Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oklejnie samochodu folia PPF - jak zdecydowac

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Już niedługo będę chciał okleić mój samochód folią ochronną PPF. Na rynku jest ich multum i każdy serwis zajmujący się tym zawsze reklamuje się, że ma najlepsze folie i najlepszych fachowców. Macie może jakieś zalecenia jak wybrać? Czy jakiś konkretne marki są lepsze od innych, albo na co zwrócić uwagę.
Bardzo zależy mi na jakości jako, że mam auto drogawe ale nie chcę też przepłacać bezsensownie. 

Do tej pory dostałem propozycje folii marek: UPPF, XPEL, Cliff Design.

Z góry dzięki za pomoc!

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 17.03.2022 o 10:51, falb napisał:

Cześć,

Już niedługo będę chciał okleić mój samochód folią ochronną PPF. Na rynku jest ich multum i każdy serwis zajmujący się tym zawsze reklamuje się, że ma najlepsze folie i najlepszych fachowców. Macie może jakieś zalecenia jak wybrać? Czy jakiś konkretne marki są lepsze od innych, albo na co zwrócić uwagę.
Bardzo zależy mi na jakości jako, że mam auto drogawe ale nie chcę też przepłacać bezsensownie. 

Do tej pory dostałem propozycje folii marek: UPPF, XPEL, Cliff Design.

Z góry dzięki za pomoc!

Zapytaj na forum kosmetyki aut- tam siedzą entuzjaści:)

• 2 lata później...
Napisano

Ja oklejam, wiec kilka odpowiedzi na twoje pytania, ale najpierw mała korekta - mówi się folia ochrona albo folia PPF, bo PPF to znaczy Paint Protection Film. 

1. Myjnie i i inne detailingi kleją gotowymi formatkami - czyli kupują od swoich dostawców wycięte już formatki które aplikują na samochód. To gdzie kupują zależy od ceny i handlowca który wciśnie im swoją folię / formatki. 

Minus takiej usługi jest to że elementy nie są oklejone do samej krawędzi. Plusem jest cena i łatwość/szybkość montażu. 

2. Firmy typowo od oklejania (mam taką) też często stosują formatki, ale albo sami wycinają z rolki, albo potrafią dorobić formatkę do danego elementu. Pracują na sprawdzonych foliach na których im wygodniej. Potrafią rozpoznać dobrą PPF. 

Różne marki mają różną grubość i jakość. Jedne zżółkną po kilku latach, inne ciężko odkleić/zdjąć, a jeszcze inne trudno się aplikuje (nie są np. wystarczająco plastyczne)

Do oklejania podstawą jest stan lakieru - najlepiej fabryczny. W większości przypadków trzeba zrobić chociaż one step czyli jednoetapowe polerowanie. 

Bardzo ważne jest też zachowanie czystości podczas pracy, tj do oklejania ppf muszą być prawie sterylne warunki. 

Jeśli masz jakieś pytania pisz smiało :)

Napisano
7 godzin temu, zet napisał(a):

Jeśli masz jakieś pytania pisz smiało

Sądzisz, że się jeszcze zastanawia? :phi:

Napisano

@falb, w przypadku Macana o tym myślałem, lecz jak poznałem koszt ok 20 tys zl, to olalem temat.

Dlaczego olalem? To tylko kawal blachy i nie jest to żaden unikatowy produkt, żeby robić oklejenia całego auta.

Teraz przy Q8 tylko przednie reflektory zostały oklejone. Do Macana teraz okleję reflektory, żeby się nie piaskowały w trasie.

Podobno się zdarza,  że podczas ściągania folii czasem odapa również lakier...

Nie twierdzę, że folia to coś złego, tylko pytanie, czy faktycznie ma sens?

Na tej zasadzie całe wnętrze też powinniśmy ofoliowac,a najlepiej w ogóle nie jeździć samochodem, żeby kolejny nabywca miał idealny produkt?

Zrobiłem mały offtop 😁

Edytowane przez prawoimotoryzacja

Napisano
3 godziny temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

@falb, w przypadku Macana o tym myślałem, lecz jak poznałem koszt ok 20 tys zl, to olalem temat.

