Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[K] motor 1.2 130KM

Featured Replies

Napisano

Pewnie było już kilka razy ale jakoś nie mogę się doszukać 😕

Czy silnik 1.2 130KM w Astrze z roku 2021 to konstrukcja Opla? Czy to już jest ten silnik PSA który podobno ma duże problemy z rozrządem (łuszczący się pasek).

Ten opla jest na łańcuszku?

I pytanie do praktyków jak ten motor sprawuje się ogólnie w eksploatacji? Miałem chwilę do czynienia z 1.4 125KM i bardzo przyjemnie się tym jeździło - 1.2 pewnie wrażenia trochę gorsze bo to 3 cyl ale jeżeli dynamika będzie na zbliżonym poziomie to jak dla mnie będzie to wystarczające. 

Mam na oku taką Astrę ale jeżeli tam są te silniki PSA to nie wygląda to różowo.

Dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi :) 

Napisano
18 minut temu, vtorek napisał:

Czy silnik 1.2 130KM w Astrze z roku 2021 to konstrukcja Opla? Czy to już jest ten silnik PSA który podobno ma duże problemy z rozrządem (łuszczący się pasek).

AFAIR to bękart general motors. Włożony na półkę, sprzedany do PSA żeby ci mieli co włożyć do budy co będzie pasowało do łap i skrzyni.

20 minut temu, vtorek napisał:

jak ten motor sprawuje się ogólnie w eksploatacji

Jest bardzo źle. Spalin brakuje, więc turbo wstaje późno, a że jest małe to po 2krpm kręcenia zaczyna puchnąć. Bardzo źle się tym jeździ. Jedyny atut to śmieszne zużycie paliwa, naprawdę konkretnie pałując w trasie ciężko jest dobić do 6 litrów.

Napisano
33 minutes ago, vtorek said:

Pewnie było już kilka razy ale jakoś nie mogę się doszukać 😕

Ten opla jest na łańcuszku?

I pytanie do praktyków jak ten motor sprawuje się ogólnie w eksploatacji? Miałem chwilę do czynienia z 1.4 125KM i bardzo przyjemnie się tym jeździło - 1.2 pewnie wrażenia trochę gorsze bo to 3 cyl ale jeżeli dynamika będzie na zbliżonym poziomie to jak dla mnie będzie to wystarczające. 

Mam na oku taką Astrę ale jeżeli tam są te silniki PSA to nie wygląda to różowo.

Dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi :) 

W Astrze K nie bylo silnika PureTech z PSA, to jest konstrukcja GM o podobnej pojemnosci i mocy.

Natomiast ja bym rowniez ostroznie podchodzil do tego silnika GM, nie byl chyba montowany nigdzie indziej w Europie, wiec troche egzotyka.

Lepiej poszukac starszej z 1,4T.

Napisano

Jeździłem 1.2 110KM teścia i potwierdzam co napisał @format.

Auto w trasie potrafi spalić niecałe 5l przy normalnej jeździe. Ale w mieście jest męczące, bo wymaga trzymania pow. 2.2k RPM, poniżej nie jedzie. Do tego nie pomaga długa skrzynia biegów, wbijesz za szybko wyższy bieg i zamula. Do jazdy podmiejskiej może być, ale w mieście trzeba się przyzwyczaić i nauczyć jeździć, ja się tylko przejechałem i porównując do 1.2tsi, to produkt VAG dużo przyjemniej się napędza (w sensie nie mocy, tylko płynności jazdy).

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor

OK - dzięki za podpowiedzi :ok:

To podrążmy w takim razie motory 1.4 - czy dobrze kojarzę, że tam były 2 wersje mocy? 125 i 150KM?

Jak ze spalaniem tej mocniejszej wersji? I jakieś typowe bolączki czy ten motor raczej można "brać w ciemno"?

Napisano
5 godzin temu, vtorek napisał:

To podrążmy w takim razie motory 1.4 - czy dobrze kojarzę, że tam były 2 wersje mocy? 125 i 150KM?

