ze wzgledu na pojemność i wysoka akcyze.

Napisano
19 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Diesla masz mniej na rynku, bo byl chyba sporo drozszy ze wzgledu na pojemność i wysoka akcyze.

Masz na myśli używane/sprowadzone? Obserwuję na fb firmy ściągające auta z USA i np. w przypadku Jeep Renegade najpopularniejszą wersją ściaganą do Polski była benzyna o pojemności 2.4L. Ten silnik (Tigershark) też posiada Multiair, więc wynika z tego, że bardziej opłaca się ściągać silniki wyższego ryzyka, bo są tańsze w zakupie i cieszą się mniejszym zainteresowaniem (większe prawdopodobieństwo wygranej licytacji) 😉

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano
W dniu 30.10.2024 o 10:23, wujek napisał(a):

Muszą być jakieś mało uczęszczane drogi. Odkąd jest duży ruch nawet na lokalnych drogach bardzo rzadko udaje się pojechać na długich. 

Właśnie dlatego matryce rozwiązują problem, bo gdy jest ciemno to jeździsz na długich praktycznie cały czas.

Napisano
W dniu 30.10.2024 o 19:13, bergerac napisał(a):

w Jagu też jest prawdziwy, ale chyba w wersji SVR. 

Ja myślałem że prawdziwy jest wtedy kiedy na prawym kole masz jeden silnik, a na lewym drugi.

:] 

Napisano
35 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Masz na myśli używane/sprowadzone? Obserwuję na fb firmy ściągające auta z USA i np. w przypadku Jeep Renegade najpopularniejszą wersją ściaganą do Polski była benzyna o pojemności 2.4L. Ten silnik (Tigershark) też posiada Multiair, więc wynika z tego, że bardziej opłaca się ściągać silniki wyższego ryzyka, bo są tańsze w zakupie i cieszą się mniejszym zainteresowaniem (większe prawdopodobieństwo wygranej licytacji) 😉

Mowie o krajowych...
Sciaga sie pewnie to co bylo najpopularniejsze na danym rynku.

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Mowie o krajowych...
Sciaga sie pewnie to co bylo najpopularniejsze na danym rynku.

Właśnie sprawdziłem Otomoto na okoliczność podaży Giulii z roczników do 2022:

- benzyna: 183 oferty

- diesel: 20 ofert

Bez komentarza... ;]

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, stig napisał(a):

mocno nie polecam. Benzyna 280KM jest znaaacznie przyjemniejsza w użytkowaniu.

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał(a):

Przyłączam się. Ja co prawda mam doświadczenie z 2.0 MJTD, ale nie zamieniłbym się. 

Niższe spalanie też nie jest tego warte :)

Napisano
5 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Milem Bravo z 2011r, więc nie wiem czy moje doświadczenia Ci się przydadzą, ale:

Mieliśmy z żoną ten samochód od nowości, trzymaliśmy go do 130kkm. Olej zmieniany tak jak fiat chciał, czyli co 30kkm, a ostatnia wymiana nawet przeciągnięta, bo od 90 do 125kkm.

Z modułem multiair nie było żadnych problemów.

Napisano
2 minuty temu, komandos80 napisał(a):

Milem Bravo z 2011r, więc nie wiem czy moje doświadczenia Ci się przydadzą, ale:

Mieliśmy z żoną ten samochód od nowości, trzymaliśmy go do 130kkm. Olej zmieniany tak jak fiat chciał, czyli co 30kkm, a ostatnia wymiana nawet przeciągnięta, bo od 90 do 125kkm.

Z modułem multiair nie było żadnych problemów.

5 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Pechowcy nie doczekali z naprawą nawet pierwszej wymiany oleju, co potwierdza w pewnym sensie opinię o losowej jakości podzespołów tego auta, a zwłaszcza modułu MA.

Napisano
6 godzin temu, bergerac napisał(a):

Ale na autostradzie ? Jeździłem 200 i 280 km , po mieście nie było czuć jakieś przepaści. 

Napisano
8 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Parę słów po 6 latach i 130 tkm

Diesel w giulii/ stelvio to nie to samo do czego przyzwyczaił nas Fiat- silniki maja problem ze smarowaniem - panewki korby wymagają wymiany nawet po 150 tkm - do tego mocno skomplikowana ekologia ( 2x EGR i inne bzdety). do tego dźwięk jakby się miał rozlecieć i raczej do oszczędnych nie należy

Modułu MA nie ma co demonizować- nie wymieniasz rozrządu robisz co innego - ASO musi zarobić - koszt 6500 moduł 1200 uszczelki plus robota od 1000 do 3000 pln

ja wymieniałem po 95 tkm. z innych usterek- "zgubiłem" nakrętki szpilek trzymających turbo do głowicy silnika

Tarcze klocki wymieniłem po 50 tkm z uwagi na to iż jak sprowadziłem na pocz 2019 r. auto z USA ( miało 2 tyś mil) mechanik nie oczyścił tarcz z nalotu przed pierwszą jazdą i w efekcie  z czasem popękały okładziny klocków. Teraz mam 130 tkm i tarcze z klockami mają jakieś tylko 30 % zużycia.

Spalanie z ostatnich 50 tkm 10,5 l

Poliftowe wersje ( po 2020) pala zdecydowanie mniej - mam porównanie w domu różnica w mieście sięga ...3 litrów na korzyć polifta.

W sumie do tej pory sprowadziłem i złożyłem  6 stelvio i 4 giulie - moja rada - szukać mimo wszystko polifta- pala mniej no i jest w nich  znacznie ciszej ciszej.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Ale na autostradzie ? Jeździłem 200 i 280 km , po mieście nie było czuć jakieś przepaści. 

praktycznie wszędzie. Ja czuję różnicę, chociaż wersją 200KM też można fajnie jeździć, a już na pewno w Giulii, która ma bardzo przyzwoite parametry z tym silnikiem :ok: 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Dareek napisał(a):

szukać mimo wszystko polifta- pala mniej no i jest w nich  znacznie ciszej ciszej.

polifta pierwszego czy drugiego?