Dlaczego olalem? To tylko kawal blachy i nie jest to żaden unikatowy produkt, żeby robić oklejenia całego auta.

Teraz przy Q8 tylko przednie reflektory zostały oklejone. Do Macana teraz okleję reflektory, żeby się nie piaskowały w trasie.

Na tej zasadzie całe wnętrze też powinniśmy ofoliowac,a najlepiej w ogóle nie jeździć samochodem, żeby kolejny nabywca miał idealny produkt?

Zrobiłem mały offtop 😁

Teraz ceny spadły, a oklejenie Makana jest droższe bo tam maskę trzeba robić z szerokiej folii i to trochę podbija koszty.

Co do wnętrza, to akurat oklejanie pianoblack całkiem dobry pomysł, przedłuża im żywotność. 

Inna sprawa że są rzeźnicy na wnętrze, a inny będzie jeździł 200kkm i śladu nie będzie

I tak, zdarza się że folia odchodzi razem z lakierem, ale najczęściej na elementach powtórnie lakierowanych. 

Napisano
3 godziny temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Zrobiłem mały offtop 😁

+1. Doszedłem do dokładnie takich samych wniosków. To ma sens jedynie przy jakichś kolekcjonerskich samochodach, a i tak trzeba wymieniać to co parę lat, bo po dłuższym czasie może być problem to odkleić.

U siebie okleiłem tylko przednie reflektory i słupki piano black (przed wyjazdem z salonu).

Napisano
4 minuty temu, kadu napisał(a):

+1. Doszedłem do dokładnie takich samych wniosków. To ma sens jedynie przy jakichś kolekcjonerskich samochodach, a i tak trzeba wymieniać to co parę lat, bo po dłuższym czasie może być problem to odkleić.

U siebie okleiłem tylko przednie reflektory i słupki piano black (przed wyjazdem z salonu).

Mam wrażenie, że daliśmy się wciągnąć w kolejną marketingową spiralę niezbędnych (zbędnych) rzeczy.

Koszt tej ppf to jest opłacona polisa AC  na min 2 lata.

Owszem, szkoda, jak maską jest pełna odpryskow od kamyczkow, ale to tylko auto.

Macan nigdy nie był myty poza "renomowanym" studiem detalingu.

Podczas ostatniej wizyty padło, kto Panu narobił tyle mikro rys podczas mycia? Odpowiadam, tylko Wy myjecie ten samochód?!

Cóż z tego, że się dba, skoro i tak skazy będą i nic się nie poradzi.

Przy Q8 teraz się wahalem nawet jiz nad ceramika, czy jest sens. Zrobiłem tylko dla efektu wizualnego. Dobry wosk twz daje spoko efekt.

8 minut temu, zet napisał(a):

Teraz ceny spadły, a oklejenie Makana jest droższe bo tam maskę trzeba robić z szerokiej folii i to trochę podbija koszty.

Co do wnętrza, to akurat oklejanie pianoblack całkiem dobry pomysł, przedłuża im żywotność. 

Inna sprawa że są rzeźnicy na wnętrze, a inny będzie jeździł 200kkm i śladu nie będzie

I tak, zdarza się że folia odchodzi razem z lakierem, ale najczęściej na elementach powtórnie lakierowanych. 

Tam gdzie mieli mi robić, ceny poszly mocno do góry i teraz jest to 20 netto.

W Macanie mam oklejony ekran radia oraz panel środkowy- szklany. Zero odcisków, więc super sprawa.

Napisano
54 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Podczas ostatniej wizyty padło, kto Panu narobił tyle mikro rys podczas mycia? Odpowiadam, tylko Wy myjecie ten samochód?!

Kolejność 

1. Będzie Pan zadowolony 

2. Kto to Panu tak spierdolił? ;]

I co, będziesz dalej do nich jeździł? 

Napisano
14 minut temu, janusz napisał(a):

Kolejność 

1. Będzie Pan zadowolony 

2. Kto to Panu tak spierdolił? ;]

I co, będziesz dalej do nich jeździł? 

