Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to mozliwe wytłumaczenie róznicy w spalaniu - olej w ASB?

Featured Replies

Napisano

mam od 5 lat i blisko 100 kkm volvo V70 D4 z ASB

Ostatnimi czasy(dłuzej niż kilka miesięcy - może nawet  latem ubiegłego roku też) miałem wrażenie że auto pali mi więcej.

Trudno oczywiscie to oszacować bo jeździ się w różnym natężeniu ruchu, różną trasą i z różną prędkością....

Ale - wczoraj popołudniu jechałem S17 i po zapięciu tempomatu na 110 km na godzinę i wyzerowaniu spalania w komputerze wyszło mi na odcinku ok 30 km średnie spalanie 5,6l/100 (co już jest jakby za dużo bo pamiętam że na włoskich autostrada przy tempomacie na 130 km/h wychodziło mi kiedyś 5,3.l/100 km)

Dzisiaj rano w serwisie zmieniłem olej w skrzyni biegów - wymiana dynamiczna  koszt zarąbisty ;)

Wieczorem jadę tą samą drogą - tempomat zapięty na 110 km/h, w tym samym miejscu wyzerowałem komputer na zakładce "actual trip" - spalanie na tym samym odcinku wyszło mi 4,5 l/100 km

W obu przypadkach samochód nagrzany  - po ok 100 km jazdy

OK wiem że stary olej generował pewnie wieksze opory i inną pracę ASB - ale spotkaliście się z tak dużą różnicą?

W obu przypadkach jazda dokładnie tą samą trasą - wiatr IMO niewielki/zaniedbywalny, nikogo nie wyprzedzałem i nie hamowałem, robót drogowych nie było. Opon nie pompowałem w międzyczasie (zresztą sprawdzałem ciśnienie tydzień temu). W obu przypadkach jechałem sam - no wczoraj miałem jeszcze dużą butelkę muszynianki ;)

I co przyjdzie przyjąć że że to zasługa nowego oleju?

Edytowane przez delco

Napisano

Wyzerowali ci adaptacje skrzyni, więc inaczej biegi zaczął zmieniać. 

Napisano
Przy stałej prędkości na tempomacie?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Vadero napisał:

Tak to wiem że mieli coś zrobić ze sterowaniem i zgodziłbym się ..... ale przy 110 samochód jechał na najwyższym biegu przy mniej więcej 1700 RPM i nie redukował

Napisano
18 minutes ago, delco said:

Ostatnimi czasy(dłuzej niż kilka miesięcy - może nawet  latem ubiegłego roku też) miałem wrażenie że auto pali mi więcej.

Trudno oczywiscie to oszacować bo jeździ się w różnym natężeniu ruchu, różną trasą i z różną prędkością....

Ale - wczoraj popołudniu jechałem S17 i po zapięciu tempomatu na 110 km na godzinę i wyzerowaniu spalania w komputerze wyszło mi na odcinku ok 30 km średnie spalanie 5,6l/100 (co już jest jakby za dużo bo pamiętam że na włoskich autostrada przy tempomacie na 130 km/h wychodziło mi kiedyś 5,3.l/100 km)

Dzisiaj rano w serwisie zmieniłem olej w skrzyni biegów - wymiana dynamiczna  koszt zarąbisty ;)

Wieczorem jadę tą samą drogą - tempomat zapięty na 110 km/h, w tym samym miejscu wyzerowałem komputer na zakładce "actual trip" - spalanie na tym samym odcinku wyszło mi 4,5 l/100 km

W obu przypadkach samochód nagrzany  - po ok 100 km jazdy

OK wiem że stary olej generował pewnie wieksze opory i inną pracę ASB - ale spotkaliście się z tak dużą różnicą?

W obu przypadkach jazda dokładnie tą samą trasą - wiatr IMO niewielki/zaniedbywalny, nikogo nie wyprzedzałem i nie hamowałem, robót drogowych nie było. Opon nie pompowałem w międzyczasie (zresztą sprawdzałem ciśnienie tydzień temu). W obu przypadkach jechałem sam - no wczoraj miałem jeszcze dużą butelkę muszynianki ;)

I co przyjdzie przyjąć że że to zasługa nowego oleju?

Nie wiem jak w okolicach Lublina ale dzisiaj jednak dosc mocno wialo od okolo poludnia...

