Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dsg 7. Sucha. Aż taki kibel?

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, exor napisał:

Co to znaczy "bez klika" ?

To znaczy, że pedał przyspieszenia ma na końcu opór, ale jak go wciśniesz mocniej, żeby ten opór przełamać, to robi "klik" i wpada kolejne kilka milimetrów. To daje sygnał do sterownika skrzyni, że na prawdę ci się spieszy i ma pozwolenie na zredukowanie więcej niż jednego biegu, żeby cię zadowolić.

Napisano
20 godzin temu, exor napisał:

Co to znaczy "bez klika" ?

Jak dociśniesz gaz do końca, to jest opór. Jak dociśniesz jeszcze mocniej, to wciśnie się przycisk i będzie "klik". To znak dla sterownika skrzyni, że ma dać z siebie wszystko, m.in. ignorować ręczną blokadę danego biegu.

Napisano
19 godzin temu, zejk napisał:

ma pozwolenie na zredukowanie więcej niż jednego biegu

U mnie wystarczy do połowy wcisnąć i potrafi o 2 biegi zredukować. Więc nie sugerowałbym się tu za bardzo liczbą biegów.

• 4 miesiące później...
Napisano

Z kronikarskiego obowiązku, dziś przy przebiegu równo 40kkm po odstawieniu auta do serwisu z przyczyny dziwnych dźwięków podczas zmiany biegów została podana diagnoza w postaci wymiany kompletu sprzęgieł w DSG DQ200. Auto 4 dni po upływie fabrycznej gwarancji, ale mam przedłużoną. Już 15kkm temu podczas 1wszego przeglądu zgłaszałem delikatne piski przy zmianie na 3, ale olali. Teraz wymiana sprzęgieł bez słowa dyskusji.

W ramach ciekawostki, w lipcu remontowałem automatyczną skrzynię w W124 300E-24V. Była w pełni fabryczna, nigdy nie otwierana poza zmianami oleju. Wszystko było jak z fabryki. Remont (szarpała troszkę, niejeden by to olał) odbył się po przejechaniu .... 402kkm.

Napisano
7 godzin temu, Mars_wrc napisał:

Z kronikarskiego obowiązku, dziś przy przebiegu równo 40kkm po odstawieniu auta do serwisu z przyczyny dziwnych dźwięków podczas zmiany biegów została podana diagnoza w postaci wymiany kompletu sprzęgieł w DSG DQ200. Auto 4 dni po upływie fabrycznej gwarancji, ale mam przedłużoną. Już 15kkm temu podczas 1wszego przeglądu zgłaszałem delikatne piski przy zmianie na 3, ale olali. Teraz wymiana sprzęgieł bez słowa dyskusji.

W ramach ciekawostki, w lipcu remontowałem automatyczną skrzynię w W124 300E-24V. Była w pełni fabryczna, nigdy nie otwierana poza zmianami oleju. Wszystko było jak z fabryki. Remont (szarpała troszkę, niejeden by to olał) odbył się po przejechaniu .... 402kkm.

Czyli trwalosc obliczyli idealnie :ok: 

Napisano
1 hour ago, wujek said:

Czyli trwalosc obliczyli idealnie :ok: 

Raczej slabo, bo zdecydowana wiekszosc aut zrobi jednak wiecej niz 40kkm w okresie gwarancji.

Napisano
13 minut temu, Maciej__ napisał:

Raczej slabo, bo zdecydowana wiekszosc aut zrobi jednak wiecej niz 40kkm w okresie gwarancji.

Czyli eksploatacja. To ja już wolę ten alternator jednak wymieniać chociaż jeszcze w żadnym w którym miałem to nie padł 😂

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Przebieg albo czas, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej. Wyliczyli idealnie. 

Napisano
38 minut temu, wladmar napisał:

Przebieg albo czas, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej. Wyliczyli idealnie. 

Komputer liczy, ma zapisane do kiedy gwarancja. Tutaj ktoś ewidentnej zapomniał dodać info o przedłużonej i VAG w plecy. 

Napisano
2 minuty temu, sdss napisał:

Komputer liczy, ma zapisane do kiedy gwarancja. Tutaj ktoś ewidentnej zapomniał dodać info o przedłużonej i VAG w plecy. 

Nie VAG, tylko ubezpieczyciel. Przedłużona gwarancja to ubezpieczenie. 

Napisano
41 minut temu, wladmar napisał:

Nie VAG, tylko ubezpieczyciel. Przedłużona gwarancja to ubezpieczenie. 

Nie koniecznie. VAG ma fabryczne przedłużenie. 

Napisano

Dokładnie, przy kupnie można przedłużyć gwarancję fabryczna, a po gwarancji można wykupić ubezpieczenie od napraw.