Napisano
8 godzin temu, stig napisał(a):

tak - tylko zbierać kasę na remont silnika. to nie Multijet starej generacji niestety - znam 3 sltevio w dieslu i ..wszystkie maja już wyminę panewek za sobą a żaden nie ma 200 tkm

Napisano
1 minutę temu, bergerac napisał(a):

polifta pierwszego czy drugiego?

największy przeskok jest po pierwszym lifcie- ostatni to lampy przód Led MATRIX i licznik lekko zmieniony infotaiment- reszta to samo.

sąi  oszczenosci - brak uszczelki maski czy wypełnień wygłuszając przednich błotników.Zabrano też w 280 jedna z chłodnic do IC - występuje jako opcja z ...hakiem holowniczym elektrycznym za ....7 tyś

Napisano
  • Autor
Teraz, Dareek napisał(a):

największy przeskok jest po pierwszym lifcie- ostatni to lampy przód Led MATRIX i licznik lekko zmieniony infotaiment- reszta to samo.

sąi  oszczenosci - brak uszczelki maski czy wypełnień wygłuszając przednich błotników.Zabrano też w 280 jedna z chłodnic do IC - występuje jako opcja z ...hakiem holowniczym elektrycznym za ....7 tyś

ale w 200KM już chyba całkiem nie ma tej chłodnicy? Bo przed FL te silniki się praktycznie nie różniły?

Napisano

jest jeszcze jedna wada Stevlio- kradzieże -masakra jakaś - mi próbowan o już 4 razy ukraść- brak radaru z przodu i dodatkowe zabezpieczenia jak na razie skutecznie uniemożliwiły zajeb....

Napisano
Teraz, bergerac napisał(a):

ale w 200KM już chyba całkiem nie ma tej chłodnicy? Bo przed FL te silniki się praktycznie nie różniły?

tak nie było chłodnic wcale - układ ma trochę inna budowę - Turbo i reszta to samo. jak np w MY 2108 na rynek USA miałem fabrycznie tylko prawa chłodnicę. USA ma inny soft silnika mocnej leje na zimnym paliwem

Napisano

ktoś tu pisał o poduszkach- USA przednie maja niemal 2 krotnie większą pojemność ( każda po około 4500 pln/szt)

dodatkowe kolanówki dla kierowcy i pasażera ( ok 2000 pln.szt) Pasy też maja dwustopniowe napinacze ( jeden około 1000/szt) i boczne kurtyny są większe.

jedynie poduszki w fotelach są takie same.

doliczyć trzeba deske - moze być EU oraz sterownik airbag bo przy wystrzale czołowych sie blokuje ( 2 tyś) do tego klema pirotechniczna ok 500 pln

Rada- jak kupować auto z USa w wywaloną pirotechnika to zadąć rachunków za zakup w ASO- reszta to druciarstwo( są Janusze co montują EU z opornikami lub sławetne regeneracje

to tak żeby uświadomić koszty.

Napisano
13 minut temu, Dareek napisał(a):

W sumie do tej pory sprowadziłem i złożyłem  6 stelvio i 4 giulie - moja rada - szukać mimo wszystko polifta- pala mniej no i jest w nich  znacznie ciszej ciszej.

Taki mam zamiar. Będę szukał Giulii po pierwszym lifcie czyli MY2020. 

Sprowadziłeś AR z wystrzeloną pirotechniką?

Napisano
11 minut temu, Dareek napisał(a):

jest jeszcze jedna wada Stevlio- kradzieże -masakra jakaś - mi próbowan o już 4 razy ukraść- brak radaru z przodu i dodatkowe zabezpieczenia jak na razie skutecznie uniemożliwiły zajeb....

No właśnie gdzieś widziałem filmik jak grzebał złodziej z przodu auta po czym wsiadł i odjechał … To ma z tym związek ?

Napisano
Teraz, Jan Winnicki napisał(a):

Taki mam zamiar. Będę szukał Giulii po pierwszym lifcie czyli MY2020. 

Sprowadziłeś AR z wystrzeloną pirotechniką?

tak- nie ma się czego bać cześć jak każda inna  - auta na USA maja dodatkowe czujniki uderzeniowe na przednim pasie- lekkie dotkniecie i masz wszystko wystrzelone.

Napisano
Teraz, stig napisał(a):

No właśnie gdzieś widziałem filmik jak grzebał złodziej z przodu auta po czym wsiadł i odjechał … To ma z tym związek ?

tak grzebał przy radarze - robi zworkę sruu..... średnio w pl teraz ginie około 3 sztuk falami - w sierpniu wrześniu RZ zginęły 3 stelvio w tydzień - w ub tygodniu w łodzikiem 3 stelvio i 2 giulie . Jestem na kilku grupach wiec siedzę w temacie

Napisano
2 minuty temu, Dareek napisał(a):

tak- nie ma się czego bać cześć jak każda inna  - auta na USA maja dodatkowe czujniki uderzeniowe na przednim pasie- lekkie dotkniecie i masz wszystko wystrzelone.

Ja się nie boję. Chciałbym nabyć taką gdzie wystrzeliła tylko strona kierowcy żeby nie targać deski.

Napisano
9 godzin temu, stig napisał(a):

Wymiana modułu MA z jego napełnieniem i adaptacja to ok 2-3 h pracy - gorzej w stelvio bo wyżej stoi auto i trzeba mieć ramiona jak koszykarz