Zrobilem w sumie 500km od rana i jednak jak wracalem ok 17 to watr byl odczuwalny w centalnej PL.

U mnie roznica w spalaniu byla dobrze ponad 1l w obie strony.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Nie wiem jak w okolicach Lublina ale dzisiaj jednak dosc mocno wialo od poludnia...

Zrobilem w sumie 500km od rana i jednak jak wracalem ok 17 to watr byl odczuwalny w centalnej PL.

Wiesz - tego się w 100% nie sprawdzi ale mam wrażenie że wiatr i wczoraj i dzisiaj był niewielki - przynajmniej w subiektywnym odczuciu ok 2 km przed rozpoczęciem pomiaru - toaleta na stacji benzynowej - ale przyznaję że o wietrze pomyslałem dopiero pisząc post.

Ew jeszcze w teorii mozliwe że cos mi uszczelnili ew przetkali - ale z drugiej strony jak znam każde ASo to wykazali by to na fakturze ;)

Napisano
2 minutes ago, delco said:

Wiesz - tego się w 100% nie sprawdzi ale mam wrażenie że wiatr i wczoraj i dzisiaj był niewielki - przynajmniej w subiektywnym odczuciu ok 2 km przed rozpoczęciem pomiaru - toaleta na stacji benzynowej - ale przyznaję że o wietrze pomyslałem dopiero pisząc post.

Ew jeszcze w teorii mozliwe że cos mi uszczelnili ew przetkali - ale z drugiej strony jak znam każde ASo to wykazali by to na fakturze ;)

Opon przy okazji nie zmieniles na letnie? ;)

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał:

Opon przy okazji nie zmieniles na letnie? ;)

Nie, dojeżdżam zimówki ;)

Właśnie cały czas myslę czy aby olej nie miał konsytencji miodu? - bo trudno mi znaleźć jakaś inna różnicę (nie tankowałem tez w międzyczasie)

Napisano
Godzinę temu, delco napisał:

Nie, dojeżdżam zimówki ;)

Właśnie cały czas myslę czy aby olej nie miał konsytencji miodu? - bo trudno mi znaleźć jakaś inna różnicę (nie tankowałem tez w międzyczasie)

gdyby miał toby skrzynia długo nie pożyła.

Napisano
3 godziny temu, delco napisał:

Wiesz - tego się w 100% nie sprawdzi ale mam wrażenie że wiatr i wczoraj i dzisiaj był niewielki

Wiatr 10 km/h jest niewielki. A jednak przy prędkości 110 km/h masz opory jak przy 100 albo przy 120 zależy z której strony wieje - a to już robi różnicę. 

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, technix napisał:

Jechałeś z punktu A do B i potem z B do A, tak?

Dokładnie tak - Lublin Warszawa i Waszawa lublin... Ale pomiar był w tą samą stronę - na tym samym odcinku.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Mike_wwl napisał:

Wiatr 10 km/h jest niewielki. A jednak przy prędkości 110 km/h masz opory jak przy 100 albo przy 120 zależy z której strony wieje - a to już robi różnicę. 

To brzmi logicznie - ale czy aż taka różnice w spalaniu daje?

Napisano
12 minut temu, delco napisał:

To brzmi logicznie - ale czy aż taka różnice w spalaniu daje?

Opory powietrza rosną "kwadratowo" w stosunku do prędkości. Zwiększając prędkość o 20% opory rosną o 44% - skądś ta energia musi się wziąć - na szczęście spalanie nie rośnie wprost proporcjonalnie do oporów. 

Nawet wyniki spalania podawane dawniej przez producentów były w stylu 90/120/miasto.

Napisano

Zużyty olej traci lepkość, więc spalanie powinno być na nowym większe...

Napisano
  • Autor
51 minut temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

Może ci wlali niewłaściwy olej? Za rzadki? 

Tego nie wiem -  Myślisz że mają w serwisie kilka rodzajów oleju do ASB?

Napisano
2 minutes ago, delco said:

Tego nie wiem -  Myślisz że mają w serwisie kilka rodzajów oleju do ASB?

Tak, ale jak autoryzowany serwis to raczej takiego błędu nie popełnią. Moim zdaniem jak biegi zmieniaja się równo i bez szarpan i po przełączeniu z P na D czy R nie szarpie to nie ma się co zastanawiać co się stało tylko się cieszyć ze mniej pali. 

