Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Żywotność" czujników TPMS

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś jakieś doświadczenie, potrafi określić ile średnio żyją?

Na forach z reguły piszą 5-6 lat, bywają też wpisy o 11.

Pewnie i tak zależy to od konkretnego modelu i baterii w nim?

Jak pojadę do konkretniejszego wulkanizatora z urządzeniem do TPMS to będzie w stanie podać mi konkretną wartość napięcia tej baterii lub % zużycia, czy tylko że na teraz są OK?

Pytam, bo mam do wymiany kolejny komplet opon, a czujniki mają już 6 lat i mam wrażenie że po sezonowej zmianie kół coraz dłużej trwa zanim auto se je przypisze.

Jako, że używam 2 kompletów kół to poza okresowym wyważeniem i ewentualnymi kapciami nie ruszam opon z felg przez te 5-6 lat zanim je zajadę.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
3 minutes ago, ZUBERTO said:

Jak pojadę do konkretniejszego wulkanizatora z urządzeniem do TPMS to będzie w stanie podać mi konkretną wartość napięcia tej baterii lub % zużycia?

Pytam, bo mam do wymiany kolejny komplet opon, a czujniki mają już 6 lat i mam wrażenie że po sezonowej zmianie kół coraz dłużej trwa zanim auto se je przypisze.

Jako, że używam 2 kompletów kół to poza okresowym wyważeniem i ewentualnymi kapciami nie ruszam opon z felg przez te 5-6 lat zanim je zajadę.

W Citroenie C4 jak sprzedawalem w wieku 13 lat, to jeszcze fabryczne dzialaly.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Maciej__ napisał:

W Citroenie C4 jak sprzedawalem w wieku 13 lat, to jeszcze fabryczne dzialaly.

Przebieg jaki miały?

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Jak pojadę do konkretniejszego wulkanizatora z urządzeniem do TPMS to będzie w stanie podać mi konkretną wartość napięcia tej baterii lub % zużycia, czy tylko że na teraz są OK?

W hołdzie 12 lat i jeszcze działały bez problemów, przebieg ze 250kkm.

Napisano

10 lat powinny wytrzymać, często jest to dłużej.

Napisano
2 hours ago, ZUBERTO said:

Przebieg jaki miały?

Okolice 190kkm, ale nie wiem czy przebieg ma tutaj znacznenie...

One chyba sygnal nadaja caly czas? 

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

moje mają "dynamo" 🤣 bo ze 100m muszę przejechać.

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Nie znam wszystkich systemów ale raczej będzie w stanie tylko odczytać że czujnik jest ok albo że już zgłasza błąd niskiego napięcia.

W Jeepie wytrzymały mi równo 11 lat i zaczęły padać po kolei bez żadnego ostrzeżenia.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Ponoć tylko jak się kręcą.

Edit. Znalezione na DixiCar:

"Każdy czujnik ma wewnętrzne źródło zasilania o trwałości użytkowej wynoszącej około 10 lat.

Gdy pojazd jest nieruchomy, wewnętrzny miernik przyspieszenia czujników jest nieaktywny, co powoduje przełączenie czujników w stan "nieruchomy". W tym stanie czujniki próbkują ciśnienie w oponach raz na każde 30 sekund i nie wykonują w ogóle nadawania, jeżeli ciśnienie w oponie nie zmienia się. W miarę wzrostu prędkości pojazdu, siła odśrodkowa uaktywnia wewnętrzny przyspieszeniomierz czujników, powodując ich przejście do pracy w trybie wzbudzenia i jazdy. W trybie jazdy czujniki próbkują ciśnienie w oponach raz na każde 30 sekund i nadają je raz na 60 sekund."

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
26 minut temu, ZUBERTO napisał:

"Każdy czujnik ma wewnętrzne źródło zasilania o trwałości użytkowej wynoszącej około 10 lat.

Baterie litowe fabrycznie mają taką trwałość.

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Gdy pojazd jest nieruchomy, wewnętrzny miernik przyspieszenia czujników jest nieaktywny, co powoduje przełączenie czujników w stan "nieruchomy". W tym stanie czujniki próbkują ciśnienie w oponach raz na każde 30 sekund i nie wykonują w ogóle nadawania, jeżeli ciśnienie w oponie nie zmienia się. W miarę wzrostu prędkości pojazdu, siła odśrodkowa uaktywnia wewnętrzny przyspieszeniomierz czujników, powodując ich przejście do pracy w trybie wzbudzenia i jazdy. W trybie jazdy czujniki próbkują ciśnienie w oponach raz na każde 30 sekund i nadają je raz na 60 sekund."

W Vitarze sprawdzisz jak przejedziesz minimalny jakiś tam dystans , więc być może ładuje się w tym czasie jakiś malutki kondensator który uruchamia moduł wysyłania sygnału więc teoretycznie mogą mieć wieczną trwałość bez baterii/akumulatorka 

Napisano
  • Autor
19 minut temu, mmaciejosss napisał:

W Vitarze sprawdzisz jak przejedziesz minimalny jakiś tam dystans , więc być może ładuje się w tym czasie jakiś malutki kondensator który uruchamia moduł wysyłania sygnału więc teoretycznie mogą mieć wieczną trwałość bez baterii/akumulatorka 

To mam lepiej.

Przyjeżdżam i wskazuje ile jest, wsiadam rano i bez ruszania mam aktualne wskazanie.