Jak ze spalaniem tej mocniejszej wersji? I jakieś typowe bolączki czy ten motor raczej można "brać w ciemno"?

Dobre silniki. Co ciekawe wersja 125 ma maksymalny moment niżej i zdecydowanie lepiej się nią jeździ w mieście. Silniki wrażliwe na olej i LSPI.

Napisano
W dniu 24.07.2022 o 00:09, vtorek napisał:

Średnie spalanie mam ok. 6.5 ltr/100 km (70% miasto Warszawa). Jak na razie 51 tys km nie dzieje się nic.

Napisano
  • Autor

Panowie - dzięki za odpowiedzi 👍

• 3 miesiące później...
Napisano
W dniu 27.07.2022 o 10:06, vtorek napisał(a):

Panowie - dzięki za odpowiedzi 👍

i jak kupiłeś?

Napisano

Opel Astra K 1.2 110 KM - 90 tys kilometrów i silnik do wymiany na gwarancji. Ciasno spasowany wałek rozrządu i opiłki w silniku.  Te trzy cylindry to masakra,  nie rzadko trzeba było redukować do jedynki.  Na wysokich obrotach ok ale na niskich bardzo słabo. Przerobiłem astry od G do K i o ile środek w K bardzo przyjemny to silnik najgorszy.  Najlepiej mi się jeździło H  1.6, dobra poczciwa konstrukcja :)

• 1 rok później...
Napisano

Abstrahując od tego jak się tym jeździ - ktoś użytkował np we flocie większą ilość aut z tymi silnikami, albo ma jakieś statystyki z aso dot. ich awaryjności? Ciekaw jestem czy przypadek, o którym kolega pisze wyżej to reguła czy raczej pojedynczy incydent. 

(mówię o silnikach GM 1.2 110, 130, 145KM) 

Edytowane przez iwik

Napisano
15 godzin temu, iwik napisał(a):

Abstrahując od tego jak się tym jeździ - ktoś użytkował np we flocie większą ilość aut z tymi silnikami, albo ma jakieś statystyki z aso dot. ich awaryjności? Ciekaw jestem czy przypadek, o którym kolega pisze wyżej to reguła czy raczej pojedynczy incydent. 

(mówię o silnikach GM 1.2 110, 130, 145KM) 

Przecież to mój "ulubiony" 1.2 PT od PSA montowany przez Stellantisa. Jeśli planujesz zakup to poczytaj moje posty i kolegi @Fili_P na Francowatych. Może Ci przejdzie...

Napisano
27 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Przecież to mój "ulubiony" 1.2 PT od PSA montowany przez Stellantisa. Jeśli planujesz zakup to poczytaj moje posty i kolegi @Fili_P

Nie, to nie jest PT, gdyby to był PT to nawet bym nie pytał 🤣

To dzieło GM. Montowane tylko w astrach K po lifcie. 

Edytowane przez iwik

• 3 tygodnie później...
Napisano

Znalazłem info, że GM jeszcze upycha te silniczki w modelu Buick Encore GX na rynku amerykańskim sparowane z CVT.

• 1 rok później...
Napisano

Witam Forumowiczów,

Co do silników 1.2 Turbo w Astrze K poliftowej 2019 -2021 jest duzo niejasności. Rozważam kupno takiej Astry z 2020 r dla córki , właściciel komisu mówi mi że silniki te są oplowskie i maja łańcuch rozrządu. Są też artykuły w internecie, że silniki te to nie Pure Tech i mają łańcuch rozrządu. Jednak jak zadzwoniłem do 3 serwisów Opla to po vin wychodzi, że ma pasek rozrzadu, a w jednym serwisie powiedzieli, ze to Pure Tech. Więc jak to jest? Czy ktoś może podać wiarygodne informacje poparte żródłowo?