Napisano
  • Autor
15 minut temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

Tak, ale jak autoryzowany serwis to raczej takiego błędu nie popełnią. Moim zdaniem jak biegi zmieniaja się równo i bez szarpan i po przełączeniu z P na D czy R nie szarpie to nie ma się co zastanawiać co się stało tylko się cieszyć ze mniej pali. 

To nie cieszę.. tylko nieśmiało zastanawiam się dlaczego. dzisiaj rano zatankowałem - to po mniej więcej 1000 km zatankuje jeszcze raz i policzę spalanie - zobacze czy średnia nie zmieni i jak bardzo..

Napisano
1 minute ago, delco said:

To nie cieszę.. tylko nieśmiało zastanawiam się dlaczego. dzisiaj rano zatankowałem - to po mniej więcej 1000 km zatankuje jeszcze raz i policzę spalanie - zobacze czy średnia nie zmieni i jak bardzo..

Jesteś pewny że miałeś prawidłowo napompowane opony? To jedna z rzeczy która serwis sprawdza i która ma spory wpływ na spalanie. 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

Jesteś pewny że miałeś prawidłowo napompowane opony? To jedna z rzeczy która serwis sprawdza i która ma spory wpływ na spalanie. 

Tak - sprawdzałem ciśnienie w poprzednią niedzielę wieczorem - było w granicach 2,6 - dobiłem do 2,7... 

Napisano
Godzinę temu, delco napisał:

Tak - sprawdzałem ciśnienie w poprzednią niedzielę wieczorem - było w granicach 2,6 - dobiłem do 2,7... 

No są sytuacje gdzie wymiana płynu hydraulicznego ma wpływ na spalanie...

Napisano
8 godzin temu, grogi napisał:

Zużyty olej traci lepkość, więc spalanie powinno być na nowym większe...

Nie zgodzę się. Nowy olej w konwerterze hydrokinetycznym to mniejsze straty energii. Odpowiednia lepkość oleju powoduje szybsze rozpędzanie turbiny w konwerterze, a w jeździe ze stałą prędkością nowy olej powoduje mniejszy uślizg turbiny względem pompy. Turbina zawsze obrotami "goni" pompę i przy starym oleju, który może mieć gorszą lepkość i może się jeszcze pienić, pompa musi przerzucić więcej oleju aby napędzić turbinę. Większe straty w przetworniku to większe spalanie.

Napisano

W jeździe że stałą prędkością nie ma mowy o uślizgu, po to są sprzęgła lock-up.

Napisano

Nie zgodzę się. Nowy olej w konwerterze hydrokinetycznym to mniejsze straty energii. Odpowiednia lepkość oleju powoduje szybsze rozpędzanie turbiny w konwerterze, a w jeździe ze stałą prędkością nowy olej powoduje mniejszy uślizg turbiny względem pompy. Turbina zawsze obrotami "goni" pompę i przy starym oleju, który może mieć gorszą lepkość i może się jeszcze pienić, pompa musi przerzucić więcej oleju aby napędzić turbinę. Większe straty w przetworniku to większe spalanie.
Zapomniałeś że od jakiś lat 90 hydrauliczne ASB wyposażone są w tzw lock up czy stałe spiecie konwenters

Wysłane z tel.

Napisano
W dniu 1.04.2021 o 21:10, delco napisał:

Gratulacje :) 

Ad. reszty: wiatr

Polecam apkę windy, i gdy pojawi się kolejna wątpliwość zajrzeć i zweryfikować jak wieje ;) 

Napisano
  • Autor
50 minut temu, mrBEAN napisał:

Ad. reszty: wiatr

Polecam apkę windy, i gdy pojawi się kolejna wątpliwość zajrzeć i zweryfikować jak wieje

A nie bardziej elevators?;]

Hm to juz kolejne wskazanie na wiatr... wszystko Ok ale mam drobne wątpliwości:

1. Przy pierwszym i drugim pomiarze wiało słabo i z tego samego kierunku

2. czy wiatr w granicach 3 m/s  może spowodować różnice w spalaniu rzędu 20-25%? nawet jeżeli zalozylibysmy że w pierwszym przypadku jechałem pod wiatr a w drugim z wiatrem ;)

Napisano
11 hours ago, delco said:

A nie bardziej elevators?;]

Hm to juz kolejne wskazanie na wiatr... wszystko Ok ale mam drobne wątpliwości:

1. Przy pierwszym i drugim pomiarze wiało słabo i z tego samego kierunku

2. czy wiatr w granicach 3 m/s  może spowodować różnice w spalaniu rzędu 20-25%? nawet jeżeli zalozylibysmy że w pierwszym przypadku jechałem pod wiatr a w drugim z wiatrem ;)

Wiatr 3 m/s to ponad 20kmh różnicy jak wieje w jedną bądź druga stronę...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odświeżę wątek o tyle że średnia z 2 kolejnych tankowań po  zmianie oleju pokazała zauważalna zmianę.

