Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe auto a „gotówka do ręki”

Featured Replies

Napisano

Czy kupując nowe auto w salonie jako osoba fizyczna na użytek prywatny trzeba zrobić przelew z konta? Wiem, że jak firma to musi być oczywiście przelew, ale jak jest przy zakupie na osobę fizyczną? Pytam bo oglądałem z kolegą dzisiaj auta i on nie ma konta (nie jest jak coś z Żoliborza 😀).

Edytowane przez pejus1982

Napisano
Teraz, pejus1982 napisał:

Czy kupując nowe auto w salonie jako osoba fizyczna na użytek prywatny trzeba zrobić przelew z konta? Wiem, że jak firma to musi być oczywiście przelew, ale jak jest przy zakupie na osobę fizyczną?

Tak.

Napisano
16 minut temu, pejus1982 napisał:

Czy kupując nowe auto w salonie jako osoba fizyczna na użytek prywatny trzeba zrobić przelew z konta? Wiem, że jak firma to musi być oczywiście przelew, ale jak jest przy zakupie na osobę fizyczną? Pytam bo oglądałem z kolegą dzisiaj auta i on nie ma konta (nie jest jak coś z Żoliborza 😀).

Dwa lata temu kupowałem Opla. Osoba fizyczna. Tylko przelew.

Napisano

Jako osoba fizyczna nie ma obowiązku płacenia przelewem, bo póki co, nie ma obowiązku posiadania konta bankowego. Ja za używane co prawda auto w tym roku w salonie VW płaciłem gotówką.

Napisano
7 minut temu, kaczorek79 napisał:

Jako osoba fizyczna nie ma obowiązku płacenia przelewem, bo póki co, nie ma obowiązku posiadania konta bankowego...

Żeby zrobić przelew, nie musisz mieć konta. Idziesz do banku, na pocztę i można tam go zrobić.

Napisano

W nissanie mieli automat kasowy, gotówkę wkładałeś do tej "skrzynki"

Napisano

W moim przypadku kupując w 2018 tipo musiałem płacić przelewem. Sprzedający tłumaczył że jest jakieś prawo, że do jakiejś wartości można gotówką a później tylko przelew. Trzeba by poszukać czy to prawda i jaka to wartość graniczna. 

W każdym razie kto teraz idzie z reklamówką pieniędzy aby kupić nowe auto. Wiadomo, wszyscy robią przelew. 

Napisano
15 minut temu, lnk napisał:

W moim przypadku kupując w 2018 tipo musiałem płacić przelewem. Sprzedający tłumaczył że jest jakieś prawo, że do jakiejś wartości można gotówką a później tylko przelew. Trzeba by poszukać czy to prawda i jaka to wartość graniczna. 

W każdym razie kto teraz idzie z reklamówką pieniędzy aby kupić nowe auto. Wiadomo, wszyscy robią przelew. 

W przypadku firm jest to prawo. W 2016 chciałem zapłacić gotówką jako fizyczny, poproszono mnie o przelew. Wygoda dla salonu po prostu :oki:

Napisano
10 minut temu, Pipper napisał:

W przypadku firm jest to prawo. W 2016 chciałem zapłacić gotówką jako fizyczny, poproszono mnie o przelew. Wygoda dla salonu po prostu :oki:

Na to wygląda.

Kupowałem jako osoba prywatna. Pewno nikt ze sprzedawców nie chce się bawić w gotówkę trzeba przeliczyć, można zgubić i są rozbieżności, trzeba bezpiecznie  dowieźć do banku, itd.

A tak przelew, sprawdzam na koncie czy doszło i po sprawie.

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, lnk napisał:

Mój kolega 😀 Tak właśnie wyobraża sobie zakup auta za 80 -100kzł.

Napisano

Salony wolą przelew. Ale np opel tylko przelew i powoluja się na przepisy których dokładnie nie potrafią przytoczyć...
Fiat obojetne w 2017...jak klient uważa
Seat obojętne, w sumie poszło pół na pół
Dla mnie łatwiej było pół na pół bo połowę mialem gotówką ze sprzedaży poprzedniego auta.
Wymogu przelewu nie ma ale coraz częściej tylko taką formę przyjmują sprzedawcy i się im nie dziwię.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Kupując Golfa w styczniu tego roku sprzedawca mówił, że tylko przelew i zgodnie z prawem nie może przyjąć gotówki (nie pytałem o podstawę prawną). Dla mnie to nie był kłopot zrobiłem przelew i po sprawie. A tutaj okazuje się jednak, że to raczej wygodnictwo pracowników salonu.