Piotr

Napisano
13 godzin temu, El Torro napisał(a):

Witam Forumowiczów,

Co do silników 1.2 Turbo w Astrze K poliftowej 2019 -2021 jest duzo niejasności. Rozważam kupno takiej Astry z 2020 r dla córki , właściciel komisu mówi mi że silniki te są oplowskie i maja łańcuch rozrządu. Są też artykuły w internecie, że silniki te to nie Pure Tech i mają łańcuch rozrządu. Jednak jak zadzwoniłem do 3 serwisów Opla to po vin wychodzi, że ma pasek rozrzadu, a w jednym serwisie powiedzieli, ze to Pure Tech. Więc jak to jest? Czy ktoś może podać wiarygodne informacje poparte żródłowo?

Piotr

W Astrze K nigdy nie bylo silnika Puretech, tylko 1,2 od GM, ktory wcale nie jest lepszym wyborem

Chcesz miec 100% pewnosci to odkrec korek oleju i bedziesz wiedzial. W Puretechu byloby widac mokry pasek przez wlew oleju.

Puretech na lancuchu wszedl do produkcji w 2023.

Napisano
13 godzin temu, El Torro napisał(a):

Co do silników 1.2 Turbo w Astrze K poliftowej 2019 -2021 jest duzo niejasności. Rozważam kupno takiej Astry z 2020 r dla córki

Dużo piszą o luzie wzdłużnym na wale w tym silniku, więc to również nie jest (raczej) dobry pomysł. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 4.08.2025 o 17:24, El Torro napisał(a):

Witam Forumowiczów,

Piotr

Był tutaj kolega z samochodem z tym silnikiem. Nie pamiętam niestety postu w każdym razie jest to guano jeszcze gorsze niż 1.2 PT od PSA.

W dniu 5.08.2025 o 07:01, Maciej__ napisał(a):

Puretech na lancuchu wszedl do produkcji w 2023.

I jest montowany tylko w hybrydach. :)

Napisano
2 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

I jest montowany tylko w hybrydach. :)

Tak bylo na poczatku, obecnie mozliwe sa rozne kombinacje. Przy czym hybryda zawsze jest na lancuszku.

Wersje czysto spalinowe + manual tez juz sa dostepne z lancuchem (nowy C3 + C3 Aircross)

Chyba jeszcze tylko w Oplu mozna znalezc stary silnik z paskiem w wybranych modelach (Astra, Mokka, Corsa).

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Tak bylo na poczatku, obecnie mozliwe sa rozne kombinacje. Przy czym hybryda zawsze jest na lancuszku.

Wersje czysto spalinowe + manual tez juz sa dostepne z lancuchem (nowy C3 + C3 Aircross)

Chyba jeszcze tylko w Oplu mozna znalezc stary silnik z paskiem w wybranych modelach (Astra, Mokka, Corsa).

W Peugeocie też. Rozmawiałem ostatnio z serwisantem z ASO. Dalej montują te z paskiem.

Napisano
Teraz, Rudobrody napisał(a):

W Peugeocie też. Rozmawiałem ostatnio z serwisantem z ASO. Dalej montują te z paskiem.

Bardzo mozliwe, Peugeot podobnie jak Opel ma kilka starszych aut w gamie (208, 2008, 308), ktore czekaj na lifting lub nowsza generacje.

Pewnie silniki z paskiem wyleca przy okazji liftingow lub zmian na nowsze modele.

Napisano
15 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Będą nowe, lepsze, na łańcuszku

W przypadku Stellantisa nikt już w to nie wierzy. :)

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 4.08.2025 o 17:24, El Torro napisał(a):

Co do silników 1.2 Turbo w Astrze K poliftowej 2019 -2021 jest duzo niejasności. Rozważam kupno takiej Astry z 2020 r dla córki , właściciel komisu mówi mi że silniki te są oplowskie i maja łańcuch rozrządu. Są też artykuły w internecie, że silniki te to nie Pure Tech i mają łańcuch rozrządu.

Komisant ma rację. To nie jest puretech. Ale 1.2 to nie jest dobry silnik. Kup córce astrę przedliftową z 1.4 turbo porządnie serwisowaną. 