Ciężko to w ogóle zauważyć w studiu detailingu, przy ich lampach, więc chcieli przyszpanować jacy są pro ;)

Jestem też ciekaw, czy podczas opłukiwania brudnego auta, (przyschnięta sól) nie robią się rysy?

Napisano

Mnie młody ściga, by poprawnie myć i nie robić rys. Kupił mi nawet specjalną rękawicę do mycia i ręcznik do ściągania wody 😁

A lata myłem na automatach.

Ale ten ma odnowiony lakier i nałożona ceramika. To naprawdę ładnie się prezentuje 👁️

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Mnie młody ściga, by poprawnie myć i nie robić rys. Kupił mi nawet specjalną rękawicę do mycia i ręcznik do ściągania wody 😁

Jak mu zależy, żebyś nie miał rys na własnym aucie, to niech sam z tą rękawicą lata :smirk:;]

Napisano
21 minut temu, rwIcIk napisał(a):

A lata myłem na automatach.

Ale ten ma odnowiony lakier i nałożona ceramika. To naprawdę ładnie się prezentuje 👁️

Kiedyś też miałem zajawkę, aż do czasu jak sobie zrobiłem water spoty 😅

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Ja myję na myjni bezdotykowej. Na koniec jest woda demineralizowana 

Myjesz auto z ceramiką na myjni bezdotykowej? Mnie w Audi i Porsche kazali nie myć aut na myjniach bezdotykowych z uwagi na silną chemię. Jeżdżę tylko na opłukiwanie wodą demineralizowaną...

Napisano
15 minut temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Myjesz auto z ceramiką na myjni bezdotykowej? Mnie w Audi i Porsche kazali nie myć aut na myjniach bezdotykowych z uwagi na silną chemię. Jeżdżę tylko na opłukiwanie wodą demineralizowaną...

To jak myć? 8]

Napisano

@format oklejal najlepsze auto na świecie w ten męski niebieski. Ale z tego co pamiętam to chyba dal 8kzl.

20k za folie z klejem to trochę chyba przesada....

Napisano
50 minut temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Ja i owszem. Aktualnie szóstym autem z ceramiką. Co robię źle?

Napisano
7 minut temu, Chalek napisał(a):

@format oklejal najlepsze auto na świecie w ten męski niebieski. Ale z tego co pamiętam to chyba dal 8kzl.

20k za folie z klejem to trochę chyba przesada....

8 to mnie wyszedł goły wrap, do tego ppf na front i ceramika na górę. Ale nie ma opcji żeby dzisiaj to zrobić choćby za +50% moich cen.

Napisano
37 minut temu, rwIcIk napisał(a):

To jak myć? 8]

Miękki pędzelek do makijażu, woda z homeopatyczną zawartością mydła biały jeleń i jedziesz ;]

Może będziesz mył auto cały dzień a ono i tak się zarysuje, ale przynajmniej gdy będą ci próbowali z tego powodu nie uznać gwarancji na powłokę to będziesz zupełnie prawilnie mógł czuć się oszukany :]

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

To jak myć? 8]

Generalnie to głównie opłukuję samochód na bezdotykowej i to w dużej mierze wystarcza.

Jak jest już mocno brudny, to jade na detailingowe mycie, żeby przypadkiem nie zniszczyć powłoki "ostra chemia" z myjek bezdotykowych, licząc na to, że nie zrobią mikro rys podczas mycia detailingowego 😅👌

Napisano
10 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Generalnie to głównie opłukuję samochód na bezdotykowej i to w dużej mierze wystarcza.

Opłukiwanie niewiele daje.

Co 1-2 tygodnie trzeba porządnie umyć.

Napisano
44 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Opłukiwanie niewiele daje.

Co 1-2 tygodnie trzeba porządnie umyć.

To u mnie ceramika pod tym względem robi robotę i w okresie zimowym również nie brudzi się tak łatwo samochód.

Jaką masz ceramikę?

Napisano

Panie czemu ta ceramika tyle kosztuje ?

Bo jest w uj twarda i zabezpiecza lakier.

Aha.

To na bezdotyk można ?