Napisano

Do 15 000 euro mozna gotowka, powyzej tej kwoty niby tez mozna ale trzeba wypelnic jakies kwity do US :hmm: Takie info mamy z ksiegowosci.

Napisano
1 godzinę temu, BartoSMK napisał:

Do 15 000 euro mozna gotowka, powyzej tej kwoty niby tez mozna ale trzeba wypelnic jakies kwity do US :hmm: Takie info mamy z ksiegowosci.

To dotyczy DG.

Dla osób fizycznych nie ma obowiązku płatności przelewem z mocy prawa, ale jak widać salony mają swoje widzimisię. W VW można gotówką, w Oplu nie. Zresztą nie wyobrażam sobie targać w reklamówce taką kasę. Mówię o nowym aucie.

Napisano
2 minutes ago, Adamro said:

To dotyczy DG.

Dla osób fizycznych nie ma obowiązku płatności przelewem z mocy prawa, ale jak widać salony mają swoje widzimisię. W VW można gotówką, w Oplu nie. Zresztą nie wyobrażam sobie targać w reklamówce taką kasę. Mówię o nowym aucie.

Obsluga gotowki to dodatkowy koszt, wiec nic dziwnego ze preferuja przelew.

Gdyby postawic sprawe  na ostrzu noza, to mysle ze i w Oplu bys kupil za gotowizne :ok:

Napisano
20 godzin temu, Adamro napisał:

Dwa lata temu kupowałem Opla. Osoba fizyczna. Tylko przelew.

Dwa lata temu kupowałem opla, część  przelew część gotówką. Osoba fizyczna

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

Obsluga gotowki to dodatkowy koszt, wiec nic dziwnego ze preferuja przelew.

Gdyby postawic sprawe  na ostrzu noza, to mysle ze i w Oplu bys kupil za gotowizne :ok:

Pewnie tak :oki:

Napisano
7 minut temu, Randar napisał:

Dwa lata temu kupowałem opla, część  przelew część gotówką. Osoba fizyczna

Może i tak, nie wiem i nie wnikam :oki:

Dla mnie mówiąc szczerze większy kłopot byłby jak bym miał płacić gotówką :)

Edytowane przez Adamro

Napisano

W styczniu w Renault tylko przelew.

Napisano
Godzinę temu, Adamro napisał:

Może i tak, nie wiem i nie wnikam :oki:

Dla mnie mówiąc szczerze większy kłopot byłby jak bym miał płacić gotówką :)

Transakcja była wiązana. Obok siebie dwa salony Renault/Dacia i Opel. Jeden właściciel. Zostawiałem w rozliczeniu stary samochód i kupował go salon Renault płacąc gotówką, kasa przeniesiona z budynku do budynki.  Reszta należnosci była przelewem.  

Napisano
Czy kupując nowe auto w salonie jako osoba fizyczna na użytek prywatny trzeba zrobić przelew z konta? Wiem, że jak firma to musi być oczywiście przelew, ale jak jest przy zakupie na osobę fizyczną? Pytam bo oglądałem z kolegą dzisiaj auta i on nie ma konta (nie jest jak coś z Żoliborza [emoji3]).
Nie ma obowiązku jeżeli kupującym jest os fiz. nie prowadząca DG

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 22.11.2020 o 09:07, lnk napisał:

Pewno nikt ze sprzedawców nie chce się bawić w gotówkę trzeba przeliczyć, można zgubić i są rozbieżności, trzeba bezpiecznie  dowieźć do banku, itd.

A tak przelew, sprawdzam na koncie czy doszło i po sprawie.

Gdybyś pracował w salonie to byś wiedział, że gotówka = problem.

1 osoba na kasie, musi nagle przeliczyć np. 100 k PLN, nie daj Boże więcej. Do kasy ustawiają się kolejne osoby, system wpłat należności nagle staje się nie wydolny rotfl

Żona przez rok czy dwa kiedyś przyjmowała takie wpłaty i liczyła te pieniądze. Przelew jest bezcenny, ale jak przyjdziesz z workiem $$$  i nie przyjmą to głupcy ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.