Edytowane przez iwik

• 6 miesięcy później...
Napisano

Celem sprostowania i dla następnych szukających informacji uwagi po czterech latach eksploatacji:

1. To NIE JEST silnik PSA "Pure Tech"

2. Silnik jest na mokrym pasku.

Występują trzy wersje mocy: 110KM, 130KM i 145KM. Jeżdżę tym ostatnim, najmocniejszym F12SHR LIH. Mam przejechane niespełna 90 tys. km. Samochód z lutego 2022, absolutna końcówka produkcji (Made in England). Niejasne jest miejsce opracowania i produkcji silnika. Na amerykańskich forach piszą że to Meksyk, na brytyjskich nie są pewni - być może Korea. Co do mokrego paska - rozwiązanie znane m.in. z Fordowskiego ECO-BOOSTA i niektórych silników VW, gdzie pasek napędu pompy oleju również jest mokry. Nie we wszystkich silnikach jest to rozwiązanie problematyczne. Największa wtopa to oczywiście PT od PSA i pierwsze serie Fordów. W tych Oplach mokre paski są dwa - rozrząd i także napęd pompy oleju. Wytrzymałość paska rozrządu wg zaleceń serwisowych - 240 tys km. Samochód ma wskaźnik jakości oleju. Przy tegorocznej zimie i miejskiej eksploatacji spadło ze 100% do 80% na dystansie 1600km czyli od listopada do teraz, co nie zdarzyło się nigdy wcześniej. Olej teoretycznie wymienia się co 30.000km lub co 12 m-cy albo gdy jakość oleju spada poniżej 10%. W praktyce do tej pory wymieniałem max. co 10 tys. km lub 50% zużycia wg wskaźnika.

System strat-stop gdy samochód jeździ głownie po mieście błyskawicznie wpływa na przyspieszone "zużycie" oleju. Tak naprawdę chodzi o rozcieńczanie oleju benzyną co jest główną przyczyną problemów z paskiem w PT. I właśnie system start-stop to największa wada tego samochodu. Gasi on silnik gdy prędkość spada poniżej 7km/h i ... nie jest włączony kierunkowskaz!

Jest to mega irytujące, samochód potrafi zgasić silnik przy parkowaniu, dojeżdżaniu do "ustąp" na skrzyżowaniu i innych bezsensownych sytuacjach, tylko po to aby sekundę później go uruchomić.

Na szczęście jest łatwo dostępny fizyczny przycisk wyłączający to dziadostwo. Start-stop ma wpływ nie tylko na podlewanie benzyną oleju ale także na ten występujący u niektórych luz na wale, choc podobno problem jest częstszy w wersjach z silnikami diesla.

Co do dziury turbo, "nie jechania silnika" na niskich obrotach itp zjawisk, to pomimo 4 lat codziennych poszukiwań nie udało mi się ich znaleźć. Samochód bardzo ładnie przyspiesza od 1200 rpm, nawet mocno obciążony. Ale towarzyszy temu charakterystyczne warczenie trzech cylindrów. No i jak ktoś już wspomniał, skrzynia ma bardzo długie przełożenia, co faktycznie powoduje konieczność redukcji na pierwszy bieg przy toczeniu się z niewielką prędkością. Dla mnie, po przesiadce z 2.0 HDI 16V, wymagało kilku dni zmiany przyzwyczajeń. Za to przy prędkości 130km/h na ostatnim biegu mamy 2200 rpm i naprawdę nieduże zużycie paliwa.

Reasumując:

• to zupełnie inne silniki niz 1.2 PSA "Pure Tech", znacznie bardziej popularne w Ameryce Północnej niż w Europie

• posiadają mokry pasek, ale zdecydowanie nie jest on tak problematyczny jak w 1.2 PT

• najmocniejsza wersja, 145KM jest bardzo przyjemna w prowadzeniu, zapewnia dobre osiągi i małe zużycie paliwa