No nie bardzo, bo się uszkodzi.

hmm…

Najlepiej do nas na mycie my umiejmy bez rys za kilka stówek co by nie uszkodzić powłoki.

AHa……

😜😜🤪🤪🤣😁😁

Napisano
1 godzinę temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

To u mnie ceramika pod tym względem robi robotę i w okresie zimowym również nie brudzi się tak łatwo samochód.

Jaką masz ceramikę?

Normalnie fajnie wilgoć spływa. Ale teraz na jezdniach jest maź z solą i taki nalot się robi.

Ceramika raczej z tych zwykłych.

IMG_20250209_120501.jpg

IMG_20250209_120443.jpg

Napisano
2 godziny temu, sdss napisał(a):

Panie czemu ta ceramika tyle kosztuje ?

Bo jest w uj twarda i zabezpiecza lakier.

Aha.

To na bezdotyk można ?

No nie bardzo, bo się uszkodzi.

hmm…

Najlepiej do nas na mycie my umiejmy bez rys za kilka stówek co by nie uszkodzić powłoki.

AHa……

😜😜🤪🤪🤣😁😁

Zapomniałeś dodać:

a jak się pojawią rysy, to zrobimy polereczkę i nałożymy kolejną warstwę ceramiki za jedyne kilka tysięcy złotych 😄

Napisano

czesto o auto bardziej sie dba niz o wlasne zdrowie, skore :)

Napisano

Ja poraz pierwszy okleiłem lampy, szczyt maski, piano na słupkach , wnęki drzwi z tyłu i próg bagażnika. Zobaczymy co to da. W poprzednim aucie te elementy najbardziej ucierpiały. Ekran multi matowa sprawdza się, nie widać aż tak 🙌 

Napisano
18 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Zapomniałeś dodać:

a jak się pojawią rysy, to zrobimy polereczkę i nałożymy kolejną warstwę ceramiki za jedyne kilka tysięcy złotych 😄

We wszystkim jest złoty środek, auto które ma stać i pachnieć można sobie zrobić na lustereczko, a jak czymś jeździsz na codzień, to akceptujesz że się zużywa. 

Po drugie - te folie mają głęboki sens, np mam znajomka w Zakopanem, ładne M3 sobie kupił, ale jednocześnie sypią tam zimą żwir i piach na drogi, auto ostro dostaje od tego po lakierze - fajnie mu ta folia maskę i progi chroni. 

Po trzecie - nie słuchaj zaleceń od detailerów tak dokładnie, ja jestem nienormalny i myję auto zawsze jak jest brudne - w zimie to czasami znaczy 2-3x w tygodniu. Myję normalnie na myjni bezdotykowej (jak temp powyżej +5 to sobie rękawicę z mikrofibrą wezmę i umyję dokładnie), albo na placu przed domem - i powłoka zużywa się dokładnie tak samo szybko jak myłem zgodnie z ich zaleceniami - powłoka wystarcza na około 3 lata - potem ją trzeba zrobić od nowa, zrobić korektę lakieru i dać nową. W międzyczasie coroczny przegląd powłoki (który polega głównie na położeniu tej zewnętrznej warstwy hydrofobowej). Samochodów z różnymi powłokami "ceramicznymi" miałem kilkanaście i tak to jest.

Po czwarte - to nie musi kosztować kilku tysięcy - jakby co obok ciebie jest dość fajny zakład detailingowy, jakby co to priv :)

Napisano
1 godzinę temu, Vadero napisał(a):

jakby co obok ciebie jest dość fajny zakład detailingowy, jakby co to priv :)

W Krakowie czy na śląsku?

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

W Krakowie czy na śląsku?

Na śląsku.