Otóż z ostatnich kilku miesięcy  (policzyłem od września 2020) średnie spalanie wyszło 7,4 L/100 km ( dokladnie 7,387 ;) )

natomiast  po zmianie oleju (ok wiem płynu hydraulicznego) w ASB  tankowałem 2 razy - łącznie weszło 131,4 litrów a przejechałem 1924 kilometry - no jakby nie liczyć wychodzi 6,83 l/100.

Uprzedzając pytanie - nie jestem w 100% pewny czy jeździłem absolutnie tak samo zarówno jeżeli chodzi o sposób jazdy jak i o procentowy udział "miasta i trasy" - natomiast jakby odwrócić pytanie żebym wskazał miejsca czy okoliczności kiedy jeździłem inaczej to nie potrafię*

W serwisie dopytałem że dokonali "adaptacji programu odpowadającego za prace silnika i skrzyni biegów do wymienionego oleju" - czy pewnie jakiś reset ;) byc moze na starym oleju w skrzyni silnik tez był sterowany inaczej?

jak Was nie zanudziłem to jeszcze z raz napisze jak policze po kolejnych tankowaniach.

edit* Zwykle w każdym tankowaniu mam trasę w obie strony Warszawa-Lublin - w ostatnim tankowaniu nie miałem - wiec jeżeli miała by być jakaś róznica w trasie to było mniej przebiegu pozamiejskiego

Edytowane przez delco

Napisano
W dniu 1.04.2021 o 21:27, Maciej__ napisał:

Nie wiem jak w okolicach Lublina ale dzisiaj jednak dosc mocno wialo od okolo poludnia...

S8 Łódź -> Wrocław i powrót Wrocław -> Łódź około 1L różnicy w spalaniu powtarzalnie kilkanaście razy przećwiczone różnymi samochodami. Zachodni wiatr robi swoje.

Napisano
6 godzin temu, delco napisał:

Odświeżę wątek o tyle że średnia z 2 kolejnych tankowań po  zmianie oleju pokazała zauważalna zmianę.

Otóż z ostatnich kilku miesięcy  (policzyłem od września 2020) średnie spalanie wyszło 7,4 L/100 km ( dokladnie 7,387 ;) )

natomiast  po zmianie oleju (ok wiem płynu hydraulicznego) w ASB  tankowałem 2 razy - łącznie weszło 131,4 litrów a przejechałem 1924 kilometry - no jakby nie liczyć wychodzi 6,83 l/100.

Uprzedzając pytanie - nie jestem w 100% pewny czy jeździłem absolutnie tak samo zarówno jeżeli chodzi o sposób jazdy jak i o procentowy udział "miasta i trasy" - natomiast jakby odwrócić pytanie żebym wskazał miejsca czy okoliczności kiedy jeździłem inaczej to nie potrafię*

W serwisie dopytałem że dokonali "adaptacji programu odpowadającego za prace silnika i skrzyni biegów do wymienionego oleju" - czy pewnie jakiś reset ;) byc moze na starym oleju w skrzyni silnik tez był sterowany inaczej?

jak Was nie zanudziłem to jeszcze z raz napisze jak policze po kolejnych tankowaniach.

edit* Zwykle w każdym tankowaniu mam trasę w obie strony Warszawa-Lublin - w ostatnim tankowaniu nie miałem - wiec jeżeli miała by być jakaś róznica w trasie to było mniej przebiegu pozamiejskiego

Świeży olej może trochę robić na plus.

Natomiast od września, była po drodze zima, która w tym roku była dość uciążliwa.

Wbrew pozorom nie tylko w elektrykach podnosi się z tego tytułu zużycie.

W spalinowych oczywiście nie tak spektakularnie ale jednak ;) 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.