• bardzo długie przełożenia skrzyni wymagają krótkiego okresu adaptacji

• ostre operowanie gazem nie zawsze jest przyjemne dla ucha

• zdecydowanie należy wyrobić odruch wyłączenia strat-stop

Po za tym, nie występują wady silników 1.4 - LSPI nie rozwala tłoków (oczywiście na stosownym oleju: 0-5w30 Dexos 1 gen2/3 lub API SN+, SP, SQ), temperatury oleju i płynów chłodzących nawet przy bardzo szybkiej jeździe autostradowej nie przekraczają 90st. - odczyt z czujników przez interfejs - nie ma więc potrzeby grzebania przy termostatach. Przy moim przebiegu i codziennej eksploatacji w aglomeracji śląskiej oleju na bagnecie nie ubywa. Po pokonaniu załadowanym autem trasy A1 Katowice - Gdańsk i z powrotem z prędkościami +10km/h powyżej limitów ubyło około 100ml. ale bardzo lekkiego 5W30 API SP+RC.

Przy serwisie 100k km planuję zrzucić miskę i obejrzeć smok, wykonam też analizę oleju po zimie w celu ustalenia zawartości paliwa i zmiany lepkości. Wtedy uzupełnię wpis.

Napisano

9 godzin temu, Jaca10 napisał:

Celem sprostowania i dla następnych szukających informacji uwagi po czterech latach eksploatacji:

1. To NIE JEST silnik PSA "Pure Tech"

2. Silnik jest na mokrym pasku.

Występują trzy wersje mocy: 110KM, 130KM i 145KM. Jeżdżę tym ostatnim, najmocniejszym F12SHR LIH. Mam przejechane niespełna 90 tys. km. Samochód z lutego 2022, absolutna końcówka produkcji (Made in England). Niejasne jest miejsce opracowania i produkcji silnika. Na amerykańskich forach piszą że to Meksyk, na brytyjskich nie są pewni - być może Korea. Co do mokrego paska - rozwiązanie znane m.in. z Fordowskiego ECO-BOOSTA i niektórych silników VW, gdzie pasek napędu pompy oleju również jest mokry. Nie we wszystkich silnikach jest to rozwiązanie problematyczne. Największa wtopa to oczywiście PT od PSA i pierwsze serie Fordów. W tych Oplach mokre paski są dwa - rozrząd i także napęd pompy oleju. Wytrzymałość paska rozrządu wg zaleceń serwisowych - 240 tys km. Samochód ma wskaźnik jakości oleju. Przy tegorocznej zimie i miejskiej eksploatacji spadło ze 100% do 80% na dystansie 1600km czyli od listopada do teraz, co nie zdarzyło się nigdy wcześniej. Olej teoretycznie wymienia się co 30.000km lub co 12 m-cy albo gdy jakość oleju spada poniżej 10%. W praktyce do tej pory wymieniałem max. co 10 tys. km lub 50% zużycia wg wskaźnika.

System strat-stop gdy samochód jeździ głownie po mieście błyskawicznie wpływa na przyspieszone "zużycie" oleju. Tak naprawdę chodzi o rozcieńczanie oleju benzyną co jest główną przyczyną problemów z paskiem w PT. I właśnie system start-stop to największa wada tego samochodu. Gasi on silnik gdy prędkość spada poniżej 7km/h i ... nie jest włączony kierunkowskaz!

Jest to mega irytujące, samochód potrafi zgasić silnik przy parkowaniu, dojeżdżaniu do "ustąp" na skrzyżowaniu i innych bezsensownych sytuacjach, tylko po to aby sekundę później go uruchomić.

Na szczęście jest łatwo dostępny fizyczny przycisk wyłączający to dziadostwo. Start-stop ma wpływ nie tylko na podlewanie benzyną oleju ale także na ten występujący u niektórych luz na wale, choc podobno problem jest częstszy w wersjach z silnikami diesla.

Co do dziury turbo, "nie jechania silnika" na niskich obrotach itp zjawisk, to pomimo 4 lat codziennych poszukiwań nie udało mi się ich znaleźć. Samochód bardzo ładnie przyspiesza od 1200 rpm, nawet mocno obciążony. Ale towarzyszy temu charakterystyczne warczenie trzech cylindrów. No i jak ktoś już wspomniał, skrzynia ma bardzo długie przełożenia, co faktycznie powoduje konieczność redukcji na pierwszy bieg przy toczeniu się z niewielką prędkością. Dla mnie, po przesiadce z 2.0 HDI 16V, wymagało kilku dni zmiany przyzwyczajeń. Za to przy prędkości 130km/h na ostatnim biegu mamy 2200 rpm i naprawdę nieduże zużycie paliwa.