Napisano

O to tam będzie węglowa powłoka , znaczy się grafenowa 🤣

Napisano
27 minut temu, sdss napisał(a):

O to tam będzie węglowa powłoka , znaczy się grafenowa 🤣

...ta wzmocniona ;) ... lepsza niż te wszystkie folie, woski i ceramiki razem wzięte ;)

Napisano
4 godziny temu, Vadero napisał(a):

Po trzecie - nie słuchaj zaleceń od detailerów tak dokładnie, ja jestem nienormalny i myję auto zawsze jak jest brudne - w zimie to czasami znaczy 2-3x w tygodniu. Myję normalnie na myjni bezdotykowej (jak temp powyżej +5 to sobie rękawicę z mikrofibrą wezmę i umyję dokładnie), albo na placu przed domem - i powłoka zużywa się dokładnie tak samo szybko jak myłem zgodnie z ich zaleceniami - powłoka wystarcza na około 3 lata - potem ją trzeba zrobić od nowa, zrobić korektę lakieru i dać nową. W międzyczasie coroczny przegląd powłoki (który polega głównie na położeniu tej zewnętrznej warstwy hydrofobowej). Samochodów z różnymi powłokami "ceramicznymi" miałem kilkanaście i tak to jest.

Jakiej firmy masz powłoka, że w 3 lata zeszła??

W Audi 3 letnia bez przeglądów i dbania wytrzymała prawie 5 lat.

Teraz na Macanie i Q8 mam Qtechniq ultra niby 9 letnia. Czas pokaże. W Macanie po ponad 1,5 roku jest w idealnym stanie i nic się nie zmniejszyła hydrofobowosc.

W Macanie miałem robiona w Porsche Centrum Wrocław- maja swoje studio drtailingu w salonie. W Audi firma zewnętrza przyjwzdza i robi powłoki. Zobaczmy, która się lepiej sprawdzi.

Podaj nazwę tego detailingu ze Śląska.

W krakowie jeżdżę do Kuro, a w Pszczynie do EcoPless na mycie.

Chcę spróbować Carspa w Katowicach. U nich pierwotnie miałem robić ppf i ceramike na Macana, gdyż auto wczesnjej przyjechało, a termin w PCW miałem dopiero za miesiąc.

Co do mycia x razy w tygodniu. Zwyczajnie nie mam na to czasu. Jak człowiek był jeszcze młody i mieć luźny czas, to bawiłem w mycie samemu. Teraz 2 raz w miesiącu max jade na myjnie, a tak oplukiwanie po trasie, żeby owady się nie wzięły w lakier.

Napisano
Godzinę temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Jakiej firmy masz powłoka, że w 3 lata zeszła??

Jak już mówiłem, miałem kilkanaście aut z ceramiką różnych firm.

Kiedyś pierwsze były Gtechniq, później był czas na FXprotect, teraz na jednym aucie testuję Gyeon Mohs Evo na na dwóch pozostałych zapomniałem co mam ;]

po 3 latach i tak na aucie powstają jakieś mikroryski, więc korekta lakieru akurat wg moich standardów powinna wejść i wtedy też auto dostaje nową powłokę. Czytając co piszę, weź pod uwage że nie rozmawiasz z nikim normalnym, bo to ile razy myjesz auto w miesiąc, ja myję w tydzień, więc "zużycie" tej powłoki od chemii jest też inne. 

Edytowane przez Vadero

Napisano

To nie jest tak, że co roku przy serwisie uzupełniają tą wierzchnią warstwę ? 

Napisano
Godzinę temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Juz smog dobrze konserwuje 😅

Może będzie ceramiczno grafenowo elastomerowa 🤪🤣🤣😜😂

najlepsza G-blotna

image.png.cec391b31fae8910dc16ba32219d68b2.png

Edytowane przez sdss

Napisano
3 minuty temu, sdss napisał(a):

To nie jest tak, że co roku przy serwisie uzupełniają tą wierzchnią warstwę ? 

Tak jest. 

• 8 miesięcy później...
Napisano
W dniu 8.02.2025 o 11:35, prawoimotoryzacja napisał(a):

Jak to się sprawuje po paru miesiącach?

Napisano
22 minuty temu, Polarny napisał(a):

Brak rys odprysków. Okleiłem lampy, maskę , wszystkie piano black , wnęki, progi drzwi. To co zazwyczaj zbiera najwięcej rys i odprysków.

Najlepiej widać na piano brak rys od mycia.

Napisano
Godzinę temu, Polarny napisał(a):

Na Q8 chyba spoko. Macana olałem i mam juz odpryski na reflektorach.