Reasumując:

• to zupełnie inne silniki niz 1.2 PSA "Pure Tech", znacznie bardziej popularne w Ameryce Północnej niż w Europie

• posiadają mokry pasek, ale zdecydowanie nie jest on tak problematyczny jak w 1.2 PT

• najmocniejsza wersja, 145KM jest bardzo przyjemna w prowadzeniu, zapewnia dobre osiągi i małe zużycie paliwa

• bardzo długie przełożenia skrzyni wymagają krótkiego okresu adaptacji

• ostre operowanie gazem nie zawsze jest przyjemne dla ucha

• zdecydowanie należy wyrobić odruch wyłączenia strat-stop

Po za tym, nie występują wady silników 1.4 - LSPI nie rozwala tłoków (oczywiście na stosownym oleju: 0-5w30 Dexos 1 gen2/3 lub API SN+, SP, SQ), temperatury oleju i płynów chłodzących nawet przy bardzo szybkiej jeździe autostradowej nie przekraczają 90st. - odczyt z czujników przez interfejs - nie ma więc potrzeby grzebania przy termostatach. Przy moim przebiegu i codziennej eksploatacji w aglomeracji śląskiej oleju na bagnecie nie ubywa. Po pokonaniu załadowanym autem trasy A1 Katowice - Gdańsk i z powrotem z prędkościami +10km/h powyżej limitów ubyło około 100ml. ale bardzo lekkiego 5W30 API SP+RC.

Przy serwisie 100k km planuję zrzucić miskę i obejrzeć smok, wykonam też analizę oleju po zimie w celu ustalenia zawartości paliwa i zmiany lepkości. Wtedy uzupełnię wpis.

Pasek moze i wytrzymuje dluzej, ale caly silnik to bubel jeszcze gorszy niz Puretech...

Masa silnikow byla wymieniona na gwarancji, do tego marginalna sprzedaz w porownaniu z PT czy Ecoboost wiec mniej info w sieci o problemach.

Na allegro sporo "regenerowanych" silnikow po 10-12kPLN, raczej nie bez powodu.

Za kilka lat moze byc problem, zeby cokolwiek w tym silniku zrobic, bo GM sie wycofal z EU, a PSA ma klientow gdzies zlosnik

Napisano
15 godzin temu, Jaca10 napisał:

ale także na ten występujący u niektórych luz na wale,

U mojego teścia ten silnik w wersji 110KM wymieniony po 4 latach, 40kkm ze względu na luz na wale właśnie. Na szczęście poszło w ramach gwarancji po krótkiej walce z centralą, bo wada wykryta na przeglądzie kilka miesięcy po 4 letniej gwarancji producenta.

"Zbierania się" od 1200 obrotów nie potwierdzam, wg mnie silnik mega zamula poniżej 2k rpm. Potwirdzam bardzo irytujące działanie stop-start i to gaśnięcie silnika gdy auto jeszcze się toczy. Trzeba to wyłączać od razu po odpaleniu, a najlepiej byłoby w ogóle to gówno wyłączyć w sterowniku.

I widać, że nawet aso nie wie jaki tam jest rozrząd, bo teściowi powiedzieli, że ma łańcuch. hehe

Edytowane przez iwik

Napisano

1.2 130KM o oznaczeniu LIH, bez kozyry można dodać y w oznaczeniu na końcu. Jak pracowałem krótko w ASO Opel to te silniki w kartonach leżały po hali i czekały na klientów. Średnio 50-80tkm pojawiał się błąd synchronizacji rozrządu związany z luzem osiowym na wale. Jak błąd się pojawił do 5 lat fabrycznej gwarancji to silnik klientowi wymieniali na nowy.